Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ? 
Autor Wiadomość

Post Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ?
Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ? A może kolejna niebezinteresowna, nieuprawniona ingerencja w wewnętrzne sprawy Polski ?

Cytuj:
PAP, ML /07:29
Zaniepokojenie koalicją rządową w Polsce

Czołowa organizacja żydowska w USA, Anti- Defamation League (Liga Przeciw Zniesławieniom) wyraziła zaniepokojenie powstawaniem w Polsce koalicji rządowej z udziałem LPR i Samoobrony.

Organizacja podkreśliła, że przywódcy Samoobrony i LPR - jak to określiła ADL - "składali oświadczenia sugerujące sympatię dla rasistowskich i antysemickich poglądów".

"Uznajemy, że Polska wymaga stabilnego rządu większościowego. Jednak rząd, który szuka poparcia u ludzi kierujących się uprzedzeniami i u ekstremistów, może oferować tylko niestabilność wielkiemu narodowi polskiemu i Europie" - napisał w datowanym 1 maja liście do premiera Marcinkiewicza dyrektor ADL, Abraham H.Foxman. W informacji o liście przesłanej PAP, organizacja przypomina, że przewodniczący Samooobrony, Andrzej Lepper, popierał nacjonalistycznego francuskiego polityka Jean-Marie Le Pena i pozytywnie wypowiadał się o polityce gospodarczej Trzeciej Rzeszy.

ADL zwraca też uwagę, że "przywódcy LPR mówili o spiskach >>żydokomunistycznych<< i składali inne antysemickie wypowiedzi". Przypomina związki tej partii z Radiem Maryja - "konserwatywnej katolickiej rozgłośni znanej ze swych antysemickich audycji".

"Obawiamy się, że włączenie tych partii do rządu uczyni Polskę podatną na nietolerancję i uprzedzenia, co będzie miało negatywne skutki dla międzynarodowej reputacji kraju" - stwierdza Foxman w swym oświadczeniu.

Założona w 1913 Liga Przeciw Zniesławieniom specjalizuje się w walce z antysemityzmem.

Foxman prowadził też m.in. kampanię nacisku na Watykan, aby Stolica Piotrowa uznała, iż papież Pius XII zajmował bierną postawę wobec holocaustu.

Za onet.pl

Co o tym myślicie ?

Wt maja 02, 2006 15:46
Zobacz profil WWW

Też jestem zaniepokojony koalicją z Samoobroną. Cóż, PiS coś kiedyś mówił o prawie i sprawiedliwości, o niechęci do różnych ludzi skazanych prawomocnym wyrokiem sądu... Jak widać w polityce różne rzeczy nie są wiążące. Cóż sądzę, że w związku z cytatem powinniśmy się wstydzić, że to nie my wyrażamy tego zaniepokojenia:/

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt maja 02, 2006 16:23

Post Re: Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ?
Stanisław Adam napisał(a):
Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ? A może kolejna niebezinteresowna, nieuprawniona ingerencja w wewnętrzne sprawy Polski ?
[...]
Co o tym myślicie ?

Ponieważ uważam, że nie jest rzeczą chwalebną obojętność wobec Twoich insynuacji, napiszę, że podzielam w całej rozciągłości obawy Ligii Przeciw Zniesławieniom. A wręcz dodałbym do nich jeszcze garść własnych obaw.

Wt maja 02, 2006 16:32

Też jestem zaniepokojony koalicją z Samoobroną. Cóż, PiS coś kiedyś mówił o prawie i sprawiedliwości, o niechęci do różnych ludzi skazanych prawomocnym wyrokiem sądu... Jak widać w polityce różne rzeczy nie są wiążące. Cóż sądzę, że w związku z cytatem powinniśmy się wstydzić, że to nie my wyrażamy tego zaniepokojenia:/

Mam nadzieję że pod "my" masz na myśli siebie i podobnie myślących. Ja np. nie widzę powodu do odczuwania wstydu. Ani za Samoobronę, ani za LPR, ani za PiS. Każdy odpowiada za siebie. I stosownie do faktycznej winy !

Jakie to wiążące rzeczy masz na myśli ? Czyżbym o czymś nie wiedział ? Czyżby były już jakieś 'wiążące' zobowiązania Polski w stosunku do organizacji żydowskich w USA ? I z nich się nie wywiązujemy ?

SweetChild napisał(a):
Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ? A może kolejna niebezinteresowna, nieuprawniona ingerencja w wewnętrzne sprawy Polski ?[...]
Co o tym myślicie ?
Ponieważ uważam, że nie jest rzeczą chwalebną obojętność wobec Twoich insynuacji, napiszę, że podzielam w całej rozciągłości obawy Ligii Przeciw Zniesławieniom. A wręcz dodałbym do nich jeszcze garść własnych obaw.

To 'żądania' organizacji żydowskich z USA zaliczasz do insynuacji. Skoro są (faktem, chyba faktom nie zaprzeczysz, bo to nie chwalebne) to 'z natury rzeczy są interesowne'. Jeżeli ingeruje się w wewnętrzne sprawy jakiegoś Państwa, to chyba nie bezinteresownie ?

Do insynuacji zaliczysz cały ciąg wypowiedzi antypolskich w ciągu ostatnich dwu miesięcy ? To są fakty. Np. nie była faktem insynuacja, że Kardynał Dziwisz przewodniczył antysemickiej Drodze Krzyżowej ? Na pohybel faktom SweetChild ?

Czy taka wypowiedź nie jest dla ciebie ingerencją w nasze wewnętrzne sprawy ? To co wg ciebie nią będzie ?
Mam nadzieję, że się przejęzyczyłeś. Bo historii Polski znamy podobne przesadnie spolegliwe (delikatnie ujmując) - wobec niekoniecznie przyjaciół Polski - postawy . . .
Dlatego byłbym ostrożny z dokładaniem 'garści' . . .

Wt maja 02, 2006 19:48
Zobacz profil WWW

Mówiłem o obywatelach i o słowach liderów PiS-u w których mówili o prawie, sprawiedliowści i o tym, że nie lubią ludzi skazanych. A takim właśnie jest pan Lepper. Czyżby rzucali słowa na wiatr? Widocznie tak i na to powinniśmy zareagować.
Poza tym, nie sądzę, żebyś nie dysponował taką inteligencją(no chyba, że jesteś już tak zaślepiony), że dopasowujesz sobie wyróżnione w cytacie moim "rzeczy nie są wiążące" do żydów. Skoro jest aż nazbyt logicznie i oczywiście napisane, że się to tyczy początku mojej wypowiedzi. Nie chce wyciągać pochopnych wniosków, ale wydaje mi się, że to już jakaś fobia, czy cuś.

And shame on you

Wt maja 02, 2006 20:06

Mówiłem o obywatelach i o słowach liderów PiS-u [...]

Przepraszam A., chyba niewłaściwie zinterpretowałem twoją wypowiedź.
Jak widzisz, nie mam żadnej fobii. Pomyliłem się, potrafię się do tego przyznać.

Ja też jestem zaniepokojony koalicją PiS z Samoobroną, ale z zupełnie innych powodów (o których mowa tutaj będzie nie na temat). Ale to moje lub twoje zaniepokojenie, nie uprawnia nikogo z zewnątrz (z zagranicy) do uprawiania polityki tu w Polsce. I o to właśnie biega.

A swoją drogą, przykład tej mojej pomyłki, może służyć za objaśnienie mechanizmu nadinterpretacji polegającej na przypisywaniu komuś antysemickich poglądów i postaw. Ktoś coś niezręcznie powie, co komuś wydaje się (lub chce mu się wydawać) antysemickie i już mamy antysemityzm wszystkich polaków.

Wt maja 02, 2006 20:27
Zobacz profil WWW

To 'żądania' organizacji żydowskich z USA zaliczasz do insynuacji. Skoro są (faktem, chyba faktom nie zaprzeczysz, bo to nie chwalebne) to 'z natury rzeczy są interesowne'. Jeżeli ingeruje się w wewnętrzne sprawy jakiegoś Państwa, to chyba nie bezinteresownie?

Pisałem jasno o Twoich insynuacjach. Zaniepokojenie koalicją rządową w całości podzielam, między innymi z powodu wymienionych przez ADL przyczyn. Natomiast nie podzielam Twojej teorii spiskowej typu "zaniepokojenie->'żądanie'->z natury interesowne". Nie uważam też, aby była to ingerencja w sprawy wewnętrzne Polski. Jeśli tak, to jak nazwałbyś aktywność Polski w sprawie Białorusi?

Do insynuacji zaliczysz cały ciąg wypowiedzi antypolskich w ciągu ostatnich dwu miesięcy ? To są fakty. Np. nie była faktem insynuacja, że Kardynał Dziwisz przewodniczył antysemickiej Drodze Krzyżowej ? Na pohybel faktom SweetChild ?

Na pohybel Twojej manipulacji faktami. ;-) Ale po kolei: Kardynał Dziwisz faktycznie przewodniczył tej Drodze Krzyżowej. A protest dotyczył "antysemickiego wydźwięku obrzędów Drogi Krzyżowej". Osobiście takiego wydźwięku nie dostrzegam, ale podobnie nie dostrzegam nic obraźliwego w opublikowaniu karykatury Mahometa. Jeśli jednak sam zainteresowany czuje się urażony, to nie odbieram mu prawa do wyrażenia swojego protestu (w cywilizowany sposób).

Czy taka wypowiedź nie jest dla ciebie ingerencją w nasze wewnętrzne sprawy ? To co wg ciebie nią będzie?

Np. domaganie się, aby szefem rządu został Kaczyński, a nie Marcinkiewicz, odebrałbym jako ingerencję w nasze wewnętrzne sprawy.

Mam nadzieję, że się przejęzyczyłeś. Bo historii Polski znamy podobne przesadnie spolegliwe (delikatnie ujmując) - wobec niekoniecznie przyjaciół Polski - postawy . . .
Dlatego byłbym ostrożny z dokładaniem 'garści' . . .

Czy według Ciebie każdy, kto krytycznie wyraża się o Łukaszence, jest wrogiem Białorusi? Czy "przesadnie spolegliwi" wobec Polski Białorusini, protestujący po ostatnich wyborach, byli wrogami swojego kraju?

To nie ADL, ale obecny nierząd PiSu jest największym zagrożeniem dla Polski.

Wt maja 02, 2006 21:34

Sądzę, że tak samo, jak mi może się nie podobać wojna w Iraku, czy wielu polakom dyktatura na Białorusi, tak ktoś może czuć się zaniepokojony taką koalicją, uważając ją za "antysemicką". Może jest to ciut na wyrost, ale nie zapominajmy, że partia pana Giertycha raczej z żydami się nie kocha, a i PiS i Samoobrona, które są ostatnio dość popularnym gościem w RM, które również raczej za żydami(Kwacha i Millera:>), liberałami(którzy mieli dziadków w wehrmachcie :D ) i innymi masonami nie przepada.

And shame on you

Wt maja 02, 2006 22:08

Koalicja z Samoobroną mnie również martwi. Powodów jest sporo - choćby rażąca niekonsekwencja Kaczyńskiego, który jeszcze nie tak dawno temu zarzekał się, że z Lepperem współpracy i żadnej koalicji nie będzie.

Z tym, co Stanisław napisał, cytatem, można się zgodzić co do tego, że rząd składający się właśnie z przedstawicieli S i LPR jest conajmniej dziwną (skrajną?) mieszanką, która w pełni usprawiedliwa obawy co do funkcjonowania tego rządu.

LPR - cóż, teraz wychodzi ich popieranie i wychowanie na RM. A tam wiele o Żydach różnych rzeczy (nie mówię, że wszystkie nieprawdziwe - ale takie też się pojawiały) można usłyszeć.

A że uprzedzenia w naszym kraju przy obecnych władzach będą kwitły... cóś, żadne odkrycie. Wystarczy otworzyć oczy, niestety.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt maja 02, 2006 22:56
Zobacz profil WWW

Post Re: Antysemicka koalicja PiS. Na pewno ?
Antysemityzm jest pojęciem bardzo pojemnym i właściwie każdy, kto nieopatrznie skrytykuje działalność polityczną, ekonomiczną, czy jakąkolwiek inną poszczególnych przedstawicieli narodu Izraela łatwo zyskuje taką etykietkę. W swoim czasie do antysemitów zaliczano m.in Słonimskiego i Tuwima.
Myślę, że w przypadku nowej koalicji możemy obawiać się różnych rzeczy, ale nie akurat dość wydumanego problemu antysemityzmu.
Na pewno nie jest on poważniejszy niż często ostatnio spotykany antypolonizm, np w wypowiedziach Swiatowego Kongresu Żydów.
Cytuj:
"Obawiamy się, że włączenie tych partii do rządu uczyni Polskę podatną na nietolerancję i uprzedzenia, co będzie miało negatywne skutki dla międzynarodowej reputacji kraju" - stwierdza Foxman w swym oświadczeniu.
Cóż, wypadałoby podziękować p. Foxmanowi, że tak troszczy się o reputację kraju, którego obywatele, jak powiedział jeden z izraelskich polityków "antysemityzm wysysają z mlekiem matki" ;-)
Cytuj:
Założona w 1913 Liga Przeciw Zniesławieniom specjalizuje się w walce z antysemityzmem. Foxman prowadził też m.in. kampanię nacisku na Watykan, aby Stolica Piotrowa uznała, iż papież Pius XII zajmował bierną postawę wobec holocaustu.
Już choćby to nie świadczy najlepiej o wiarygodności ADL, w końcu wielu współczesnych Piusowi XII Żydów, m.in premier Izraela Golda Meir, dawało świadectwo o czymś wręcz przeciwnym. Jeden z izraelskich dyplomatów oszacował liczbę uratowanych przez Watykan Żydów na około 700 tysięcy.

Cz maja 04, 2006 22:37
Antysemicka? Raczej jedna z NAJGŁUPSZYCH koalicji, jakie kiedykolwiek powstały (o ile nie najgłupsza). Do koalicji wchodzą ludzie, którzy - poza różnej maści wyrokami (Lepper, Hojarska) - mają na głowie komorników. Liczyłem na to, że będzie koalicja PiS z PO, ale się przeliczyłem. Rację miał plakat wywieszony po wyborach, który głosił: "A teraz, kochani wyborcy, pocałujcie nas w d..ę". Bo to właśnie zrobili rządzący. Dla mnie nie ma przekleństwa, jakim można by było określić tę żałosną parodię koalicji. Dla mnie po prostu czysty wstyd i spełnienie koszmarów. Nigdy sobie nie życzyłem, aby Lepper wchodził do rządu. LPR też według mnie nie nadaje się do rządzenia krajem. Bardzo mi przykro, ale srodze się zawiodłem.

Pt maja 05, 2006 14:10

Antysemicka? Raczej jedna z NAJGŁUPSZYCH koalicji, jakie kiedykolwiek powstały (o ile nie najgłupsza). [...] Liczyłem na to, że będzie koalicja PiS z PO, ale się przeliczyłem. Rację miał plakat wywieszony po wyborach, który głosił: "A teraz, kochani wyborcy, pocałujcie nas w d..ę". Bo to właśnie zrobili rządzący. [...] Bardzo mi przykro, ale srodze się zawiodłem.

Podziękuj Piskorskim, Tuskom, Rokitom, Komorowskim, Niesiołowskim, Schetynom i wielu, wielu innym.

Należało PO...... przyjąć warunki takie jakie przypadają 'przegranym' w demokratycznych wyborach.
Należało przyjąć propozycję wcześniejszych wyborów. Scena by się wyklarowała. I może łatwiej byłoby o rozsądek - po wszystkich stronach.

Nie miej innym za złe tego, czego i sam byś nie zrobił.
Nie masz skłonności samobójczych, prawda ?
Więc czemu masz pretensję, że 'rządzący' ratują się jak mogą.
Oczywiście powiesz zaraz, że dbają w własne d...

Ale jest też inna interpretacja. Dla dobra Polski. Zwyczajnie.
Nie uwierzysz ... - jednak nie wszyscy są na szczęście egoistami.
Teraz powtórz te wszystkie ograne zarzuty o 'zawłaszczaniu państwa', 'zagrażaniu demokracji', itd.itd.

Nie pozostaje ci nic innego jak skorzystać z propozycji z plakatu ...

Pt maja 05, 2006 15:42
Zobacz profil WWW

Podziękuj Piskorskim, Tuskom, Rokitom, Komorowskim, Niesiołowskim, Schetynom i wielu, wielu innym.

Ano podziękuj że jeszcze jest kilku ludzi co nie robią z gęby cholewy.

Stasiek - swoją drogą powtarzasz te bzdety po kaczorach tak bez grama mysli własnej - płacą ci za to czy jak?

Zero odwagi cywilnej - tylko żądza władzy za wszelką cenę.

Pt maja 05, 2006 15:57

Jasne, kowal zawinił, ale cygana należy powiesić.

Przypomnę Ci, że bracia Kaczyńscy są już pełnoletni i odpowiadają za własne czyny. Spychanie na innych odpowiedzialności za swoje posuniecia jest gorzej niż żałosne.

Należało PO...... przyjąć warunki takie jakie przypadają 'przegranym' w demokratycznych wyborach.Należało przyjąć propozycję wcześniejszych wyborów. Scena by się wyklarowała. I może łatwiej byłoby o rozsądek - po wszystkich stronach.

Należało podać swój nierząd do dymisji zamiast brnąć dalej w te <cenzored>.

IVRP :dokitu:
Kaczki na Księżyc

Pt maja 05, 2006 17:27

Stanisław - czy PO miało obowiązek przyjąć warunki PiS :?: Nie. Trzeba im przyznać jedno - konsekwencję w negocjacjach.

Z tego, co widzę po postawie Kaczyńskich, z PO w rządzie tenże rząd rozwaliłby tylko szybciej. Patrzę na pomysły Kaczorów. Efekt byłby ten sam - rząd by się rozpadł, a Jarek z Leszkiem znaleźliby na swojej drodze Andrzeja i Romka, więc skończyłoby się tak, jak dzisiaj.

Ja się pocieszam tak - gorzej już nie będzie (chyba, że ich sklonują...).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 05, 2006 17:44
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona