Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 10:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Pokolenie internetu nie znosi czekania ? 
Autor Wiadomość

Post Pokolenie internetu nie znosi czekania ?
Cytuj:
Pokolenie internetu nie znosi czekania
Piątek, 2006.03.24 IAR, MZ /18:52

Typowe dla Brytyjczyków cierpliwe czekanie w kolejce jest coraz mniej popularne wśród młodych ludzi - wskazują opublikowane w piątek wyniki sondażu, wykonanego na zlecenie internetowego przedsiębiorstwa ubezpieczeniowego EasyMoney.com.

Młode pokolenie jest do tego stopnia niecierpliwe, że rezygnuje z dbania o zdrowie i urodę, a także zawarcia małżeństwa - dowiadujemy się z rezultatów ankiety.

Socjolodzy znaleźli już nazwę dla badanego zjawiska - CQWQ - skrót od "Can't que, won't que", co można oddać jako: "Nie mogę stać w kolejce i nie będę". 42 proc. Brytyjczyków w przedziale wiekowym od 18 do 29 lat rezygnuje z wizyty u lekarza, bo nie może znieść siedzenia w poczekalni. 30 proc. ankietowanych narzeka na problemy z zębami, bo nie ma ochoty zająć się ustaleniem terminu wizyty u dentysty.

18 proc. z 2032 ankietowanych przyznało, że zdarzyło się im już zostawić w supermarkecie załadowany wózek i wyjść, bo kolejka do kasy posuwała się zbyt wolno.

Na uwagę zasługuje także 5 proc. ankietowanych, którzy porzucili zamiar zawarcia małżeństwa, ponieważ związane z tym procedury miały trwać zbyt długo.

"Czekanie sprawia ludziom ery internetu coraz więcej kłopotów" - twierdzą socjolodzy.
Za ONET.PL

Korzystanie z internetu w ciągu kilku ostatnich lat bardzo się upowszechniło w Polsce.

Czy uważacie że, podobne tendencje jak w ww. doniesieniu można zauważyć już u nas ?

Pt mar 24, 2006 21:46
Zobacz profil WWW

Nie da się ukryć, że czekanie jest z zasady irytujące - ale nie powiem, żeby perspektywa czekania (od momentu kiedy zacząłem korzystać z internetu) jakoś specjalnie mnie bardziej odstraszała :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt mar 24, 2006 21:54
Zobacz profil WWW

ja nigdy cierpliwy nie byłem i czekac nie lubiłem, ale kiedy trzeba to sie wezme w garść i poczekam czasami i te pare godzin :)

Pt mar 24, 2006 23:01
Post Re: Pokolenie internetu nie znosi czekania ?
Stanisław Adam napisał(a):
Korzystanie z internetu w ciągu kilku ostatnich lat bardzo się upowszechniło w Polsce.

Coś Ty. Z Internetu korzysta w Polsce raptem kilka milionów ludzi, z czego regularni bardzo mało. Nie wspominając już jak niewielki procent posiada stałe łącze internetowe w domu.

pozdrawiam,
michał

So mar 25, 2006 10:00

Kolejek nie lubię - jak nie muszę to nie wchodzę do sklepów z kolejkami. Załadowanego wózka nie zostawię, bo nie dla zabawy poszłąm do sklepu, tylko po to, żeby pewne rzeczy kupić.

Z czekaniem jako takim jest nieco lepiej :)

Dotychczas mi się wydawało, że to dlatego, że dość się nastałam te parę lat temu w kolejkach różnych, a poza tym kolejka to po prostu idiotyczna strata czasu. No chyba, że mam ze sobą książkę do czytania :) I nie zauważyłam, żeby coś się zmieniło od czasu szerszego korzystania z internetu...

So mar 25, 2006 10:15

Kolejki są straszne. Wedle tego co zacytował Stanisław Adam ja także należę do tego pokolenia niecierpliwych. Jednak myślę, że nie jest to tylko wina tych "niecierpliwych". Przecież idąc do urzędu, lekarza itd umawiamy się "rzekomo" na konkretne godziny. Przychodzimy a tu urzędnikowi wypadnie nagle przerwa na kawkę, albo Pani będzie robić sniadanie mężowi i beszczelnie stwierdzi, że jeszcze godzinkę można sobie poczekać... Wina leży po obu stronach i owa niecierpliwość jest napewno w jakiś sposób potęgowana także przez osoby trzecie.

So mar 25, 2006 12:47
Zobacz profil WWW
Myślę, że z tą niecierpliwością to jest tak, że ludzie przyzwyczaili się robić wszystko szybko. Pracujemy szybko, wymaga się od nas efektów pracy "na teraz" albo najlepiej na wczoraj, szybko chodzimy ulicami (w Warszawie to już jest prawdziwy wyśicig szczurów...), szybko podejmujemy decyzje, szybko jemy, króko śpimy itd. Aż tu nagle trzeba iść do sklepu po jedzenie i się okazuje że jesteśmy zmuszeni czekać w kolejce i jest to dal nas sytuacja nieswoja, bo nie mamy co ze sobą zrobić. Podobny efekt występuje, kiedy czekamy na tramwaj, autobus, pociąg, stoimy samochodem w korku ulicznym. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do "nic nie robienia" do marnowania czasu. I stąd niecierpliwość.

pozdrawiam,
michał

So mar 25, 2006 14:51

Queer, też biegasz na spacer? ;) Bo się człowiek normalnie chodzić oduczył? :)

So mar 25, 2006 15:01

A mnie tylko zastanawia, czy ktokolwiek, kiedykolwiek lubił wystawać np. 2-3 godziny w kolejce...

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So mar 25, 2006 15:38

cos w tym bieganiu na spacer chyba jest...

tak mamy ,że gdy cos robimy cośmy chcieli i oczekiwali tego nagle się okazuje,że jest już nam obojetne
i patrzymy z niecierpliwoscią na to co będzie nowego później...

żadko kiedy jest ten czas dla nas szczególny
a jesli jest, to jak wiadomo...szybko mija

zbyt szybko ;)

a w kolejkach to tylko lubie stać w marketach bo jest jasno ,ciepło i można sobie na ludzi popatrzeć :lol:

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

So mar 25, 2006 17:45

a tam zawsze czekam, przeciez nie bede się na siłę pchała, do śmierci mam jeszcze dużo czasu. Przynajmniej tak sądze :D

N kwi 02, 2006 15:15
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]