Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Czy chcesz mieć możliwość edycji postów? 

TAK 82%  82%  [ 82 ]
NIE 18%  18%  [ 18 ]
Liczba głosów : 100

Autor Wiadomość
Nic Ci nie poradzę, że Twój sposób patrzenia na forum zakłada podział na moderatorów i zwykłych userów i że według tego klucza chcesz coś tłumaczyć.

Wt mar 14, 2006 23:10

Zazwyczaj moderatorzy są na "nie" w stosunku do postulatów userów.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt mar 14, 2006 23:20
Zobacz profil WWW
Zazwyczaj moderatorzy są na "nie" w stosunku do postulatów, które mogłyby rozłożyć poziom na forum, a nie w stosunku do postulatów userów.

Wt mar 14, 2006 23:35
Zazwyczaj moderatorzy są na "nie" w stosunku do postulatów, które mogłyby rozłożyć poziom na forum, a nie w stosunku do postulatów userów.

aha... :shock:
więc rozumiem, że na tej znakomitej większości for internetowych, na ktróych użytkownicy mogą edytować posty nie ma wysokiego poziomu...
Słuchajcie, jest on możliwy tylko i wyłacznie na forach, gdzie nie można edytować postów... ;)

Właśnie przedstawiłewm logiczność i myślenie PTRqwerty'iego

pozdrawiam,
michał

Śr mar 15, 2006 7:38

Dawno, dawno temu, w czasach gdy do pisania używano piór i papieru, ludzie wiedzieli że „nic tak nie plami jak atrament”. Dodawali też, że szczególnie dotyczy to panienek i przestrzegali przed lekkomyślnym wysyłaniem miłosnych liścików do chłopaków. :prysznic:
Mnie też tego uczył ś. p. Dziadek , a śmieszne to było bo zawsze wiedziałam, że w XXI w. na wszelkie plamy są skuteczne wybielacze.

Jeżeli jednak chodzi o forum to Użytkownicy mogą przekonać się, że nauka ta pozostaje aktualna – nie ma skutecznego wybielacza plamiących postów. :(

Wprawdzie jest opcja „podgląd” ale wiadomo tez, że w pospiechu lub pod wpływem jakichś tych tam chwilowych emocji można sobie omyłkowo kliknąć „wyślij” – i po herbacie.

Dlatego częściowo popieram zdanie PTR i także jestem za możliwością „wywabiania plam” (postów i z postów) gdy są jeszcze cieplutkie i świeże tzn. do momentu gdy nikt na nie nie odpowie.
Jeżeli na ułomny post nikt nie odpowiada – zawsze i tak moderator może zainterweniować.
Natomiast zatwardziałym plamom mówię zdecydowanie NIE ponieważ teraz już też wiem , że na takie to nawet nie pomogą totalne wybielacze (dowód mój biały sweterek). :olaboga:

Nie wiem tylko czy jest techniczna możliwość takiej wczesnej edycji.

Śr mar 15, 2006 10:02
Dlatego częściowo popieram zdanie PTR i także jestem za możliwością „wywabiania plam” (postów i z postów) gdy są jeszcze cieplutkie i świeże tzn. do momentu gdy nikt na nie nie odpowie.

To mnie się należą pochwały, to ja zrobiłem tę ankietę! :lol:

puella napisał(a):
Natomiast zatwardziałym plamom mówię zdecydowanie NIE ponieważ teraz już też wiem , że na takie to nawet nie pomogą totalne wybielacze (dowód mój biały sweterek). :olaboga:

Spróbuj vanishem :)

puella napisał(a):
Nie wiem tylko czy jest techniczna możliwość takiej wczesnej edycji.

Oczywiście, że jest. Na większości forach jestm ozłwiość edycji postów i w większości przypadków są pewne ograniczenia w tym względzie (można edytować tylko swój ostatni post a nie np piąty wstecz, jest okreslony limit czasu na edycję i można edytować post dopóty dopóki nikt na niego jeszcze nie odpwoeidział). Nic nie stoi technicznie na przeszkodzie, aby tak też było na tym forum. Wszystko zależy od tego, czy moderacja i administracja odpowiedzą na potrzeby i oczekiwania użytkwoników, czy też będą to mieli w czterech literach ....

pozdrawiam,
michał

Śr mar 15, 2006 10:17

W swoim rozumowaniu wykorzystałeś te same mechanizmy, na bazie których udawadnia się, że "każdy pijak to złodziej" albo "każdy gej to pedofil".

puella napisał(a):
Wprawdzie jest opcja „podgląd” ale wiadomo tez, że w pospiechu lub pod wpływem jakichś tych tam chwilowych emocji można sobie omyłkowo kliknąć „wyślij” – i po herbacie.

Zgadza się, dlatego brak możliwości edycji jest pewną "karą" za pisanie pod wpływem emocji, uczy odpowiedzialności za swoje działanie i ma korzystne działanie wychowacze. Szczególnie w czasach, gdzie na każdym kroku masz opcje "undo/cofnij", "undelete/przywróć", "5 żyć" i temu podobne demoralizujące wynalazki ;-)

Śr mar 15, 2006 11:21
queer napisał(a):

W swoim rozumowaniu wykorzystałeś te same mechanizmy, na bazie których udawadnia się, że "każdy pijak to złodziej" albo "każdy gej to pedofil".

Poproszę dowody i jakąś argumentację, a jak nie masz to nie pomawiaj.

pozdrawiam,
michał

Śr mar 15, 2006 11:54

Poproszę dowody i jakąś argumentację, a jak nie masz to nie pomawiaj.

Prosze bardzo:

PTRqwerty napisał(a):

queer napisał(a):
więc rozumiem, że na tej znakomitej większości for internetowych, na ktróych użytkownicy mogą edytować posty nie ma wysokiego poziomu...
Słuchajcie, jest on możliwy tylko i wyłacznie na forach, gdzie nie można edytować postów...

Po pierwsze zazwyczaj nie znaczy, że pomysłu edycji postów taki jest. Po drugie, nawet gdyby taki był, to jedynie mógłby rozłożyć poziom forum. Twoje "tylko i wyłącznie" jest więc sporym nadużyciem.

Ale nie czepiałbym się, gdyby nie Twoja zaczepka ;-)

queer napisał(a):

Śr mar 15, 2006 12:23

Jestem Za !!! Moze co niektórzy moderatorzy zrozumia co ludzie piszą !
I nie będą sie upierać przy swoich durnowatych pomysłach vide Barenek !!

Śr mar 15, 2006 12:34
Sweetchild, moja odpowiedź dla PTR (odpwoiedź, do krtórej tak się przyczepileś...) była logicznym wyciągnęciem wniosków i konsekwentnym następstwem tego co on napisał. I tylko tyle. Ja nie wnikam, czy on to zrobił celowo, czy miał może inny zamiar/intencję. Oceniam suchy tekst i PTR napisał go w taki sposób, że zostawił mi otwartą furtkę do takiej interpreetacji jeg słów, jakiej dokonałem (a potem, którą Ty tak skrytykowałeś).

pozdrawiam,
michał

Śr mar 15, 2006 12:41

Sweetchild, moja odpowiedź dla PTR (odpwoiedź, do krtórej tak się przyczepileś...) była logicznym wyciągnęciem wniosków i konsekwentnym następstwem tego co on napisał. I tylko tyle

Właśnie uważam, że nie była logicznym wyciągnęciem wniosków i konsekwentnym następstwem, ale sporą nadinterpretacją, co starałem się wykazać. Widzę, że Cię nie przekonałem, więc podam jeszcze inny przykład:

A: Zazwyczaj pijak coś ukradnie, aby mieć na flaszkę.
B: Tak, bo każdy pijak to złodziej.

Dla mnie to ten sam mechanizm pozornie logicznych konsekwencji.

To tylko takie moje spostrzeżenie na marginesie. Jeśli Cię nie przekonuje, nie będę już dalej rozwijał tego offtopicu, aby uniknąć zarzutu, że sabotuję sondę, w której moja opcja przegrywa ;-)

queer napisał(a):
pozdrawiam,
michał

Również :)
SC

Śr mar 15, 2006 13:18

Też jestem jak najbardziej ZA. Na każdym "normalnym" forum takie coś jest i nie ma najmniejszych problemów, a fora owe działają o wiele sprawniej, lepiej i są o wiele "czystsze" niż to. No ale żeby osiągnąć poziom choćby zbliżony do FREHy to potrzebna jest jeszcze moderacja, która tak jak wszyscy użytkownicy działa według ścisłego regulaminu. Jedno ostrzeżenie, drugie, za trzecim ban za 60 dni i jest spokój, przejżystość, miejsce na żarty i na konkretną dyskusję. I jest edycja postów. 8)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr mar 15, 2006 13:55

Wobec tylu głosów poparcia oczekiwałbym jakiś reakcji ze strony adminsitracji. Skoro forum jest dla ludzi i faktem jest, że na większości forów taka możliwość edycji istnieje - oczekiwałbym udostępnienie owej opcji i na tym forum.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 15, 2006 14:32
Zobacz profil WWW
PTRqwerty napisał(a):

aha... :shock:
Słuchajcie, jest on możliwy tylko i wyłacznie na forach, gdzie nie można edytować postów... ;)

pozdrawiam,
michał

Na wstępie napiszę, że już gdy wysyłałem swój list miałem wątpliwości co do treści zdania. Tam powinno być: "Zazwyczaj moderatorzy są na "nie" w stosunku do postulatów, które UWAŻAJA, ŻĘ MOGĄ SIĘ PRZYCZYNIĆ DO rozłożenia poziomu na forum, a nie w stosunku do postulatów userów". Nie mogę w końcu pisać tak, jakby moderatorzy na mocy bliżej nieokreślonych zdolności nadprzyrodzonych zawsze trafnie oceniali rzeczywistość. Natomiast nie jest tak jak pisał ToMu, że moderatorzy są na nie w stosunku do wypowiedzi forumowiczów, tylko dlatego, że są to wypowiedzi forumowiczów.

co do zabawy queer'a w logika...
Mamy zdanie, które napisałem: "Zazwyczaj moderatorzy są na "nie" w stosunku do postulatów, które mogłyby rozłożyć poziom na forum, a nie w stosunku do postulatów userów".

queer napisał(a):
(...)więc rozumiem, że na tej znakomitej większości for internetowych, na ktróych użytkownicy mogą edytować posty nie ma wysokiego poziomu...
Słuchajcie, jest on możliwy tylko i wyłacznie na forach, gdzie nie można edytować postów...
(...)

Z myśli, że moderatorzy są na "nie" w stosunku do postulatów, które mogłyby rozłożyć poziom na forum, tu w domyśle, że takim postulatem jest edytowanie listów, nie wynika, że edytowanie listów spowoduje rozłożenie poziomu dyskusji na forum, a jedynie, że "mogłoby" to spowodować taki właśnie stan.

Następnie ewentualne rozłożenie poziomu forum byłoby wynikiem wielu czynników, a nie jednego, co oznacza też, że edytowanie postów może być czynnikiem jednym z wielu przyczyniających się do rozłożenia w różnym stopniu poziomu na forum, który jednakże nie spadłby poniżej dopuszczalnego standardu w wyniku samego wprowadzenia edytowania listów.

Moim zaś zdaniem edytowanie listów rzeczywiście jest czynnikiem powodującym zmniejszenie poziomu dyskusji na forum, ponieważ edytowanie listów powoduje likwidację atmosfery przemyślenia swego wystąpienia przed naciśnięciem przycisku "Wyślij" , ale - moim zdaniem - straty są mniejsze niż zyski związane z komfortem dyskutowania na forum.

Poza tym moderatorzy mieliby święty spokój od ludzi, którzy pod wpływem emocji, z drżącymi palcami klikają szybko przycisk "Wyślij", którzy potem nerwowo klikają w "Odśwież" by się zorientować, czy już ktoś im odpisał, którzy następnie równie nerwowo piszą odpowiedź, a którzy gdy zbraknie im tematów zakładają tematy krytykujące forum za to, że wymusza na nich, przez samą konstrukcję forum, przemyślenie na spokojniej linii ich argumentacji.

Śr mar 15, 2006 18:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona