Mieszek !
Symbole chrześcijaństwa [ jak np. wizerunek Jezusa ] stały się elementem kultury światowej [ zwłaszcza europejskiej ].
To konsekwencja ich propagowania
Tyle że nie wszyscy mają do nich nabożny stosunek.
Ludzie są różni. Mają różne poglądy , różną kulture , różne potrzeby itd.
Czy ich odmienność ma nas obrażać ?
Ja np. jestem ateizującym agnostykiem , czy widok człowieka z krzyżykiem stanowi dla mnie obraze ?
Czy jego widok nie wzbudza we mnie chęci nastawienia wojennego ?
Czy ciągle jestem obrażany przez różne osoby [ hierarchie KK ] bądź co bądź mają się całkiem nieźle finansowo [ i to moim kosztem ] ?
Cytuj:
....czy wprowadzanie zła jest spełnianiem takiego obowiazku?
Problem polega na tym że jest to pytanie postawione z punktu widzenia chrześcijanina. By zrozumieć propagatora ateizmu należy spojrzeć na zagadnienie jego oczami .
Jeśli bóg nie istnieje [ jest tylko wytworem naszych umysłów ] to czym są religie ?
Czym są chierarchie kościołów ?
Czy moralnym obowiązkiem każdego porządnego człowieka jest ich zwalczanie ?
itd.
Moim zdaniem słuszne są słową :
Niedaj się omotać byś zaczoł zabijać , żadna idea nie jest warta życia.
Tak więc jestem zwolennikiem takiej organizacji świata , która będzie tolerować każdy nieagresywny światopogląd [ nie narzucający siłą swoich założeń ].
Jeśli ma być możliwe porozumiewanie się między ludźmi o różnych światopoglądach , to wzajemne przenikanie symboliki jest nieuniknione.
Nieuniknione w dyskusji jest wyrażanie poglądów niezgodnych z oponentem.
Kultura jest mechanizmem wyrażania szacunku dla rozmówcy , mimo głoszenia przeciwstawnych tez. Kultura jest wyrazem odrzucenia dążeń do potępienia człowieka , mimo zwalczania jego poglądów.
Kultura jest wyrazem woli porozumienia i koegzystencji.
Kultura nie może uniemożliwić wymiany poglądów , musi umożliwić wyrażenie szacunku dla rozmówcy.
Czy kultura nakazująca obrażanie się na widok symbolu głoszącego tezy przeciwne do posiadanych spełnia to kryterium ?
Jeśli głosze pogląd który ktoś uważa za głupi , i ten ktoś mi to powie [ najlepiej z uzasadnieniem ] to czyż mogę się za to obrazić ?
Było by to moim zdaniem najlepsze potwierdzenie jego opini co do mojej osoby.
Co innego jeśli ktoś zmusza mnie do robienia czegoś wbrew mojej woli.
Spierając się o poglądy pamiejtajmy o szacunku dla drugiego człowieka.
Zarówno humanizm , jak i chrześcijaństwo są w tym punkcie zgodne.
Cytuj:
cała Europa jest pochłonieta krzyzami wyciąganymi tylko po to by sprzeciwić się KK w jakikolwiek sposób lub po prostu z mody
Tak to jest gdy ktoś usiłuje narzucić swą władze wbrew ludziom.
Powstaje naturalny i spontaniczny opór [ zwany także modą ].
Watykan jest tego świadomy , a ojciec Rydzyk nie.
Cytuj:
z pobudek zabawowych ,antykościelnych,pieniężnych ,seksualnych i tym podobnych jest to noszone
nie ma prawdziwego kultu tego wszystkiego tak jak kiedys
Oczywiście . Kult światowida [ jak i czego innego ] przy dzisiejszym zrozumieniu otaczającego nas świata to było by raczej nieporozumienie.
Cytuj:
to po prostu jest dziczenie liberalistyczne
Moim zdaniem dziczenie to cecha powrotu do pierwotnych [ tradycyjnych ] wartości.
Liberalizm to oznaka wzniesienia się na wyżyny kultury pozwalającej tolerować odmienność [ z czym oczywiście się nie zgodzisz

].
Cytuj:
tamci ludzie by ich w potyczce powywieszali za to ze nosza takie stroje i symbole traktując jako jakis dziwacznych przybyszów...
Jesteś Mieszku moim zdaniem istotą pierwotną i niekulturalną . Objawiasz to poprzez agresje wobec tego co różni się od ciebie wyrażającą się chęcią wywieszania każdego kto nie spełnia twoich standardów [ przesondów ].
Jesteś doskonałym przykładen że religia nie jest mechanizmem kształtowania lepszych , wartościowszych ludzi [ jak twierdzą niektórzy ].
Dla niektórych staje się porzywką wzmacniającą agresje i uzasadniającą szerzenie nienawiści i gwałtu.
Oczywiście jedna osoba nie świadczy o wszystkich. Tylko że twoja frakcja jest w KK dość silna i ciągle w siłe rośnie.
Dlatego uważam że opór wobec was także powinien wzrastać.
Mimo wszystko pozdrawiam.