Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Biskup kobietą?? 
Autor Wiadomość

Post Biskup kobietą??
Cytuj:
Kościół Anglii, pomimo obaw o schizmę, przygotowuje plan dotyczący ordynacji kobiet na biskupa. 69-stronicowy dokument ma być przedstawiony do aprobaty wszystkich biskupów na spotkaniu w Leeds.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,32794,wid,8 ... omosc.html

W październiku anglikański biskup Hereford, Anthony Priddis, udzielił 43-letniej Sarze Jones święceń kapłańskich. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że przed 10 laty Sarah była mężczyzną.

Przed kościołem Alians Ewangelikalny zorganizował protest przeciwko ordynacji duchownej.

To, co się liczy to osoba, która została stworzona przez Boga i przez niego jest kochana. Bóg powołał ją do kapłaństwa – powiedział biskup Priddis.

Jak to przeczytałem to przetarłem oczy... Co tu się wyrabia :!: ...

Śr sty 11, 2006 16:00

Anglikanie nie mają ważnych święceń, więc mogą sobie nawet kota wyświęcić i nic by to nie zmieniło.[/url]

Śr sty 11, 2006 16:10

Tak to jest... Święci się homoseksualistów, potem kobiety... potem pozwala się na święcenie kobiet na prezbiterów - no to czemu nie na biskupów :?: Brak konsekwencji - i widać efekty.

Nie jestem fanem wypowiedzi Telchara - ale porównanie dość trafne :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 11, 2006 22:01
Zobacz profil WWW
A wg mnie dzialanie jak najbardziej sluszne. Co Wam do tego? Wy macie wlasny kosciol katolicki, a oni maja anglikanski. Skoro chca swiecic kobiety, uwazaja, ze to sluszne, dlaczego Wy sie zloscicie? W koncu nikt Waszej Jedynej Slusznej Wierze Chrzescijanskiej nie karze tego robic.

Crosis

Cz sty 12, 2006 11:05

na pewno nie jest to kobieta .. czy jest ciągle mężczyzną, to by trzeba spojrzeć w kartę zdrowia ... moim zdaniem decydują tu pierwszorzędne cechy płciowe

Cz sty 12, 2006 11:55
W tym co pisalem nie odnosilem sie do kobiety, ktora byla mezczyzna, tylko do tego co bylo w pierwszym poscie.

Crosis

Cz sty 12, 2006 11:58

W tym co pisalem nie odnosilem sie do kobiety, ktora byla mezczyzna, tylko do tego co bylo w pierwszym poscie.

ja też odniosłem sie do pierwszego posta 8)

Cz sty 12, 2006 15:27

Mi konkretnie chodzilo o to:

Kościół Anglii, pomimo obaw o schizmę, przygotowuje plan dotyczący ordynacji kobiet na biskupa. 69-stronicowy dokument ma być przedstawiony do aprobaty wszystkich biskupów na spotkaniu w Leeds.
;)

Crosis

Cz sty 12, 2006 15:29

Co Wam do tego? Wy macie wlasny kosciol katolicki, a oni maja anglikanski. Skoro chca swiecic kobiety, uwazaja, ze to sluszne, dlaczego Wy sie zloscicie? W koncu nikt Waszej Jedynej Slusznej Wierze Chrzescijanskiej nie karze tego robic.

Dlatego się interesujemy bo anglikanie też są chrześcijanami, a powołując się na Chrystusa i wyświęcając na kapłanów kobiety wpływają na wizerunek Chrystusa w całym społeczeństwie. Potem ktoś sobie powie, że przecież są chrześcijanie, którzy to aprobują więc to pewnie Chrystus nie ma nic przeciwko a jedynie zwierzchnicy niektórych "wybrednych" Kościołów.

Natomiast samo święcenie kobiet jest złym pomysłem bo, choć rozumiem tego typu pragnienia z czysto ludzkiej strony, to nie zmienia to faktu, że Chrystus wybrał samych mężczyzn na apostołów, a twierdzenie niektórych zwolenników kobiecych święcen, że ówczesna kultura go ograniczała, jest niedorzeczne. Szczególnie biorąc pod uwagę jego szokujące dla ówczesnego społeczeństwa kontakty z nierządnicami i wagę jaką przywązywał np. do Marii Magdaleny, jako pierwszej czyniąc nią świadkiem swego Zmartwychwstałego życia, a było to zupełnie niedopuszczalne w ówczesnej żydowskiej kulturze, gdzie np. kobieta była tak niewiarygodna, że nie mogła świadczyć w sądzie jako świadek.

Ciężko też uznać Jego wypowiedzi jak np.: "Nierządnice i celnicy, wchodzą do królestwa niebieskiego przed wami" za szczególnie wpasowane w ówczesną kulturę. Nie mówiąc już o głoszeniu się Synem Bożym i Zbawicielem, i uznawaniem swego Ciała i Krwi jako pokarmu dla każdego kto chce byc zbawionym. Nie wspominając o ogromnej krytyce jaka obrzucał naród wybrany za jego odstępstwa. W gruncie rzeczy ciężko znależć kogoś w historii kto w imię prawdy i dobra tak bardzo stał się "przeznaczony (..) na znak, któremu sprzeciwiac się będą" (Łk 2, 34). A w związku z tym nie ma żadnego zewnętrznej przeszkody, dla której np. Maria Magdalena nie miałaby być apostołem, gdyby on tak zechciał. Skoro jednak nie została to znaczy po prostu, że dla kobiet przeznaczy inną misję (co nie znaczy, że gorszą).

Cz sty 12, 2006 17:10

Jeszcze raz podkreślę. Jak orzekł papież Leon XIII, anglikanie mają nieważne święcenia, więc mówienie o święceniu kogokolwiek przez nich jest nieuzasadnione.[/url]

Cz sty 12, 2006 20:14

W koncu nikt Waszej Jedynej Slusznej Wierze Chrzescijanskiej nie karze tego robic.

Myślę, że miałeś na myśli - "katolicki", a nie chrześcijański. Skoro mówisz o "nas", katolikach.

U anglikanów - o ile wiem - jest ordynacja :?: Może mylę...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sty 12, 2006 20:56
Zobacz profil WWW

nieweim czy temat kobiety papieza, juz byl poruszony na tym forum jesli nie to chcialem zapytac a dlaczego wlasciwie niemialoby byc kobiet biskupow nawet kobiety papieza. ponos byla kobieta papiezem.

przynajmniej kosciol nigdy oficjalnie nie zdementowal tego faktu

Wt maja 09, 2006 13:33

ponos byla kobieta papiezem.

to tylko legenda, anegdota, zabawna historyjka, wymyslona zapewne dla uciechy gawiedzi :D

Wt maja 09, 2006 14:30

jlp napisał(a):
ponos byla kobieta papiezem.

to tylko legenda, anegdota, zabawna historyjka, wymyslona zapewne dla uciechy gawiedzi :D

ciekawa sprawa ze biskupi pisali w sych kronikach o anegdotach.
ze pozwalali sobie na zarty kronikujac papiezy

Wt maja 09, 2006 14:42

Kobieta nie była papieżem nigdy. Tzw. "papiezyca Joanna" to wymysł ludzki, pwostały by zapełnić domniemaną dziurę między pontyfikatami. Jednak okazało się, że żadnej porzerwy nie było, ktoś kiedyś po prostu popełnił błąd

Wt maja 09, 2006 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona