Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 22:31

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Pytania 
Autor Wiadomość

Post Pytania
Chcę zaznaczyć, że nie jestem Tradycjonalistką (acz mam wiele sympatii dla tego ruchu). Jestem zwykłym typowym, szarakiem-katolikiem posoborowym.
Coraz trudniej mi zrozumieć dlaczego kapłan koncelebrując mszę świętą stoi tyłem do Naszego Pana w Tabernakulum.
Wiem, że nasza matka, Kościół, zatwierdził taką, a nie inna formę, i że z całą pewnością ma rację, a ja nie muszę wszystkiego rozumieć, ale proszę wytłumaczcie mi to! (może pojmę)

Druga sprawa to przystępowanie do stołu Pańskiego. Rozumiem, że nie zawsze się da na kolanach, że swą postawą nie powinnam utrudniać księdzu udzielania komunii świętej, ale gdy realnie istnieje taka możliwość, to wydaje mi się, że to jest najodpowiedniejsza postawa. Dlaczego w wielu kościołach jej przyjmowanie jest wręcz niemożliwe?

I jeszcze jedno. Nie mogę zrozumieć, dlaczego podczas adoracji Najświętszego Sakramentu czasami Kościół aprobuje postawę stojąca lub siedzącą ( nie mówię o tych wiernych, dla których postawa klęcząca jest trudna lub wręcz niemożliwa).

Śr maja 10, 2006 9:40
Jestem w stanie odpowiedzieć tylko na jedno pytanie :arrow:

Kapłan po Vaticanum II stoi przodem do ołttarza soborowego, gdyż na nim odbywają się najważniejsze akcje (jak to brzmi :D), i to on jest centrum mszy.

Śr maja 10, 2006 12:52
A, co do Komunii. Trzeba by się zapytać jakiegoś eksperta - nie wiemy jak było u pierwszych chrześcijan. U mnie w parafii komunie rozdaje się przy balaskach, przyjmuje się ją na klęcząco. Postawa stojąca stosowana jest, gdy na niektórych mszach w niedzielę kapłan wychodzi do ludu (idzie osią kościoła od prezbiterium, aż do wejścia, a ludzie stoją po bokach i przyjmują Komunię). Wynika to wtedy z bardzo dużej ilości ludzi w kościele. Na stojąco przyjmuje się też w W.Czwartek (pod dwiema postaciami), i w inne uroczystości, gdzie wierni podchodzą procesyjnie.

Śr maja 10, 2006 12:56

Jestem w stanie odpowiedzieć tylko na jedno pytanie :arrow:

Kapłan po Vaticanum II stoi przodem do ołttarza soborowego, gdyż na nim odbywają się najważniejsze akcje (jak to brzmi :D), i to on jest centrum mszy.

No i super, ale dlaczego tyłem do Tabernakulum?

A propos przyjmowania Komunii Świętej. W większości kościołów w jakich bywam na mszy świętej, bez względu na to ile jest osób przyjmujących Komunię Świętą, wierni podchodza procesyjnie. Przyzwyczajenie czy co?

Śr maja 10, 2006 13:01
Ale gdy jest wystawienie, to też skłaniamy się tyłem do tabernakulum :idea: W ogóle wszystkie skłony podczas Mszy powinno się wykonywać w stronę ołt. soborowego, choć niektórzy księża zdają się o tym nie wiedzieć - ale po co im czytać OWMR.

Co do Komunii - zapewne warunkują to jakieś przepisy - nie jestem liturgistą

Śr maja 10, 2006 13:05

W czasie Mszy ważniejszy jest Ołtarz niż Tabernakulum
Co do postawy przy przyjmowaniu Komunii, jest już inny wątek o tym. Zresztą mniej chyba chodzi o postawe zewnętrzną, a bardziej o wewnętrzną

Śr maja 10, 2006 13:06
Kapłan po Vaticanum II stoi przodem do ołttarza soborowego

Który z dokumentów Drugiego Soboru Watykańskiego nakazuje stawianie jakiegoś ołtarza "soborowego" i odprawianie "twarzą do ludu"?

Śr maja 10, 2006 13:13

Co do postawy przy przyjmowaniu Komunii, jest już inny wątek o tym. Zresztą mniej chyba chodzi o postawe zewnętrzną, a bardziej o wewnętrzną

masz rację. Chodzi o postawę wewnętrzną, ale postawa zewnętrzna z tej postawy wewnętrznej wypływa.

To, że jest ważniejszy nie szkodzi chyba by kapłan był do Tabernakulum przodem, a nie tyłem.

Cytuj:
Ale gdy jest wystawienie, to też skłaniamy się tyłem do tabernakulum

???? Kto? Wierni?

Śr maja 10, 2006 13:16
bez względu na to ile jest osób przyjmujących Komunię Świętą, wierni podchodza procesyjnie. Przyzwyczajenie czy co?

Niestety, przyzwyczajono ich do tego. Aby ułatwić "przyzwyczajanie" - masowo usuwano balaski. U mnie w parafii też niedawno przy okazji remontu proboszcz chciał się pozbyć tego "trydenckiego przeżytku" i zaordynować nam "McDrive", ale zdecydowany opór wiernych na to nie pozwolił.

Śr maja 10, 2006 13:20
Dextimus -> Wg. Novum Ordo Missae Mszę odpiawia się twarzą do ludu. W związku z tym kościoły są na ogół wyposażone w Ołtarz, nazywany "ołtarzem soborowym" Chyba że Msza odprawiana jest w kaplicy/przy konfesji. A Twoje stanowisko w sprawie NOM można zauważyć.

iduodu - Mówię z punktu widzenia lektora. Podczas wystawienia wierni klęczą w stronę Najświętszego Sakramentu. Jeśli jest on wystawiony na Ołtarzu w nawie głównej, to siłą rzeczy klęcza w stronę tabernakulum. Ale my znajdumemy się pomiędzy Ołtarzem a Tabernakulum.

Śr maja 10, 2006 13:22

W jakim sensie "ważniejszy"? Jeśli chodzi o Rzeczywistą Obecność, to w tabernakulum Pan Jezus jest cały czas, a na "stole" - tylko od konsekracji do puryfikacji. Dlatego podczas Mszy świętej, przed konsekracją, jeśli tabernakulum jest poza prezbiterium, to przechodząc przed tabernakulum się PRZYKLĘKA, a przechodząc przed ołtarzem wystarczy się pokłonić.

Kamyk napisał(a):

Jak idziesz zdawać egzamin do profesora, to idziesz w T-shircie, krótkich batkach i nieumyty/a oraz na powitanie przybijasz "piątkę" z egzaminatorem? No bo przecież wszystko umiesz, po co się przejmować jakąś tam "postawą zewnętrzną"?

Śr maja 10, 2006 13:26

Mówię z punktu widzenia lektora. Podczas wystawienia wierni klęczą w stronę Najświętszego Sakramentu. Jeśli jest on wystawiony na Ołtarzu w nawie głównej, to siłą rzeczy klęcza w stronę tabernakulum. Ale my znajdumemy się pomiędzy Ołtarzem a Tabernakulum.

Nie spotkałam się z tym.
Jak do tej pory, w trakcie Adoracji Najświętszego Sakramentu widziałam, że zarówno wierni jak i kapłan i lektorzy klęczą przed ołtarzem przodem do Tabernakulum.

Śr maja 10, 2006 13:29
Dextimus -> Wg. Novum Ordo Missae Mszę odpiawia się twarzą do ludu.

Jest NAKAZ celebracji "twarzą do ludu"? Proszę mi pokazać stosowny dokument Drugiego Soboru Watykańskiego.

szalony napisał(a):
W związku z tym kościoły są na ogół wyposażone w Ołtarz, nazywany "ołtarzem soborowym"

Jest NAKAZ wyposażania istniejących przed Soborem kościołów w takie dodatkowe ołtarze? Proszę mi pokazać stosowny dokument Drugiego Soboru Watykańskiego.

szalony napisał(a):
A Twoje stanowisko w sprawie NOM można zauważyć.

Ja się tylko pytam - skoro wszem i wobec wciska się kit, jakoby to DRUGI SOBÓR NAKAZAŁ wstawianie stołów przed ISTNIEJĄCE ołtarze i celebrowanie na nich TWARZĄ DO LUDU, to proszę mi pokazać dokument SOBOROWY, który to nakazuje.

Śr maja 10, 2006 13:30
Jak do tej pory, w trakcie Adoracji Najświętszego Sakramentu widziałam, że zarówno wierni jak i kapłan i lektorzy klęczą przed ołtarzem przodem do Tabernakulum.

Oczywiście. U mnie w parafii też tak jest. W momencie adoracji ZA ołtarzem nie ma NIKOGO.

Śr maja 10, 2006 13:31

Nakaz nakazem, ale dlaczego przodem do ludzi, tyłem do Boga?

Śr maja 10, 2006 13:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona