Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 12:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 Kult Maryi 
Autor Wiadomość

Nikea. Czy Ty wiesz, co to jest modlitwa? Mnie, dawno, dawno temu uczono, że modlitwa to rozmowa z Bogiem. A spróbuj Ty porozmawiać np. z jakimkolwiek dyrektorem. Nie popełnię chyba większego błędu jeśli powiem, że najpierw z prośbą o taką rozmowę musisz się zwrócić do sekretarki dyrektora.

TO JEST KOLOSALNY BŁĄD! WIELKI JAK GóRA SYNAJ!

W kulcie Marii nie jest najgorsze to, że zakrawa na bałwochwlstwo, ale to, że umniejsza rolę Boga, umniejsza znaczenie Chrystusowego Krzyża - czego Twoje gadanie, Teofilu, jest zatrważającym i przygnębiajacym przykładem.

W Nim mamy śmiały przystęp [do Ojca] z ufnością dzięki wierze w Niego. (Ef 3:12)

Na dowód tego, że jesteście synami, Bóg wysłał do serc naszych Ducha Syna swego, który woła: Abba, Ojcze! A zatem nie jesteś już niewolnikiem, lecz synem. Jeżeli zaś synem, to i dziedzicem z woli Bożej. (Ga 4:6-7)

Jezus poniósł śmierc własnie po to, żebyśmy nie musieli już zwracac sie do żadnych sekretarek, żadnych kapłanów i innych pośredników!

22. Jezus im odpowiedział: Miejcie wiarę w Boga!
23. Zaprawdę, powiadam wam: Kto powie tej górze: Podnieś się i rzuć się w morze!, a nie wątpi w duszy, lecz wierzy, że spełni się to, co mówi, tak mu się stanie.
24. Dlatego powiadam wam: Wszystko, o co w modlitwie prosicie, stanie się wam, tylko wierzcie, że otrzymacie.
(Mr 11:22-24)

23. W owym zaś dniu o nic Mnie nie będziecie pytać. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: O cokolwiek byście prosili Ojca, da wam w imię moje.
24. Do tej pory o nic nie prosiliście w imię moje: Proście, a otrzymacie, aby radość wasza była pełna.
(Jn 16:23-24)

13. Jeśli więc wy, choć źli jesteście, umiecie dawać dobre dary swoim dzieciom, o ileż bardziej Ojciec z nieba da Ducha Świętego tym, którzy Go proszą. (Łk 11:13)

Cytuj:
Pan Bóg to taki trochę dziwny "Dyrektor", stoi na samym szczycie ważności ale można się do Niego zwracać bezpośrednio. Jednak jako Stwórca zna on człowieka, zna lepiej niż człowiek sam siebie i wie, że bardzo wiele ludzi nie ma odwagi udać się wprost do Szefa i szuka do Niego dojścia. I dlatego - tak myślę - daje nam Maryję i Świętych...

NIE!

Bóg chce, żebyśmy w pełni zaufali Jego obietnicom i byli ufni - jak dziecko.

Kult maryjny tylko utrwala tą nieufnść, bo przecież "Ojciec rozgniewny siecze..." no nie?

So maja 15, 2004 6:28

W kulcie Marii nie jest najgorsze to, że zakrawa na bałwochwlstwo, ale to, że umniejsza rolę Boga, umniejsza znaczenie Chrystusowego Krzyża.

Tak Ty na to patrzysz i nic nie wskazuje na to, żebyś miał zmienić zdanie. Zresztą nie mogę tego od Ciebie wymagać, skoro nie należysz do Kościoła Katolickiego. Ale też nie wymagaj, żebyśmy my zmieniali nasze, bo nie jesteśmy narodowymi baptystami. Dla Ciebie kult Maryi i świętych jest umniejszeniem chwały Boga. Dla nas, jest to forma ukazania Jego chwały, bo wielkie rzeczy nam uczynił Wszechmogący. Boga poznajemy porzez Jego dzieła, a święci są wyraźnym odblaskiem chwały Ojca. Wiele naszych modlitw liturgicznych na to wskazuje, a liturgia bardziej niż pieśni wyraża wiarę Kościoła. Dla Twojego spokoju pozbieram i umieszczę tu modlitwy, jakie Kościół odmawia we wspomnienia Matki Bożej.

Cytuj:
Bóg chce, żebyśmy w pełni zaufali Jego obietnicom i byli ufni - jak dziecko.
Kult maryjny tylko utrwala tą nieufnść, bo przecież "Ojciec rozgniewny siecze..." no nie?

Zastanawiam się, ile razy jeszcze będe musiał powiedzieć, że nie pieśni kościelne nie są źródłem nauki Kościoła i że niektóre teksty są dziś już weryfikowane. Dla przykładu w "Śpiewniku kościelnym" ks. Jana Siedleckiego, wydanie XL, Kraków 2001, który w Polsce jest standartowym śpiewnikiem, tych słów, których się tak uczepiłeś, nie ma.

So maja 15, 2004 7:09

Zastanawiam się, ile razy jeszcze będe musiał powiedzieć, że nie pieśni kościelne nie są źródłem nauki Kościoła i że niektóre teksty są dziś już weryfikowane.

Lepiej zastanów sie, jak mnie przekonać, że pieśni Maryjne nie są odzwierciedleniem spaczonego pod wpływem Marialis Cultus obrazu miłosiernego Boga, który Syna Jednorodzenego dał...

bo mi nie chodzi o to, co macie w papierach, tylko o to, co myślą, w co wierzą i jak traktują Boga ludzie, którzy do tych papierów nigdy nie zaglądają...

Jeśli ja rozmawiam z katolikiem, to mnie bardziej interesuje, czy on ufa Bogu z całego serca, a nie co jest napisane w KKK i czy on o tym może przypadkiem cos słyszał.

Co więcej - śmiem twierdzić, ze Pana Boga też to bardziej interesuje.

So maja 15, 2004 7:55
Przeanalizujmy zatem podstawową modlitwę maryjną:

Zdrowaś Maryjo, łaskiś pełna Pan z Tobą
Błogosławionaś Ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus.
Święta Maryjo, Matko Boża módl się za nami grzesznymi
Teraz i w godzinie śmierci naszej. Amen

Widzisz tu jakieś odstępstwo od nauki Jezusa ??
Czy też jedynie nasz szacunek do Jego Matki ??

So maja 15, 2004 8:19

czemu uważnie , nie czytasz postów.
Powtarzam jeszcze raz:
Jedynym pośrednikiem miedzy Bogiem a człowiekiem jest JEZUS CHRYSTUS

Maryja i święci wspomagaja nas w wypraszaniu łask ,czyli pomagaja nam modlić sie - bo wszyscy stanowimy jeden Kościół .Święci już sa w Kosciele tryumfującym a żyjący w Kosciele pielgrzymującym.

Wszelkie modlitwy liturgiczne w KK są kierowane do Boga, a nie do samych świetych czy Maryi , modlimy się o wstawiennictwo świętych czyli o pomoc w naszych modlitwach a nie o to by Święci przedstawili nasze prośby Bogu.
Bóg wszechwiedzacy i wszechmocny przecież wie o co się modla ludzie na ziemi.
To przeciez takie normalne -jesli masz jakiś problem i dzielisz sie nim ze swymi bracmi w wierze - to oni modlą sie w twojej intencji i wspomagają cię i wstawiaja się za tobą w prośbach do Boga. To samo czynią ci ,którzy juz odeszli i wiadomo że są przy Bogu. ( na tych sprawiedliwych wskazuje Apokalipsa - np Ap6,10)

Jan Paweł II -Papiez w jednej ze swych katechetycznych rozważań przypominał by ...zachować zawsze nieskończoną różnicę, która istnieje pomiedzy osobą ludzką Maryi a Osobą boską Jezusa.

Cały czas motku swe przypuszczenia odnośnie kultu maryjnego opierasz na pobożności ludowej, ktora wcale nie jest normą KK.
Można to porównać z fałszywą wiedzą , zabobonami ,kóre również istnieją jeszcze w mentalności ludzi . Czy tak szybko wykorzenisz rozmaite praktyki znachorskie??
Dlatego masz problem, ale gdybyś wnikliwie poczytał Katechizm KK to bys zaznajomił się z wykładnią wyznania katolickiego, których ludzie przestrzegają.

Nie wiem dlaczego, ale szczególnie trudno rozmawia się Katolikom z
Baptystami. Lubią bardzo roztrząsać się nad tym co dzieli a nie widza tego co łaczy. A łączy nas Chrystus- który jest Droga Prawda i Życiem.

Jeżeli tak bardzo biblijni sa baptyści to dlaczego nie stosują się do słów Jezusa_

(53) Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. (54) Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. (55) Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. (56) Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. (57) Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. (58) To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. (59) To powiedział ucząc w synagodze w Kafarnaum.

(Ew. Jana 6:53-59, Biblia Tysiąclecia)

So maja 15, 2004 8:50

Motku-

czemu uważnie , nie czytasz postów.
Powtarzam jeszcze raz:
Jedynym pośrednikiem miedzy Bogiem a człowiekiem jest JEZUS CHRYSTUS

mi tego nie potrzsebujesz tłumaczyć, wiem, że innego niema i nie potrzeba.

Ja czytam uwaznie, a Tobie sie zdaje, że nieuwaznie patrzę...

awe napisał(a):
Maryja i święci wspomagaja nas w wypraszaniu łask ,czyli pomagaja nam modlić sie

wygląda to cokolwiek inaczej...

jak długo ta "pomoc" w modlitwie będzie wyglądała tak, jak wyglada, tak długo będzie dochodzić do tych ...nazwijmy to - nieporozumień. Zrozum, że jeśli ktos ma wełnistą sierść, cztery długie nogi z szerokimi stopami, długą szyję, grube wargi i dwa garby - to będzie się musiał stale tłumaczyć, że nie jest wielbładem. :?

Cytuj:
To przeciez takie normalne -jesli masz jakiś problem i dzielisz sie nim ze swymi bracmi w wierze - to oni modlą sie w twojej intencji i wspomagają cię i wstawiaja się za tobą w prośbach do Boga.

to jest normalne, tylko że my nie o tym mówimy. To nie ma nic wspólnego z kołowrotowaniem litanij przed wizerunkami odziewanymi w korony, obnoszeniem tych obrazów po domostwach, wędrowaniu do tychże obrazów itd.itd.itd.

Możesz sto razy wykrzyczeć (a nawet napisać w stu pićdziesięciu ważnych dokumentach) że czarne jest białe, ale dopóki nie oślepnę, to będę widział, że czarne jest czarne.

Cytuj:
To samo czynią ci ,którzy juz odeszli i wiadomo że są przy Bogu. ( na tych sprawiedliwych wskazuje Apokalipsa - np Ap6,10)

no właśnie to jest dość wątpliwe:
16. Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.
17. Potem my, żywi i pozostawieni, wraz z nimi będziemy porwani w powietrze, na obłoki naprzeciw Pana, i w ten sposób zawsze będziemy z Panem.
(1 Tes 4:16-17)

Ale pal sześć - gdyby owe "prośby" były faktycznie tylko zwykłymi prośbami (jak ja proszę kogoś przez telefon, czy osobiście: "słuchaj stary, mam problem, pomódl sie oto i to...") - to uwierz mi, ze nikt by nie robił z tego problemu większego, niz np. kwestia liczby diabłów na końcu szpilki.

Cytuj:
Jan Paweł II -Papiez w jednej ze swych katechetycznych rozważań przypominał by ...zachować zawsze nieskończoną różnicę, która istnieje pomiedzy osobą ludzką Maryi a Osobą boską Jezusa.

przypominał?

a to ktoś o tym zapomina? z tego co mówisz to katolicy nigdy w życiu... zatem pewnie protestantom przypomina...

Cytuj:
Można to porównać z fałszywą wiedzą , zabobonami ,kóre również istnieją jeszcze w mentalności ludzi . Czy tak szybko wykorzenisz rozmaite praktyki znachorskie??

Widzisz awe, sęk w tym, że dopuszczanie i propagowanie kultu maryjnego w KRz-K nie ma nic wspólnego z wykorzenianiem czegokolwiek z mentalności ludzi, tylko stanowi raczej utrwalanie i rozkrzewianie postpogańskich obyczajów.

Cytuj:
Dlatego masz problem, ale gdybyś wnikliwie poczytał Katechizm KK to bys zaznajomił się z wykładnią wyznania katolickiego, których ludzie przestrzegają.

poczytałem i nadal uwazam,ze nie ma przestrzegania - nawet sam papież tego nie robu, gdy np. koronuje figurki NMP, albo głosi, że wszystko zawierzył Maryi.

Cytuj:
Nie wiem dlaczego, ale szczególnie trudno rozmawia się Katolikom z
Baptystami. Lubią bardzo roztrząsać się nad tym co dzieli a nie widza tego co łaczy. A łączy nas Chrystus- który jest Droga Prawda i Życiem.

acha - i Ty uwżasz, że nie widzimy Chrystusa? może jeszcze powiesz, że Maryja nam Go zasłania?

Cytuj:
Jeżeli tak bardzo biblijni sa baptyści to dlaczego nie stosują się do słów Jezusa_

(53) Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.

jak to nie stosują?

Odpowiedział im Jezus: Jam jest chleb życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął; a kto we Mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie. (Jn 6:35)

Chcesz powiedzieć, że nie wierzymy w Jezusa, że nie przychodzimy do Niego?

A może jeszcze powiesz jak św. Ludwik, że mamy demona, bo nie przychodzimy do Jezusa przez Maryję?

So maja 15, 2004 14:17

Motek, wiem ,ze nie chcesz i nie chcesz zrozumieć o co chodzi, strasznie plątasz wszystko i nie ma żadnego punktu odniesienia- rozmawiamy na dwóch biegunach.Ja mówię ,że jedynym pośrednikiem jest Jezus Chrystus - i tak głosi Kośc iół katolicki - ty wiesz lepiej i zaprzeczasz - dlaczego tak robisz??

Określ dokładnie jakie jest stanowisko Baptystów co do Maryi. Wtedy wszystko będzie jasne.

So maja 15, 2004 14:46

Motek, wiem ,ze nie chcesz i nie chcesz zrozumieć o co chodzi, strasznie plątasz wszystko i nie ma żadnego punktu odniesienia- rozmawiamy na dwóch biegunach.Ja mówię ,że jedynym pośrednikiem jest Jezus Chrystus - i tak głosi Kośc iół katolicki - ty wiesz lepiej i zaprzeczasz - dlaczego tak robisz??

Nie robie tak!
Nie zaprzeczam, że KK coś tam głosi, ale twierdzę, że to co robi nie ma z tym za wiele wspólnego.

Cytuj:
Określ dokładnie jakie jest stanowisko Baptystów co do Maryi. Wtedy wszystko będzie jasne.

co będzie jasne?

So maja 15, 2004 15:08

Strasznie sie czepiasz religijnosci ludowej. Zauwaz jednak, ze owa nie zawsze prawidlowa "ludowosc", nie dzieli katolikow. KK w delikatny sposob stara sie wykorzenic co poniektore zle nawyki. Nie robi tego na sile, ale powoli i konsekwentnie.

Ty motku jako protestant , ciagle mowisz, ze Wy idziecie Droga Prawdy. Dziwna jest ta Wasza droga, skoro ma tysiace rozgalezien. Kazdy kaznodzieja, ktoremu cos nie pasuje......zamiast naprawiac...tworzy swoja wlasna droge. Oby to tylko nie byla droga na manowce.

pozdrowka

So maja 15, 2004 15:18

Strasznie sie czepiasz religijnosci ludowej. Zauwaz jednak, ze owa nie zawsze prawidlowa "ludowosc", nie dzieli katolikow.

dzieli - osobiście znam kilkudziesięciu katolików, którzy odeszli z KK a istotnym powodem była właśnie owa "ludowa pobożność"

Cytuj:
KK w delikatny sposob stara sie wykorzenic co poniektore zle nawyki. Nie robi tego na sile, ale powoli i konsekwentnie.

