Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
P.S.
Małe sprostowanie - za szybko pisałem
rafal3006 napisał(a): Zbóju, ponieważ widzę, że ze zdaniem złożonym nie dajesz rady to wrzuć do swojego rachunku zdań poniższe zdanie proste.
Jan. 14:6 6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
Uprośćmy to zdanie do postaci:
Nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
czyli:
Zbawiony będzie wyłącznie ten, kto wierzy w Chrystusa.
Negacja tego zdania to:
Do piekła idą wszyscy, którzy nie wierzą w Chrystusa
Masz tu napisane czarno na białym, że wszyscy ludzie którzy nie wierzą w Chrystusa idą do piekła czyli ... Żydzi, Ateiści, Buszmeni ... itp
Tu żadna analiza nie jest potrzebna, czyż nie ?
I co ty na to ?
Jak widzisz z definicji negacji wynika że:
A jaka jest Twoja definicja negacji ? 
|
N mar 19, 2006 15:01 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Nie mam zamiaru dyskutować z Wujem_Zbójem który w "bezdyskusyjny", matematyczny  sposób obala podstawy ludzkiej logiki tj. definicję negacjii i ILOCZYNU LOGICZNEGO
Do widzenia Zbóju 
|
N mar 19, 2006 16:37 |
|
 |
jo_tka
|
Rafał - na Twoje pytanie znów odpowiem: nie wiem.
Bo dodałam
Cytuj: Na ile takie stwierdzenie konkretnej osoby jest prawdziwe, na ile nie - nie wiem.
Z drugiej strony - na ile ludzkie "nie wiem" oznacza "nie chcę wiedzieć", a "nie wierzę" to "nie mogę wierzyć, bo musiałbym zmienić swoje życie" - to wie tylko Bóg.
Nie do nas należy ocena. Nie wymagaj, żebym ja czy ktokolwiek odpowiadała w imieniu Boga.
Zresztą równiez powyższe wytłumaczenie, co to znaczy "wiedzieć i odrzucić" jest moim wyobrażeniem na ten temat... Istotne jest, że człowiek dokonuje tej decyzji świadomie i dobrowolnie.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N mar 19, 2006 16:56 |
|
|
|
 |
faryzusz
|
wuj zboj napisał(a): Rafal, uda ci sie moze wreszcie odpowiedziec na moje pytanie: wuj napisał(a): Czy zgadzasz sie, ze zdanie Jezusa "kto słucha słowa (S) i wierzy (W), ten jest zbawiony (Z)" mozna zapisac jako S ^ W => Z? Czyli jako "jesli sluchasz i wierzysz, to jestes zbawiony"? Czy Jezus powiedzial: "sluchasz AND wierzysz => jestes zbawiony"? Przy okazji: prosze nie myl jezykow programowania z logika, bo to nie to samo. Blok IF-THEN-ELSE to nie to samo, co implikacja logiczna.[/b]
Tylko zrozumialeś jedną warstwę tej wypowiedzi. I ona jest prawdą. Uprościleś sobie zdanie Jezusa, bo Ci się oryginal nie zmieścil w twoim schemaciku.
Prawda?
Szukasz dowodu na to że Poza Jezusem niemożna otrzymać życia wiecznego. Tylko po co? Nie wierzysz w to? Znasz jakąś inn drogę/
To ją opatentuj
_________________ choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą
|
N mar 19, 2006 17:12 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): Uwaga 9-latkowie i wszyscy na tym forum.Wuj_zbój wspólnie z Jo-tką ( jej słynne NIE WIEM) udowodnili co następuje: Żyd: Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO może do nieba Ateista: Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO może do niebaMnie sie to bardzo podoba Powiedzcie to Katechecie na lekcjach religii i niech wam nikt nie wcisnie ciemnoty że to nieprawda !!Tak przecież twierdzi największy matematyczny geniusz tego forum - Wuj_Zbój 
Jo-tka, skoro nie wiesz to powyższe zdania matematycznego geniusza  są prawdą, czyz nie ?
|
N mar 19, 2006 17:32 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
faryzusz napisał(a): Szukasz dowodu na to że Poza Jezusem niemożna otrzymać życia wiecznego. Tylko po co? Nie wierzysz w to? Znasz jakąś inn drogę/ To ją opatentuj
To Wuj_zbój wykazał, że można byc ateistą i wylądować w niebie.
Udowodnił to w bezapelacyjny, matematyczny sposób !!
Do niego miej pretensje, że wpuścił ci do nieba ateistów, żydów ...itp
Co ty chcesz ode mnie ? 
|
N mar 19, 2006 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A spójrz (każdy z osobna) na to inaczej, może "szatan"(czy nazwij sobie jak tam go chcesz)... daje takim ludzio jak "wierni" (tez nazywaj sobie ich jak chcesz) takie coś jak Biblia.... wtedy wszyscy macie kredki....
I czekam żeby mi ktoś udowodnił że tak być nie może...
pozdrawiam
|
N mar 19, 2006 18:55 |
|
 |
wuj zboj
|
wuj napisał(a): Czy Jezus powiedzial: "sluchasz AND wierzysz => jestes zbawiony"? Skoro nie chcesz odpowiedziec na to pytanie, to trudno. Poradzimy sobie inaczej: rafal3006 napisał(a): Zbóju, podyskutujemy jak odpowiesz na pytania 9-latka.
[Jesus: Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do nieba.]
Żyd: Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do ...........
Ateista: Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do .........
Jak juz ci tlumaczylem (i formalnym rachunkiem zdan, i przykladami), ze zdania Jezusa ("Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do nieba") nie mozna wywnioskowac, co sie przydarzy temu, kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Boga, ani temu, kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga. Zadanie jest BLEDNIE POSTAWIONE - nauczyciel, ktory je tak sformulowal, powinien zostac wyslany na doszkolenie z podstaw logiki.
Skoro zas nie chcesz mowic o formalnej analizie, zostaje nam analiza na przykladach dla dziewieciolatka. Prosze rozwiaz nastepujacy test:
POLECENIE. Na podstawie podanego faktu, uzupelnij oba zdania slowami "zatruje" lub "nie zatruje":
FAKT. Kto zje grzyb, ktory ma biale kropki i jest czerwony, TO sie zatruje.
ZDANIE 1. Kto zje grzyb, ktory nie ma bialych kropek i jest czerwony, TO sie ______.
ZDANIE 2. Kto zje grzyb, ktory nie ma bialych kropek i nie jest czerwony, TO sie ______.
Odpowiedz wraz z ocena przeslij na forum wiara.pl 
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
N mar 19, 2006 19:09 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Skoro zas nie chcesz mowic o formalnej analizie, zostaje nam analiza na przykladach dla dziewieciolatka. Prosze rozwiaz nastepujacy test: POLECENIE. Na podstawie podanego faktu, uzupelnij oba zdania slowami "zatruje" lub "nie zatruje":
ZDANIE 1. Kto zje grzyb, ktory nie ma bialych kropek i jest czerwony, TO sie ______.
ZDANIE 2. Kto zje grzyb, ktory nie ma bialych kropek i nie jest czerwony, TO sie ______. Odpowiedz wraz z ocena przeslij na forum wiara.pl 
Proszę.
Oczywiscie muszę przyjąć założenie, że:
ŚMIERĆ = wyłacznie grzyb czerwony i w białe kropki jest trujacy. ŻYCIE = Wszystkie pozostałe grzyby są jadalne.
Sam w swojej słynnej tabelce zakładasz algebrę dwuelementową - uzywasz wyłacznie cyfr 0 i 1 - czyz nie ?  :
piekło-niebo
Chrystus-Bóg Ojciec
Obowiazuje wówczas definicja negacji i iloczynu logicznego
ZDANIE 1. Kto zje grzyb, ktory nie ma bialych kropek i jest czerwony, TO sie nie zatruje
ZDANIE 2. Kto zje grzyb, ktory nie ma bialych kropek i nie jest czerwony, TO sie nie zatruje
ZADANIE 3. Kto zje grzyb który ma białe kropki i nie jest czerwony TO sie nie zatruje
Widzisz zbóju jakie to proste
Dodałem ci zadanie 3 aby definicja iloczynu logicznego była pełna
Chyba nie powiesz, że w twojej logice definicja negacji i iloczynu logicznego jest inna niz w matematyce 
|
N mar 19, 2006 19:53 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): P.S. Małe sprostowanie - za szybko pisałem rafal3006 napisał(a): Zbóju, ponieważ widzę, że ze zdaniem złożonym nie dajesz rady to wrzuć do swojego rachunku zdań poniższe zdanie proste.
Jan. 14:6 6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
Uprośćmy to zdanie do postaci:
Nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
czyli:
Zbawiony będzie wyłącznie ten, kto wierzy w Chrystusa.
Negacja tego zdania to:
Masz tu napisane czarno na białym, że wszyscy ludzie którzy nie wierzą w Chrystusa idą do piekła czyli ... Żydzi, Ateiści, Buszmeni ... itp
Tu żadna analiza nie jest potrzebna, czyż nie ?
I co ty na to ? Jak widzisz z definicji negacji wynika że: Do piekła idą wszyscy, którzy nie wierzą w ChrystusaA jaka jest Twoja definicja negacji ? 
No własnie, a jaka jest w twojej algebrze zdań definicja negacji
Jeśli taka jak napisałem wyżej to masz czarno na białym:
I co ty na to ?
Dalej twierdzisz że ateiści i żydzi mogą do nieba ?  - sam to napisałeś
Mam ci po raz setny przypomnieć 
|
N mar 19, 2006 19:59 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Jak juz ci tlumaczylem (i formalnym rachunkiem zdan, i przykladami), ze zdania Jezusa ("Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do nieba") nie mozna wywnioskowac, co sie przydarzy temu, kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Boga, ani temu, kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga. Zadanie jest BLEDNIE POSTAWIONE - nauczyciel, ktory je tak sformulowal, powinien zostac wyslany na doszkolenie z podstaw logiki.
To byłaby prawda, gdyby wynik operacji logicznej nie był dwuwartościowy, gdyby poza niebem i piekłem istniało jakiekolwiek trzecie wyjście.
Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do nieba
Z powyzszym sie wszyscy zgadzamy.
A pozostali ludzie, którzy nie spełniaja tego warunku np:
Żyd:
Nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga
Ateista:
Nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga
Gdzie mają iść
Jeśli poza niebem jest wyłacznie piekło ?
Zbóju, komu chcesz wcisnąć ciemnotę ?
To ciebie trzeba wysłac na wykłady z podstaw logiki 
|
N mar 19, 2006 20:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): Jeśli poza niebem jest wyłacznie piekło ?
Jest jeszcze czyściec... chciałem żeby mi ktoś udowodnił Cytuj: A spójrz (każdy z osobna) na to inaczej, może "szatan"(czy nazwij sobie jak tam go chcesz)... daje takim ludziom jak "wierni" (tez nazywaj sobie ich jak chcesz) takie coś jak Biblia....
I czekam żeby mi ktoś udowodnił że tak być nie może...
pozdrawiam
|
N mar 19, 2006 20:57 |
|
 |
Kamyk
|
rafał, po co wciąż piszesz kilka postów pod rząd??? Weź napisz jeden a porządny
|
N mar 19, 2006 22:59 |
|
 |
rahelix
|
pirat napisal
Cytuj: Jest jeszcze czyściec...
nie ma czysca
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
Pn mar 20, 2006 21:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rahelix napisał(a): pirat napisal Cytuj: Jest jeszcze czyściec... nie ma czysca
no widać troszke inaczej się uczyliśmy.... czy to nie dziwne? czuje się oszukany...
pozdrawiam
|
Pn mar 20, 2006 21:30 |
|
|
|