Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 21:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Nienawiść wobec ojca Rydzyka popularyzowana jest z powodu lęku, że w demokratycznym kraju może istnieć jakakolwiek rozgłośnia nie podporządkowana poprawnym politycznie autorytetom... (groza).

:sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

Trudno, potraktuję to jako wielkopostną pokutę ;-) i napisze po raz n-plus-pierwszy:

1. Nie nienawiść, a krytyka.
2. Nie jakakolwiek rozgłośnia, a katolicki głos.
3. Nie poprawnym politycznie autorytetom, a autorytetowi papieża.

Ale poza tym się zgadza.

Śr kwi 12, 2006 9:47

Trudno, potraktuję to jako wielkopostną pokutę ;-) i napisze po raz n-plus-pierwszy:

a ja po raz kolejny odpowiem, bez większych nadziei, że się zrozumiemy. Fundamenty Panie! Fundamenty różne...
Ale jak się trzeba umartwiać, no to wykorzystajmy szansę... ;-)

SweetChild napisał(a):
1. Nie nienawiść, a krytyka.
Tradycyjnie, chyba nie mówimy o tym samym :-) To nie Episkopat (krytyczny, ale jednoczesnie życzliwy) jest stroną sporu o kształt mediów. Stroną są zwolennicy "pluralizmu, demokracji i tolerancji i wolności słowa", którzy w imię tolerancji rzucą się na każdego, kto myśli niepoprawnie. To nie ma nic wspólnego z krytyką. Chodzi o likwidację Radia. Dlaczego nie mogą istnieć różne światopoglądowo media?
Orwell poszedł jeszcze dalej. Realizacja pomysłu na "policje myśli" ciagle jest przed nami. Jeśli bedzie zrealizowany to pewnikiem też w imie tolerancji i wolności słowa.

SweetChild napisał(a):
2. Nie jakakolwiek rozgłośnia, a katolicki głos.

Gdyby była np. protestancka lub muzułmańska (ale ciągle niepoprawna politycznie) spotkałoby ją to samo.

SweetChild napisał(a):
3. Nie poprawnym politycznie autorytetom, a autorytetowi papieża.

Nazywanie p. Mariusza Waltera papieżem wydaje mi się nieuzasadnione.
Zauważ różnicę między życzliwą krytyką ze strony Episkopatu i Watykanu, a tym co robią media.

Ale poza tym wszystko się zgadza ;-) Czyli są jakieś punkty wspólne w naszym sposobie widzenia świata.
Radujmy się! Alleluja!
PT

Śr kwi 12, 2006 10:53

Nienawiść wobec ojca Rydzyka popularyzowana jest z powodu lęku, że w demokratycznym kraju może istnieć jakakolwiek rozgłośnia nie podporządkowana poprawnym politycznie autorytetom...

:o A o jakiej rozgłośni mówisz :?: Przecież RM stało się prawie oficjalnym radiem polskiej władzy :? Więcej tam chyba polityków niż w mediach publicznych...

stern napisał(a):
- Trzecia Rzesza przetrąciła Niemcom kręgosłup moralny i ten kręgosłup nie zrósł się im do dzisiaj - mówił we wtorek w Radiu Maryja Bogusław Wolniewicz o papieżu Benedykcie XVI.

Widzę, Stern, że każdy pretekt dobry aby dowalić Watykanowi. Najpierw (gdzie indziej) piszesz, że to lefebryści mają rację, a teraz cytat wyjątkowo chamskiej wypowiedzi o papieżu.

Dla mnie to jest absurd. Jacyś naukowcy, rzekomo gorliwi katolicy, w taki sposób wyrażają się o papieżu, stając rzekomo w obronie radia... katolickiego (czyli któe powinno być podporządkowane papieżowi de facto).

Piotrze Tomczyku - tyle piszesz, nazywając (celowo w cudzysłowi) "tolerancją" to, że media ujawniają wpadki inwestycyjne RM, upomnienia ze strony władz Kościoła, wyjazdy na Teneryfę Rydzyka (ciekawe, czy ludzie za których pieniądze tam pojechał, wiedzieli na co dają... ). Nie widzisz zwykłej konsekwencji. Skoro już Watykan oczekuje zdecydowanego działania ws. RM, to nic dziwnego że media teraz będą cały czas temat miały na widelcu. A jest o czym pisać. I może dzięki presji medialnej kompetentne władze wreszcie się wezmą za porządki w tej rozgłośni.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr kwi 12, 2006 10:59
Zobacz profil WWW

Nazywanie p. Mariusza Waltera papieżem wydaje mi się nieuzasadnione.
Zauważ różnicę między życzliwą krytyką ze strony Episkopatu i Watykanu, a tym co robią media.

Zauważam, nie chcę bronić TVN czy GW, oni grają swoją grę. Obliczoną na sensację i zysk.

Zauważam też jednak, w reakcji na list Nuncjusza, wypowiedzi takie jak:

Stanisław Adam napisał(a):
Dopóki w Watykanie był JPII, który będąc spośród nas doskonale rozumiał te 'nasze' problemy - problem RM był sprowadzany do właściwych wymiarów. To przyczynek do tego, jak wiele straciliśmy. I co nas czeka.

albo

Zespół Wspierania Radia Maryja napisał(a):
Nic więc dziwnego, że obserwujemy stałe atakowanie Radia Maryja. Jest ono trwałym elementem walki z Kościołem katolickim.

albo

Bogusław Wolniewicz napisał(a):
Nikt na świecie nie boi się epitetu antysemity tak przeraźliwie jak Niemcy. Boją się nie bez powodu, bo wiedzą, co zrobili. Niemcy to wielki naród. Ale ich boli to złamane miejsce. W ten sposób doszliśmy do mojego przeczucia. Wyjawiam je z dużym wahaniem, podkreślam: na moją wyłączną odpowiedzialność. Otóż rośnie we mnie straszne podejrzenie, podejrzenie, że ci, co ten nowy atak na was organizują, próbują wykorzystywać fakt, że nowy papież jest Niemcem i że ogromnie trudno musi mu być stanąć otwarcie w obronie kogoś, kto przez media, a może przez jego otoczenie, okrzyczany jest antysemitą

To jest życzliwa reakcja na życzliwą krytykę? Zero refleksji nad belką we własnym oku i gorączkowe poszukiwanie jej w cudzym oku?

Piotr Tomczyk napisał(a):
Czyli są jakieś punkty wspólne w naszym sposobie widzenia świata.
Radujmy się! Alleluja!
PT

Alleluja i niech pokój będzie z Wami, moi biali, prawicowi barcia. :)

Śr kwi 12, 2006 11:41

http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1144829056

Śr kwi 12, 2006 11:58

Zauważam, nie chcę bronić TVN czy GW, oni grają swoją grę. Obliczoną na sensację i zysk.

Gdyby grali jedynie na zysk byłoby to godne chwały ;-) W końcu celem normalnego przedsiębiorstwa powinno być wypracowywanie zysku! Jednak w TVN nie zapomina się o wyższości ducha nad materią ;-) Ideologia zdominowała ekonomię, dlatego bez wzgledu na to czy to się będzie opłacało czy nie; bedą "udawać Kanadyjczyków" i "kręcić samochody drogie".

SweetChild napisał(a):
To jest życzliwa reakcja na życzliwą krytykę?

Pytaj autorów co mieli na myśli. Od siebie dodam tylko, że profesor Wolniewicz jest (Uwaga! Achtung! Wnimanie!) ateistą. Tyle że przeciwnym medialnemu monopolowi "poprawności politycznej". Jak widać ateiści mają prawo do wyrażania swoich opinii... także na falach pewnego pluralistycznego radia ;-)

SweetChild napisał(a):

:):):) Skąd to wziąłeś :-)? Spostrzegawczość i poczucie humoru zdarzają się nawet u tolerancjuszy ;-)
ALLELUJA!
PT

Śr kwi 12, 2006 12:22

Jo_tko - a może jakiś komentarz do tekstu, do któego linka podałaś :?: :)

Śr kwi 12, 2006 12:48
Zobacz profil WWW

Gdyby grali jedynie na zysk byłoby to godne chwały ;-) W końcu celem normalnego przedsiębiorstwa powinno być wypracowywanie zysku! Jednak w TVN nie zapomina się o wyższości ducha nad materią ;-) Ideologia zdominowała ekonomię, dlatego bez wzgledu na to czy to się będzie opłacało czy nie; bedą "udawać Kanadyjczyków" i "kręcić samochody drogie".

Właśnie nie widzę podstaw do uznania tego spisku ideologicznego TVN, GW czy Polsatu. To RM rozpoczęło ideologiczną wojnę z "liberalnymi" mediami. Zastanawia mnie, czy przypadkiem nie dla zysku...

Pytaj autorów co mieli na myśli.

Zakładam, że autorzy właśnie powiedzieli, co mieli na myśli. Dla mnie przekaz jest czytelny, ale interesowało mnie Twoje zdanie.

Od siebie dodam tylko, że profesor Wolniewicz jest (Uwaga! Achtung! Wnimanie!) ateistą. Tyle że przeciwnym medialnemu monopolowi "poprawności politycznej". Jak widać ateiści mają prawo do wyrażania swoich opinii... także na falach pewnego pluralistycznego radia ;-)

I ateiści, i liberałowie. Nie jest ważne kto, byle jego poglądy były zgodne z radiową poprawnością.

Na marginesie, z ust ateisty słowa "Niech mi to będzie policzone, jak nie na tym świecie, to może na tamtym." brzmią niezbyt szczerze ;-)

SweetChild napisał(a):

:):):) Skąd to wziąłeś :-)?

Natchnieniem dla mnie byli "biali, lewicowi bracia" Stanisława Adama :-)

Spostrzegawczość i poczucie humoru zdarzają się nawet u tolerancjuszy ;-)

Wezmę to za dobrą monetę, dzięki :)

Śr kwi 12, 2006 13:06

Strasznie tu duszno się zrobiło. Opary nienawiści. Gdyby mogły eksplodować, to tego Forum już by nie było.

Mamy Wielki Post. Wymaga on odmówienia sobie nie tylko jadła, ale i przyjemności. Może przede wszystkim. Jeśli kogoś nienawiść, jej uzewnętrznianie rajcuje - też powinien sobie jej odmówić. Słowem - więcej wstrzemięźliwości !

Ale ad rem (nie mylić z REM).

1.
Naloty nie ustają. Bombowce zrzucają kolejne zgniłe jaja. Ponieważ okres przedświąteczny, to podbarwione troską o słuchaczy RM.
Dzisiejsza GW odgrzała sprawę ('Fatalne inwestycje o. Rydzyka','Stracił nie tylko na giełdzie' itp.) bydgoskiego dziennika 'Ilustrowany Kurier Polski'. Inne media (PAP, WP.PL, INTERIA.PL) powielają jako kolejną rewelację.

2.
O wypowiedzi Wolniewicza. Wypada być uczciwym. Nawet jeżeli się nie zgadzamy z czyimiś poglądami.
Wolniewicz mocno podkreśla, że to są jego poglądy, jego przypuszczenia.
Więc - bez nadużyć.

Co do nadużyć - tylko o dwu:

- GW donosi "Wolniewicz stawia tezę: winę za to ponosi także nowy papież. Dlaczego? Bo jest Niemcem."
Czy Wolniewicz mówił o jakiejkolwiek winie Papieża ? To nawet nie nadinterpretacja - to oszczerstwo.

- SweetChild - jeśli coś cytujesz, to rób to dokładnie !
Cytuj:
Podejrzenie, że ci, którzy ten nowy atak na Was organizują, próbują wykorzystywać fakt, że nowy Papież jest Niemcem
Te dwa słowa "ci" i "którzy" objaśniają sens tego fragmentu wypowiedzi Wolniewicza.

3.
SweetChild napisał(a):
A już zupełnie krzywdzące jest przyklejenie im etykiet 'ultrakatolików' i 'integrystów'. Określeń nieprawdziwych.
Może już niedługo będzie można w pełni oficjalnie używać prawdziwych określeń, jak "sekta toruńska".
Nie ma co komentować twojego komentarza. Jeśli to miało być dowcipne, to raczej niwysokiego lotu.
W takim razie po co to cytuję ?
Z powodu etykiet 'ultrakatolicy' i 'integryści'. Zdecydowana większość zwykłych przeciętnych ludzi zwyczajnie nie rozumie znaczenia tych słów. Odbiera je jak epitety. Co skwapliwie wykorzystują oszczercy z GW i podobnych wolny i postępowych mediów, a bezmyślnie powtarzają ich fani.
Faktycznie, przy najbardziej złej woli nic tego, co obejmują definicje tych słów, nie można się doszukać w treściach przekazywanych przez RM.

Nasuwa się tu pewna analogia. Ci, którzy mają krótką pamięć, zapewne nie pamiętają, że przez lata pontyfikatu Jana Pawła II, 'postępowe' media i 'postępowi' Katolicy, określali kardynała Ratzingera 'czarną eminencją Watykanu', 'Głównym Inkwizytorem', ultrakatolikiem i integrystą. To tylko wybór epitetowych określeń. Wręcz sugerowano, że JPII zanadto ulega wpływom 'konserwatysty'.
Czy dziś, gdy Ratzinger stał się Benedyktem przestał być ultrakatolikiem i integrystą ? Bo jakoś te opinie przycichły.
Z przyklejaniem oszczerczych etykiet należy być ostrożnym.

4.
Na zakończenie chciałbym zwrócić uwagę na pewien niedoceniany aspekt 'problemu RM'.
Szczególnej uwadze polecam to liberałom we wszystkich odmianach (neo-, libertarianom, libertynom).

Zadajcie sobie pytania z gatunku 'co by było, gdyby ...'. Oczywiście, przyszłości nie można przewidzieć dokładnie, ale wartościować warianty rozwoju można. Coś jest mniej, co innego bardziej prawdopodobne. Przecież każde nasze codzienne działanie wynika z ocen prawdopodobieństwa skutków.

Wasza pamięć - liberałowie - jest dobra, ale krótka. Co było trzy, dwa lata temu ? Wszelkie sondaże wskazywały tendencję wzrostu notowań Samoobrony w zbliżających się wyborach. I trwało to niemal do początku rozpoczęcia kampanii wyborczej.

Co to ma wspólnego z RM (i oczywiście TVTrwam, ND, RRM) ? Otóż ma.
Zarzuca się RM 'jednostronne' upolitycznienie na rzecz PiS. Oczywiście to nieprawda, ale nie w tym rzecz.
RM wzywało do obywatelskiego (nie mylić z PO), odpowiedzialnego patrzenia na sprawy polskie. Myślę że skutecznie.

Zadajcie sobie pytanie 'liberatorzy', czy gdyby nie ta - przez was potępiana - działalność 'polityczna' RM, to dziś problemem Nr 1 polskiej sceny politycznej nie była koalicja PiS-PO lub PiS-Samoobrona, lecz koalicja Samoobrona-SLD-PSL-PO/PiS-LPR.
Kto by karty rozdawał ?

Ale nic straconego. Zauważcie 'liberatorzy', jak niska była frekwencja wyborcza. Co będzie gdy ci co nie poszli - w najbliższych wyborach pójdą ? Myślicie że zagłosują za światłą Platformą ? A ci co zawiodą się na PiS i LPR ?
Miejcie odrobinę instynktu samozachowaczego. Nie niszczcie faktycznego sprzymierzeńca jakim jest RM.

A może należałoby wręcz podziękowć RM, o Rydzykowi i współpracownikom za to 'mniejsze zło', które mamy ? Nie stać was na to - to przynajmniej siedźcie cicho. Nie ośmieszajcie się. Bo rezerwy chrześcijańskiego współczucia nie są niewyczerpywalne.

Śr kwi 12, 2006 14:40
Zobacz profil WWW

ToMu - jak przeczytam i przesłucham :) Wpadło mi w oko - podrzuciłam z myślą, że ktoś może byc zainteresowany - w tym miejscu nawet nie mam głośników, nie mówiąc o czasie na czytanie długich tekstów :)

Śr kwi 12, 2006 15:07

Strasznie tu duszno się zrobiło. Opary nienawiści. Gdyby mogły eksplodować, to tego Forum już by nie było.

Szczęśliwie jest z nami Stanisław Adam, ze swoim pełnym miłości nastawieniem. Pewnie dla tego jedynego sprawiedliwego Bóg nie zniszczył jeszcze tego siedliska nienawiści.

Mamy Wielki Post. Wymaga on odmówienia sobie nie tylko jadła, ale i przyjemności. Może przede wszystkim. Jeśli kogoś nienawiść, jej uzewnętrznianie rajcuje - też powinien sobie jej odmówić.

Ufff, to mnie nie dotyczy. Ja traktuję moją tfurczość w tym wątku jako pokutę ;-)

- SweetChild - jeśli coś cytujesz, to rób to dokładnie !

Cytowałem za pierwszym źródłem, podanym przez sterna w tym wątku. A teraz proponuję konkurs "znajdź szczegóły, którymi różnią się poniższe cytaty":

Cytuj:
Podejrzenie, że ci, którzy ten nowy atak na Was organizują, próbują wykorzystywać fakt, że nowy Papież jest Niemcem

Cytuj:
(...)podejrzenie, że ci, co ten nowy atak na was organizują, próbują wykorzystywać fakt, że nowy papież jest Niemcem

Te dwa słowa "ci" i "którzy" objaśniają sens tego fragmentu wypowiedzi Wolniewicza.

Jeżeli jest istotna różnica znaczeniowa między "ci, co" oraz "ci, którzy", to będę wdzięczny za jej wyjaśnienie. Ja takowej nie dostrzegam.

SweetChild napisał(a):
Może już niedługo będzie można w pełni oficjalnie używać prawdziwych określeń, jak "sekta toruńska".
Nie ma co komentować twojego komentarza. Jeśli to miało być dowcipne, to raczej niwysokiego lotu.

Nie, to akurat nie miało być dowcipne.

Wasza pamięć - liberałowie - jest dobra, ale krótka. Co było trzy, dwa lata temu ? Wszelkie sondaże wskazywały tendencję wzrostu notowań Samoobrony w zbliżających się wyborach. I trwało to niemal do początku rozpoczęcia kampanii wyborczej.
(...)
Zadajcie sobie pytanie 'liberatorzy', czy gdyby nie ta - przez was potępiana - działalność 'polityczna' RM, to dziś problemem Nr 1 polskiej sceny politycznej nie była koalicja PiS-PO lub PiS-Samoobrona, lecz koalicja Samoobrona-SLD-PSL-PO/PiS-LPR.
Kto by karty rozdawał ?

Nie chwaląc się, moja pamięć akurat sięga tych dwóch, trzech lat wstecz, a nawet trochę dalej. Brak mi jedynie tak wybujałej fantazji, aby wyobrazić sobie koalicję SO-SLD-PSL-PO-LPR.

A może należałoby wręcz podziękowć RM, o Rydzykowi i współpracownikom za to 'mniejsze zło', które mamy ?

Racja, jak już dziękowaliśmy Stalinowi i Armii Czerwonej za wyzwolenie spod okupacji hitlerowskiej, to mozna i ojcu Dyrektorowi za uchronienie przed dominacją Samoobrony. ;-)

Nie stać was na to - to przynajmniej siedźcie cicho. Nie ośmieszajcie się. Bo rezerwy chrześcijańskiego współczucia nie są niewyczerpywalne.

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Śr kwi 12, 2006 15:41

Stanisławie Adamie - odnośnie Twojego punktu 4:

To jest zwykłe wykęcanie kota ogonem. Tak. Taki właśnie argument przedstawiasz - gdybanie. "Co by było, gdyby..." - to by było. I wtedy możnaby się tym zająć.

Naprawdę, nie uważam RM za sprzymierzeńca. Uważam za organizację, która w konkretnej sytuacji po prostu popiera tych, którzy mają największą szansę na dobre miejsce - czy to jest LPR czy PiS. A kto będzie następny :?: Może nagły zwrot na lewo - i Andrzej S. stanie się wzorcem Polaka-polityka :?: I wtedy rzeczywiście, niewykluczone że właśnie Radyju będziemy zawdzięczali np. koalicję SLD-SO-PSL.

A może należałoby wręcz podziękowć RM, o Rydzykowi i współpracownikom za to 'mniejsze zło', które mamy ?

Tylko że efektem tego Twojego "mniejszego zła" jest to... że zaraz będą kolejne wybory i nie wiadomo, co z nich wyniknie. O tym chyba nie pomyślałeś.

Śr kwi 12, 2006 16:16
Zobacz profil WWW

Heh.. Chciałem bazować na tekście ze stronki RM, ale tam jest tylko wersja audio. Trudno - info biorę z WP.

Cytuj:
O. Rydzyk prosi o przebaczenie
PAP/IAR 13:20 (aktualizowane 30 minut temu)

Przebaczamy wszystkim czyniącym nam zło i również prosimy o przebaczenie naszych popełnionych błędów - oświadczył na antenie Radia Maryja ojciec Tadeusz Rydzyk. Dyrektor toruńskiej rozgłośni zaapelował o zaprzestanie "terroru medialnego".

Jeżeli ktoś poczuł się dotknięty wypowiedziami u nas jednego spośród znanych polskich felietonistów, to jest nam bardzo przykro. Nikt nie miał zamiaru uczynić jakiejkolwiek i komukolwiek przykrości czy szkody. Szanujemy każdego człowieka, niezależnie od narodowości stanu wieku rasy czy religii - powiedział ojciec Tadeusz Rydzyk w oświadczeniu nadanym przez Radio Maryja.

Dyrektor rozgłośni odniósł się w ten sposób do zarzutu szerzenia treści antysemickich przez jego radio. Za przykład takiego działania wiele osób uznało wyemitowany tam dwa tygodnie temu felieton Stanisława Michalkiewicza.

Nastąpił w mediach liberalnych następny zmasowany atak udających obronę Kościoła i Polski na Radio Maryja. W atakach tych rozpowszechnia się jak zwykle bardzo poważne oszczerstwa: od przestępstw finansowych, poprzez nieposłuszeństwo Kościołowi, uprawianie polityki, ksenofobię do antysemityzmu- powiedział ojciec Rydzyk.

Dyrektor rozgłośni uznał, że zarzut propagowania treści antysemickich przez felietonistę rozgłośni był tylko pretekstem do ataku na jego media. W tej ostatniej kampanii posłużono się tekstem jednego z felietonistów, by na cały świat rozpuszczać wymienione oszczerstwa, a przy tym zarzucono nam język hitlerowski. A wtedy nikt z rzekomych obrońców Kościoła, tolerancji, Polski, tym się nie zainteresował - podkreślił ojciec Rydzyk.

W Radiu Maryja uczymy wzajemnej miłości, do której wyzwala pełna prawda. W Radiu Maryja jest otwarty mikrofon, by móc prowadzić, jak ludzie wolni, dialog na tematy dotyczące całej rzeczywistości, w której żyjemy, i wypowiadający odpowiadają za wypowiadane słowa. Nie możemy w nim wprowadzać zniewolenia cenzurą czy autocenzurą, czego doświadczaliśmy w czasach totalitaryzmu - zaznaczył dyrektor Radia Maryja.

Uważa on, że uogólnianie poglądów felietonisty i rozciąganie ich na całe radio i jego pracowników jest krzywdzące. Czy nie można prowadzić dialogu na siłę argumentów, zamiast używać argumentu terroru medialnego? Jeśli u nas nie była powiedziana prawda, dobrze byłoby to pokazać, a my chętnie to wyjaśnimy. Inaczej jest to robienie wielkiej burzy po to, by osiągnąć ukryty cel znany tylko manipulatorom - dodał.

Ojciec Rydzyk podkreślił, że najlepszą okazją do wzajemnego wybaczenia sobie błędów jest zbliżająca się Wielkanoc i przesłanie, jakie niesie historia Zmartwychwstania. Przypomniał także o konieczności przygotowania się do wizyty w Polsce papieża Benedykta XVI. Uczyńmy wszystko, by zamieszkał między nami pokój, wzajemny szacunek, miłość, pragnienie budowania wspólnego dobra. Niech nikt i nic nas nie dzieli, bo jesteśmy wierzącymi i stoją przed nami wielkie zadania, które tylko w zjednoczeniu możemy dokonać - zaapelował ojciec Rydzyk.

W felietonie wygłoszonym na antenie Radia Maryja Michalkiewicz mówił m.in., że "Judajczykowie próbują wymusić na naszym rządzie zapłatę haraczu zwanego dla niepoznaki rewindykacjami". Twierdził też, że Polska jest upokarzana przez Żydów awanturami "na terenie oświęcimskiego obozu, rozdmuchiwaniem incydentu w Jedwabnem, a obecnie - przygotowaniami do wielkiej, propagandowej imprezy w Kielcach, w rocznicę tzw. pogromu".

(...)

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=116a8

1.

"Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" - pewnie zupełnie przypadkowe nawiązanie do listu biskupów polskich do niemieckich. Z tą tylko różnicą, że RM ma więcej do proszenia o przebaczenie, niż do przebaczania.

2.

Odnośnie pierwszego podkreślenia (moje własne) w w/w tekście: jak było do przewidzenia, "pseudokatolicy atakują dobrych katolików". Stara śpiewka. Czyli jak ktoś nie broni RM, to jest be i w ogóle powinien wstydzić się chodzić do kościoła.

"(...) od przestępstw finansowych, poprzez nieposłuszeństwo Kościołowi, uprawianie polityki, ksenofobię do antysemityzmu" - no pierwszy raz coś konkretnego. Tak, to się właśnie zarzuca RM.

O ile sprawa z inwestycjami dopiero wypłynęła (choć swego czasu o budżecie na ratowanie stoczni sporo było), to tutaj kwestia jest otwarta, nawet minister Ziobro się zainteresował; akurat nie wierzę, żeby cokolwiek odkrył (proszę nie rozumieć tego, jakoby wg mnie nie było nic do ukrycia - bo pewnie coś jest), ale poczekamy i zobaczymy.

Nieposłuszeństwo Kościołowi - oczywiście. Od krytykanctwa wobec biskupów słusznie domagających się (bezskutecznie) ustalenia statusu prawnego RM. Nieposłuszeństwo zarówno o. dyrektora, jak i prowincjała (który na hasło "RM" w ogóle nabiera wody w usta). Kończąc na tolerowaniu formowania się niejakiego Społecznego Zespołu ds. Etyki Mediów, którego jedynym celem jest bronienie RM... wobec zastrzeżeń Watykanu - które to ciało rości sobie prawo do komentowania decyzji Stolicy Apostolskiej i jej oczekiwań co do uporządkowania sytuacji związanej z działalnością RM.

3.

Co do tego "uczenia miłości" - też jest to krasomówstwo. Znowu wypada podkreślić, że na pewno chwalebnym jest to, ile jedt modliywt na antenie RM - ale nie można pozwalać, aby obok tego leciały felietony jak ten słynny Michalkiewicza, albo żeby ludzi wyzywano od Żydów i masonów. Albo jedno, aalbo drugie.

A mikrofon w RM zazwyczaj jest wolny dla tych konkretnie, którzy chcią powylewać swoje żale w konkretną stronę - na tych, którzy RM są nieprzychylni. Niezbyt dobrze to o RM świadczy.

4.

"kryty cel znany tylko manipulatorom" - czyli :?: Nie uważam siebie za amnipulatora. Zależy mi, żeby temat RM zszedł na dobre ze stron gazet - bo to szkodzi Kościołowi. Ale zarazem uważam, że aby do tego doszło, nie należy bezmyślnie bronić RM pomimo ewidentnych nadużyć jeśli chodzi o same choćby treści audycji i dopuszczane wypowiedzi - ale właśnie doprowadzić do tego, aby takie wypowiedzi, aby lansowanie jednej słusznej opcji politycznej (przy wzywaniu do "zatapiania" innej) nie miało już miejsca. Chodzi o to, aby RM zniknęło z pierwszych stron gazet i po propstu stało się radiem, które propaguje wartości chrześcijańskiej, nie babrając się polityką, nie dopuszczając obrażania ludzi na antenie, nie będąc przedsiębiorstwem ze swoim góru, któego ludzie bardziej pewnie niekiedy słuchają niż Boga, któemu radio ma rzekomo służyć.

Śr kwi 12, 2006 16:33
Zobacz profil WWW

Zakładam, że autorzy właśnie powiedzieli, co mieli na myśli. Dla mnie przekaz jest czytelny, ale interesowało mnie Twoje zdanie.

moje zdanie znasz Pokutniku...

SweetChild napisał(a):
Na marginesie, z ust ateisty słowa "Niech mi to będzie policzone, jak nie na tym świecie, to może na tamtym." brzmią niezbyt szczerze ;-)

Najwidoczniej ewoluuje w stronę agnostycyzmu ;-) A swoją drogą ciekawe czemu postępowe media tak niechętnie zapraszają prof. Wolniewicza. Ateista(agnostyk?), erudyta, oryginał... programy z jego udziałem (nawet gdyby był otoczony dotychczasowymi "dyżurnymi autorytetami") byłyby przecież ciekawsze. Ciekawszy program to większa widownia, wyższe ceny reklam... Czemu oni ciągle nie chcą kierować się zyskiem ;-) ?

SweetChild napisał(a):
Natchnieniem dla mnie byli "biali, lewicowi bracia" Stanisława Adama :-)

Stanisław Adam kalkował? Nie podawał źródła?

SweetChild napisał(a):
Wezmę to za dobrą monetę, dzięki :)

Słusznie. Kiedy masz dwa wyjścia, wybieraj lepsze :)
Alleluja!
PT

Śr kwi 12, 2006 17:55
"Na wojnie" wszelkie środki są dobre, nawet "kolejne zgniłe jaja" ... nawet taki obrońca jak prof Wolniewicz, o którym główny ideolog RM pisze:
http://www.krajski.com/987stwol.htm

Śr kwi 12, 2006 17:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 180  Następna strona