Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość

Instytucje związane z Kościołem nie powinny zajmować się polityką, udzielać jednostronnego i wyraźnego wsparcia konkretnym ugrupowaniom. Co media Rydzyka robią nagminnie.

Po pierwsze ojca Rydzyka. Po drugie, a co robi "Tygodnik Powszechny"?

So kwi 01, 2006 8:14

Po pierwsze ojca Rydzyka.

Uwielbiam takie swnesowne argumenty. Jak dla mnie, możesz go nazywać nawet "bogiem Rydzykiem" - dla mnie to jest człowiek, a takiego można określać samym nazwiskiem. Wg mnie, na więcej nie zasługuje. Nie obrażam go, używając samego nazwiska - no chyba, że się go wtydzi...

TP nie założył sobie radia i telewizji, która dostaje monopol na pokazywanie wydarzeń związanych z rządzeniem krajem (patrz - pakt stabilizacyjny).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 01, 2006 8:51
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Poruszono słuszny argument. Instytucje związane z Kościołem nie powinny zajmować się polityką

Przez takie stwierdzenie uderzają poglądy manichejskie, a nie chrześcijańskie. Katolicy mają obowiązek zajmować się polityką rozumianą jak budowanie dobra wspólnego. Dotyczy to także mediów katolickich. Polityka nie jest dziełem szatana, a monopolu na politykę nie mają niewierzący.

querr
Cytuj:
Nie ma sie co przejmować tym całym Radiem. Ono przeminie wraz z końcem ojca dyrektora i wymarciem pokolenia dzisiejszych moherowych beretów. Po prostu nie będzie odbiorców. Prawa rynku.

Słuchaczy jakoś od 15 lat nie ubywa, a wręcz odwrotnie. Na katolicką rozgłośnię będzie zawsze zapotrzebowanie w Polsce, chyba, że zrobi się tak jak na zachodzie.

Kamyk
Cytuj:
bo papież mówi, żeby media katolickie były apolityczne

manipulujesz słowami papieża, gdyż papież mówił o zachowani autonomii, a nie apolityczności - tu jest subtelna różnica

Interesujący jest dzisiejszy Nasz Dziennik. Zobaczmy jakie osoby wspominają Jana Pawła II:
1. ks. prof. Janusz Nagórny
2. JE ks. kard. Stanisław Nagy
3. JE ks. bp Jan Zając
4. ks. prof. Jerzy Bajda
5. JE ks. bp Stanisław Stefanek
6. JE ks. bp Paweł Socha
7. ks. prof. Marek Chmielewski
8. JE ks. bp Adam Lepa
9. JE ks. bp Stanisław Wielgus
10. o. prof. Mieczysław Albert Krąpiec OP

http://www.naszdziennik.pl/

So kwi 01, 2006 11:25
Jaki to ma związek z Radiem Maryja ? :clever:

So kwi 01, 2006 11:54

So kwi 01, 2006 11:56

Polityka nie jest dziełem szatana, a monopolu na politykę nie mają niewierzący.

Nie twierdzę tego. Uważam jednak, że Kościół nie powinien otwarcie popierać jednej partii. I nie popiera - tylko czasami jacyś biskupi odczuwają potrzebę wskazania "głupim" (bo gdyby za takowych nie uważali, to zostawiliby im wolny wybór) ludziom na którą jedyną słuszną partię mają głosować.

Z tymi słuchaczami - też przesada. Oczywiście., Rydzyk będzie twierdził, że cały czas mu się ilość słuchaczy zwiększa. Ja jednak czytał informacje dokładnie odwrotne.

Widzę, że czujesz wewnętrzną potrzebę wpisania tej listy nazwisk w każdym temacie, w którym piszesz... Przykre. Czego te nazwiska mają dowodzić :?: Że Rydzyk ma zwolenników :?: Ma, wiadomo. Co to ma wspólnego z Radiem Maryja :?:

W ogóle dziwny jesteś. Twoja dyskusja na tym forum sprowadza się (o ile dobrze przejrzałem Twoje ostatnie posty) tylko i wyłącznie do tematów odnoszących się do RM.

So kwi 01, 2006 12:21
Zobacz profil WWW

Uwielbiam takie swnesowne argumenty. Jak dla mnie, możesz go nazywać nawet "bogiem Rydzykiem"

Teraz to pan zachęca do grzechu przeciw I przykazaniu.

ToMu napisał(a):
- dla mnie to jest człowiek, a takiego można określać samym nazwiskiem. Wg mnie, na więcej nie zasługuje.

Nieważne co czyni, na sam fakt nazywania "ojcem" zasłguje przez to, iż otrzymał sakrament święceń, a więc jest kimś więcej niż pan, czy ja.

ToMu napisał(a):
TP nie założył sobie radia i telewizji, która dostaje monopol na pokazywanie wydarzeń związanych z rządzeniem krajem (patrz - pakt stabilizacyjny).

Mieszają się panu argumenty, najpierw wtrącanie się do polityki, potem monopol. Doprawdy, nie wiem jaki monopol. Pisze pan o "wydarzeniach" (liczba mnoga), a jako przykład podaje podpisanie paktu. Co więcej sygnatariusze paktu zaprosili kogo chcieli (całkowicie liberalne podejście).
"Tygodnik Powszechny" od lat jest związany z jedną opcją polityczną (Unia Wolności), redaktorzy tej gazety byli posłami tej partii.
Radio Maryja "wtrąca się" do polityki na tej samej zasadzie co "TP".
Proszę po prostu powiedzieć, że nie podoba się panu opcja Radio Maryja i woli pan "TP". Bo w tej chwili to wygląda na hipokryzję.

So kwi 01, 2006 12:27

Teraz to pan zachęca do grzechu przeciw I przykazaniu.

Do niczego nie zachęcam. Zresztą osoby spoza Polski właśnie w taki sposób mogłyby odebrać zachowanie co poniektórych słuchaczy wobec tego, co mówi Rydzyk.
Nie zachęcam - tłumaczę tylko, że nic złęgo nie ma w nazywaniu Tadeusza Rydzyka po prostu "Rydzyk". Bo on nazywa się właśnie - Rydzyk :)
W dowodzie nie ma napisane "ojciec dyrektor Tadeusz Rydzyk" :D

Telchar napisał(a):
Co więcej sygnatariusze paktu zaprosili kogo chcieli (całkowicie liberalne podejście).

... i przypadkiem zapomnieli o mediach publicznych. A to pech...

Telchar napisał(a):
"Tygodnik Powszechny" od lat jest związany z jedną opcją polityczną (Unia Wolności), redaktorzy tej gazety byli posłami tej partii.

No rzeczywiście. Demokraci.pl to teraz potęga :D

So kwi 01, 2006 12:34
Zobacz profil WWW

Zresztą osoby spoza Polski właśnie w taki sposób mogłyby odebrać zachowanie co poniektórych słuchaczy wobec tego, co mówi Rydzyk.

Być może. Ale nie wiem czy pan wie kim jest autorytet? Bo dżejpituiści zachowują się identycznie w stosunku do sł. B. Jana Pawła II. Exemplum: "JPII jest dla mnie Chrystusem".

ToMu napisał(a):
Nie zachęcam - tłumaczę tylko, że nic złęgo nie ma w nazywaniu Tadeusza Rydzyka po prostu "Rydzyk". Bo on nazywa się właśnie - Rydzyk :)

Kwestionuje pan sakrament kapłaństwa. O. Rydzyk jest "alter Christus", więc przez samą powagę tego sakramentu i szacunek do Kościoła, powinien pan każdą osobę duchowną odpowiednio tytułować.

ToMu napisał(a):
... i przypadkiem zapomnieli o mediach publicznych. A to pech...

Mówię, że to całkowicie liberalne podejście, zapraszać kogo się chce, więc niektórym powinno się podobać.

ToMu napisał(a):
No rzeczywiście. Demokraci.pl to teraz potęga :D

Ludzie z tego środowiska mają realny wpływ na Polskę.

So kwi 01, 2006 12:49

Ale nie wiem czy pan wie kim jest autorytet? Bo dżejpituiści zachowują się identycznie w stosunku do sł. B. Jana Pawła II. Exemplum: "JPII jest dla mnie Chrystusem"

Nie rozumiem pojęcia "dżejpituiści". A na pewno, w kontekście przytoczonego przez Ciebie cytatu rzekomego, ja nie zgadzam się z tym i uważam to za wielką przesadę. Jan Paweł II wielkim człowiekiem był - ale Chrystusem na pewno nie :)
Jan Paweł II jest dla mnie wielkim autorytetem - czy to oznacza, że jest dla mnie bogiem :?: Nie.

Telchar napisał(a):
Kwestionuje pan sakrament kapłaństwa. O. Rydzyk jest "alter Christus", więc przez samą powagę tego sakramentu i szacunek do Kościoła, powinien pan każdą osobę duchowną odpowiednio tytułować.

Nie znosze tytułomanii. Szczególnie w kontekście osób o tak bardzo medialnych i tak chętnie robiących wokół siebie szum, jak Rydzyk choćby.
"Powinien" :?: Nie sądzę. Nie powinienem. Mogę. Nie muszę. Zresztą już pisałem - wg mnie, ten człowiek nie zasługuje na szacunek ze względu na to, co dopuszcza na antenie swego radia (zajrzyj do tematu pt. "Radio Maryja", przytoczyłem tam ciekawy artykuł przed chwilą).

Telchar napisał(a):
Mówię, że to całkowicie liberalne podejście, zapraszać kogo się chce, więc niektórym powinno się podobać.

Podejście nie ma tutaj nic do rzeczy. Kaczorek sobie prezydentem może być, jego brat mógłby nawet i premierem być. Media publiczne to media publiczne - politycy nie mają prawa nie dopuszczać na moment podpisywania paktu mającego (a raczej - który mógł mieć) kluczowy wpływ na przyszłość polityczną kraju przedstawicieli mediów publicznych, kosztem faworyzowanych mediów prywatnych (RM).

So kwi 01, 2006 19:51
Zobacz profil WWW

ToMu Twoje argumenty pochodzą tylko z jednego źródła - przeciwników o. Rydzyka. W ten sposób nie poznasz parwdy. Ja nie jestem szczególnym fanem ojca dyrektora, ale staram się być obiektywny i zauważam różne świństwa jakie próbuje mu się przypisać.
Liberalne media są zdole do wszystkiego, a zwłaszcza oszczerstwa.
Nikt z nich nie przeprosił i nie zajał odpowiedzniego stanowiska w kwestii tego maybacha - bo po co, to przecież tylko Rydzyk. Podobnych oszczerstw i kłamstw było więcej.

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

N kwi 02, 2006 9:45

A kto dokładnie - tytuły prasowe - pisał o maybachu :?: :)

N kwi 02, 2006 10:01
Zobacz profil WWW

napisała to jakaś gazeta lokalna, ale inne media to powtórzyły

N kwi 02, 2006 10:48

ToMu Twoje argumenty pochodzą tylko z jednego źródła - przeciwników o. Rydzyka. W ten sposób nie poznasz parwdy. Ja nie jestem szczególnym fanem ojca dyrektora, ale staram się być obiektywny i zauważam różne świństwa jakie próbuje mu się przypisać.

Szkoda tylko, że nie widzisz "świństw" popełnianych przez Rydzyka, a tylko te które próbuje mu się przypisać...

N kwi 02, 2006 23:55
Zobacz profil WWW

(tylko proszę konkrety, a nie oszczerstwa mediów)

Pn kwi 03, 2006 8:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 54  Następna strona