Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
Asienkka napisał(a): Ja się zapytałam o osobiste poznanie i doświadczenie Boga, a Ty odpisałeś o rodzicach  Każdy ma prawo do decydowania - jako dorosły człowiek, ja jednak poruszyłam kwestie doświadczenia i poznania 
Bo ja jestem rodzicem mojej córki, która przeszła na innowierstwo
Ciesze się że sie zgadzamy - kazdy może do nieba.
Co to znaczy "doświadczyc i poznać" ?
Wiadomo, że jeśli ktoś slepo wierzy w KK to nigdy nie przejdzie na innowierstwo - czy to mialaś na myśli ?
Tylko ten zmieni wiarę, kto będzie miał wątpliwości.
A jeśli przekona się do jakiejkolwiek innej religii np. Buddyzmu, to wara katolikom od osadząnia i posyłania tego człowieka do piekła.
Tu podobaja mi się protestanci - tam nikt nikogo nie wysyła do piekła - i niech katolicy biora z nich przykład.
A wiesz co mi doradzał [...] p. marcin_jarzębski:
Po trupach musze wyrwac swoja córkę z rąk innowierców bo czymże jest jej szczęście na ziemi, wobec czekajacego ją niechybnie piekła ?
Czy to nie szczyt głupoty ?
Czy to nazywa się Kościół Katolicki ?
|
So mar 18, 2006 22:24 |
|
|
|
 |
Asienkka
|
Doświadczyć i poznać - miałam na myśli takie osobiste doświadczenie Miłości Boga - dotknięcie serca
Osobiste spotkanie - a nie tylko poznanie dalekiego Boga, który ma na głowie cały świat. Dla Którego jestem jakimś tam 8979678587467466... człowiekiem z kolei
Wątpliwości ma każdy - na jakimś etapie one się pojawiają
Każdy może do nieba, ale czy każdy tam "się dostanie"  ?
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
So mar 18, 2006 22:50 |
|
 |
rafal3006
|
Asienkka napisał(a): Doświadczyć i poznać - miałam na myśli takie osobiste doświadczenie Miłości Boga - dotknięcie serca  Po takim doswiadczeniu zmiana wiary z przekonania jest niemożliwa - zgadzam się i nie mam nic przeciwko.Asienkka napisał(a): Wątpliwości ma każdy - na jakimś etapie one się pojawiają  Każdy może do nieba, ale czy każdy tam "się dostanie"  ?
No i mnie tylko o to chodzi
Każdy może do nieba czyli: Chrześcijanin, Żyd, Muzułmanin, Ateista, Buszmen, Buddysta ... itd
Skoro tak, to jaki jest sens misjii KK ?
Dlaczego inne religie Chrzescijańskie nie mają misjii, mimo że w ich Biblii pisze to samo "idźcie i nauczajcie inne narody" ?
|
So mar 18, 2006 23:05 |
|
|
|
 |
Asienkka
|
rafal3006 napisał(a): Każdy może do nieba czyli: Chrześcijanin, Żyd, Muzułmanin, Ateista, Buszmen, Buddysta ... itd
Skoro tak, to jaki jest sens misjii KK ?
Dlaczego inne religie Chrzescijańskie nie mają misjii, mimo że w ich Biblii pisze to samo "idźcie i nauczajcie inne narody" ?
Możesz jaśniej?
Jakie inne religie Chrześcijańskie?
A dlaczego mam się nie dzielić z innymi - miłością jakiej doświadczam od Boga? Mam się nią dzielić z innymi, a nie trzymać tylko dla siebie.
Nie rozumiem teraz - w ogóle - Twojego toku myślenia  ...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
So mar 18, 2006 23:09 |
|
 |
rafal3006
|
np. Protestanci
ani nie posyłają nikogo do piekła, ani nie maja misjonarzy w innych krajach - im nie przeszkadza, że innowiercy wierzą w to co wierzą
... i to mi sie podoba.
|
So mar 18, 2006 23:13 |
|
|
|
 |
wuj zboj
|
Rafal, uda ci sie moze wreszcie odpowiedziec na moje pytanie:
wuj napisał(a): Czy zgadzasz sie, ze zdanie Jezusa "kto słucha słowa (S) i wierzy (W), ten jest zbawiony (Z)" mozna zapisac jako S ^ W => Z? Czyli jako "jesli sluchasz i wierzysz, to jestes zbawiony"?
Czy Jezus powiedzial: "sluchasz AND wierzysz => jestes zbawiony"?
Przy okazji: prosze nie myl jezykow programowania z logika, bo to nie to samo. Blok IF-THEN-ELSE to nie to samo, co implikacja logiczna.[/b]
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
N mar 19, 2006 0:14 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): rafal3006 napisał(a): Dostałem na PW wiadomość że Zbój nadal nie rozumie, więc spróbuje prościej Chrystus: kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny Czyli: Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do nieba.To chyba Zbóju rozumiesz. Każdy logicznie myślący 9-latek spyta co z pozostałymi ludźmi i łatwo sobie odpowie : Żyd: Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do piekła.Ateista: Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do piekłaNo i zadanie dla ciebie Zbóju:Żyd: Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do ...........Ateista: Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do .........Jestem pewien, że nie uzupełnisz tych dwóch zdań inaczej niz 9-latek, bo stałbyś się pośmiwiskiem i 9-latka, i Mieszka, i Gabriela, i wszystkich innych na tym forum. Czy juz zrozumiałes ? Lenoczko pokaz mi w którym miejscu uzyłem w powyzszym tekscie: wtedy i tylko wtedy ? Wiadomo wszystkim, że kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga będzie zbawiony. Ale 9-latek zadaje sobie pytanie co z pozostałymi ludźmi  - chyba mu wolno, zatem zadanie dla zbója i lenoczki: Żyd: Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do ........... Ateista: Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do ......... Czy nikt tu nie odwazy sie odpowiedzieć na pytania 9-latka  Niech go ktos wyprostuje, jesli błądzi 
Zbóju, podyskutujemy jak odpowiesz na pytania 9-latka.
Żyd:
Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do ...........
Ateista:
Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do .........
Jeśli napiszesz, że 9-latek nie ma prawa zadać powyższych pytań, to też możemy dyskutować 
|
N mar 19, 2006 9:41 |
|
 |
jo_tka
|
Rafał3006 - odpowiedź brzmi "nie wiem". Bo to zależy od tego czy w pełni świadomie i dobrowolnie Go odrzucił. Nie wymagaj od ludzi odpowiedzi na pytanie, które zna tylko Bóg.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N mar 19, 2006 9:47 |
|
 |
rafal3006
|
jo_tka napisał(a): Rafał3006 - odpowiedź brzmi "nie wiem". Bo to zależy od tego czy w pełni świadomie i dobrowolnie Go odrzucił. Nie wymagaj od ludzi odpowiedzi na pytanie, które zna tylko Bóg.
Świetnie, czyli Chrześcijanin, Żyd, Muzułmanin, Buszmen, Ateista, Buddysta .... MOGĄ do nieba
Tylko o to mi chodziło, ale dlaczego nie uczą tego co powiedziałaś na lekcjach religii ?
Dlaczego byle katecheta mówi dzieciom co innego ?
Dlaczego nie jest to oficjalne stanowisko KK ?
Jeśli kazdy człowiek może do nieba, to po cholerę nawracać wszystkich na jedynie słuszną religię KK ?
Wytłumacz co to znaczy:
czy w pełni świadomie i dobrowolnie Go odrzucił.
Odpowiedz na pytania:
Czy Żyd i Ateista którzy znają co uczy KK i śmieją się z piekielnych pogróżek katolików mogą do nieba ?
Czy dziecko którego rodzic wysłał do Chrztu, Komunii i Bieżmowania ma prawo jako dorosły człowiek podjąć pierwszą dorosła decyzję i zmienić z przekonania wiarę na innowierstwo.
Czy taki człowiek może do nieba ?
|
N mar 19, 2006 10:07 |
|
 |
jo_tka
|
1) Już w wielu tematach napisałam że Kościół katolicki o żadnym konkretnym człowieku nie powie, że na pewno będzie potępiony. To jest oficjalne stanowisko Kościoła. Kościół nie jest Bogiem i nie zna serca człowieka.
2) W pełni świadomie i dobrowolnie, tzn stwierdza:
"Tak, jest Bóg. Jezus Chrystus jest Bogiem. Bóg mnie stworzył, za mnie umarł. Uznaję tę prawdę - wiem, że tak jest, Wiem, czego ode mnie Bóg oczekuje. Znam prawdę o zbawieniu i życiu wiecznym. Ja sobie nie życzę żyć z Bogiem. Ja z tego rezygnuję."
Na ile takie stwierdzenie konkretnej osoby jest prawdziwe, na ile nie - nie wiem.
Z drugiej strony - na ile ludzkie "nie wiem" oznacza "nie chcę wiedzieć", a "nie wierzę" to "nie mogę wierzyć, bo musiałbym zmienić swoje życie" - to wie tylko Bóg. Nie do nas należy ocena.
3) Na pytania odpowiem - nie wiem. Nie siedzę w sercu tych ludzi, nie wiem. Wiem też, że dla nikogo - póki żyje - droga nie jest zamknięta, nawet jeśli taką decyzję jak wyżej podjął.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N mar 19, 2006 10:25 |
|
 |
rafal3006
|
jo_tka napisał(a): 1) Już w wielu tematach napisałam że Kościół katolicki o żadnym konkretnym człowieku nie powie, że na pewno będzie potępiony. To jest oficjalne stanowisko Kościoła. Kościół nie jest Bogiem i nie zna serca człowieka.
Kościół katolicki o żadnym konkretnym człowieku nie powie, że na pewno będzie potępiony.Czyli może do nieba !!!!Brawo czyli Żyd i Ateista którzy znają co uczy KK i śmieją się z piekielnych pogróżek katolików mogą do nieba ? Tylko dlaczego tego oficjalnego stanowiska nie ucza na lekcjach religii ? jo_tka napisał(a): 2) W pełni świadomie i dobrowolnie, tzn stwierdza: "Tak, jest Bóg. Jezus Chrystus jest Bogiem. Bóg mnie stworzył, za mnie umarł. Uznaję tę prawdę - wiem, że tak jest, Wiem, czego ode mnie Bóg oczekuje. Znam prawdę o zbawieniu i życiu wiecznym. Ja sobie nie życzę żyć z Bogiem. Ja z tego rezygnuję."
Brawo, czyli dziecko którego rodzic wysłał do Chrztu, Komunii i Bieżmowania ma prawo jako dorosły człowiek zmienic z przekonania wiare na innowierstwo i może do nieba
Przecież gdyby to dziecko uznawało to co ty piszesz to nigdy by nie zmieniło wiary na innowierstwo, zatem twoje zdanie takiego człowieka nie dotyczy, czyż nie ?
|
N mar 19, 2006 10:39 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): Zbóju, wybacz ale nie znasz algebry Boole'a - weź sobie jakiś podręcznik.Wszystko poplątałeś: DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony Może ujmij powyższe zdanie w ten sposób - będzie ci łatwiej : TEN kto: słucha AND wierzy => zbawiony TEN kto słucha AND wierzy będzie (=>) zbawiony !! Czyli wyłącznie CHRZEŚCIJANIN !!!!!!Czyli zbawiony będzie wyłącznie człowiek który słucha i wierzy (katolik) - pozostali do piekła !!Powyzsze to najkrótszy z mozliwych dowodów Ale masz tu pełny dowód w oparciu o algebre Boole'a:Poniżej masz rozpatrzone wszystkie mozliwe cztery przypadki: Wyniki operacji logicznych ci wytłuściłem - to jest właśnie definicja ILOCZYNU LOGICZNEGO (AND) w algebrze Boole'a !!I. Chrześcijanin:Crystus AND Bóg => zbawiony PRAWDA AND PRAWDA = PRAWDA = Zbawiony II. Żyd:Chrystus AND Bóg => piekło FAŁSZ AND PRAWDA = FAŁSZ = Piekło Żyd nie wierzy w Chrystusa - czyli FAŁSZ Żyd wierzy w Boga - Czyli PRAWDA Czyżbyś przypuszczał, że żyd może do nieba !! III. Ateista:Chrystus AND Bóg => piekło FAŁSZ AND FAŁSZ = FAŁSZ = piekło Ateista nie wierzy ani w Boga, ani w Chrystusa zatem FAŁSZ i FAŁSZ Czyzbyś przypuszczał, że ateista może do nieba !! IV. Wierzy w Chrystusa i nie wierzy w BogaChrystus AND Bóg => piekło PRAWDA AND FAŁSZ = FAŁSZ = piekło Czyzbyś przypuszczał, ze kto wierzy w Chrystusa a nie wierzy w Boga Ojca może do nieba !! Jezu, zbóju, kto cię uczył algebry Boole'a - to poplątanie z pomieszaniem
Zbóju, ty nie tylko obaliłeś prawo de'Morgana.
Ty obaliłeś przedstawioną wyżwj definicję ILOCZYNU LOGICZNEGO !!
Do kompletu pozostaje ci tylko obalenie definicji negacji - wtedy będziesz miał pełny obraz swojej chorej logiki.
|
N mar 19, 2006 13:17 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): Zbóju, ponieważ widzę, że ze zdaniem złożonym nie dajesz rady to wrzuć do swojego rachunku zdań poniższe zdanie proste.
Jan. 14:6 6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
Uprośćmy to zdanie do postaci:
Nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
czyli:
Zbawiony będzi wyłącznie ten, kto wierzy w Chrystusa.
Masz tu napisane czarno na białym, że wszyscy ludzie którzy nie wierzą w Chrystusa idą do piekła czyli ... Żydzi, Ateiści, Buszmeni ... itp
Tu żadna analiza nie jest potrzebna, czyż nie ?
I co ty na to ?
Jak widzisz z definicji negacji wynika że:
Zbawiony będzi wyłącznie ten, kto wierzy w Chrystusa.
A jaka jest Twoja definicja negacji ? 
|
N mar 19, 2006 13:21 |
|
 |
rafal3006
|
Uwaga 9-latkowie i wszyscy na tym forum.
Wuj_zbój wspólnie z Jo-tką ( jej słynne NIE WIEM) udowodnili co następuje:
Żyd:
Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO może do nieba
Ateista:
Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO może do nieba
Mnie sie to bardzo podoba Powiedzcie to Katechecie na lekcjach religii i niech wam nikt nie wcisnie ciemnoty że to nieprawda !!
Tak przecież twierdzi największy matematyczny geniusz tego forum - Wuj_Zbój 
|
N mar 19, 2006 13:27 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): 3. Cala dluga pisanina z tabelkami byla po to, zeby pokazac ci calkowicie bezapelacyjny, matematyczny sposob, ze zdanie Jezusa brzmiace w skrocie "jesli wierzysz i sluchasz, bedziesz zbawiony" oznacza jedynie "nie moze sie zdarzyc, ze wieszysz, sluchasz i nie bedziesz zbawiony", natomiast wnioskowanie z niego "jesli nie wierzysz i nie sluchasz, to nie bedziesz zbawiony" jest bledem logicznym.
... bezapelacyjny matematyczny sposób
"jesli nie wierzysz i nie sluchasz, to nie bedziesz zbawiony" jest bledem logicznym.
Czyli Ateiści, Żydzi, Buszmeni, Muzułmani .... też mogą być zbawieni  !!
Hurrra !
Jestem zdecydowanie za ! 
|
N mar 19, 2006 13:32 |
|
|
|