Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
 Pierwszeństwo Św.Piotra - Źródło powstania Papiestwa 

Czy św.Piotr według Ciebie był wyróżniony pierwszeństwem wśród uczniów JEZUSA???
Tak,to oczywiste... 67%  67%  [ 24 ]
Nie,ponieważ mam powody,by myśleć inaczej. 22%  22%  [ 8 ]
Nie jest to dla mnie ważne...nie uznaję Papiestwa. 11%  11%  [ 4 ]
Uznaję prymat ale duchowy, niejurysdykcyjny 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 36

Pierwszeństwo Św.Piotra - Źródło powstania Papiestwa 
Autor Wiadomość

Dlaczego Gudonow Bóg wybrał Piotra a nie kogoś innego?

"Wiecie bracia, że Bóg już dawno wybrał mnie spośród was, aby z moich ust poganie usłyszeli słowa Ewangelii i uwierzyli" (Dz 15:7).

Ja Ci nie próbuję wmawiać,tylko pytam się na podstawie fragmentu Biblii.

Z Bogiem.

Cz maja 06, 2004 15:19

Cytuj:

"Wiecie bracia, że Bóg już dawno wybrał mnie spośród was, aby z moich ust poganie usłyszeli słowa Ewangelii i uwierzyli" (Dz 15:7).

Ja Ci nie próbuję wmawiać,tylko pytam się na podstawie fragmentu Biblii.

Bracie Cieplutki w tych że Dziejach jest zapis 14:40
40 a Paweł dobrał sobie za towarzysza Sylasa i wyszedł, polecony przez braci łasce Pana.
41 Przechodził przez Syrię i Cylicję umacniając miejscowe Kościoły.

Spytajmy dlaczego jest mowa umacniając miejscowe Kościoły A nie Kościół np. Piotrowy ..
Pozdrawiam

Cz maja 06, 2004 17:56

Tak samo,jak Beli powiedział przesłankę o SKALE i zabrakło Ci argumentów,tak samo i Ty nie odpowiadasz mi na pytanie,
albo nie rozumiesz jego treści:

Z Bogiem.

Pn maja 10, 2004 15:12

Cytuj:
Tak samo,jak Beli powiedział przesłankę o SKALE i zabrakło Ci argumentów,tak samo i Ty nie odpowiadasz mi na pytanie,
albo nie rozumiesz jego treści:

Jaki argument miał Beli moim zdaniem żadnego odpowiada wymijająco tak jak Ty.
Bóg wybrał wszystkich Apostołow i wybiera powszechne apostolstwa.
Ze ty chcesz widzieć wybranego Piotra Twoja jakoby sprawa .. Ale nie udwadniaj że posidasz jakowe by dowody w tym temacie .. Wszystko to są insynuacje przypuszczenia konkretnych dowodów historycznych brak Tyle.. Nikt nie posiada dowodów na które bbyśmy mogli uznać dogmat powtarzam dogmat[/b] O Pierwszeństwie Piotra wśród Apostołów.
Wszystko to są co przedstawiasz dowody pośrednie..
Jeżeli ty staniesz wśród pogan i powiesz do nich. Mnie dawno Bóg wybrał jestem wierzącym człowiekiem
Będzie to prawdą czy fałszem..?
I będziesz pierwszym wśród chrześcijan..?
W takim sensie wypowiedź Piotra zobacz..
I nie opowiadaj bzdur o pierwszeństwie nic takiego nie ma . Nie tylko zdaniem protestantów co też pisałem wielokrotnie.. Nie wchodzimy w kwestie dogmatów Twojego kościoła które dla ciebie są istotą wiary . Dla mnie być nie muszą.
Pozdrawiam

Pn maja 10, 2004 16:21

Pozwolę sobie zacytować... Twój post Godunowie...

Cytuj:
Cytuj:
Wobec tego mam pytanie:
Godunowie, czy wobec powyższych faktów zawartych w Ewangeliach potrafisz przyznać, że osoba Piotra jest traktowana w sposób szczególny w porównaniu do pozostałych Apostołów? Czy też nadal twierdzisz że Ewangelie traktują ich wszystkich równorzędnie ? (a jeśli tak - to uzasadnij dlaczego Twoim zdaniem są takie dysproporcje widoczne wyżej)
I zaznaczam ? nie chodzi mi tutaj o uznanie jakiegokolwiek prymatu ? jedynie o stwierdzenie faktu pewnego wyróżnienia osoby Piotra przez Ewangelistów w porównaniu do innych Apostołów ? chociażby w ilości fragmentów wymieniających Jego imię, w sposobie pisania o Nim w porównaniu z pozostałymi. Zostawmy na razie kwestie przyznawania uprawnień itp. które przytaczałeś ? odpowiedz wpierw proszę na powyższe pytania.

(...)Moim zdaniem Piotr Apostoł został powołany przez Boga na kierowanie pierwszym kościołem Chrystusowym na Ziemi .. Wybrał go z pośród apostołów . Tak jak właściciel wybiera majstra na budowie w celu poprowadzenia robót. Z możliwością odwołania jeżeli ten coś zrobi nie po jego myśli.
A jak jest w tym przypadku. Majster w Kościele Chrystusowym . Przewodzi wypełnia polecenia swojego Mistrza i kieruje apostołami.. Jest to też ukazany model jak winien funkcjonować w kościołach Chrystusowych ( mowa potem o siedmiu kościołach potwierdza jakby te zasadę).
To w tym sensie jest to wyróżnienie Piotra
I przychodzi Wielki Piątek Piotr Trzy razy się zapiera Chrystusa..
Chrystus mu wybacza Piotr żałuje . I też inne zostają powierzone zadania Piotrowi .
I Zaczynają się Dzieje Apostolskie gdzie rola Piotra nie jest tak eksponowana.

http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=557&start=52

Pn maja 10, 2004 18:12
Jaki argument miał Beli moim zdaniem żadnego odpowiada wymijająco tak jak Ty.

Prosty argument......nazwanie Szymona SKALA, po aramejsku KEFA

Kefas, czyli nowe imie Szymona, wystepuje kilkakrotnie w NT

pozdrowka

Pn maja 10, 2004 18:47

Cytuj:
Pozwolę sobie zacytować... Twój post Godunowie...

Witaj jotka na końcu tego przytoczonego ja też napisałem cytuje
Cytuj:
I Zaczynają się Dzieje Apostolskie gdzie rola Piotra nie jest tak eksponowan

Czyli Bóg powołuje na stanowska nazwijmy to na stanowisko lokalnego biskupa Piotra wśród Apostołów .. I kieruje nim Piotr do pewnego czasu tym lokalnym kościołem . Wyrzeka się Jezusa i ponosi tego konsekwencje .. Po wniebowstąpieniu .. Rola Piotra niczym się nie wyróżni to Inni przejmują kierowanie kościołami Chrystusowymi?
Bóg Pokazał że do kościoła lokalnego powołuje swojego kierownika .. ale i też może odwołać. Nic nie ma dane na zawsze.. Ewidentny przykład.. Historia pierwszych wieków zna podobne przypadki powoływanie i odwoływania.. biskupów lokalnych kościołów..
Jot_ka mnie chodziło o wyróżnienie ponad czasowe..
Belizariusz napisał
Cytuj:
Prosty argument......nazwanie Szymona SKALA, po aramejsku KEFA

Rozpisywałem się kiedyś nad dokładnym tłumaczeniem tego słowa dla mnie to żaden argument..
Nawet gdyby był zapis autentyczny nie zmieniony.. Przez wielu w II wieku był uważany za .. fałszywy.. Wręcz odcinano się od tego pisałem ju tu o tym..

Znamienne nie potwierdzili tego zapisu inni ewangeliści . Może Ty mi odpowiesz dla czego skoro Cieplutki nie umie. lub nie chce.
. Jedyni Apokryfy Piotra ( Czytaj listy czy Tak zwana Ewangelia Piotra gloryfikując jego pozycje..
I tez to legło w dużej mierze na ustanowienie dogmatu Pierwszeństwa Piotra wśród Apostołów
Taką postawę odrzuciły w wszystkie kościoły wschodnie do 200 roku n.e.
Dogmat zaczyna wyrastać nie w kolebce chrześcijństwa a w Rzymie..
Który do IV wieku nie odgrywał prawie żadnej roli w chrześcijaństwie..

Rzym zaczyna nabierać znaczenia dopiero po 300 roku..!!
Jeżeli już to iluzoryczną rolę.
Pozdrawiam

Wt maja 11, 2004 7:47

Spłycasz wszystko i uogólniasz...Włączając Piotra w innych Apostołów.
Nie zwracasz uwagi na pewne szczegóły.
Jeden już przedstawiłem.
Nie odpowiedziałeś konkretnie.

Do którego z Apotołów JEZUS zwracał się KEFA.
Którego innego sam nazwał Skała?

Pozdrawiam.
Z Bogiem.

Śr maja 12, 2004 15:57

Cieplutki napisał
Cytuj:
Gudonow!
Spłycasz wszystko i uogólniasz...Włączając Piotra w innych Apostołów.

A możesz mieć takowe zdanie .. Twoje prawo.. Po prostu to tak widz nie znajduje skutecznych dowodów w Twoich odpowiedziach.. i Tyle..
Cieplutki napisał
Cytuj:
Do którego z Apotołów JEZUS zwracał się KEFA.
Którego innego sam nazwał Skała?

I znowu wpadamy w zamknięty krąg . No..
A może powiedział Jezus do Piotra Kamyczku.. ?
Czyli wszystkich apostołów kamyczkami by nazwał.. . ( w myśl zasady co powiedziano do Piotra Powiedziano do innych Apostołów ). Ma to wtedy głęboki sens . No i daje wspólną platformę startową do ekumenizmu ( rozmowy) . Między Protestantami , Katolikami i i Prawosławnymi.. To jeden z pierwszych dogmatów który tak naprawdę podzielił chrześcijaństwo prawie 1700 lat. Temu..
Przez pierwszych kilkaset lat chrześcijaństwa nawet biskupom rzymskim nie przyszło do głowy nazywać siebie następcami Piotra .. A już następcą Chrystusa na za Ziemi to jeszcze później.. Ale to jakby inny temat..!!

Pozdrawiam Serdecznie

Cz maja 13, 2004 6:39

Hebrajczycy przykładali wielką wagę do imienia.
Wychodzę z założenia,iż studiowałeś księgi historyczne.
Wiesz,jak wielkie znaczenie ma zmiana imienia.
Spójrz nawet na księgi JOZUEGO.
Jego imię stało się "symbolem" wyzwolenia Jahwe.

Jakie więc miałoby znaczenie KAMYCZEK???????

Dla mnie nie oznacza to niczego.
Tak samo dla Ciebie...

Na dodatek nie masz pewności,że powiedział Kamyczek,
gdyż Kefa oznacza po aramejsku SKAŁA.......

Skała ma już zupełnie inne znaczenie.

JEZUS bardzo często podkreślał znaczenie tego słowa.
Skała mi się kojarzy z czymś logicznym.
Kamyk nie...

Pt maja 14, 2004 7:45

Nie jestem zwolennikiem udowadniania sobie racji za wszelką cenę-
więc wybacz,jeśli nie czytasz specjalistycznych wypowiedzi...
To,że ich nie czytasz,nie świadczy o moim "pustogłowiu"...
Robię to w osobistym celu...(to w kwestii wyjaśnienia)

Z Bogiem.

Pt maja 14, 2004 7:47

Cytuj:
Nie jestem zwolennikiem udowadniania sobie racji za wszelką cenę-
więc wybacz,jeśli nie czytasz specjalistycznych wypowiedzi...

Jakich to specjalistycznych wypowiedzi nie czytam ..?? Jeżeli nie wierzę katolickim stronom staram się to porównać to z innymi stronami Czy dokumentami o innej orientacji niż katolicka..
..A ty Bracie mi proponujesz stronki na których rzetelność nazwijmy do delikatnie ma wiele do życzenia !!
Pewnie ze ostatnio nie czytam takowych stronek dokumentów specjalistycznych jak to nazwałeś.. Bo to nie ma sensu..
Wiele tych dokumentów można porownac tylko do paszkwilów .!!
Wielokrotnie pytałem Ciebie dlaczego Chrześcijanie do IV wieku odrzucili dogmat Pierwszeństwa Piotra Wśród Apostołów Co byli nie oświeceni głupsi od katolików.. .?????
Czy jak ?
Ze Ty wierzysz w To Papież jest następcą Chrystusa na Ziemi . To tylko Twoja sprawa.. i wiara .. Moim zdaniem i nie tylko moim historia i Nowy Testament tego nie potwierdzają?!

Pozdrawiam

Pt maja 14, 2004 10:48
Godunow - jak to na Ślónsku godajóm - "Na moj gupi rozum" nie można zapisów Ewangelii - tych gdzie np. Pan Jezus pyta Szymona, zwanego Piotrem o to czy miłuje Go "bardziej niż tamci" [J 21,15-19] inaczej interpretować, jak tylko jako powierzenie mu pasterskiego przywództwa w Chrystusowej Owczarni. Sobór Watykański II - jeśli się nie mylę - nazwał pozycję Piotra w gronie PASTERZY tej Owczarni jako "PIERWSZY WŚRÓD RÓWNYCH". Wiem też, że od samego początku istnienia Kościoła Pasterze Kościoła zawsze wybierali pośród siebie owego PIERWSZEGO.
Nieraz pytałem siebie: Dlaczego nie może dojść do zjednoczenia chrześcijaństwa i odpowiedź znalazłem w komedii Aleksandra Fredry "GWAŁTU CO SIĘ DZIEJE", kiedy to pod koniec przedstawienia ktoś mówi: "WYRZEKNIJCIE SIĘ WŁADZY A ZNAJDZIECIE MIŁOŚĆ".
PAX ET BONUM! tis.

Pt maja 14, 2004 12:55

Godunow - jak to na Ślónsku godajóm - "Na moj gupi rozum" nie można zapisów Ewangelii - tych gdzie np. Pan Jezus pyta Szymona, zwanego Piotrem o to czy miłuje Go "bardziej niż tamci" [J 21,15-19] inaczej interpretować, jak tylko jako powierzenie mu pasterskiego przywództwa w Chrystusowej Owczarni.

Widzisz Godunow..?

Nie można inaczej! - uważaj więc, bo prokuratora na Ciebie naślą...

So maja 15, 2004 7:58
"motek" a na Ślónsku jeszcze godajóm: "Gupiś, a ze chałpy Ci niy piszóm, bo jym tytek brakło".

So maja 15, 2004 10:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona