Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 56  Następna strona
 "Bóg nie istnieje" 
Autor Wiadomość

powiem Ci za to skąd wynikają moje przekonania - otóż Chrystus założył jeden Kościół i chciał żeby wszyscy byli jednością. Św. Paweł też mówił, że mamy być jednością w Chrystusie. Tak więc dopóki jestem chrześcijaninem, więrze w Chrystusa, wierzę Chrystusowi i zachowauję Jego nauki i przykazania, będę zbawiony - tak powiedział Nasz Pan. I nieważne tu jest czy jestem katolikiem, protestantem, prawosławnym - jestem przede wszystkim chrześcijaninem, i to się liczy

Cz mar 09, 2006 21:29

Tak więc dopóki jestem chrześcijaninem, więrze w Chrystusa, wierzę Chrystusowi i zachowauję Jego nauki i przykazania, będę zbawiony - tak powiedział Nasz Pan. I nieważne tu jest czy jestem katolikiem, protestantem, prawosławnym - jestem przede wszystkim chrześcijaninem, i to się liczy

Jestem z tobą Kamyku, tez tak uważam :)

Jeśli chodzi o zmiane wiary z KK na np. Judaizm to chyba lepiej jeśli Chrześcijanin powie, iż nie wie gdzie taki człowiek pójdzie do nieba czy do piekła, bo miłosierdzie Boże jest nieskończone.

Mówienie nawet przez papieża, że taki człowiek na 100% wyląduje w piekle oznacza, że ów papież jest równy Panu Bogu, skoro nie zostawia nawet cienia decyzji dla Pana Boga.

To po prostu bluźnierstwo.

Cz mar 09, 2006 21:41

Zbóju, a może znasz logike Boską, bo w logice ludzkiej to mi wychodzi, że Bóg jest głupi.

Spróbuj przeanalizować zdanie:

Jan. 5:24
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.

tak, aby wyszło ci, że Żydzi jednak nie do piekła.

1. Formalna analiza tego tylko wersetu:
- ze zdania tego NIE wynika, ze kto nie slucha slow Jezusa, stanie przed sadem albo nie ma zywota wiecznego;
- ze zdania tego NIE wynika, ze kto nie wierzy temu, ktory Jezusa poslal, stanie pryed sadem albo nie ma zywota wiecznego;
- ze zdania tego NIE wynika, ze kto staje przed sadem, trafia do piekla.
- ergo, ze ztania tego nie wynika, ze Zydzi ida do piekla.

2. Nieformalna analiza, bioraca pod uwage kontekst NT:
- zeby sluchac slow Jezusa, nie trzeba wiedziec, kim jest Jezus. A to dlatego, ze istota slow Jezusa polega na przekazie Dobrej Nowiny: "kochaj i nie boj sie, bo Bog cie kocha";
- zeby wierzyc Bogu, nie trzeba byc chrzescijaninem. Ani Eliasz ani Mojzesz ani Abraham ani Henoch ani Hiob chrzescijaninami nie byli;
- ergo, z wersetu tego wcale nie wynika, ze Zydzi ida do piekla.

rafal3006 napisał(a):
Magisterimu Uroczyste czyli EX CATHEDRA mówiące iz grzech apostazji (zmiany wiary) to najcięzszy grzech przeciwko Duchowi Św. którego nawet sam Bóg nie przebacza istnieje.

Tego nie wiemy, bo nikt nie podal materialow zrodlowych. A jesli zalozymy, ze ono istnieje, to najpierw trzeba zrozumiec jego pelna tresc w tym kontekscie (np., co ten wlasnie dokument rozumie pod pojeciem apostazji). Poza tym istotny jest rok wydania; jesli zostalo ogloszone przed ogloszeniem nieomylnosci wypowiedzi ex cathedra, to niekoniecznie nalezy je traktowac jako nieomylne. Nie spiesz sie wiec z ocena. Poczekaj na dokumenty. W przeciwnym razie twoja krytyka staje sie po prostu nie fair.

Zdrowko -- wuj po prostu zboj

Cz mar 09, 2006 23:48
Zobacz profil WWW

Dzięki za wspaniałą analizę zdania wygladającą tak:

Jasiu, udowodnij że wzór X jest prawdziy.
Jaś zapisuje na tablicy wzór X i mówi:
Prosze, oto dowód że wzór X jest prawdziwy.

To co napisałeś wyżej jest prawdą, dlatego napisałem iż może kamyk się nie myli. Niestety, kamyk mnie natychmiast sprostował, że uwierzenie w Chrystusa jak się go zobaczy na własne oczy na sądzie ostatecznym, to juz za późno. Ma chyba rację, prawda ?

Zatem z tego zdania i kontekstu całej Biblii wynika jednak że ....

Żydzi do piekła ....

bo gdyby Żyd za życia uwierzył w Chrystusa to byłby zdrajcą swojej wiary, czyż nie ?

wuj zboj napisał(a):
- zeby sluchac slow Jezusa, nie trzeba wiedziec, kim jest Jezus. A to dlatego, ze istota slow Jezusa polega na przekazie Dobrej Nowiny: "kochaj i nie boj sie, bo Bog cie kocha";
- zeby wierzyc Bogu, nie trzeba byc chrzescijaninem. Ani Eliasz ani Mojzesz ani Abraham ani Henoch ani Hiob chrzescijaninami nie byli;

No i zdradziłeś logikę Boską.
W taki sposób to można udowodnić co się chce !!!!

wuj zboj napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Magisterimu Uroczyste czyli EX CATHEDRA mówiące iz grzech apostazji (zmiany wiary) to najcięzszy grzech przeciwko Duchowi Św. którego nawet sam Bóg nie przebacza istnieje.

Tego nie wiemy, bo nikt nie podal materialow zrodlowych. A jesli zalozymy, ze ono istnieje, to najpierw trzeba zrozumiec jego pelna tresc w tym kontekscie (np., co ten wlasnie dokument rozumie pod pojeciem apostazji). Poza tym istotny jest rok wydania; jesli zostalo ogloszone przed ogloszeniem nieomylnosci wypowiedzi ex cathedra, to niekoniecznie nalezy je traktowac jako nieomylne. Nie spiesz sie wiec z ocena. Poczekaj na dokumenty. W przeciwnym razie twoja krytyka staje sie po prostu nie fair.

Magisteria Uroczyste obowiązują każdego katolika na równi z Biblią.
Czy nie dziwi cie dlaczego KK ich nie opublikował - przecież to ciąg dalszy Biblii !!!!
Dlaczego ukrywa je przed wiernymi ????

Zbóju dam ci prostsze zadanie:

Jan. 14:6
6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.

W logice ludzkiej to mi wychodzi, że do nieba wyłacznie Chrześcijanie którzy wierzą w Chrystusa, bo przecież jak słusznie zauważył kamyk gdy ateista na sądzie ostatecznym zobaczy Chrystusa na własne oczy to będzie za późno.

Chrystus powie:

Miałeś baranie wystarczająco dużo czasu aby uwierzyć we mnie za życia - won na wieczne męki piekielne.

To samo powie Żydowi i wszystkim innowiercom, którzy słyszeli o Chrystusie a nie uwierzyli.

Bez logiki Boskiej się nie obędzie, prawda ?

Jestem pewien, że takich zdań jest w Biblii mnóstwo, a to jest dowód że Biblię pisał omylny człowiek, byc może pod natchnieniem Boga, ale omylny :)[/b]

Pt mar 10, 2006 10:00

Biblie spisał człowiek, z natury omylny, owszem. Ale pod natchnieniem Ducha Świętego, i dlatego tekst Biblii jest święty i prawdziwy - bo pochodzi od Boga

Pt mar 10, 2006 10:42

Cytuj:
Jeśli chodzi o zmiane wiary z KK na np. Judaizm to chyba lepiej jeśli Chrześcijanin powie, iż nie wie gdzie taki człowiek pójdzie do nieba czy do piekła, bo miłosierdzie Boże jest nieskończone.

Cytuj:
Zatem z tego zdania i kontekstu całej Biblii wynika jednak że ....

Żydzi do piekła ....

bo gdyby Żyd za życia uwierzył w Chrystusa to byłby zdrajcą swojej wiary, czyż nie ?

pa jezus przyszedl wlasnie do zydow a oni go odrzucili dlatego ponosza tym wieksza odpowiedzialnosc

Jan. 1:10-13
10. Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał.
11. Do swej własności przyszedł, ale swoi go nie przyjęli.
12. Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego,13. Którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.
(BW)

apostol pawel tez odrzucil zydostwo aby zyskac chrystusa a byl przeciez gorliwym zwolennikiem zydostwa

Filip. 3:7-11
7. Ale wszystko to, mi było zyskiem, uznałem ze względu na Chrystusa za szkodę.
8. Lecz więcej jeszcze, wszystko uznaję za szkodę wobec doniosłości, jaką ma poznanie Jezusa Chrystusa, Pana mego, dla którego poniosłem wszelkie szkody i wszystko uznaję za śmiecie, żeby zyskać Chrystusa
9. I znaleźć się w nim, nie mając własnej sprawiedliwości, opartej na zakonie, lecz tę, która się wywodzi z wiary w Chrystusa, sprawiedliwość z Boga, na podstawie wiary,
10. Żeby poznać go i doznać mocy zmartwychwstania jego, i uczestniczyć w cierpieniach jego, stając się podobnym do niego w jego śmierci,
11. Aby tym sposobem dostąpić zmartwychwstania
.
(BW)

myslisz ze bog dajac swego syna dla naszego ratunku okazal jeszcze malo milosierdzia???

Hebr. 2:3
3. To jakże my ujdziemy cało, jeżeli zlekceważymy tak wielkie zbawienie? Najpierw było ono zwiastowane przez Pana, potem potwierdzone nam przez tych, którzy słyszeli,
(BW)

Hebr. 10:29
29. O ile sroższej kary, sądzicie, godzien będzie ten, kto Syna Bożego podeptał i zbestrześcił krew przymierza, przez którą został uświęcony, i znieważył Ducha łaski!
(BW)

kamyk napisal
Cytuj:
Biblie spisał człowiek, z natury omylny, owszem. Ale pod natchnieniem Ducha Świętego, i dlatego tekst Biblii jest święty i prawdziwy - bo pochodzi od Boga

popieram w 100%

2 Tym. 3:16
16. Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,
(BW)
2 Piotr. 1:21
21. Albowiem proroctwo nie przychodziło nigdy z woli ludzkiej, lecz wypowiadali je ludzie Boży, natchnieni Duchem Świętym.(BW)

Pt mar 10, 2006 12:55

Jan. 14:6
6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.

W logice ludzkiej to mi wychodzi, że do nieba wyłacznie Chrześcijanie którzy wierzą w Chrystusa, bo przecież jak słusznie zauważył kamyk gdy ateista na sądzie ostatecznym zobaczy Chrystusa na własne oczy to będzie za późno.

Chrystus powie:

Miałeś baranie wystarczająco dużo czasu aby uwierzyć we mnie za życia - won na wieczne męki piekielne.

To samo powie Żydowi i wszystkim innowiercom, którzy słyszeli o Chrystusie a nie uwierzyli, a nawet buszmenowi który nic o Chrystusie nie wiedział.

Bez logiki Boskiej się nie obędzie, prawda ?

Może pokaż jak w tym przypadku wygląda Twoja logika Boska czyli:

Nieformalna analiza, biorąca pod uwage kontekst NT

Bo z kolejnego cytatu wynika że:

2 Tym. 3:16
16. Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,

Biblia jest bez błędów ? ... :)

Pt mar 10, 2006 16:48

24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.
wuj napisał(a):
1. Formalna analiza tego tylko wersetu:
- ze zdania tego NIE wynika, ze kto nie slucha slow Jezusa, stanie przed sadem albo nie ma zywota wiecznego;
- ze zdania tego NIE wynika, ze kto nie wierzy temu, ktory Jezusa poslal, stanie pryed sadem albo nie ma zywota wiecznego;
rafal306 napisał(a):
Dzięki za wspaniałą analizę zdania wygladającą tak:

Jasiu, udowodnij że wzór X jest prawdziy.
Jaś zapisuje na tablicy wzór X i mówi:
Prosze, oto dowód że wzór X jest prawdziwy.

Jesli NIE rozumiesz tej analizy, to powiedz KONKRETNIE, czego nie rozumiesz. Czy ja mam myslec za ciebie?

OK, wezmy pierwszy punkt.

Zdanie Jezusa ma strukutre: "jesli zachodzi X, to zachodzi Y". Formalnie, nie wynika z tego, ze "jesli nie zachodzi X, to nie zachodzi Y" (taka jest tresc mojego pierwszego punktu). Czy rozumiesz to, czy mam dalej wyjasniac, liczac na palcach wartosci logiczne i dajac przyklady z codziennego zycia?

wuj napisał(a):
rafal306 napisał(a):
No i zdradziłeś logikę Boską.
W taki sposób to można udowodnić co się chce

I to jest NAPRAWDE wszystko, co masz do powiedzenia na ten temat? Powiedz: czy rozumiesz punkty, ktore wypisalem? Czy sie z nimi zgadzasz? Z ktorymi sie nie zgadzasz, i dlaczego?

rafal306 napisał(a):
Magisteria Uroczyste obowiązują każdego katolika na równi z Biblią.
Czy nie dziwi cie dlaczego KK ich nie opublikował - przecież to ciąg dalszy Biblii?? Dlaczego ukrywa je przed wiernymi??

Zastanow sie. Uslyszales gdzies od kogos, ze istnieje dokument koscielny, w ktorym napisane jest pewne zdanie. Nikt inny nie potwierdzil istnienia takiego dokumentu. Wyciagasz z tego wniosek, ze taki dokument rzeczywiscie istnieje. Czy widzisz brak logiki w takim rozumowaniu?

Jesli nie widzisz, to moge ci to wyjasnic lopatologicznie na przykladach.

rafal3006 napisał(a):
Zbóju dam ci prostsze zadanie:

Ty lepiej przedtem uporaj sie z moim rozwiazaniem poprzednich zadan. Albo przyznaj GLOSNO I WYRAZNIE, ze zostaly one rozwiazane - i wiecej do nich nie powracaj. Dopiero wtedy bedziemy mogli przejsc do nastepnego punktu.

Ze zbojami nie gra sie bowiem w ciuciubabke.

Zdrowko -- wuj bowiem zboj

Pt mar 10, 2006 17:18
Zobacz profil WWW

Zbóju, a słyszałeś kiedys o algebrze Boole"a, wiesz co oznaczają spójniki "i" (ang.AND), "lub" (ang.OR) ,"albo" (ang.XOR).

Jeśli się tego nauczysz to mozemy podyskutować :)

kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał

Katolik:

Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - PRAWDA i PRAWADA = PRAWDA - wyłacznie taki człowiek ma żywot wieczny

Żyd:
Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - FAŁSZ i PRAWDA = FAŁSZ - nie ma żywota wiecznego

I co ty zbóju na to, może idź najpierw do szkoły sredniej i poucz sie algebry Boole'a :)

Zdefiniuje ci spójnik I (ang.AND) - tylko ty i tak tego nie pojmiesz.

AND

X Y X and Y
0 0 ___0
0 1 ___0
1 0 ___0
1 1 ___1

Jak widzisz zdanie złozone połaczone spójnikiem I jest prawdziwe wyłacznie wtedy i tylko wtedy gdy oba zdania sa prawdziwe.

Pt mar 10, 2006 18:34

Do następnego punktu przejdziemy, jak nauczysz się algebry Boole'a :)

Zatem krótki wykład:

Definicja spójnika LUB (ang. OR)
X Y X OR Y
0 0 ___0
0 1 ___1
1 0 ___1
1 1 ___1

Zdanie złożone połączone spójnikiem LUB (ang. OR) jest prawdziwe wtedy i tylko wtedy gdy którekolwiek zdanie (X,Y) jest prawdziwe.

Definicja spójnika ALBO (ang. XOR)

X Y X XOR Y
0 0 ___0
0 1 ___1
1 0 ___1
1 1 ___0

Zdanie złozone połaczone spójnikiem ALBO jest prawdziwe wtedy i tylko wtedy gdy pierwsze ALBO drugie zdanie jest prawdziwe.

Widzisz jekie to proste, dlaczego nie uważałeś na lekcjach ? :)

Pt mar 10, 2006 18:51

Tutaj nie jest napisane, ze dostaniemy sie do nieba wtedy i tylko wtedy kiedy spelnimy te warunki.
Jezeli powiem ze wychodzac teraz zdarzysz na pociag, to nie oznacza to wcale, ze wychodzac za 5 minut na pociag nie zdarzysz.

Pt mar 10, 2006 19:02

Kompletnie nie wiesz o co chodzi, nie rozumiesz co oznacza spójnik "i" w zdaniu złożonym - nie wiem czy ktokolwiek może ci to prosciej wyjasnić :)

Pt mar 10, 2006 19:09

Rafal, ty sprawdz lepiej, na czym polega wniosek ("jesli, to"). Wiesz, to sie nazywa implikacja i zaznacza sie takim znaczkiem "=>". Jezeli masz z tym problemy, moge - jak mowilem - wyjasnic ci to lopatologicznie. Zarowno na tabelkach, jak i na przykladach z zycia.

To jak? Pomyslisz sam, czy robimy krotka lekcje podstaw rachunku zdan?

Zdrowko -- wuj sam zboj

Pt mar 10, 2006 19:12
Zobacz profil WWW

Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - PRAWDA i PRAWADA = PRAWDA - wyłacznie taki człowiek ma żywot wieczny

Znaczyć to może tylko tyle, że taki człowiek ma żywot wieczny gwarantowany.... a pozostali niekoniecznie

Pt mar 10, 2006 19:20

Rafal, ty sprawdz lepiej, na czym polega wniosek ("jesli, to"). Wiesz, to sie nazywa implikacja i zaznacza sie takim znaczkiem "=>". Jezeli masz z tym problemy, moge - jak mowilem - wyjasnic ci to lopatologicznie. Zarowno na tabelkach, jak i na przykladach z zycia.

To jak? Pomyslisz sam, czy robimy krotka lekcje podstaw rachunku zdan?

Zdrowko -- wuj sam zboj

Odpowiedz krótko.

Czy w twojej lekcji podstaw rachunku zdań obowiązuje algebra Boole'a czy nie ?

Jeśli nie to jest to logika kosmiczna z którą nie chcę mieć nic wspólnego, bo jestem człowiekiem :)

Pt mar 10, 2006 19:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 56  Następna strona