Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Chce się pozbyć polskiego obywatelstwa. Tusk też ? 
Autor Wiadomość

Post Chce się pozbyć polskiego obywatelstwa. Tusk też ?
Cytuj:
Chce się pozbyć polskiego obywatelstwa

47-letni łodzianin Krzysztof Deroń chce pozbyć się polskiego obywatelstwa. W ten sposób - jak powiedział - chce zaprotestować przeciwko temu, co się dzieje w życiu politycznym naszego kraju.
W poniedziałek w wydziale spraw obywatelskich w Łodzi złożył dokumenty w tej sprawie.

"Zrzekam się obywatelstwa nie dlatego, że nie kocham Polski. Wyrażam swój głęboki żal do prezydenta Lecha Kaczyńskiego za to, że wydał teki ministerialne Andrzejowi Lepperowi i Romanowi Giertychowi" - mówił w rozmowie z dziennikarzami Deroń. W ich obecności wypełnił wniosek o rezygnację z polskiego obywatelstwa. Dołączył do niego specjalne oświadczenie. Jak twierdzi, jego decyzja o pozbyciu się obywatelstwa polskiego jest swoistym "buntem obywatelskim". Zaznaczył, że nie chce jednak wyjechać do innego kraju, a ubiega się o status bezpaństwowca. "Będzie mi o wiele trudniej żyć. Zdaję sobie sprawę, że będę miał komplikacje urzędowe, ale nie obawiam się tego. Dzieci i żona rozumieją moją decyzję" - mówił. Uważa on, że nie ma innej możliwości przeciwstawienia się obecnej sytuacji politycznej. Nie wyklucza jednak wycofania wniosku, ale uzależnia to od odejścia z rządu Leppera i Giertycha.

Według urzędników przyjmujących dokumenty, to pierwszy taki przypadek w województwie łódzkim, aby osoba składająca wniosek o pozbycie się obywatelstwa polskiego, chciała zostać bezpaństwowcem. Nie są oni w stanie powiedzieć, czy prezydent rozpatrzy pozytywnie wniosek Deronia. Nie wiadomo też, jakie będzie miał prawa po ewentualnym przyznaniu mu tego statusu. Dokumenty złożone przez Deronia najpóźniej za miesiąc mają trafić do kancelarii prezydenta.

ONET.PL

Czego to nie robi indoktrynacja i histeria wolnych mediów.

Poza tą smutną refleksją, zdziwienie budzi takie wyjście przed szereg.
W tym przypadku to Wódz Donald powinien pierwszy okazać "obywatelski bunt" (tj. "obywatelskie nieposłuszeństwo").

Ciekawe ilu będzie naśladowców ? Może ktoś z forumowiczów . . .

Rozumiem, że Donald niestety nie może się aż tak zaangażować, bo jako "bezpaństwowiec" miałby problem z obroną . . . swojego dobrego imienia:
Cytuj:
B. działacze PO oskarżają Tuska o zniesławienie
IAR, MD /17:02 TVN24

Byli działacze warszawskiej Platformy Obywatelskiej skarżą Donalda Tuska o zniesławienie. Chodzi o wypowiedzi szefa PO z konferencji prasowej, która odbyła się 28 kwietnia.

Donald Tusk między innymi apelował do rządzącego w Warszawie PiS, aby nie współpracowało z ludźmi, których usunięto z Platformy, ponieważ nie trzymali odpowiednio wysokich standardów. Szef PO mówił o Małgorzacie Ławniczak-Hertel, Dorocie Keller, Mirosławie Sztyberze i Jolancie Skolimowskiej. Tusk wymienił ich w kontekście pytania dziennikarzy o tak zwany "układ warszawski" i "aferę mostową".

Czworo radnych stolicy uznało wypowiedź Tuska za skandaliczną, szokującą i niedopuszczalną. Jednak tylko dwie radne - Dorota Keller i Jolanta Skolimowska - zdecydowały się wystąpić z pozwem przeciwko szefowi PO. Oprócz przeprosin, domagają się przekazania 20 tysięcy złotych na cele charytatywne. Sprawa ma związek z porządkowaniem szeregów Platformy Obywatelskiej na Mazowszu. Partia pozbywa się ludzi związanych z „układem warszawskim" czyli rządzącej do 2002 roku koalicji SLD-PO. Pod koniec kwietnia z partii usunięto byłego prezydenta Warszawy, obecnie eurodeputowanego Pawła Piskorskiego. Powodem były - jak tłumaczył wówczas szef PO Donald Tusk - systematycznie pojawiające się niejasności i dwuznaczności wokół jego osoby. Jednocześnie Tusk zapowiedział stanowcze działania władz partii, aby warszawska PO budziła szacunek i zaufanie.

Także pod koniec kwietnia z przewodniczenia Platformie na Mazowszu zrezygnował Łukasz Abgarowicz. Uchodził on za jednego z najbliższych współpracowników Pawła Piskorskiego, gdy rządził on jeszcze Warszawą. Abgarowicza wybrano na zjeździe mazowieckiej PO zaledwie tydzień przed dymisją.
ONET.PL

A to się sytuacja komplikuje ! :o

Co wy na to ?

Pn maja 08, 2006 21:02
Zobacz profil WWW

Szkoda, że ów wspomniany pan Deroń nie wpadł na pomysł z tym "buntem obywatelskim" już wcześniej. Może wymógłby koalicję PO-PiS i nie byłoby dzisiaj już problemu z p. Lepperem i p. Giertychem. A tak... jak widać znowu winnym będzie prezydent RP.
Pozdrawiam.

Pn maja 08, 2006 21:16
Zobacz profil WWW

Objeżdżasz na tym forum każdą opcję polityczną - poza PiSem.

Co to ma na celu :?:

Ja rozumiem - bliżej Ci do Kaczorów, choć ostatnio nie piszesz tego wprost - ale czym tym razem Ci zawinił Tusk :?:

Bo mi się wydaje, że każda sytuacja dobra, żeby dowalić Platformie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 08, 2006 21:20
Zobacz profil WWW

Post Re: Chce się pozbyć polskiego obywatelstwa. Tusk też ?
Stanisław Adam napisał(a):
Poza tą smutną refleksją, zdziwienie budzi takie wyjście przed szereg.
W tym przypadku to Wódz Donald powinien pierwszy okazać "obywatelski bunt" (tj. "obywatelskie nieposłuszeństwo").

Ciekawe ilu będzie naśladowców ? Może ktoś z forumowiczów . . .

Był czas, że miałem takie zapędy, ale wyrosłem z idealizmu. Teraz wyznaję bardziej pragmatyczną zasadę "przeżylismy potop szwedzki, przeżyjemy i radziecki". Poczekam, aż nadejdzie czas na PiSSoff dla Kaczyńskich, chyba że wcześniej to oni mnie wywalą z przyczyn politycznych ;-)

Byli działacze warszawskiej Platformy Obywatelskiej skarżą Donalda Tuska o zniesławienie. Chodzi o wypowiedzi szefa PO z konferencji prasowej, która odbyła się 28 kwietnia.

Donald Tusk między innymi apelował do rządzącego w Warszawie PiS, aby nie współpracowało z ludźmi, których usunięto z Platformy, ponieważ nie trzymali odpowiednio wysokich standardów.

To chyba PiS powinien skarżyć Tuska o zniesławienie, że w ogóle smiał sugerować współpracę nieskazitelnych radnych tego ugrupowania z ludźmi podejrzanymi o łamanie prawa. Przecież wiadomo, jak bardzo Prawo i Sprawiedliwość brzydzi się kooperacją z przestępcami ;-)

Pn maja 08, 2006 22:26

Ja rozumiem - bliżej Ci do Kaczorów, choć ostatnio nie piszesz tego wprost - ale czym tym razem Ci zawinił Tusk

Ja tam Stasia rozumiem. W końcu nasz szanowny Donald nie chciał wejść do koalicji z PiS-em, przez jego urażoną dumę. Jego partia nie głosowała też za wcześniejszymi wyborami. Więc skoro wyborów nie będzie, koalicji z PO (tak oczekiwanej przez wyborców) nie będzie, to co pozostało Kaczorom. W końcu jakiś rząd większościowy trzeba stworzyć, żeby można było sprawnie rozporządzać państwem. A Tusk, no cóż sam popchnął braci Kaczyńskich w ramiona Leppera i Giertycha.
Wniosek nasówa się jeden, skoro nie chciał koalicji, niech teraz zamknie dziób (wkońcu Donald :-) ) i pozwoli nowej (dla mnie strasznej koalicji) rządzić państwem, a kiedy przyjdzie czas na następne wybory naród oceni, czy było dobrze, czy źle.

Pn maja 08, 2006 23:27
Zobacz profil WWW

Ja tam Stasia rozumiem. W końcu nasz szanowny Donald nie chciał wejść do koalicji z PiS-em, przez jego urażoną dumę. Jego partia nie głosowała też za wcześniejszymi wyborami. Więc skoro wyborów nie będzie, koalicji z PO (tak oczekiwanej przez wyborców) nie będzie, to co pozostało Kaczorom. W końcu jakiś rząd większościowy trzeba stworzyć, żeby można było sprawnie rozporządzać państwem. A Tusk, no cóż sam popchnął braci Kaczyńskich w ramiona Leppera i Giertycha.

Co za żałosna "spychologia winy". Musiał biedak ukraść albo zabić, bo to okrutne życie go do tego zmusiło. Ale on oczywiście nie chciał, gdyby mógł, gdyby mu pozwolili, to czyniłby czyste dobro.
Na marginesie może należałoby wspomnieć, że można było podać nierząd Marcinkiewicza do dymisji.

Meg napisał(a):
Wniosek nasówa się jeden, skoro nie chciał koalicji, niech teraz zamknie dziób (wkońcu Donald :-) ) i pozwoli nowej (dla mnie strasznej koalicji) rządzić państwem, a kiedy przyjdzie czas na następne wybory naród oceni, czy było dobrze, czy źle.

Nie, ja jako wyborca PO oczekuję od Donalda kłapania dziobem. Od tego jest opozycja w demokratycznym państwie. Tak jak koalicja jest od rządzenia i od wzięcia odpowiedzialności za swoje działania. Wspólnej odpowiedzialności z tymi, którzy na te partie głosowali. Trochę odwagi, Panie i Panowie.

Pn maja 08, 2006 23:38

Dokładnie - dymisja rządu. Nikt o tym nie pomyślał - nawet jak Samoobrona bodajże przebąkiwała coś, że premierem wolalaby drugiego Kaczorka, a nie Marcinkiewicza.

Dzisiaj dochodzi do tego, że już sam PiS krytykuje Marcinkiewicza

Meg napisał(a):
W końcu jakiś rząd większościowy trzeba stworzyć, żeby można było sprawnie rozporządzać państwem.

Chyba nie myślisz, że obecny rząd będzie sprawnie rządził państwem :?:

Meg napisał(a):
A Tusk, no cóż sam popchnął braci Kaczyńskich w ramiona Leppera i Giertycha.
Meg napisał(a):
pchał. Stawiał warunki i się ich trzymał - w przeciwieństwie do Kaczorów, którzy najpierw deklarowali, że "z Samoobroną nie" - a co wyszło, widać. Jednak wg mnie tylko wybory byłyby rozwiązaniem - bo wtedy ludzie, idąc do głosowania, pomyśleliby i zagłosowali tak, żeby taka sytuacja jak teraz (wygrywająca partia dogaduje się z byle kim, żeby mieć większość) się nie powtórzyła.

Meg napisał(a):
skoro nie chciał koalicji, niech teraz zamknie dziób (wkońcu Donald :) ) i pozwoli nowej (dla mnie strasznej koalicji) rządzić państwem

Tak to już jest - opozycja krytykue. Oby konstruktywnie. Była możliwość działania razem w Polsce - nie działają razem, więc jedna strona ma prawo krytykować drugą (zarówno PiS Platformę, jak i Platforma PiS).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt maja 09, 2006 8:35
Zobacz profil WWW

Dokładnie - dymisja rządu. Nikt o tym nie pomyślał - nawet jak Samoobrona bodajże przebąkiwała coś, że premierem wolalaby drugiego Kaczorka, a nie Marcinkiewicza.

Pomyślał, tylko że świadomie odrzucił. Bo Nierząd Kazia podobno Dobry był i Czyste Dobro nie widziało powodów do rezygnacji z Dobrego Nierządu. Lepiej było urządzić szopkę z samorozwiązaniem sejmu aby mieć usprawiedliwienie dla jeszcze Leppiejszego Nierządu.

ToMu napisał(a):
Jednak wg mnie tylko wybory byłyby rozwiązaniem - bo wtedy ludzie, idąc do głosowania, pomyśleliby i zagłosowali tak, żeby taka sytuacja jak teraz (wygrywająca partia dogaduje się z byle kim, żeby mieć większość) się nie powtórzyła.

Już niedługo wybory samorządowe, więc będzie szansa odbić chociaż jakieś przyczółki z rąk narodowych socjalistów. Wasz Vaterland, nasze Heimaty ;-)

Wt maja 09, 2006 9:41

Cytuj:
Chce się pozbyć polskiego obywatelstwa

47-letni łodzianin Krzysztof Deroń chce pozbyć się polskiego obywatelstwa. W ten sposób - jak powiedział - chce zaprotestować przeciwko temu, co się dzieje w życiu politycznym naszego kraju.
W poniedziałek w wydziale spraw obywatelskich w Łodzi złożył dokumenty w tej sprawie.

Też rozczuliła mnie ta informacja ;)
Załączam komentarz do tych sensacyjnych niusów :)
PT

Dzieci Kapitana Klossa

Niczego się nie boi z niebezpieczeństwa drwi
bez trudu przejdzie nawet przez zamknięte drzwi
Jest silny i odważny, tylko złych ludzi bije
Nie pali papierosów i wódy nie pije!
(Dzieci Kapitana Klossa, 1985 r.)

W czasach PRL-u mieliśmy telewizyjny urodzaj na prawdziwych herosów. Dziś trudno byłoby znaleźć śmiałka formatu Hansa Klossa, Janka z "Czterech Pancernych" czy Kapitana Żbika. Na szczęście dziennikarze z reguły nieźle radzą sobie z kreowaniem nowych bohaterów.
Ostatni wielki sukces w tej dziedzinie odnieśli pod koniec ubiegłego tygodnia. Żurnaliści tryumfalnie zaprezentowali pewnego "47-letniego łodzianina"...
"W związku z objęciem przez Andrzeja Leppera funkcji wicepremiera w poniedziałek zrzeknę się obywatelstwa polskiego i wystąpię o status bezpaństwowca - zapowiedział nowy bohater. Po jakimś czasie podbił stawkę, stwierdzając, że zrzeka się obywatelstwa (po raz drugi?) z powodu wejścia do rządu Romana Giertycha, o czym nie wiedział w momencie pierwszego zrzeczenia. - Po utracie obywatelstwa będę miał trochę komplikacji z urzędami. Rodzina zaakceptowała taką formę mojego protestu - dodał niezłomny obywatel, składając stosowne dokumenty.
Tego jak na wrażliwe dziennikarskie serca było za wiele! "47-letni łodzianin zrzeka się polskiego obywatelstwa przez Giertycha!" - informowała Polska Agencja Prasowa, a następnie największe portale internetowe. Dla rozentuzjazmowanej braci dziennikarskiej nie miało większego znaczenia, że "47-letni" medialny heros ma 37 lat i jak przystało na "łodzianina", pochodzi ze Zgierza.
Część mediów zapomniała również dodać, że skromny "łodzianin" w latach osiemdziesiątych był działaczem ZSMP, a w ostatnich wyborach parlamentarnych kandydował do Senatu, co nikogo nie dziwiło, ponieważ jest... członkiem regionalnych władz Partii Demokratycznej - demokraci.pl!
Przy całym uznaniu dla wyczynu "łodzianina" trzeba pamiętać, że korzystał ze wsparcia, na które nie mógł liczyć Hans Kloss. Filmowy tajny agent działał bez pomocy dziennikarzy. Sam musiał maskować wszelkie informacje o swoich poglądach, sympatiach, pochodzeniu i przynależności partyjnej. Polityk wirtualnej Partii Demokratycznej był już na starcie w znacznie lepszej sytuacji!
Laury należą się raczej mistrzom medialnej dezinformacji. To prawdziwe dzieci Kapitana Klossa.

Pt maja 12, 2006 10:21

Piotr Tomczyk napisał(a):
Załączam komentarz do tych sensacyjnych niusów :)

A skąd ten komentarz? Czy może Twój autorski? Chociaż stawiałbym na "Najwyższy Czas".

Pt maja 12, 2006 11:16

SweetChild napisał(a):
Czy może Twój autorski?

O Dzieciach Kapitana Klossa pamiętam już tylko ja ;) Mój.

Pt maja 12, 2006 11:22

SweetChild napisał(a):
Czy może Twój autorski?

O Dzieciach Kapitana Klossa pamiętam już tylko ja ;)

Bez przesady, są tacy co nawet samego Kapitana pamiętają ;)

Mój.

Ładnie napisane :)

Pt maja 12, 2006 11:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]