|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Skąd wzięła się "popularność" Jezusa?
| Autor |
Wiadomość |
|
dramatic
|
Przypuszcam,że było wielu takich "guru" w przeszłości,ale tylko jego kiernek zdobył tak ogromną popularność..?
Interesuje mnie bardziej jakies wytłumaczenie socjologiczno-historyczno-racjonalne.
|
| Pt kwi 21, 2006 19:15 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Chrześcijaństwo po prostu stawało się coraz większą grupą społeczną. A skoro tak - coraz bardziej "opłacało się" być chrześcijaninem. Władcom też - mieliby więcej poparcia.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| So kwi 22, 2006 8:54 |
|
 |
|
Videq
|
Człowiek, chodzący po ziemi i głoszący, że jest Synem Bożym, musiało nieść ze sobą jakieś skutki, zwarzywszy, że głosił to wśród Żydów, którzy właśnie czekali na zbawiciela. Nie tylko biedni, ale także bogaci ludzie szli za Chrystusem. Dla wszystkich służył pomocą i dobrą radą. Tych, których mógł nawracał słowem, dla innych czynnił cuda, więc grono wielbicieli musiało rosnąć. A co takiego mówił? To już zupełnie inna historia, zapraszam do studiowania Pisma Świętego.
_________________ "A wiara jest pewnością tego, czego się spodziewamy, przeświadczeniem o tym, czego nie widzimy."
|
| So kwi 22, 2006 18:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To wynika z tego, ze jego poglady byly atrakcyjne dla plebsu rownosc, wieczne szczescie, dobry Pan Bog itd
|
| So kwi 22, 2006 21:38 |
|
 |
|
Valis
|
Chyba głównie uniwersalność jego nauk. Myślę też, że fakt, że był rewolucjonistą, że nie przyszedł z prostymi, popularnymi prawdami, ale z wymogami, czasem dość drastycznymi, choć zawsze prowadzącymi do większej miłości, bo kto ma większą miłość niż ten, kto kocha swojego nieprzyjaciela?
_________________ Wiem, że nic nie wiem
|
| So kwi 22, 2006 21:59 |
|
|
|
 |
|
Videq
|
ozel napisał(a): To wynika z tego, ze jego poglady byly atrakcyjne dla plebsu rownosc, wieczne szczescie, dobry Pan Bog itd
Czemu od raz plebsu? I nikt nie mówił, że będzie to szczęście, radość i raj na ziemi zaserwowany przez Pana Boga. W Piśmie Świętym znajdzie się wiele fragmentów "atrakcyjnych" dla każdej grupy społecznej. A jak można nazwać atrakcyjny pogląd, gdy Chrystus mówi: "Gdy ktoś Cię bije, nastaw i drugi policzek". Ozel, czytałeś Pismo Święte?
_________________ "A wiara jest pewnością tego, czego się spodziewamy, przeświadczeniem o tym, czego nie widzimy."
|
| N kwi 23, 2006 8:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Videq napisał(a): ozel napisał(a): To wynika z tego, ze jego poglady byly atrakcyjne dla plebsu rownosc, wieczne szczescie, dobry Pan Bog itd Czemu od raz plebsu? I nikt nie mówił, że będzie to szczęście, radość i raj na ziemi zaserwowany przez Pana Boga. W Piśmie Świętym znajdzie się wiele fragmentów "atrakcyjnych" dla każdej grupy społecznej. A jak można nazwać atrakcyjny pogląd, gdy Chrystus mówi: "Gdy ktoś Cię bije, nastaw i drugi policzek". Ozel, czytałeś Pismo Święte?
Najwiecej wyznawcow mial wlasnie wsrod najnizszych klas, ktorym przylaczenie sie do tej sekty mialo dac po smierci wiele korzysci. Jezus przeciez glosil, ze wszyscy sa rowni, beda sprawiedliwie osadzeni, ci dobzi beda zyc wiecznie, ze opiekuje sie nimi Bog, ktory ich kocha bez wyjatkow itd
Te wymagania o ktorych piszesz rowniez byly tym ludzia "na reke", bo byli slabi wiec mogli nadstawiac drugi policzek, bo byli ciemni i glupi, a ceniona byla tolerancja i rownosc itd. Patrzac czysto pragmatycznie wiara byla najlepszym co mogli przyjac w ich marnym zyciu i jedyna nadzieja.
|
| N kwi 23, 2006 12:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czemu od raz plebsu? I nikt nie mówił, że będzie to szczęście, radość i raj na ziemi zaserwowany przez Pana Boga. W Piśmie Świętym znajdzie się wiele fragmentów "atrakcyjnych" dla każdej grupy społecznej. A jak można nazwać atrakcyjny pogląd, gdy Chrystus mówi: "Gdy ktoś Cię bije, nastaw i drugi policzek".
Wiesz dlaczego plebsu ?Bo bogaty mial w nosie jego raj  mial go na ziemi  to biednym zawsze wciskano ze taka jest wielka niesprawiedliwosc ale to tylko tutaj na ziemi  Nie wiem co dla bogatych tam atrakcyjnego bylo uszczuplili im wylacznie sakiewki
A co swiadczy dobitnie o tym ze bylo to dla plebsu ?Przeczytaj sobie apokalipse Jana i jego wizje nieba  tyle tam kamieni szlachetnych i przepychu ze tylko biedny mogla sie nabrac  bogaty mial to tutaj na ziemi i nie sadze ze by tak chcial na tamten swiat sie przenosic chyba ze byl wyjatkowo chciwy
Powiedzonko nadstaw drugi policzek jest bardzo wygodne ale to juz tylko moja wersja zastrzegam
Przychodzi ktos do Jezusa i prosi o pomoc bo jacys zolnierze co jakis czas okradaja go i bija .Jezus ktory nic nie mogl zrobic powiedzial (nadstaw drugi policzek) jak pieknie brzmi i nie trzeba sie interweniowac 
|
| N kwi 23, 2006 12:48 |
|
 |
|
elka
|
taaa, matrix, zwłaszcza gdy ten bogaty sprzedawał wszystko co miał i oddawał na utrzymanie gminy chrześcijańskiej w Jerozolimie... ciekawe, czym on został skuszony?
Poczytaj sobie trochę Dzieje Apostolskie i historię...
Cytuj: Przychodzi ktos do Jezusa i prosi o pomoc bo jacys zolnierze co jakis czas okradaja go i bija .Jezus ktory nic nie mogl zrobic powiedzial (nadstaw drugi policzek) jak pieknie brzmi i nie trzeba sie interweniowac
a to skąd wziąłeś? z matrixa? i jak to się ma do tego, co Jezus zrobił, gdy Jego spoliczkowano? jesli niby to takie wygodne....
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| N kwi 23, 2006 13:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: taaa, matrix, zwłaszcza gdy ten bogaty sprzedawał wszystko co miał i oddawał na utrzymanie gminy chrześcijańskiej w Jerozolimie... ciekawe, czym on został skuszony?
Po co mi to napisalas?Przeciez wyraznie napisalem Cytuj: Nie wiem co dla bogatych tam atrakcyjnego bylo uszczuplili im wylacznie sakiewki
A czym zostal skuszony przeczytaj sobie w NT mi sie juz nie chce szukac ale takie zdania jak BEDZIE WAM TO ZAPAMIETANE sadze ze mogly czesc ludzi sklonic do (censored) Cytuj: a to skąd wziąłeś? z matrixa? i jak to się ma do tego, co Jezus zrobił, gdy Jego spoliczkowano? jesli niby to takie wygodne....
Czemu zawsze sie przyczepiacie do tego biednego matrixa  to tylko nick kompletnie bez znaczenia
Pozatym wyraznie napisalem ze to jest przezemnie wymyslone czytaj ze zrozumieniem  bo to juz irytujace sie robi  Jak trzeba pisac zebys cokolwiek zrozumiala?
I jak zwykle trudne pytania typu czemu w apokalipsie Jana niebo jest otoczone murem z kamieni szlachetnych zostaje bez odpowiedzi ale to juz standard tutaj  Chociaz przyznam ze to zniecheca do dalszego pisania bo na nurtujace mnie pytanie np jak ktos jest zdolny uznac taki tekst za objawienie nadal nie uzyskalem odpowiedzi no ale jak juz napisalem to standard 
|
| N kwi 23, 2006 15:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tam w censored jest slowo (censored)
|
| N kwi 23, 2006 15:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Niech bedzie z bledem bo widze ze CH jest tutaj zabronione slowo to HOJNOSC
|
| N kwi 23, 2006 15:21 |
|
 |
|
Videq
|
Chrystus w pewnym momencie swojego życia powiedział coś w rodzaju: "Dziękuje Ci Ojcze, że objawiłeś to wszystko prostaczkom, a ukryłeś przed mądrymi."
Ktoś z Was pisze: "Przeczytaj sobie apokalipse Jana i jego wizje nieba [...] tyle tam kamieni szlachetnych i przepychu ze tylko biedny mogla sie nabrac"
Jeżeli przyjmiemy, że są to słowa kierowane do biedoty, plebsu, a tym samym ludzi mniej "inteligentnych", księgi tego typu czyt. "objawienia" mają charakter przenośni, w których stosuje się słownictwo, które może być atrakcyjne, a tym samym lepiej przyswajalne dla plebsu, czyt. ludzi mniej "inteligentych". Nie lubie tak pisać, ale chodzi mi o pokazanie problemu. I w ten o to sposób, bez większego myślenia, człowiek przyswaja i uświadamia sobie, że niebo, jakie czeka na człowieka to coś najwspanialszego na ziemi. Bez wyjaśniania, że czeka tam na człowieka miłość i dobro, bo to nie dla każdego jest wystarczająco pociągające. Sam Chrystus często mówi, że Niebo, to nie raj z pięknymi roślinkami i złotem. To radość i dobro, z samego bycia przy Ojcu. Mam nadzieje, że Cię Matrix zadowoliłem swoją odpowiedzią.
|
| N kwi 23, 2006 19:12 |
|
 |
|
Pawelop
|
"ale tylko jego kiernek zdobył tak ogromną popularność."
To jest zastanawiające.Podejrzewam że miał w sobie to coś.To coś do czego ludzie się garneli.To mogła być miłość w jego życiu i poglądach.to ta miłość dała im siłe do dalszej drogi i głoszenia tego czego im objawił.to trwa do dzisiaj.racjonalnego wytłumadczenia nie ma taka siła to jedynie siła miłości ,wiary,nadziei.
|
| Pn kwi 24, 2006 18:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|