Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 ks. Tischner 
Autor Wiadomość

Wiem,że Ksiadz Tischner może byc uwazany na kontrowersyjnego takze z powodu celibatu tzw.uważał ,że księża ci którzy chca powinni miec prawo do rodziny ,dzieci itd.

Śr kwi 19, 2006 18:21

Dobry katolik powinien wystrzegać się zapoznawania się z myslą tego księdza.

Interesujące...
Dlaczego?

PS. kto to jest "dobry katolik"?

Wt kwi 25, 2006 13:37

Ja czytałam "Miłość niemiłowaną" i uważam że KAŻDY aktolik powinien tą książkę przeczytać :)

hmm...co do tych kontrowersji...no cóż, ks. Tischner miał też wrogów w Kościele, moze dlatego zę zbyt otwarcie i głęboko myślał - zawsze tacy ludzie spotykali się z potępieniem, szokowali ludzi, a później niejdnokrotnie zostawali świętymi.
Co do tych stawianych mu zarzutów to nie mam pewnosci czy oby na pewno tak powiedział. A moze to słowa wyrwane z kontekstu...

Wt kwi 25, 2006 23:12
Zobacz profil WWW

Etniczna - nie wiem o który cytat Ci chodzi. Bo jeśli o ten na początku, to mimo wyprostowania podanego cytatu przez Belizariusza, dalej chciałabym znać oryginalne źródło i kontekst.

Z bardzo prostego powodu - zło nie jest uznawane za byt. Jest brakiem dobra. Zła ludzie doświadczają - to prawda. Zła doświadczamy, z całą pewnością się dzieje na świecie - widzimy je, czyli jakoś się "jawi" - i jest obiektywne, skoro nie zależy od poznającego (parafrazuję wypowiedź ks Tischnera). Niemniej nadal nie istnieje byt pt. "zło" - inaczej trzeba by zadać pytanie, skąd się wziął, skoro wszystko zostało stworzone przez Boga, który jest samym Dobrem. Uwaga - to nie jest negowanie istnienia szatana, pozwolę sobie przypomnieć, że on został stworzony przez Boga jako dobry, a zło wyninęło i wynika z jego sprzeciwu, buntu wobec Boga i pychy, z tego że nie jest kimś, kim być powinien, do czego został stworzony i jakoś powołany. W istocie - jest tego właśnie dobra przeciwieństwem, jednym wielkim brakiem dobra [to również nie są dywagacje o naturze szatana, możliwościach jego nawrócenia, bo co do tego ostatniego Kościół się wypowiedział - więc proszę mi tego nie przypisywać].

W związku z tym świat stworzony przez Boga nie jest zły/ nie jest złem i żaden człowiek nie jest zły. I jeśli tej kwestii dotyczyły rozważania ks Tischnera, to wyrywanie ich z kontekstu i przypisywanie im znaczeń, których nie było w założeniach autora, oznacza w najlepszym wypadku niezrozumienie...

Śr kwi 26, 2006 5:49

Post Re: ks. Tischner
zielona napisał(a):
Usłyszałam ostatnio, że ks. Tischner jest uważany za kontrowersyjnego. Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego? Jakie poglądy szerzył, że spotkał się z krytyką? Ponoć ks. Twardowski ma podobną opinię... Dlaczego?Będę wdzięczna za odpowiedzi:)
Myślę, że opinii o ks. Tischnerze zaszkodziło kanonizowanie przez niego i absolutyzowanie wolności, zwanej liberalizmem. Robił wrażenie, że wyznawał zasadę: Przed wolnością powinno wszystko ustąpić, a więc dogmaty i prawdy wiary, zasady moralne itd. Tak nie twierdził, ale takie robił wrażenie, zwłaszcza że wiązał sie z liberałami, chodzącymi często na obrzeżach chrześcijaństwa.

Śr kwi 26, 2006 8:49

Post Re: ks. Tischner
Może podasz przykład, jak ks. Tischner robił wrażenie, że coś twierdził, ale w rzeczywistości nie twierdził?

Śr kwi 26, 2006 8:52

no własnie - ludzie jak krytykujecie ks.Tischnera to proszę o konkrety.
Nawet jak macie jakis cytat co rzekomo powiedział, to nei pomyśleliście ze może go źle rozumiecie?

Śr kwi 26, 2006 16:34
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3