| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 WIELGACHNE PODPISY
Ja rozumiem, że podpis w profilu użytkownika to jest jego prywatna sprawa.
Ale jeśli wygląda to tak:
Cytuj: Alleluja ! I do przodu ...
... to jest to po prostu kłujące w oczy. Nie chodzi mi o obrazek - ale o całość. Wielkie, krzyczące. Jak się do tego ma netykieta  Szczególnie, kiedy ta osoba w swoich postach co rusz stara się zwrócić uwagę na swoje racje, przez pisanie po prostu wielkimi literami, najlepiej na czerwono...
Przecież w dyskusji nie chodzi o to, kto napisze większymi literami. A ja widzę tego coraz więcej. I, nie ukrywam, przeszkadza mi to.
Nie mówiąc już o tym, że wobec toczących się dość ostrych dyskusji nt. RM na tym forum, pewnie znalazłyby się osoby dla których ten podpis byłby prowokujący - w kontekście zestawienia Rydzyka z takimi słowami.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn maja 01, 2006 9:44 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
Kolejny przykład:
Cytuj: Bardzo słuszna uwaga- proszę zatem zauważyć, że Vat II było później niż Trydent i nie negować działania Ducha Św. w Kościele - a nie uznawanie współczesnych dokumentów i ustaleń Kościoła jest właśnie taką negacją. 40 lat po Soborze przeciwstawić setkom lat przed...? No i co wybrać, metodę setek świętych, setek błogosłwionych czy ludzką ingerencję w Tradycyjny porzadek? Vaticanum Secundum nawet nie miało rangi Magisterium Uroczystego, abp Bugnini twórca Nowej Mszy został zdymisjonowany przez Pawła VI za to że był prawdopodobnie w masonerii. Co tu wybrać? Komunię na rękę która była szantarzem zachodu, gdzie dziś na Msze we Francji przychodzi 5% katolików, czy może Holandia gdzie modernizm wgryzł się tak głęboko że księża już suspendowani praktykują interkomunie z kalwinami? Jakie dokumenty? Sacrosanctum concilium wyraźnie mówi o jezyku liturgii - ŁACINA KL 36. §1. W obrzędach łacińskich zachowuje się używanie języka łacińskiego, poza wyjątkami określonymi przez prawo szczegółowe. W Ogólnym Wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego czytamy: 365. Zasady wyboru Modlitwy eucharystycznej są następujące a) Pierwszą Modlitwę eucharystyczną (Kanon rzymski), którą zawsze można odmawiać, zaleca się stosować w dni mające własne Zjednoczeni i w Mszach z własnym Boże, przyjmij łaskawie tę ofiarę, a także w święta Apostołów i Świętych, których imiona wspomina się w tekście tej modlitwy; wskazane jest również stosowanie tej modlitwy w niedziele, jeśli racje duszpasterskie nie zalecają wyboru trzeciej Modlitwy eucharystycznej.
W Ogólnym Wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego czytamy: 137. Wyznanie wiary śpiewa lub recytuje kapłan razem z ludem (por. nr 68). Wszyscy stoją. Na słowa: I za sprawą Ducha Świętego itd. głęboko się pochylają, a w uroczystości Zwiastowania i Narodzenia Pańskiego przyklękają.
to sa dokumenty jawnie nie przestrzegane. Wybiera się tylko to co jest wygodne, to co jest nie po linii się neguje.
Ja rozumiem - chcieć coś uwypuklić. Ale żeby takimi wołami walić 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Pn maja 01, 2006 12:44 |
|
 |
|
Liwia
|
Niektórzy popadają w skrajności, to fakt... 
|
| Pn maja 01, 2006 13:48 |
|
|
|
 |
|
Mieszek
|
ToMu coś sporo rzeczy ci nie pasuje no nie ukrywam,że i mi także ale...
jednak jak to w życiu bywa czasem trzeba buzie trzymać na kłódkę i tolerować czyjeś kombinowanie 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pn maja 01, 2006 14:27 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Tjaaa... wielkie litery i ogromne, kłujące podpisy to naprawde denerwująca rzecz, a co do netykiety, to zdaje mi się, że przesadne używanie jest złe i niewłaściwe;)
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pn maja 01, 2006 14:32 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
Mieszek - ja po prostu piszę to, co mi nie pasuje.
A jak ktoś, dla rzekomego przeforsowania i wyższości swoich poglądów, zawala forum ogromnymi literkami - to mi się to po prostu nie podoba. Jak się chce coś podkreślić - wystarczy pogrubić, nic więcej.
|
| Pn maja 01, 2006 15:34 |
|
 |
|
ToMu
|
Mieszek napisał(a): jednak jak to w życiu bywa czasem trzeba buzie trzymać na kłódkę i tolerować czyjeś kombinowanie 
Może Ty masz takie podejście. Ja nie mam takiego zwyczaju. Mówię to, co myślę.
|
| Pn maja 01, 2006 15:56 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Mieszek napisał(a): jednak jak to w życiu bywa czasem trzeba buzie trzymać na kłódkę i tolerować czyjeś kombinowanie  Może Ty masz takie podejście. Ja nie mam takiego zwyczaju. Mówię to, co myślę.
Mieszek: Z tym " trzeba buzie trzymać na kłódkę" to nieco przesadziłeś. Mamy wolność i tolerancję ? Mamy. Możesz się krytycznie wypowiadać o moim 'kombinowaniu' ? Możesz. Ty też 'kombinujesz'. Co zdanie to inny kolor tęczy. I co ? Znoszę to po męsku. To samo radzę ToMu :D . Wiem, że go kłuje w oczy ten wizerunek.  Ale to wielki człowiek (myślę o O.Rydzyku) i nie będę go redukował w podpisie do czyichś zdolności percepcyjnych.
A poza tym, podpis jest o kilkanaście pikseli niższy i wygląda teraz tak:
| Pn maja 01, 2006 19:15 |
|
 |
|
ToMu
|
Stanisławie, wiesz że prowokujesz tym - nie tylko pewnie mnie. Ale Twoja sprawa Twój podpis.
Ja zwróciłem uwagę na wrzaskliwość i wielkość liter w niektórych Twoich postach, co po prostu męczące jest w czytaniu.
Gdyby każdy tak pisał, to forum jak śmietnik by wyglądało.
|
| Pn maja 01, 2006 19:46 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Stanisławie, wiesz że prowokujesz tym - nie tylko pewnie mnie. Ale Twoja sprawa Twój podpis. Ja zwróciłem uwagę na wrzaskliwość i wielkość liter w niektórych Twoich postach, co po prostu męczące jest w czytaniu. Gdyby każdy tak pisał, to forum jak śmietnik by wyglądało.
Ale przyznajesz, że tylko w 'niektórych'.
Naprawdę, bardzo oszczędnie i odpowiedzialnie używam tego środka wyrazu  . Zresztą wolę tego rodzaju zarzuty, niż ingerencje modów w tekst typu ' [censored]'. Przyznasz, że bez ekspresji czasem nie mozna ...
Na szczęście nie każdy tak pisze  .
| Pn maja 01, 2006 20:22 |
|
 |
|
ToMu
|
Jak widzisz - w moim mniemaniu używasz teo o wiele za często.
Można się obyć bez tego, i nie robić z forum kolorwanki dla krótkowzrocznych.
|
| Pn maja 01, 2006 20:40 |
|
 |
|
Meg
|
Nie ukrywam, że podpis Stanisława trochę mnie irytuje, ale postanowiłam nie zwracać na to uwagi. Chciałąm nawet naskrobać coś na PW, ale jakoś się powstrzymałam 
|
| Pn maja 01, 2006 22:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Linię Stanisława Adama obserwowałem od początku. Wydaje mi się, że w wątku o Radiu Maryja Stanisław Adam od samego początku chciał zachować obiektywizm i neutralność. Nie odpowiadała mu usztywniona lnia przeciwników RM i ich autorytatywny język (którym i ja bym się posługiwał, gdyby mnie jeszcze temat RM interesował tak, by mi się chciało dyskutować). Aktualnie wydaje mi się, że jego stanowisko jest tylko reakcją na to, że przeciwnicy RM argumentując formułują myśli nie tak, jak się robi wtedy, gdy się traktuje jakieś zagadnienie obiektywnie. Podpis St. A. mnie rozbawił. Odebrałem go jako chęć doprowadzenia do pasji osób, które mają nazbyt gorące głowy. Cały czas wydaje mi się, że St. A. bezkrytycznym zwolennikiem RM nie jest.
|
| Wt maja 02, 2006 7:43 |
|
 |
|
SweetChild
|
PTRqwerty napisał(a): Wydaje mi się, że w wątku o Radiu Maryja Stanisław Adam od samego początku chciał zachować obiektywizm i neutralność. Na początku też mi się tak wydawało. Dlatego z radością powitałem nowy podpis Stanisława Adama, bo przynajmniej wiadomo, kto jest kto. Najgroźniejsze są wilki przebrane w owczą skórę  PTRqwerty napisał(a): Cały czas wydaje mi się, że St. A. bezkrytycznym zwolennikiem RM nie jest.
Napsiałbym, co mi się wydaje, ale nie chciałbym tworzyć w tym wątku offtopicu o Stanisławie Adamie, bo to chyba wbrew regulaminowi? 
|
| Wt maja 02, 2006 10:00 |
|
 |
|
ToMu
|
PTR - nie prowokuj w temacie o podpisach dyskusji o RM. Do tego jest stosowny temat.
|
| Wt maja 02, 2006 12:38 |
|
|
|