Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 84  Następna strona
 NPR a antykoncepcja 
Autor Wiadomość

(...) Współżycie płciowe mężczyzny i kobiety w małżeństwie znajduje się na poziomie osobowego zjednoczenia w miłości tylko pod tym warunkiem, że nie wykluczają oni pozytywnie możliwości prokreacji i rodzicielstwa. Kiedy pozytywnie wykluczyć owo "mogę być ojcem", "mogę być matka" w świadomości i woli mężczyzny i kobiety, wówczas w stosunku małżeńskim pozostaje ( obiektywnie biorąc) samo używanie seksualne.
W takim razie osoba (np.x) staje się dla drugiej osoby (y) przedmiotem użycia, co sprzeciwia się normie personalistycznej.

Po pierwsze nie uważam, aby stosowanie antykoncepcji wiązało się z wykluczeniem owego "mogę byc rodzicem". Nikt rozsądny nie zakłada chyba 100% skuteczności żadnej metody.
Nawet jednak gdyby tak było, to i tak nie uważam, aby takie wykluczenie powodowało traktowanie małżonka jako przedmiotem użycia.

Cytuj:
Jeśli zaś mamy stać konsekwentnie na gruncie godziwości oraz związanej z nią normy personalistycznej, to jedyną "metoda" regulacji poczęć we współżyciu małżeńskim może być tylko wstrzemięźliwość.

Jak pisałem powyżej, przyjęte założenie kłóci się z doświadczeniem. Przynajmniej moim, ale podejrzewam, że i wielu innych osób: antykoncepcja nie musi naruszać normy personalistycznej.

Dalej cały tok rozumowania Karola Wojtyły jest dla mnie niesamowicie pokrętny, ale może to wynik rozbieżności w postrzeganiu tej kluczowej kwestii. Zresztą kwestii, która przewija się wielokrotnie od początku forumowych wątków o antykoncepcji.

Pn mar 20, 2006 17:45

Cytuj:
zaburzenia ruchu perystaltycznego jajowodów
a skad to wogole jest? Podaj zrodlo tej informacji

Źródłem informacji jest ulotka pigułki antykoncepcyjnej. Jest w niej mowa o hamowaniu ruchów robaczkowych jajowodu.

Pn mar 20, 2006 18:11
SweetChild, to dziwne ale dla mnie sposob rozumowania Karola Wojtyly w omawianej kwestii jest bardzo jasny, byc moze dlatego, ze przeczytalam cala ksiazke.
Proponuje lekture jeszcze jednej ksiazki - "Ja czlowiek" prof.A.M Krapca

Pn mar 20, 2006 18:30

k66 napisał(a):
Cytuj:

Źródłem informacji jest ulotka pigułki antykoncepcyjnej. Jest w niej mowa o hamowaniu ruchów robaczkowych jajowodu.

Podaj nazwe tej tabletki.

Kto poszukuje prawdy ten uszu nie zatyka,
kto poszukuje szczescie temu nigdy nie styka!

Pn mar 20, 2006 20:09

Dalej cały tok rozumowania Karola Wojtyły jest dla mnie niesamowicie pokrętny, ale może to wynik rozbieżności w postrzeganiu tej kluczowej kwestii. Zresztą kwestii, która przewija się wielokrotnie od początku forumowych wątków o antykoncepcji.

Zgadzam sie z Sweet, troche dziwnie to wszysto jest uzasadniane.
Widac ze to wszystko bylo tworzone, przez wybitnego czlowieka ale niestety teoretyka.
Nie podwazam, jego autorytetu ale nie mozna sie we wszystkim doszukiwac zlych intencji.
A jezeli dobrze zrozumialem cytowany fragment to zadne metdy planowania nie sa dobre, pozostaje tylko albo plodzic dzieci albo zyc w cnocie - o to chodzi w malzenstwie?

Pn mar 20, 2006 20:13

Hebamme napisał(a):
k66 napisał(a):
Cytuj:

Weź jakąkolwiek, akurat mam przed sobą Postinor-Duo

Pn mar 20, 2006 20:58

Cytuj:

Hebamme napisał(a):

Wzialem jakakolwiek i nic takiego w niej nie ma.
A czy Postinor-Duo to na pewno tabletka antykoncepcyjna?
A swoja droga to skad masz taki medykamet? Stosujesz?

Pn mar 20, 2006 21:30

K66, od kiedy trzeba stosować jakiś lek lub w ogóle go kupować, aby mieć jego ulotkę?

Pn mar 20, 2006 21:52

K66, od kiedy trzeba stosować jakiś lek lub w ogóle go kupować, aby mieć jego ulotkę?

no to co wyciagnela z jakiegos smietnika?

...ale w tym momencie to nie jest najwazniejsze.
jestem ciekaw czy faktycznie jest tam tak napisane - az jutro sprwadze (jak bede mial czas)

A po drugie to rozmawialismy o tabletkach antykoncepcyjnych a nie wczesnoporonnych.
jej odpowiedz jest wymijajaco-mataczaca jak wiekszosc w tym topie.

Pn mar 20, 2006 22:26

Akurat postinor duo jest antykoncepcją "po" i działa nieco inaczej niż zwykła antykoncepcja hormonalna...

Pn mar 20, 2006 22:59

SweetChild, to dziwne ale dla mnie sposob rozumowania Karola Wojtyly w omawianej kwestii jest bardzo jasny, byc moze dlatego, ze przeczytalam cala ksiazke.
Proponuje lekture jeszcze jednej ksiazki - "Ja czlowiek" prof.A.M Krapca

Przyznam, że trochę się zniechęcam po przeczytaniu takich cytatów jakie podałaś (a wcześniej często i gęsto promował ddv). Po prostu inaczej widzę rzeczywistość i musiałbym się zaprzeć samego siebie...

To tak, jakby miał czytać książkę wybitnego znawcy malarstwa, który jednak nazywa "niebieskim" kolor, który ja widzę jako "zielony". Nie przeczę, że ten człowiek jest znawcą tematu i autorytetem w danej dziedzinie, ale po prostu już na podstawowym poziomie go nie rozumiem.

Pn mar 20, 2006 23:00

Incognito napisał(a):

no to co wyciagnela z jakiegos smietnika?

...ale w tym momencie to nie jest najwazniejsze.
jestem ciekaw czy faktycznie jest tam tak napisane - az jutro sprwadze (jak bede mial czas)
A po drugie to rozmawialismy o tabletkach antykoncepcyjnych a nie wczesnoporonnych
jej odpowiedz jest wymijajaco-mataczaca jak wiekszosc w tym topie.

Mam dużo różnych ulotek i nie ze śmietnika drogi Panie tylko od pacjentek i firm farmaceutycznych.

ALE, ALE ! UWAGA ! K66 PRZYZNAŁ, ŻE POSTINOR-DUO TO TABLETKA WCZESNOPORONNA ! A WSZĘDZIE TRĄBIĄ, ŻE ANTYKONCEPCYJNA :D

Tenże Postinor Duo zawiera taki sam hormon jaki jest składnikiem dwuskładnikowych pigułek antykoncepcyjnych.

Wt mar 21, 2006 8:08

ALE, ALE ! UWAGA ! K66 PRZYZNAŁ, ŻE POSTINOR-DUO TO TABLETKA WCZESNOPORONNA ! A WSZĘDZIE TRĄBIĄ, ŻE ANTYKONCEPCYJNA :D

Tenże Postinor Duo zawiera taki sam hormon jaki jest składnikiem dwuskładnikowych pigułek antykoncepcyjnych.

Meczy mnie to ciagle tlumaczenie ci podstawowych spraw ale dla dobra ludzkosci po raz ostatni:

nigdy nie twierdzilem, ze P-D nie jest wczesnoporonny.
Nie mozna go tylko ze wzgledu na sklad porownywac z normalnymi tabletkami, bo i inne jest jego zastosowanie i inne sa tam dawki hormonow.
Pisalismy ...juz ty wiesz o czym pisalismy wiec, nie udawaj teraz greka i nie zagaduj nie na temat.
Mialas podac przyklad skad masz taka wiedze, ze tabletki antykoncepcyjne wywoluja ruchy antyperystaltyczne w jajnikach.
Ja nadal czekam!!!!

Wt mar 21, 2006 8:34

A jeśli taką wiedzę uzyskałam na studiach, na wykładach to jak mam Ci to udowodnić?

Wt mar 21, 2006 9:47

Cytat z ulotki Postinoru:"(...), wywiera wpływ na czynność ruchową jajowodu (...)". Jest to tzw. czynnik jajowodowy w działaniu pigułki hormonalnej, czy to jest Postinor czy Microgynon.

W ulotkach z lat 90-tych było więcej zawartych informacji, teraz te po 2000 roku są trochę zmodyfikowane i mniej jest o szczegółach działania , natomiast więcej ostrzeżeń i informacji o stosowaniu.

Wt mar 21, 2006 9:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 84  Następna strona