Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

SweetChild napisał(a):
Czy jak napiszę o niepełnosprawnych "kaleki pozostające na garnuszku państwa" to według Ciebie będzie to dowcipne?

Raczej nieprawdziwe niż dowcipne. Mam w rodzinie osobę niepełnosprawną. Płaci podatki tak jak ja.

Właśnie. I na tej samej zasadzie pisanie o "zachodzących nas od tyłu Judejczykach, próbująć wymusić na naszym rządzie zapłatę haraczu zwanego dla niepoznaki rewindykacjami" jest dla mnie obraźliwym uogólnieniem.

Cz kwi 06, 2006 15:08

Proponuję odłożyć na bok bardzo ciekawy skądinąd wątek kłamliwości w związku z etycznością w aspekcie żydowskości i przyjrzeć się z troską listom Nuncjusza Apostolskiego do Prowincjała Redemptorystów w Polsce

Jednak jest to jakoś związane.
Podobnie jak wątek irackiej "broni masowego rażenia" jaką wykryli Amerykanie był przesłanką do dalszych działań.
Rada Etyki równie etycznie wykryła "obrzydliwy antysemityzm". Po tych rewelacjach przyszedł czas na bombardowanie "Bagdadu".
PT

Cz kwi 06, 2006 15:09

Właśnie. I na tej samej zasadzie pisanie o "zachodzących nas od tyłu Judejczykach, próbująć wymusić na naszym rządzie zapłatę haraczu zwanego dla niepoznaki rewindykacjami" jest dla mnie obraźliwym uogólnieniem.

Nie obrażaj się.
Tekst nie dotyczył byłych właścicieli pozostawionych w Polsce majątków, ich rodzin, ani spadkobierców. Odnosił się do organizacji, które nie miały tytułu prawnego do jakichkolwik odszkodowań.
Być może autor powinien to wyraźniej zaznaczyć.
PT

Cz kwi 06, 2006 15:22

SweetChild napisał(a):

Nie obrażaj się.

Ja akurat nie mam się o co obrażać ;) Ale masz rację, powinienem napisać "jest według mnie", a nie "jest dla mnie".

Piotr Tomczyk napisał(a):
Tekst nie dotyczył byłych właścicieli pozostawionych w Polsce majątków, ich rodzin, ani spadkobierców. Odnosił się do organizacji, które nie miały tytułu prawnego do jakichkolwik odszkodowań.
Być może autor powinien to wyraźniej zaznaczyć.

Problem w tym, że to zaznaczenie zepsułoby mu zabawę. A tak miał ubaw po pachy.

Cz kwi 06, 2006 16:33

Chciałoby się zapytać: Kto wciąga Kościół w sprawy czysto polityczne ? Kto oczekuje opowiedzenia się Kościoła po stronie jakieś opcji ?
Jak się szuka, to się odpowiedzi znajdzie.

Tak się zaczyna doniesienie na INTERII.
Cytuj:
Polityczne listy pojednania
06.04.2006 09:06 (aktualizacja 16:04)

Liderzy PiS i PO kończą z agresją? / INTERIA.PL
Jarosław Kaczyński i Donald Tusk wymienili listy, w których mówią o konieczności pojednania między PiS i Platformą. Czy doprowadzi to do powstania koalicji PiS i PO?
Z treścią listów zapoznali się kardynał Stanisław Dziwisz i arcybiskup Tadeusz Gocłowski - dowiedziała się nieoficjalnie TVN24. Według informacji RMF FM, Tusk apeluje do Kaczyńskiego o przywrócenie merytorycznej debaty między PO a PiS-em. List Tuska jest swoistą odpowiedzią na niedawny apel kardynała Dziwisza, który wezwał polityków do zaprzestania kłótni i brutalnych sporów.
. . .
http://fakty.interia.pl/news?inf=735866

No comment.

Ludzie listy piszą . . .
Kolejny kwiatek.
Cytuj:
2006-04-06 15:52:47
Marek Jurek pisze do ojca Rydzyka IAR/a.
Marszałek Sejmu oczekuje przeprosin na antenie Radia Maryja za antysemickie treści, prezentowane przez jednego z jego felietonistów - podała Informacyjna Agencja Radiowa.

Marek Jurek wysłał list w tej sprawie do dyrektora radia ojca Tadeusza Rydzyka. To reakcja na niedawny felieton Stanisława Michalkiewicza, w którym mówił on o roszczeniach organizacji żydowskich do spadku po ofiarach zagłady w Polsce.

Marek Jurek napisał, że medium katolickiemu nie przystoi dezynwoltura wobec spraw, nad którymi należy się pochylić z największym szacunkiem i w duchu żałoby. "Stanisław Michalkiewicz powinien jak najszybciej przeprosić za ton i sformułowania swojej audycji" - uznał marszałek. Felietonista Radia Maryja mówił między innymi, że "Judajczykowie próbują wymusić na naszym rządzie zapłatę haraczu zwanego dla niepoznaki rewindykacjami".
WG http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1144331614

Trochę niejasne, czy przeprosić ma Michalkiewicz czy Radio Maryja ?

Cz kwi 06, 2006 17:20
Zobacz profil WWW

Tu jest dobry link ukazujący historię "dokonań" RM. Zwłaszcza część z kalendarium.

Cz kwi 06, 2006 19:08

... dobry link ukazujący historię "dokonań" RM. Zwłaszcza część z kalendarium.

Znamy, znamy. Są jeszcze inne. Ciekawsze !! .

Tylko czy ich upowszechnianie będzie z pożytkiem dla Kościoła, dla jedności i 'pojednania' o które prosił Kardynał Dziwisz ??

Cz kwi 06, 2006 19:19
Zobacz profil WWW

Ale szybko znalazł się interpretator słów Kardynała, pewien Arcybiskup, który jednoznacznie wskazał, że jednać ma się PiS z PO.

I bardzo dobrze, że się znalazł. Słuchałeś, co mówił :?: Nie wiem, jak Ty, ale ja mam dość przepychanek na linii PO-PiS. Miał byś sprawny rząd itp. I nie ma - cały czas spekulacje, kto z kim, za co... A abp Gocłowski wzywa do tego, żeby ci, którzy zostali wybrani, zabrali się do tego po co zostali wybrani. A bez współpracy będzie ciężko.

Skoro już o tym napisałem - uważam pomysł Tuska, aby współpracować (bez koalicji) do jesieni i o ile ta współpraca będzie się z na linii PO-PiS układała, wrócić do rozmów o koalicji. Dlaczego nie warto się spieszyć, i od razu teraz klecić nic :?: Pokazał to pakt stabilizacyjny - naprędce sklecony. Ile wytrzymał :?: Każdy widzi. Ale to tylko dygresja :)

Panowie - to temat o RM, a nie o Żydach i ich majątkach oraz roszczeniach :)

Postawa marszałka Jurka jest bardzo pozytywna. Jestem ciekaw, czy w związku z tym listem i on nie znajdzie się na liście "żydów"...
Chciałbym jednak zauważyć - co powiedział wczoraj dla tv, o ile pamiętam, ostatni żyjący powstaniec? (przepraszam, nie pamiętam dokładnie) - że nie chodzi tu tylko o przeproszenie. Ten pan postulował zamknięcie RM, ale i to nie jest właściwe. Po prostu uważam, że powinno się wymienić większość ludzi odpowiadających na wizerunek RM (z Rydzykiem włącznie) i zdecydowanie zmienić sposób prowadzenia dyskusji, oczywiście nie dopuszczając na antenę materiałó obraźliwych. To dotyczy także tego, aby rozłączano z anteny ososby wypowiadające się obraźliwie - czy to choćby o Żydach, czy o kimkolwiek.

Stanisław Adam napisał(a):
Trochę niejasne, czy przeprosić ma Michalkiewicz czy Radio Maryja ?

Michalkiewicz - za to, co napisał/powiedział. A RM - za wyemitowanie materiału.

Znamy, znamy. Są jeszcze inne. Ciekawsze :!:

Tylko czy ich upowszechnianie będzie z pożytkiem dla Kościoła, dla jedności i 'pojednania' o które prosił Kardynał Dziwisz :?:

Stanisławie, nie zmieniaj tematu. Czy ta strona, którą podał Paschalis, kogokolwiek z RM obraża :?: Szkaluje :?: Nie. Ona po prostu pisze o RM głównie jako zjawisku społecznym. Wystarczy pobieżnie się przyjrzeć. Nie widzę tam negatywnych emocji, które pojawiają się raz po raz na atenie RM. A że jest krytycznie nastawiona do RM :?: Jest. I ma powody. Ale swoje poglądy wyraża kulturalnie, nie wyzywając myślących inaczej i krytykujących.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 07, 2006 9:50
Zobacz profil WWW

Ale szybko znalazł się interpretator słów Kardynała, pewien Arcybiskup, który jednoznacznie wskazał, że jednać ma się PiS z PO.

I bardzo dobrze, że się znalazł. Słuchałeś, co mówił :?: Nie wiem, jak Ty, ale ja mam dość przepychanek na linii PO-PiS. Miał byś sprawny rząd itp. I nie ma - cały czas spekulacje, kto z kim, za co... A abp Gocłowski wzywa do tego, żeby ci, którzy zostali wybrani, zabrali się do tego po co zostali wybrani. A bez współpracy będzie ciężko.

Niezależnie od tego, że moim zdaniem abp Gocłowski miał dobre intencje, uważam, że mógłby się wstrzymać z takimi politycznymi wypowiedziami. Szczególnie w obecnej sytuacji, bo więcej z tego szkody niż pożytku.

Pt kwi 07, 2006 10:03

Szkody :?: Jakiej szkody :?: Że wzywa do porozumienia, które umożliwiłoby normalne funkcjonowanie parlamentu :?:

Pt kwi 07, 2006 10:05
Zobacz profil WWW

Szkody :?: Jakiej szkody :?: Że wzywa do porozumienia, które umożliwiłoby normalne funkcjonowanie parlamentu :?:

Że popiera, nie wprost ale dość wyraźnie, określoną partię polityczną. Czy też wizję koalicji określonych ugrupowań.
Ta szkoda przeważa nad ewentualnym pożytkiem, o którym piszesz.

Pt kwi 07, 2006 10:17

Zna i PO i PiS. Kogo popiera :?: Jego sprawa. Zależy mu na porozumieniu dwóch partii, które razem mogą spokojnie zacząć rządzić.

Pt kwi 07, 2006 10:27
Zobacz profil WWW

Co było do przewidzenia - ani na stronie RM, ani na stronie redemptorystów, nikt nie ustosunkował się do listu nuncjusza :)

Pt kwi 07, 2006 12:05
Zobacz profil WWW

Zna i PO i PiS. Kogo popiera :?: Jego sprawa. Zależy mu na porozumieniu dwóch partii, które razem mogą spokojnie zacząć rządzić.

Chyba nie bardzo jego. Nasza, zwykłych wiernych również.

Mam pytanie ?
Jak mieści się w katolickich normach, czynienie zarzutów komuś za jakieś postępowanie, samemu tak postępując ?

Radiu Maryja zarzuca się 'polityczność', wspieranie 'jednej' opcji.
Czy wypowiedzi biskupów Gocłowskiego i Pieronka nie są polityczne ?
Czy nie wspierają jednej opcji (PiS-PO to też opcja) ?
Gdzie tu moralność ? Jaka ona jest - wybiórcza ?

ToMu. Uważasz się za Katolika. Tak rozumiem twoje liczne wypowiedzi na Forum.
Co dla ciebie ważniejsze ? Jedność w różnorodności Kościoła, czy polityczne sympatie do Tuska, Komorowskiego, Niesiołowskiego ?
Czy zaciekle tępiąc jednen z składników tej różnorodności Kościoła nie dążysz czasem do totalnego PO-Kościoła ?

Pt kwi 07, 2006 12:06
Zobacz profil WWW

Co było do przewidzenia - ani na stronie RM, ani na stronie redemptorystów, nikt nie ustosunkował się do listu nuncjusza :)

A ten 'nikt' powinien się publicznie ustosunkować. Dawać gawiedzi widowisko ?
Jeśli tak, to gdzie ? W TVN24, w Gazecie Wyborczej ? Jeśli byłoby takie 'ustosunkowanie' byłbyś usatysfakcjonowany ?

Pt kwi 07, 2006 12:13
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 180  Następna strona