Moim zdaniem KK robi więcej, by je upowszechniać. Wiem,że jest adhortacja Pawła VI na ten temat i inne mądre teksty. Ale Ci których one dotyczą raczej nie czytaja tego typu rzeczy, a proboszcz im o tym z ambony nie powie, bo by go zlinczowano.

Maryjnośc u swych początków służyła poganom do miękkiego lądowania w chrześcijaństwie, ale de facto okazała sie "koniem trojańskim": nie spowodowała odpoganienia pogaństwa, tylko spoganienie chrześcijaństwa.

Cytuj:
Ty motku jako protestant , ciagle mowisz, ze Wy idziecie Droga Prawdy.

ja tak mówię...?
i to ciągle...?

to zacytuj choć pół zdania z tego "ciągle"

Cytuj:
Dziwna jest ta Wasza droga, skoro ma tysiace rozgalezien. Kazdy kaznodzieja, ktoremu cos nie pasuje......zamiast naprawiac...tworzy swoja wlasna droge.

każdziuteńki...

wybacz, ale nawet ci najbardziej niepokorni kaznodzieje protestanccy mówia o jednej drodze do Boga - o Jezusie - więc nie przepisuj bez zastanowienia głupawych oszczerstw rodem z tanich paszkwili.

So maja 15, 2004 15:38
wybacz, ale nawet ci najbardziej niepokorni kaznodzieje protestanccy mówia o jednej drodze do Boga - o Jezusie - więc nie przepisuj bez zastanowienia głupawych oszczerstw rodem z tanich paszkwili.

Motku....,.nic nie przepisuje.....i jakie paszkwile??
Przeciez to czyste fakty....zobacz ile jest odlamow protestantyzmu.....zaprzeczasz?
Skoro to ta sama droga, to dlaczego kazda jest inna?

Cytuj:
Maryjnośc u swych początków służyła poganom do miękkiego lądowania w chrześcijaństwie, ale de facto okazała sie "koniem trojańskim": nie spowodowała odpoganienia pogaństwa, tylko spoganienie chrześcijaństwa.

No tutaj to juz walnales z "grubej rury". Nie czuje sie poganinem modlac sie "Zdrowas Maryjo". Tymbardziej, ze sa to slowa Archaniola......czyzby on tez "spoganial" po drodze od Boga do Maryji?? ;)

pozdrowka

So maja 15, 2004 15:47

Motku - niech twoja odmiennośc w wyznaniu ,będzie rzeczowa,bo nie rozumiem o co sie spierasz,prosze powiedz jakie jest stanowisko Baptystów wzgledem Maryi i znajdzmy jakiś wspólny punkt .

Nie spierajmy się o Maryje ale idzmy drogą Jezusa, Maryja zawsze była cicha i nie robiła wokól siebie rozgołsu, a tu taki spór -po co??

Ostatnio edytowano So maja 15, 2004 17:05 przez awe, łącznie edytowano 1 raz

So maja 15, 2004 15:54

"(...)maryja zawsze była cicha i nie robiła wokól siebie rozgłsu "

No wlasnie, a jak jest obecnie?

Popatrzmy najpierw jak to wyglada od strony niematerialnej:

Przez ostatnie sto kilkadziesiat lat bylo tyle tzw. "maryjnych" objawien jak nigdy przedtem. Zjawy domagaja sie czci. Jak chocby ta aktualna, z Afryki, ktora zacheca do odmawiania "rozanca do Siedmiu Bolesci". Inna sugeruje, zeby jej nadac tytul "wspolodkupicielki wszechswiata". Objawieniom czesto towarzysza widowiskowe efekty.

Oczywiscie ktos powie, ze tego nie ma w katechizmie KK. Kosciol jednak "uznaje" niektore z tych objawien, a postawa papieza Jana Pawla II jest w tej sprawie wyjatkowo oczywista.

A teraz od ludzkiej, materialnej strony:

Dyskutanci sugeruja, ze "poboznosc typu maryjnego" jest tylko poboznoscia ludowa. Dlaczego w takim razie polski KK tak eksponuje Jasna Gore? Czy moze z powodow patriotycznych albo ludowych?

A wiec?

So maja 15, 2004 16:27

po wyjasnieniach na privie rozumiem, że chodzi o odniesienie sie do modlitwy "Zdrowas Mario"

Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą, <błogosławiona jesteś między niewiastami>. (Łk 1:28 )

pozdrowiona - khairo, powitanie, taki jak np. w Mt 28:9: A oto Jezus stanął przed nimi i rzekł: Witajcie.(khairo) One podeszły do Niego, objęły Go za nogi i oddały Mu pokłon.

pełna łaski - kharito - podobnie jak w Ef 1:4-6: W Nim bowiem wybrał nas przez założeniem świata, abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem. Z miłości przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez Jezusa Chrystusa, według postanowienia swej woli, ku chwale majestatu swej łaski, którą obdarzył (kharito) nas w Umiłowanym. - oczywiście jasne jest, że dotyczy to równiez Marii, jest dzieckiem Bozym tak jak inni chrześcijanie - nikt jej nie zamierza dyskryminować.

błogosławiona jesteś między niewiastami - to oznacza zapewne wybranie do specjalnej misji, którą otrzymała Maria od Boga, podobnie, jak inne niewiasty w Starym Testamencie: Niech Jael będzie błogosławiona wśród niewiast, żona Chebera Kenity, wśród niewiast żyjących w namiotach niech będzie błogosławiona. (Sdz 5:24), a takze Judyta: Błogosławiona jesteś, córko, przez Boga Najwyższego, spomiędzy wszystkich niewiast na ziemi, i niech będzie błogosławiony Pan Bóg, Stwórca nieba i ziemi, który cię prowadził, abyś odcięła głowę wodza naszych nieprzyjaciół. (Jdt 13:18 )

Co do tytułu Matka Boża juz chyba pisałem, ze jest tylez poprawny, co niefortunny, gdyż sugeruje,ze boski pierwiastek udzielony został Jezusowi także przez Marię, co jest nieprawdą. Tytuł Matka Mesjasza (Christothokos) byłby bardziej zręczny. Wielu historyków przypuszcza, że synod efeski popełnił ta "niezręczność" celowo.

W kwestii prośby o modlitwę wstawienniczą też już się wypowiedziałem. Możliwość taka wydaje sie bardzo wątpliwa w świetle Biblii, bo:
1. zmarli chyba jeszcze nie są u Boga (1 Tes 4:16)
2. nic nie wiadomo, żeby można z nimi nawiązać kontakt
3. jeśli są u Boga, to znają go "Twarza w twarz" i trudno do nich odniesc "modlitwę pełną wiary", jeśli zaś idzie o wstawiennictwo dla odpuszczenia grzechów, to tym od początku do końca zajął się Chrystus.
Co więcej - próby kontaktowania sie ze zmarłymi nie były dobrze widziane w ST.

Poza tym baptyści, jak wszyscy protestanci uważają Marię, za piękny przykład wielkiej pokory i bohateskiej wiary. Przyjęła misją nie wahając się narazić na zniesławienie, a nawet ukamienowanie.
Jest wzorem modlitwy (Łuk 1:46-55), oraz głębokiej refleksji nad słowem Bożym (Łuk 2:19).

So maja 15, 2004 16:32

Poza tym baptyści, jak wszyscy protestanci uważają Marię, za piękny przykład wielkiej pokory i bohateskiej wiary. Przyjęła misją nie wahając się narazić na zniesławienie, a nawet ukamienowanie.
Jest wzorem modlitwy (Łuk 1:46-55), oraz głębokiej refleksji nad słowem Bożym (Łuk 2:19).

Motku - ale pięknie napisałeś o Maryi !

Widzisz , mamy nasladować Maryję w pokorze, bohaterskiej wierze, w modlitwie, i refleksji nad Słowem Bożym.I tak jak przyznałeś mi racje w innym poście - Maryją sie jest!

Wiesz i jeszcze bym dodała - że Maryję powinny naśladować wszystkie matki oczekujące potomstwa, w przyjęciu daru życia !!
I o to katolicy i baptyści czy inne denominacje na całym świecie- walczą i sprzeciwiają się tak okrutnej w świecie aborcji!!!

awe

So maja 15, 2004 17:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona