Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Przeprosiny Kościoła 
Autor Wiadomość

offtopic

Metalik, nie manipuluj Słowem Bożym. Jest "nauczajcie", a to co piszesz w nawiasie, to jest jakaś Twoja interpretacja. Obawiam się, że w świetle nauki Kościoła katolickiego chybiona.

Ja manipuluję?
Kolego radzę wziąć korepetycje z języka polskiego i kupiś słownik synonimów.
Cytuj:
Wątek jest o przeprosinach Kościoła, więc wróćmy do tematu.

Na razie nikt nie odpowiedział na moje kontrargumenty, więc czekam cierpliwie

Cz mar 23, 2006 17:11

R6 napisał(a):
Czy Kościół katolicki jest bez winy? Tak lub nie.

Zadałeś pytanie w stylu "czy naród rosyjski jest bez winy?" - widzisz jego absurd?

No chwila Incognito naród to naród, a Kościół to Kościół.
Oczywiście, ze na Kościele ciążą winy, choćby te, za które przeprosił JPII rdzennych mieszkańców Afryki, rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej i Południowej. To była jatka i zniszczenie cywilizacji, w imię Boga, a tak naprawde z pychy i chciwości.
Stąd USA, taki niby wspaniały kraj, pełen chrześciajn i katolików, przyjazny dla wszystkich, a jak traktuje Indian? Nadal w rezerwatach.

Cz mar 23, 2006 22:36

Chyba się nie zrozumieliśmy. Nie było moim celem przyrównywać Kościoła do narodu, słowo "naród" miało tutaj tylko zobrazować kilkumilionową społeczność. Rzecz w tym, czy i jak można przypisywać winę wielomilionowej społeczności, która w dodatku od czasów tych ponurych wydarzeń całkowicie wymieniła swój ludzki potencjał.
Nie uważam aby Kościół był zobowiązany do brania odpowiedzialności i przepraszania za traktowanie Indian przez Amerykanów.

Cz mar 23, 2006 23:04

Cytuj:
Oczywiście, ze na Kościele ciążą winy, choćby te, za które przeprosił JPII rdzennych mieszkańców Afryki, rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej i Południowej

Jesteś tego pewna? Radzępoczytać trochę na temat niewolnictwa czarnych i indian :-)
Większosć z was powtarza brednie za wrogami kościoła i fałszywymi historykami, zamiast zapoznać się indywidualnie z faktami :?
Cytuj:
To była jatka i zniszczenie cywilizacji, w imię Boga, a tak naprawde z pychy i chciwości.

Cywilizacji??? czy czarna ludność stworzyła jakaś cywilizację :-D
A indianie co stworzyli, weź mnie oświeć, bo może to ja czegoś nie wiem :-D
Cytuj:
Stąd USA, taki niby wspaniały kraj, pełen chrześciajn i katolików, przyjazny dla wszystkich, a jak traktuje Indian? Nadal w rezerwatach.

A to jeszcze ciekawsze. Po pierwsze USA od lat 60 - tych było stopniowo sekularyzowane przez tak zwanych marksistów kulturowych ( od Antonio Grammsci). Dzisiaj nie można już mówić, że to chrześcijański kraj.
A co do tych rezerwatów, to sami tam chcą być :-)

Pt mar 24, 2006 13:17

Cywilizacji??? czy czarna ludność stworzyła jakaś cywilizację :-D

Nie przesadzaj z tą samokrytyką, nie ulega najmniejszej wątpliwości, że Ty wiesz wszystko. Ja to nawet uważam Cię za Mesjasza ;-)

Pt mar 24, 2006 14:42

SweetChild,- możesz mi wierzyć, ale wszystkiego nie wiem ;-) :razz:
...dlatego pytam koleżankę, by mnie oświeciła :D

Ps. czekam na konkretne argumenty

Pt mar 24, 2006 17:01

Pragnę zwrócić uwagę na to, że Indianie to nie tylko Apacze, Irokezi, Siuksowie i inne plemiona Ameryki Pn., ale także Inkowie, Majowe, Aztekowie oraz Olmekowie. Naprawdę muszę przedstawiać ich dorobek cywilizacyjny? To właśnie Indianie z Ameryki Środkowej najbardziej odczuli zderzenie z cywilizacją zachodu. Hiszpańska konkwista nie jest chyba dla Ciebie obcym terminem?

Pt mar 24, 2006 17:57

Myślę, ze dla kolegi Metalica to mogą być trudne słowa, Incognito :-D
Oczywiście, ze Indianie stowrzyli wielkie cywilizacje, z których czerpią teraz współczesne państwa obu Ameryk.
Cywilizacje Afryki istnieją do tej pory, ale mocno podupadły w związku z rabunkową gospodarką białego człowieka (np Etiopia). Nic tak mnie nie smuci jak ignorancja i brak elementarnej wiedzy z historii świata.

Pt mar 24, 2006 18:16

Cytuj:
Nic tak mnie nie smuci jak ignorancja i brak elementarnej wiedzy z historii świata.

Czy to stwierdzenie dotyczy Ciebie i kolegi wyżej, bo jeśli tak, to jest to pierwsza prawda z Waszych ust w tym temacie :D

Czy te ,,indiańskie cywilizacje" rzeczywiście były tak dobrze rozwinięte i piękne?
A może składanie ofiar z ludzi jest waszym zdaniem osiągnięciem cywilizacjyjnym na miarę kultury białych (krwiożerczych, podłych, chciwych, itp, itp. itp. :razz: ) ludzi.

Udowodnijcie, że macie rację a nie rzucajcie sloganami!!!

nadal cierpliwie czekam

So mar 25, 2006 11:04

Z pewną kategorią rozmówców nie dyskutuję, szczególnie z tymi, którzy propagują rasizm.

So mar 25, 2006 11:13

Z pewną kategorią rozmówców nie dyskutuję, szczególnie z tymi, którzy propagują rasizm.

Radzę zajrzeć do słownika i zapoznać się z pojęciem rasizm.

Jeśli powiem, że cywilizacja białych przewyższa inne, jestem według Ciebie rasistą????
Bardzo ciekawe, a może termin ,,biały" jest zakazany???

Jesteś ofiarą politycznej poprawności i tyle!!!

So mar 25, 2006 12:42

Czy te ,,indiańskie cywilizacje" rzeczywiście były tak dobrze rozwinięte i piękne?

wikipedia napisał(a):
Główne osiągnięcia cywilizacji Majów w dziedzinie architektury stanowiły monumentalne zespoły przestrzenne, złożone ze świątyń na wysokich piramidach schodkowych, pałaców, tarasów, dziedzińców i kamiennych boisk do gry w piłkę, oraz zastosowanie w budownictwie tzw. fałszywego sklepienia; W dziedzinie sztuki — ozdoby ze stiuku, malowidła ścienne, rzeźby i płaskorzeźby z kamienia, drewna i kości, polichromowana ceramika oraz wyroby złotnicze. Majowie rozwinęli pismo hieroglificzne i dwudziestkowy system zapisu matematycznego, prowadzili obserwacje astronomiczne i posługiwali się precyzyjnymi systemami rachuby czasu.

[url]jukatan.prv.pl[/url] o Aztekach napisał(a):
Hiszpanie, zwiedzający miasto, zdumiewali się co krok. Oglądali łaźnie parowe z doprowadzonymi do nich wodociągami, publiczne toalety; dali się ostrzyc i ogolić w ogólnie dostępnych salonach fryzjerskich. Kosztowali w garkuchniach potrawy z nieznanego im indyka, pili pędzoną z soku agawy i wprawiająca w doskonały nastrój pulque, zachwycali się smakiem chocolatl - napoju sporządzanego z kakaowych ziaren. Podziwiali przepych pałacu Montezumy, zbudowanego na powierzchni dwóch hektarów.

[...]

Osiągnięcia Majów w dziedzinie astronomii były wręcz fantastyczne. Przekonaliśmy się o tym, kiedy specjaliści rozszyfrowali zapisy Kodeksu Drezdeńskiego, jednego z trzech rękopisów, jakie ocalały z "odkrywania" Ameryki przez Hiszpanów. Pełno tam informacji i astronomicznych tabel. Jedenaście stron poświęconych jest planecie Wenus, cztery - Jowiszowi, kilka następnych dotyczy Gwiazdy Polarnej, gwiazdozbiorów Oriona i Plejad. Z odpowiednich tablic można odczytać czas zaćmień Słońca i Księżyca. Uwzględniono przy tym zaćmienia widoczne nie tylko na terenie Ameryki Środkowej, ale i te, których tam obserwować się nie da. I są to wszystko dane zaskakująco dokładne; niczym nie ustępujące tym, jakimi posługujemy się obecnie.

Chcesz więcej czy masz zamiar nadal się miotać mimo iż nie masz racji?
Metalik napisał(a):
A może składanie ofiar z ludzi jest waszym zdaniem osiągnięciem cywilizacjyjnym na miarę kultury białych (krwiożerczych, podłych, chciwych, itp, itp. itp. :razz: ) ludzi.

Widzę że nie odróżniasz pojęcia kultury od pojęcia cywilizacji.

So mar 25, 2006 14:54

Cytuj:
Widzę że nie odróżniasz pojęcia kultury od pojęcia cywilizacji.

Odróżniam, odróżniam. Cywilizacja może się składać z kilku kultur, np. łacińska: z polskiej, hiszpańskiej, włoskiej, itp. - jest ona metodą ustroju życia zbiorowego opartą na supremacji sił duchowych nad materialnymi, dlatego cywilizacja ta (łacińska) jest najwyższym osiągnięciem człowieka.
Nie rozumiem zatem Twojej uwagi.
Cytuj:
Chcesz więcej czy masz zamiar nadal się miotać mimo iż nie masz racji?

Ja nie mam racji? Na podstawie tych przykładów niczego nie udowodniłeś.
Majowie może mieli wielkie osiągnięcia w astronomii, matematyce, sztuce, itp, ale nie znali koła, łuku.
Aztekowie(którzy sami byli zdobywcami, a z podbitej ludności robili niewolników) natomiast składali swym bóstwom ofiary z jeńców wojennych, wydzierając im serca. Co roku umierały tak tysiące niewolników.
A Inkowie nawet nie znali pisma.

Cywilizowani Europejczycy widząc barbarzyństwo tych ludów (składanie ofiar z ludzi, kanibalizm, etc.) postanowili to zmienić. Zresztą temat dotyczy ,,przeprosin kościoła" za jego rzekome winy i mordy na tych ludziach.

So mar 25, 2006 15:45
Za co papież przeprasza? - a choćby za barbarzyńskie splądrowanie, zniszczenie Konstantynopola w czasie IV krucjaty, ołtarz w kościele Haga Sopia został rozwalony w gruzy.
Przy czym Konstantynopol był siedzibą patriarchatu Kościoła Prawosławnego, nie był w posiadaniu turków czy muzułmanów - przed kim zatem krzyżowcy "chronili pielgrzymów"??
"Taka pokora i okazywanie słabości nie przynosi korzyści" - "Kto by między wami chciał się stać wielkim, niech będzie sługą waszym. A kto by chciał być pierwszym między wami, niech będzie niewolnikiem wszystkich" (Mk 10,43-44)....czyżby te słowa straciły aktualność??.
O jakiego rodzaju "korzyściach" mówisz?? - "Cóż bowiem za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej duszy szkodę poniósł" (Mt 6,26).
Kościół ma służyć a nie "odnosić korzyści".

So mar 25, 2006 16:14

...czyżby te słowa straciły aktualność.

Te słowa dotyczą indywidualnej postawy człowieka względem bliźniego.
Ja oceniam przeprosiny kościoła z punktu widzenia doświadczeń historycznych - poczytaj jeszcze raz ten fragment, może zrozumiesz o co chodzi.
Cytuj:
Kościół ma służyć a nie "odnosić korzyści".

Czy nie przez posługę odnosi się korzyści (ale mądrą posługę, a nie samobiczowanie)!

Ps. może apostołowie też przeprosili bankierów za to, że ich Jezus biczem poprzepędzał :-o
W końcu to była paskudna przemoc - przecież mógł ich poprosić, a nie od razu bić :razz:
Cytuj:
Za co papież przeprasza? - a choćby za barbarzyńskie splądrowanie, zniszczenie Konstantynopola w czasie IV krucjaty

Czy aby tylko za to?
A jeśli już jesteśmy przy ,,prawosławnych", to kiedy oni nas przeproszą - myślisz, że nie ma za co???

Nikt nie chce należeć do Kościola (osoby niewierzące a poszukujące), który przyznaje się do winy, bo to oznacza jedno, że jest ....zły i omylny, a co za tym idzie - zbrodniczy.

I jeszcze jedno. Słyszałaś o przeprosinach muzułmanów, bo ja nie. Oni w przeciwieństwie do katolików kochają swoja wiarę i wierzą jej prawdziwość i wyższość.

So mar 25, 2006 16:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona