Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 14:31

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Synek, mam nadzieję, że sie mylisz. Ale faktycznie węzeł gordyjski to pikuś w porównaniu z tą kwestią. Miejmy nadzieję, że znajdzie się dobre rozwiązanie (nie koniecznie strawne dla wszystkich)

Wt maja 02, 2006 20:52

Teraz, jako liberał, ateista i postkomunista, nie wiem doprawdy, czy mam prawo jutro odprawić Mszę św.

Nie przejmuj się, ja jako żydo-komuno-masoneria nie wiem, czy mogę na taką Mszę iść :D ;-)

Wt maja 02, 2006 22:41
Zobacz profil WWW

Strony, Stanisławie, w tym temacie, to pojęcie dość zrozumiałe. Z jednej strony - zwolennicy działalności o. Rydzyka w jej obecnym kształcie, broniący RM i mediów z Rydzykiem zwolnieni (wydaje mi się, że mogę do nich zaliczyć Ciebie, Stanisławie, Piotra Tomczyka i choćby Lucynę). Z drugiej strony - osoby postulujące zmiany w RM, otwarcie krytykujące pewne sprawy dotyczące RM, niektórzy postulujący np. odsunięcie Rydzyka od RM (tutaj wymienię siebie, bo nie chcę nadinterpretowywać niczyich wypowiedzi).

Synek napisał(a):
Ile herezji tkwi po jednej i drugiej stronie

A możesz coś więcej napisać, rozwinąć :?:

Wyczytałem na WP:

Cytuj:
Abp Głódź: jest rada programowa Radia Maryja
PAP 14:20 (aktualizacja 21:28)

Ks. prof. Wacław Depo, rektor Wyższego Seminarium Duchownego w Radomiu, będzie przewodniczył Radzie Programowej Radia Maryja. Powołała ją we wtorek obradująca na Jasnej Górze Rada Stała Episkopatu Polski i biskupi diecezjalni. Rada Programowa ma mieć wpływ na treści emitowane w radiu.

Obrady - jak mówiono w ich trakcie - były burzliwe i trwały od rana do późnego popołudnia. Po zakończeniu posiedzenia abp Sławoj Leszek Głódź powiedział, że biskupi określili regulamin Rady Programowej, podpisali z zakonem redemptorystów umowę ją tworzącą i przyjęli jej statut. Do rady wejdzie ośmiu członków: czterech przedstawicieli redemptorystów i czterech księży profesorów: liturgista, dogmatyk, filozof oraz profesor teologii moralnej.

Abp Głódź powiedział jedynie, że wśród desygnowanych przez biskupów jest ks. prof. Depo - jako przewodniczący, a także ks. prof. Tomasz Dutkiewicz z Wyższego Seminarium Duchownego w Toruniu i ks.prof. Jerzy Troska z Wydziału Teologicznego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu; kieruje Zakładem Teologii Moralnej.

Pytany przez dziennikarzy o losy dyrektora Radia Maryja o. Tadeusza Rydzyka, abp Głódź odparł, że o. Rydzyk "pozostaje na stanowisku", bo sprawa ewentualnych zmian na tej funkcji nie należy do biskupów, lecz do zakonu Redemptorystów i na wtorkowym posiedzeniu sprawa ta "nie była przedmiotem dyskusji".

Umowa z prowincją redemptorystów, statut rady programowej radia i jej regulamin - jak zaznaczył abp Głódź - to dokumenty wewnętrzne Kościoła i nie będą ujawniane, ale przywołał jeden z zapisów mówiący, że Radio Maryja "nie wiąże się z żadnym ugrupowaniem politycznym".
Pytany o szczegóły dodał, że rada "po to jest", by mieć wpływ na to kto będzie prowadził najważniejsze audycje w radiu, a także na ich treść.

Abp Głódź ujawnił, że we wtorek przed posiedzeniem Rady Stałej i biskupów odbyło się spotkanie Zespołu Troski Duszpasterskiej o Radio Maryja (któremu przewodniczy) z Radą Prowincji Zgromadzenia Redemptorystów. Szczegóły nie są znane.

Biskupi - jak dodał abp Głódź - dyskutowali także o powołanych z inspiracji toruńskiej rozgłośni Rodzinach Radia Maryja, a także ich biurach. W ramach - jak to ujęto - "troski duszpasterskiej" będą one miały również kościelnego asystenta przy każdej diecezji, zaś doroczna pielgrzymka Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę ma być zorganizowana w porozumieniu z prowincją Redemptorystów.

Radio ma wypełniać głównie zadania duszpasterskie - podkreślał abp Głódź nawiązując do spraw liturgii oraz audycji "Rozmowy Niedokończone". To cykliczny program, który przed laty na antenie Radia Maryja prowadził o. Rydzyk; obecnie wypowiada się w nim niekiedy jako gość telefoniczny. Chodzi o ogólnopolski program duszpasterski - uzupełnił przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Józef Michalik precyzując, jakie zadanie ma Rada Programowa.

Dziennikarze pytali abp Głódzia, czy wtorkowe postanowienia biskupów zamykają sprawę listu nuncjusza apostolskiego w sprawie Radia Maryja. W tym liście z 3 kwietnia podkreślono, że "Stolica Apostolska prosi usilnie biskupów polskich, aby zgodnym działaniem przezwyciężali aktualne trudności spowodowane przez niektóre transmisje i stanowiska zajmowane przez Radio Maryja, które nie uwzględniają w wystarczającym stopniu słusznej autonomii sfery politycznej".

List księdza arcybiskupa nuncjusza jest jednym z elementów. On (list) służy dla dobra radia Maryja. (...) Chodzi o to, żeby było jeszcze lepiej - odparł abp Głódź.

Ks. Wacław Depo o wyborze na szefa Rady Programowej Radia Maryja dowiedział się od PAP; przypuszcza, że jego kandydaturę zgłosił biskup radomski Zygmunt Zimowski.

Jestem teologiem dogmatykiem, a Rada ma za cel bardzo wierny przekaz nauki Kościoła. Z kolei biskup Zimowski jest przewodniczącym komisji do spraw nauki wiary, z którą ja współpracuję, to są ścisłe powiązania z nauką dogmatyczną i dlatego w tym widzę nominację. Powiedziałbym o wielkiej odpowiedzialności, za to, co jest przed nami, zaufaniu i zobowiązaniu. Widzę to jako olbrzymie zadanie, niewątpliwie trudne, które będzie wymagało współpracy i to zarówno moich współbraci jak i zakonu ojców redemptorystów, i wiernych, którzy stanowią pole współpracowników Radia Maryja - powiedział ks. Depo.

Wybrany we wtorek do Rady Programowej Radia Maryja ks. prof. Jerzy Troska jest osobą, która na pewno będzie przeciwna upolitycznieniu toruńskiej rozgłośni i publikacji na jej antenie treści antysemickich - uważa dziekan wydziału teologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ks. prof. Paweł Bortkiewicz.

Ks. prof. Bortkiewicz podkreślił, że ks. Troska jest osoba kompetentną, znaną z wyważonych sądów i poglądów. Na tej podstawie uważam, że takie same wymagania będzie miał wobec rozgłośni - powiedział dziekan.

Jak zapowiedziano po zakończeniu obrad w środę ma być opublikowany oficjalny komunikat z posiedzenia Rady Stałej i biskupów diecezjalnych. Po zakończeniu posiedzenia w środę biskupi będą uczestniczyć w uroczystościach Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski. Na wałach jasnogórskiego klasztoru wspólnie odprawią mszę świętą.

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 605569.514

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt maja 02, 2006 22:50
Zobacz profil WWW

ja też, ale bez nadziei, chciałbym, żebym sie mylił, ale nie za bardzo mi to wychodzi :D

ToMu:
schlebia mi twój postulat napisania czegoś wiecej...
ale nie zrobię tego !
A herezja tu w moim pojęciu, to nie koniecznie ta dogmatyczna...
ale ta ludzkiego przekonania, że sie Bogu przysługę wyświadcza...
przejeżdżając sie po grzbiecie przeciwnika :razz:

Synek

Śr maja 03, 2006 9:40

Synek - czy uważasz, że niezwracanie uwagi na błędy RM byłoby milsze Bogu :?:

Śr maja 03, 2006 11:19
Zobacz profil WWW

Martin wiadomo ze sobie poradzi. Bo tak jak piszesz z gorszymi rzeczami sobie radził. Ludzi naprawde wieżących nie zrazi jeden ksiądz. Ale napewno w niczym chrześcijaństwu nie pomorze. a wręcz przeciwnie.

Śr maja 03, 2006 11:56

1 - Nie wiem, czy to pytanie "zrodziło" ci sie w związku z tym, co pisałem...
2 - czy stawiasz mi je niezależnie od tego??

Jakby nie było, nigdy bym takiego pytania w takiej "konstrukcji" nie
postawił,
a już wcale nie pokusił sie dać na nie odpowiedź... :oops:

Synek

Śr maja 03, 2006 12:09

A dlaczego nie odpowiesz, Synek :?: Jest to jak najbardziej związane z tym, co napisałeś.

Skoro za herezję uważasz twierdzenie, że Bogu przyświadcza się wchodząc w konflikty - to czy uważasz, że właściwsze byłoby zbywanie milczeniem przegięć w RM :?:

Śr maja 03, 2006 12:32
Zobacz profil WWW

Pewnego razu uczeń skarżył się mistrzowi:

- Opowiadasz nam różne historie, a nigdy nie odkryjesz ich znaczenia,
ani nie mówisz, co sam o tym myslisz.

Mistrz odpowiedział:

- Czy byłbyś zadowolony, gdyby ci ktoś ofiarował owoc i pogryzł go przedtem ?

Nikt nie może odkryć za ciebie twojego znaczenia. Nawet mistrz.

(wziete z de Mello…)

[b]

Synek pozdrawia.

Śr maja 03, 2006 13:01

Prosiłbym o konkretną odpowiedź. Do rzeczy.

Śr maja 03, 2006 13:52
Zobacz profil WWW
Przypowieść Crosis, zaczerpnięta z wykładów z Inżynierii systemów Logistycznych, dr Juchniewicza:

Była sobie firma. Mała, 50 pracowników. Produkowali coś, nieważne co. Część klientów była zachwycona, ale było paru, którzy się skarżyli. A to to nie tak, a to cos innego, tutaj defekt, tutaj wada wrodzona, błąd produkcyjny... no różnie bywało.

Był dział reklamacji. Reklamacje traktował jak zło konieczne i kasymalnie utrudniał wszelkie zwroty, naprawy czy też pokrycia kosztów.

I zatrudnili nowego logistyka, i powiedział on:
Zaprawdę powiadam Wam, że reklamacja to prezent od Klienta dla nas. Każdego takiego traktujcie więc jak jajko i pilnujcie, żeby zadowolony wyszedł.

I zdziwili się oni, słysząc te słowa: "Jak to, to mamy takiemu nowy towar dać"
"Tak" odpowiedział.

Zdziwieni byli, ale zrobili jak im mówił. I po jakimś czasie wzrosła sprzedaż i reklamacji było coraz mnie.

Co to ma do tematu? Ano powiem Wam tak:
zawsze będą ludzie zadowoleni w 100%. Entuzjaści.
zawsze będą niezadowoleni w 100% - takich pełno.
Ale zawsze będzie głos środka, głos konstruktywnej krytyki, nie służącej temu, żeby wyśmiać, ale temu, żeby wskazać błędy jakie można naprawić i usprawnić działanie.

Tak właśnie patrzę na radio. Szkoda tylko, ze pewnym ludziom wskazanie pewnych bledow w RM kojarzy sie od razu z checia jego zlikwidowania, a potem w ich umyslach rodzi sie tylko jedno: antyklerykal! Niekatolik! Zyd i Mason, ot co!

Przykre. Bo mi naprawde nie zalezy na tym, zeby to Radio przestalo istniec. Nie zalezy mi na tym, zeby skasowac katolickie media w ogole.

Tak samo jest z ksiezami - krytyka Rydzyka dla niektorych osob jest od razu krytyka calego kosciola. Atakiem na caly kosciol. A czy caly Kosciol to Rydzyk? Nie.

Tak wiec otworzcie oczy. To, ze komus nie podoba sie Rydzyk i uprawiana przez niego gra, dzieki ktorej ingeruje w polityke, jego ciemne sprawy zwiazane z finansami i jego ogolna postawa to nie jest atak ani na cale RM ani tym bardziej na caly kk. To glos, ktory mowi, ze jak tak dalej pojdzie, to wizerunek calego KK bedzie sie obnizal. Tak samo jak w wizerunek calej firmy moze upasc przez jednego pajaca z dzialu Obslugi Klienta.

Zrozumcie to, ze wizerunek Rydzyka, juz nie mowie o RM w ogole, to plus dla antyklerykalow. "Rydzyk rozwala od srodka to, czego nie mozna rozwalic od zewnatrz". Tak sie ktos wypowiedzial. I jest w tym duzo prawdy.

RM - czy jest potrzebne? Uwazam, ze tak. Skoro sa ludzie, ktorzy chca go sluchac. Niech beda tam nabozenstwa, niech beda pogadanki, telefony od radiosluchaczy, audycje muzyczne, dyskusje, wywiady. Ale czy bez Rydzyka tego nie bedzie? Czy to upadnie? Nie.

Po prostu czasem reklamacje trzeba uwzgledniac, a nie od nich uciekac.

Crosis

Śr maja 03, 2006 13:55

Synek już ci dał odpowiedź na swoją miarę synka. :oops:
Nie pokapowałeś tego :co:
Nie jestem żadnym zawodowcem od osądzania, udzielania rad...
a wiem tylko, co już starzy Rzymianie mawiali:errare humanum est...
i to bez wyjątku, czy ro X czy Y jest...
A korekcja zawsze jest potrzebna, tylko kto to fachowo potrafi...???

Synek

Śr maja 03, 2006 18:13

Eh, wypowiadanie się o sobie w trzeciej osobie... :o
...

Co do errare humanum est - co zorbić, gdy popełniający błędy nie chce ich widzieć i uparcie twierdzi, że krytyka jest bezmyślnym atakiem :?:

Śr maja 03, 2006 22:09
Zobacz profil WWW

Ojciec Rydzyk walczy o rynek reklamy

Od dziś TV Trwam będzie nadawać pasma telezakupowe. Reklamodawcy chcą sprawdzić, jak skuteczna jest stacja ojca Tadeusza Rydzyka, i... zarobić.

Umowę z TV Trwam podpisał w zeszłym tygodniu szef firmy Telezakupy Mango Maciej Bukowski. Zgodnie z nią, cztery razy dziennie, od godz. 7 do 16, przez kwadrans pojawi się pasmo telezakupowe. Będzie wyjątkowe, bo produkty w nim reklamowane nie znajdą się w żadnej innej stacji. Dzięki temu, jeśli ktoś zamówi dany produkt, będzie wiadomo, że oglądał TV Trwam. - Chcemy w ten sposób sprawdzić, jaki potencjał reklamowy ma stacja - mówi Bukowski. Chce go sprawdzić także sama telewizja, która w marcu rozpoczęła sprzedaż reklam.

Umowa została podpisana do końca roku. Bukowski nie chce zdradzić kwoty, jaką zapłaci telewizji ojca Tadeusza Rydzyka. W paśmie telezakupowym będą reklamowane dwie, wybrane przez Mango, kategorie produktów: sprzęt gospodarstwa domowego oraz produkty dla pań. Bukowski będzie przecierał szlak, którym wkrótce mogą podążyć także inne firmy.

Pasma telezakupowe pojawiają się też w innych stacjach - zarówno w komercyjnych, jak i publicznych. Wszystkie sieci kablowe nadają 24-godzinny kanał Telezakupy Mango, na którym - oprócz drabin, mikserów, patelni czy kremów z kolagenem można obejrzeć również reklamy telefonicznego tarota czy serwisów randkowych.

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... j_a_2.html

Czyżby zamiast modlitw i innych programów, w RM zakrólowało teraz kupowanie patelni :?:

Cz maja 04, 2006 7:17
Zobacz profil WWW

Pomimo jednoznacznego stanowiska biskupów diecezjalnych wyrażających UZNANIE i PODZIĘKOWANIE ZA WIELKĄ PRACĘ EWANGELIZACYJNĄ RADIA MARYJA. Pomimo słów Prymasa: że "Episkopat pragnie wspierać grupy wiernych, którzy w SPOSÓB SZCZEGÓLNY CZERPIĄ Z ROZGŁOŚNI SIŁY DO KSZTAŁTOWANIA W SOBIE POSTAWY PRAWDZIWYCH CHRZEŚCIJAN" atak mediów na Radio Maryja trwa.

Media przez cały dzień trabią o tym, co mówiły tydzień temu, że prokuratura zajmie się spra zbiórki na stocznię. Zastanawiam się dlaczego z takim zapałem nie mówią o wypowiedziach Andrzeja Leppera sprzed tygodnia, albo o jakiejś katastrofie sprzed tygodnia. Po co mówić w czołówkach serwisów informacyjnych o czymś, co już było powiedziane tydzień temu? Oni już naprawdę nie mają o czym mówić, gdy odsmażają tygodniowe kartofle. To jest jakiś przejaw manii prześladowczej na punkcie Radia Maryja.

Radio Maryja otrzymuje też ciosy z Niemiec - Frankfurter Allgemeine Zeitung i der Spiegel trąbią o antysemityzmie w Radiu Maryja. Oczywiście chodzi o słowa prawdy pana redaktora Stanisława Michalkiewicza, który poruszył temat tabu - żadań "Przedsiębiorstwa Holokaust" odszkodowań od Polski na ogromne sumy.

Dlaczego polskojęzyczne media (w znacznej mierze w niemieckich rękach), a także gazety niemieckie nie trąbią o polakożerczych kalumniach ze strony Jeana Kahna, przewodniczącego Stowarzyszenia Żydów Francji, który oskarżył Polaków o współudział w wymordowaniu setek tysięcy Żydów. Ów niedouczony przewodniczący powiedział także: "w jednym tylko Jedwabnem z rąk Polaków zginęło więcej Żydów niż we Francji podczas całej okupacji."

Pan Michalkiewicz stwierdził tylko fakt odnośnie skandalicznych roszczeń skrajnych organizacji żydowskich w USA wobec naszej Ojczyzny. Wrzawa na cały świat. A jak pewien wysoko postawiony członek społeczności żydowskiej łże przeciw Polakom to jest cisza.

Cz maja 04, 2006 14:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 180  Następna strona