Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wypełnianie nakazu uczestniczenia we Mszy świętej niedzielne 
Autor Wiadomość
Post Wypełnianie nakazu uczestniczenia we Mszy świętej niedzielne
Witam Was!

Mam pytanie - Czy nakaz uczestniczenia we Mszy świętej niedzielnej wypełnia wzięcie udziału w niedzielnej Mszy świętej odprawionej w:
a) kościele prawosławnym
b) kościele starokatolickim (np. u mariawitów)
c) kaplicy Bractwa św. Piusa X
d) kaplicy prowadzonej przez katolickiego księdza "tułacza" (bez inkardynacji)
?

Bardzo bym prosił o uzasadnienie formalno-prawne odpowiedzi.

Wt mar 21, 2006 13:46

Jeżeli już to zgodziłbym się, że udział w niedzielnej liturgii w Kościele prawosławnym, gdy nie ma żadnej możliwości wzięcia udziału w liturgii w Kościele rzymsko-katolickim, temu obowiązkowi czyni zadość.
Pewna trudność powstaje w trzech innych przypadkach: mariawici i lefebryści (Bractwo św. Piusa X) są poza Kościołem rzymsko-katolickim. Ksiądz bez inkardynacji do określonej diecezji czy zakonu znajduje się w takiej sytuacji nie bez przyczyny, zazwyczaj zapewne z powodu poważnych wykroczeń, jakie popełnił.

Wt mar 21, 2006 20:25

Jeśli nie ma możliwości wzięcia udziału w Mszy Św w Kościele katolickim (niekoniecznie w obrządku rzymsko-katolickim) to nie ma obowiązku uczestnictwa w Mszy czy nabożeństwie innych wyznań.

Jeśli jest możliwość, to nie może być mowy o "zastępstwie"...

Wt mar 21, 2006 20:58
Jeżeli już to zgodziłbym się, że udział w niedzielnej liturgii w Kościele prawosławnym, gdy nie ma żadnej możliwości wzięcia udziału w liturgii w Kościele rzymsko-katolickim, temu obowiązkowi czyni zadość. Pewna trudność powstaje w trzech innych przypadkach: mariawici i lefebryści (Bractwo św. Piusa X) są poza Kościołem rzymsko-katolickim.

KPK Kan. 1248 § 1
Nakazowi uczestniczenia we Mszy świętej czyni zadość ten, kto bierze w niej udział, gdziekolwiek jest odprawiana w obrządku katolickim

Czy sugeruje Pan, że:
1) prawosławni są w Kościele katolickim
2) prawosławni odprawiają Mszę świętą w obrządku katolickim?

Leszek, Jan napisał(a):
Ksiądz bez inkardynacji do określonej diecezji czy zakonu znajduje się w takiej sytuacji nie bez przyczyny, zazwyczaj zapewne z powodu poważnych wykroczeń, jakie popełnił.

Ale to jest dla nsaszych rozważań nieistotne. Ksiądz ten mógł na przykład porzucić swoje zgromadzenie zakonne i np zamieszkać w górskim szałasie na drugim końcu świata. Msza jest odprawiana jak najbardziej w obrządku katolickim, kapłan ma lokalny Mszał (z wyglądu aktualny), czy wymienił imię papieża i biskupa w ME - nie wiem, bo go nie rozumiem. Stąd moje pytanie.

Wt mar 21, 2006 22:43
Jeśli nie ma możliwości wzięcia udziału w Mszy Św w Kościele katolickim (niekoniecznie w obrządku rzymsko-katolickim) to nie ma obowiązku uczestnictwa w Mszy czy nabożeństwie innych wyznań.

Zgoda. Ale ja nie o to pytam. Przyznasz, że "obowiązek niedzielny" istnieje. Co najwyżej można nie mieć grzechu ciężkiego, jeśli z obiektywnej przyczyny wzięcie udziału we Mszy świętej "sprawowanej w obrządku katolickim" jest niemożliwe lub uciążliwe. Stąd moje pytanie.

Powiedzmy, że w niedzielę poszedłem sobie (np. z okazji ślubu kolegi z pracy) na Mszę św. do mariawitów. Czy muszę iść w tę samą niedzielę jeszcze raz do kościoła katolickiego, czy "mariawici wystarczą"?

Wt mar 21, 2006 23:10

Musisz iść na mszę do kościoła rzymskokatolickiego.

Śr mar 22, 2006 7:12

Cytuj:
Ksiądz ten mógł na przykład porzucić swoje zgromadzenie zakonne i np zamieszkać w górskim szałasie na drugim końcu świata. Msza jest odprawiana jak najbardziej w obrządku katolickim, kapłan ma lokalny Mszał (z wyglądu aktualny), czy wymienił imię papieża i biskupa w ME - nie wiem, bo go nie rozumiem. Stąd moje pytanie.

Co do pierwszego - uczestnictwo w liturgii prawosławnej - masz rację.
To, co napisałeś tutaj, nie spełnia wymogów obowiązujących w Kościele.
Co to znaczy porzucić swoje zgromadzenie? Jeśli porzucił, no to jest zbiegiem i przez to samo ma zakaz sprawowania sakramentów. Jeśli odszedł ze swego zgromadzenia zgodnie z prawem, to musi - żeby prawowicie sprawować sakramenty - mieć pozwolenie na to od ordynariusza miejsca. Cała reszta - w wypadku braku takiego pozwolenia - a więc mszał, wymawianie imienia papieża i biskupa nie ma w tym kontekście znaczenia.

Śr mar 22, 2006 9:00
Co to znaczy porzucić swoje zgromadzenie? Jeśli porzucił, no to jest zbiegiem i przez to samo ma zakaz sprawowania sakramentów.

Zgadza się. Ale nie zmienia to faktu, że celebroana przez niego Msza święta JEST ważna, acz niegodna. Moje pytanie jednak dotyczy czego innego, a mianowicie: Czy wzięcie udziału w takowej Mszy świętej wypełnia obowiązek niedzielny

Śr mar 22, 2006 12:27
Musisz iść na mszę do kościoła rzymskokatolickiego.

Koniecznie rzymskokatolickiego? I czy to dotyczy wszystkich "wariantów", o które pytałem (czyli prawosławnych, lefebvrystów i "niezaleznych")?

Śr mar 22, 2006 12:30
Leszek, Jan napisał(a):
Jeżeli już to zgodziłbym się, że udział w niedzielnej liturgii w Kościele prawosławnym, gdy nie ma żadnej możliwości wzięcia udziału w liturgii w Kościele rzymsko-katolickim, temu obowiązkowi czyni zadość. Pewna trudność powstaje w trzech innych przypadkach: mariawici i lefebryści (Bractwo św. Piusa X) są poza Kościołem rzymsko-katolickim.

KPK Kan. 1248 § 1
Nakazowi uczestniczenia we Mszy świętej czyni zadość ten, kto bierze w niej udział, gdziekolwiek jest odprawiana w obrządku katolickim

Czy sugeruje Pan, że:
1) prawosławni są w Kościele katolickim
2) prawosławni odprawiają Mszę świętą w obrządku katolickim?

prawosławni bez wątpienia nie są w KK ;) Jednak Kościół Prawosławny uznaje rzeczywistą obecność Chrystusa w Eucharystii i dlatego też :

Przewodnik Katolicki napisał(a):
Kościół prawosławny posiada sakramenty kapłaństwa i Eucharystii, dlatego nawet zachęca się katolików do uczestniczenia wraz z tym Kościołem w kulcie liturgicznym. Oznacza to, że każdy katolik, który z różnych powodów nie może fizycznie uczestniczyć we Mszy św. katolickiej, może otrzymać sakramenty pokuty, Eucharystii i namaszczenia chorych od szafarza prawosławnego. Tak samo działa to w drugą stronę: każdy katolicki kapłan może udzielić tych sakramentów każdemu wiernemu Kościoła wschodniego.

Czyli można - pod warunkiem, że nie ma możliwości uczestnictwa we Mszy katolickiej :)

Cz mar 23, 2006 20:37
Czyli można - pod warunkiem, że nie ma możliwości uczestnictwa we Mszy katolickiej :)

Ale dalej nie jest to odpowiedź na moje pytanie: Czy udział we Mszy świętej niedzielnej sprawowanej w cerkwii prawosławnej wypełnia "obowiązek święcenia niedzieli"?

Cz mar 23, 2006 21:04
Tak- pod warunkiem, że nie masz możliwości uczestnictwa we mszy katolickiej.

Cz mar 23, 2006 21:06

Przewodnik Katolicki napisał(a):
każdy katolik, który z różnych powodów nie może fizycznie uczestniczyć we Mszy św. katolickiej, może otrzymać sakramenty pokuty, (...) od szafarza prawosławnego.

Jak powyższe ma się do KPK:

Kan. 966 § 1. Do ważnego odpuszczenia grzechów wymaga się, aby szafarz - oprócz władzy święceń - posiadał upoważnienie do jej wykonywania w odniesieniu do wiernych, którym udziela rozgrzeszenia.

Czy prawosławni kapłani posiadają pisemne upoważnienia katolickiego ordynariusza miejsca do spowiadania katolickich wiernych? Bo rozumiem, że cytat z Przewodnika Katolickiego dotyczy przypadków innych niż zagrożenie życia? A bez takowego upoważnienia ich rozgrzeszenia są nieważne.

Cz mar 23, 2006 21:16
Tak- pod warunkiem, że nie masz możliwości uczestnictwa we mszy katolickiej.

Ale przecież to nie jest "Msza święta sprawowana w obrządku katolickim". A tylko udział w katolickiej Mszy świętej wypełnia nakaz Bożego Przykazania.

Cz mar 23, 2006 21:18
A gdzie w przykazaniach kościelnych masz napisane, że ma to być msza katolicka ??

Zapewne chodzi Ci o KPK ;) - ale zauważ, że mamy warunek niemożności uczestnictwa we mszy w KK.

To samo dotyczy spowiedzi.

o.Tomasz Pawłowski OP napisał(a):
trzeba pamiętać, że mogę ważnie (jeśli nie ma w pobliżu kapłana katolickiego) spowiadać się w cerkwi prawosławnej. Po powrocie z zagranicznych peregrynacji często rodacy oskarżają się w konfesjonale, że nie byli w niedzielę w kościele. Ze zdziwieniem dowiadują się, że obowiązek uczestnictwa w liturgii można również wypełnić, z braku kościoła katolickiego, w każdej cerkwi. Przecież to jest nasz Kościół bratni, w którym w "inności" obrzędów liturgicznych dokonuje się ta sama, co w polskich kościołach, Bezkrwawa Ofiara. Różnice dogmatyczne pomiędzy rzymskim a wschodnim Kościołem nie mogą przesłonić tego samego Chrystusa, w tym samym kapłaństwie i sakramentach.

Różnica między mszą katolicką, a mszą prawosławną dotyczy liturgii- natomiast sens jest zachowany. W obydwu przypadkach nastęopuje Przeistoczenie i mamy rzeczywistą obecność Jezusa .

Cz mar 23, 2006 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona