Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 14:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Wszyscy dobrzy ludzie ida do nieba 
Autor Wiadomość

Bo wszyscy MOGĄ zostać zbawieni, jeśli tylko życiem swoim będą na to zasługiwali. Nawet Hitler mógłby zostać zbawiony, i nie wiemy czy czasem nie został! To Bóg jest sędzią, a nie ludzie, i nam nie wolno mówić, że Buddyści nie zostaną zbawieni, bo niektórzy są znacznie bardziej pobożni (na swój sposób) niż większość katolików...
Nie wziąłeś np. pod uwagę dzieci, które zmarły za nim otrzymały chrzest. Co z nimi będzie? Ida do piekła? Nie wierzą w Boga, nie poznały Chrystusa, więc co z nimi? KKK naucza, że dzieci zmarłe bez chrztu, należy oddać w miłosierdzie Boże. Ich śmierć w pewnym sensie jest wolą Bożą, więc jakiś plan wobec nich Bóg miał. Dlatego z pewnością nie zostaną one "wysłane" do piekła...

N kwi 02, 2006 19:42
Post Re: Wszyscy dobrzy ludzie ida do nieba
rafal3006 napisał(a):
1.
Głęboko wierzący Żyd który nigdy w Chrystusa jako Boga nie uwierzy do piekła

2.
Głęboko wierzący Muzułmanin który nigdy w Chrystusa jako Boga nie uwierzy do piekła

3.
Głęboko wierzacy Buddysta który nigdy w Chrystusa jako Boga nie uwierzy do piekła

4.
Głęboko wierzący ateista, który nigdy w Chrystusa jako Boga nie uwierzy do piekła

5.
Gej, który ma gdzieś co na temat homoskesualizmu prawi KK i Biblia do piekła ;-)

pozdrawiam,
michał

N kwi 02, 2006 19:46
P.S.
Ale nie martw zię :)
Bedziemy tam razem i przynajmniej będzie nam ciepło :)

Zapewne ja też dołączę jako dopuszczający się STRASZLIWEGO, NAJGORSZEGO i wogóle same NAJGORSZE - grzechu homoseskualizmu ;-)

Może być całkiem zabawnie!
Mam nadzieję, że znajdę się tam razem z moim facetem, co by nam nudno nie było :P

pozdrawiam,
michał

N kwi 02, 2006 19:50

rafale, musimy rozróżnić 2 rzeczy. W zasadzie 2 różne typy interpretacji.
1) czytam Biblie i interpretuje. Ktoś inny może to samo zinterpretować inaczej. Tak jak właśnie z czyścem w KK i u protestantów. I to jest całkowicie naturalne
2) zakładam coś, ustalam jakiś własny światopogląd, i do tego próbuje dostosować Biblie, na siłe wyszukać w niej taki sens, żeby pasował do mojego widzimisie. To już jest manipulacja

N kwi 02, 2006 20:33

1) czytam Biblie i interpretuje. Ktoś inny może to samo zinterpretować inaczej. Tak jak właśnie z czyścem w KK i u protestantów. I to jest całkowicie naturalne
2) zakładam coś, ustalam jakiś własny światopogląd, i do tego próbuje dostosować Biblie, na siłe wyszukać w niej taki sens, żeby pasował do mojego widzimisie. To już jest manipulacja

Kamyk napisał:
Biblia mówi jednoznacznie, że kto poznał Chrystusa, a nie uwierzył w Niego, ten będzie potępiony

Czyli nasz Papież do nieba, a jego przyjaciel, Żyd Kruger do piekła ?

I ty to akceptujesz Kamyku - przecież tak mówi Biblia !

Tak rozumując, to kapłani wszelkich innych religi do piekła bo oni z racji swojego zawodu na pewno znaja religie konkurencyjne.

Czyli wszyscy Rabini do piekła ... itd. To po co spotykaja sie z Papieżem, po co Rabin czyta NT skoro wie że skutkuje to piekłem ?

W takim razie, czy nie należałoby wypisać wielkimi literami na niebie:

INNOWIERCY - trzymajcie się na 100 km od jakiegokolwiek chrześcijanina bo jeśli poznacie ta wiarę to pójdziecie do piekła !!!!

Czy to nie głupota Kamyku ?

Czy nadal uważasz, że kto poznał KK a nie przeszedł do KK to do piekła ?

Jeśli tak rozumujesz to wszyscy misjonarze katoliccy sa zbrodniarzami bo jaka jest skuteczność nawróceń 5-10%, czyli po wysłuchaniu nauk misjonarza funduje on dla 90% słuchaczy piekło !

To jest dopiero zbrodnia Kamyku, przecież gdyby nie było misji to ci ludzie z mocy prawa naturalnego mieliby szanse na niebo :)

N kwi 02, 2006 22:35

Człowiek świecki nie powinien sam interpretować Pisma. A jeśli już, to powinien swoje poglądy konsultować z komentarzami. Przykładowo dostałem kiedyś książkę, około 500 stron, w której znalazły sie 3 listy św. Pawła i komentarze do nich. Każdy wers był interpretowany pod wszelakimi kątami: historycznym, obyczajowym, doświadczeń św. Pawła, kontekstu i porównania innych ksiąg, etc. Z resztą ktoś kiedyś mądrze powiedział: "Biblia to pismo uniwersalne, z uniwersalnymi problemami i motywami, ale jest ona tylko wtedy uniwersalna, gdy patrzymy na całość i każdy wers interpretujemy w oparciu o całe Pismo, a nie osobno".

N kwi 02, 2006 22:38
Kamyk napisał(a):

Kamyk napisał:
Biblia mówi jednoznacznie, że kto poznał Chrystusa, a nie uwierzył w Niego, ten będzie potępiony

Czyli nasz Papież do nieba, a jego przyjaciel, Żyd Kruger do piekła ?

I ty to akceptujesz Kamyku - przecież tak mówi Biblia !

Tak rozumując, to kapłani wszelkich innych religi do piekła bo oni z racji swojego zawodu na pewno znaja religie konkurencyjne.

Czyli wszyscy Rabini do piekła ... itd. To po co spotykaja sie z Papieżem, po co Rabin czyta NT skoro wie że skutkuje to piekłem ?

W takim razie, czy nie należałoby wypisać wielkimi literami na niebie:

INNOWIERCY - trzymajcie się na 100 km od jakiegokolwiek chrześcijanina bo jeśli poznacie ta wiarę to pójdziecie do piekła !!!!

Czy to nie głupota Kamyku ?

Czy nadal uważasz, że kto poznał KK a nie przeszedł do KK to do piekła ?

Jeśli tak rozumujesz to wszyscy misjonarze katoliccy sa zbrodniarzami bo jaka jest skuteczność nawróceń 5-10%, czyli po wysłuchaniu nauk misjonarza funduje on dla 90% słuchaczy piekło !

To jest dopiero zbrodnia Kamyku, przecież gdyby nie było misji to ci ludzie z mocy prawa naturalnego mieliby szanse na niebo :)

Rozumowanie, które popiera Kamyk przypomina mi pewną opowieść o podboju Ameryki:

Przyjeżdża Europejczyk na ląd Ameryki i spotyka plemie. Pyta, czy wierzą w boga, przywódca plemienia odpowiada "tak, wierzymy w boga słońce". Europejczyk zdziwiony, pokazuje Biblię przywódcy plemiona i mówi "Biblia mówi, że jest tylko jeden bóg prawdziwy!". Przywódca pleminia bierze Biblię i przykłada ją do ucha mówiąć "nic nie słyszę" i rzuca Biblię. Euoropejczyk się wścieka i morduje całę plemie niszcząc wielowiekowa kulturę, narzucając swojego boga.

pozdrawiam,
michał

N kwi 02, 2006 22:51

"Przyjeżdża Europejczyk na ląd Ameryki i spotyka plemie. Pyta, czy wierzą w boga, przywódca plemienia odpowiada "tak, wierzymy w boga słońce". Europejczyk zdziwiony, pokazuje Biblię przywódcy plemiona i mówi "Biblia mówi, że jest tylko jeden bóg prawdziwy!". Przywódca pleminia bierze Biblię i przykłada ją do ucha mówiąć "nic nie słyszę" i rzuca Biblię. Euoropejczyk się wścieka i morduje całę plemie niszcząc wielowiekowa kulturę, narzucając swojego boga."

Cesarzem owym, był suwerenny władac Inków Atahualpa, uduszony po dziewięciu miesiącach od tych wydarzen, mimo iz dopelnil przyrzeczenia i dostarczyl zadany przez konkwistadorow okup. Byl oskarzony o 9 zarzutow, ktore co do jednego byly absurdalne i skazany na smierc przez uduszenie. Jednym z eurpoejczykow, pokazujacym biblie - zakonnik kosciola, ojciec Valverde. Tego dnia na równinie Cajamarki zgineło ok. 7000 Indian. W ciągu następnych kilkunastu lat pańtwo Inków zostało starte z powierzchni ziemi przez przedstawicieli cywilizacji łacinskiej. Zatem jak rzecze Mieszek - niech zyje cywilizacja łacińska !!! Rzeczy jakich dopuszczali się przedstawiciele hiszpanskiego króla, sa jednym wielkim barbarzynstwem: gwalcenie kobiet, polowania z psami na uciekinierów, zapedzanie ich do niewolniczych prac w Huancavilca i Potosi, skad po prostu nie wracalo sie zywcem, niszczenie swiatyn, grabieze. Celowala w tym miedzy innymi - oprocz konkwistadorow - wyraźna większośc katolickich ksiezy i zakonników. W ciagu 35 lat po wydarzenaich pod Cajamarca panstwo Inków, wraz ze śmiercią Tupaca Amaru przestalo istnieć zupelnie.

Pn kwi 03, 2006 0:09

Temat niezbyt dobry na forum chrześcijańskie, bo z założenia podważający podstawy chrześcijaństwa.

A biorąc pod uwagę że nie wsystkie religie aż tak koncenrują sie na życiu pośmiertnym...

Pn kwi 03, 2006 11:06

No właśnie Oozie, a jak to jest w Judaiżmie ?

Załużmy, że okazało się, że to Judaizm jest jedyną prawdziwą religią :)

Wszyscy dobrzy Żydzi do nieba to wiadomo, a co z innowiercami, np. Chrześcijanami ?

Czy dopuszczacie ich do swojego nieba ?

czy tez skazani sa na piekło ? :o

U katolików wszystko takie jasne, oni wiedzą że Ty, który znasz prawdę o Chrystusie idziesz do piekła :)

Pn kwi 03, 2006 17:55

rafale, już Ci to mówiłem wielokrotnie. Nie jest to dla mnie głupota.
A nawet gdyby była, to jest to mądrość Boga, która może być głupstwem w oczach ludzi

Pn kwi 03, 2006 21:36

Jest tu ktoś po teologii? Bo jak widze te herezje to mnie sie słabo robi..

Ludzie! Rozumowanie, że kto zna Jezusa, a w niego nie wierzy idzie do piekła, jest niedorzeczne! Chrześcijaństwo wywodzi sie z Judaizmu, jak oni mogą mieć inne niebo niż my! Ile wy macie lat! Poczytajcie jakieś książki, a najlepiej KKK!

Pn kwi 03, 2006 22:11

dragunov - ja studiuje teologie. A pisze tylko to, co jest napisane w Biblii

Wt kwi 04, 2006 7:03

Wszyscy dobrzy Żydzi do nieba to wiadomo, a co z innowiercami, np. Chrześcijanami ?

Po pierwsze Żydy mało zajmują się tym co będzie PO - czyli jaki będzie Olam haBa i tak naprawdę to nikt nie wie dokładnie jak to ma być.
Świat przyszły jako teren mistycznych rozważań mało komu zajmuje głowę, bo celem życia ludzi jest naprawa obecnego świata.
Są takie rozważania ale streszczanie tego co zajmuje kilka rodziałów - jak w Derech HaSzem Ramchala to bez sensu - bo wyjdzie coś kalekiego.
rafal3006 napisał(a):
Czy dopuszczacie ich do swojego nieba ?
czy tez skazani sa na piekło ?

Wszyscy sprawiedliwi otrzymają nagrodę.
Uznaje się że ci, którzy wypełniają siedem praw Noego to ci co mogą się nie martwić o Świat Przyszły, bo mają w nim miejsce.
Są też komentarze,że ci którzy nie słyszeli nigdy o prawach Noego ale żyją zgodnie z normami swojego społeczeństwa także znajdą się w Świecie Przyszłym.
Jak będzie naprawdę zobaczymy.
rafal3006 napisał(a):
U katolików wszystko takie jasne, oni wiedzą że Ty, który znasz prawdę o Chrystusie idziesz do piekła :)

Cóż, trudno :oops:
Żydy i tak uważają, że nawet jeśli odpłatą za przestrzeganie przykazań miało by być Gehinnon to i tak trzeba by ich przestrzegać.
Będzie co ma być

Wt kwi 04, 2006 10:41
(...)Żydy i tak uważają(...)

Nie sądzisz, że byłoby lepiej stosować prawdiłowe słowo, czyli "Żydzi"?
Zastanów się też nad efektem, jaki wywołujesz wśród czytelnika, uzywając "Żydy"

ps: nie jestem Żydem, ale tępię antysemityzm. Kiedy przeczytałem Twój post i to określenie (Żydy) wzbudziłeś we mnie negatywne odczucia.

pozdrawiam,
michał

Wt kwi 04, 2006 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona