Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 6:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Msza za Hitlera, Stalina i innych tzw. gagatków 
Autor Wiadomość

Wracając do meritum :

Z punktu widzenia chrześcijaństwa modły powinny być wznoszone za tych którzy najbardziej ich potrzebują.
Hitlerów , Stalinów itd.
Można potępić ich czyny , ale należy wystrzegać się potępienia osób ( wciąż żywych dusz będących istotą człowieczeństwa ).

Przebaczenie oprawcą którzy " nie wiedzą co czynią " , w imie woli boga [ przykazania miłości ] to chyba meritum chrześcijaństwa ( o ile cokolwiek z niego rozumiem ).

A jak wiedzą co czynią?

Śr maja 10, 2006 14:03

danbog napisał(a):
Wracając do meritum :

Z punktu widzenia chrześcijaństwa modły powinny być wznoszone za tych którzy najbardziej ich potrzebują.
Hitlerów , Stalinów itd.
Można potępić ich czyny , ale należy wystrzegać się potępienia osób ( wciąż żywych dusz będących istotą człowieczeństwa ).

Przebaczenie oprawcą którzy " nie wiedzą co czynią " , w imie woli boga [ przykazania miłości ] to chyba meritum chrześcijaństwa ( o ile cokolwiek z niego rozumiem ).

A jak wiedzą co czynią?

nawet jak wiedza albo wydaje im sie ze wiedza to prawdziwy chrzescianin jest i tak zobowiazany darzyc miloscia. to trudne ale mozliwe, wielu swietych to pokazalo

Śr maja 10, 2006 14:10

iduodu napisał(a):
danbog napisał(a):
Wracając do meritum :

Hitlerów , Stalinów itd.

A jak wiedzą co czynią?

nawet jak wiedza albo wydaje im sie ze wiedza to prawdziwy chrzescianin jest i tak zobowiazany darzyc miloscia. to trudne ale mozliwe, wielu swietych to pokazalo

Dokładnie!

Śr maja 10, 2006 14:18
Z jednym na pewno. Ze stwierdzeniem, ze Kościół o żadnym człowieku nie powie, że na pewno został potępiony. A jeśli tak - to każdy ma szansę być zbawiony. Także Hitler. Warunek jest taki sam dla wszystkich - żal.

To co napisałaś pojmuję w natępujący sposób:
"Nie martw się, jeśli zabijałeś, kradłeś, niszczyłeś, szerzyłęś nienawiść i zło, to jeśli tylko wykarzesz skruchę i żal to Bóg Ci wybaczy i przyjmie pod swoje skrzydełka"

no coments...

I nikt mi nie powie, że logicznie tego nie pojmuje!

pozdrawiam,
michał

Śr maja 10, 2006 16:03

jo_tka napisał(a):
Z jednym na pewno. Ze stwierdzeniem, ze Kościół o żadnym człowieku nie powie, że na pewno został potępiony. A jeśli tak - to każdy ma szansę być zbawiony. Także Hitler. Warunek jest taki sam dla wszystkich - żal.

"Nie martw się, jeśli zabijałeś, kradłeś, niszczyłeś, szerzyłęś nienawiść i zło, to jeśli tylko wykarzesz skruchę i żal to Bóg Ci wybaczy i przyjmie pod swoje skrzydełka"

no coments...

no tak niby jest z jednym wyjatkiem

pozdrawiam,
michał

Śr maja 10, 2006 16:09

wystarczy zobaczyc symbol 3 rzeszy, ktory hitler wprowadzil czyli swastyke. to absolutny dowod na to jak bardzo hitler wierzyl w sile nadprzyrodzona.

Juz mowilem co mialem na mysli mowiac o ateizmie w tym wypadku i wolalbym nie powtarzac.
Ale zdefiniuj co rozumiesz przez "sile nadprzyrodzona".
Cytuj:

Nie uwazam, zeby to byla prawda. Oczywiscie, bardzo mozliwe ze jestem zlym chrzescijaninem. Sa rzeczy, ktorych wybaczyc sie nie da. Jedna z nich jest ludobojstwo, cos zaprzeczajacego ideii czlowieczenstwa. Kiedy ktos morduje miliony ludzi, tak jak normalnie sie zabija muche i robi to z pelna swiadomoscia(no chyba, ze Hitler nie wiedzial, ze buduje obozy zaglady) i do konca nie zdradza zalu z tego powodu to...nie wiem. Protestuje tylko przeciw takim wypowiedziom:
Cytuj:
Z tego co słyszałem od księdza-katechety, to jeśli przed śmiercią się wyspowiadał i żałował za grzechy to właśnie jest tam na górze.

Śr maja 10, 2006 16:43
jo_tka napisał(a):

no coments...

pozdrawiam,
michał

Pojmujesz logicznie, ale tutaj nie chodzi o logikę. Po pierwszę Bóg jest nieogarniony i Jego Miłosierdzie jest równie niezbadane jak On sam, dlatego też nie można powiedzieć na 100 % co się dzieje z nim po śmierci.

To co napisałeś, że wystarczy okazać skruchę i żal i już Bóg przyjmuje do siebie to nie jest tak ładnie i prosto do końca. Po pierwsze i tak człowieka czeka za to co zrobił kara, po drugie nie wiadomo w jakim stopniu zostanie po oczyszczeiu zjednoczony z Bogiem, czyli na ile będzie blisko Niego i jak bardzo będzie mógł go poznać. Drugą rzeczą jest to, że nie łatwo jest nagle okazać skruchę. Musi ona być naprawdę szczera (co wie tylko Bóg). Poza tym jeżeli ktoś jest zawzietym grzesznikiem całe życie, mocno utwierdzonym w złu, to skrucha tak łatwo się nie pojawia.

I naprawdę nie róbcie teraz analizy czy Hitler bądź Stalin zasłużyli na Niebo, bo to należy do Boga. I zaufajcie, że jest On sprawiedliwy i wie jak postąpić ze świętym, który był już nim za życia a z zabójcą, który być moze nie trafił do piekła.

Śr maja 10, 2006 17:06

Pozwólcie, że odparuję zarzuty o cynizm, czy też ironię. Fakt, nie jestem dobry, ale zapewniam, że powoduje mną nie tylko chęć wzbudzenia sensacji. Ale do rzeczy.
Przyznam, że dziwi mnie bardzo ta zaiste faryzejska postawa coponiektórych tu do tematu. Przecież jeśli niebo istnieje obiektywnie, to nieważne, w co wierzył Hitler. Ważne, że umarł i tyle, a religia nie ma tu nic do rzeczy.
Po drugie zauważam u niektórych katolików tendencje do braku empatii, współczucia, szacunku do innej żyjącej istoty, czyli zwykłego humanizmu. Co komu po szczęściu wiecznym, kiedy wie się, że to szczęście jest odkupione choćby i jedną potępioną duszą. Nie wiem jak wy, ale ja się na to nie piszę, a jeśli pisze się na to Bóg, to znaczy, że we mnie jest więcej miłosierdzia niż w nim. Oczywiście można bajdurzyć o wolnej woli, świadomości aktu itd. ale i tak najważniejsze jest jedno; wieczne potępienie kontra wieczne szczęście. A jak się już ktoś tak bardzo upiera przy tej wolnej woli, to proponuję poczytać coś o genach i zastanowić się nad wpływem środowiska na rozwój człowieka. Chyba że Hitler nie miał rodziców, kolegów i genów.
A tak w ogóle to proponuję wszcząć ogólnopolską akcję na rzecz tyranów świata wszystkich dziejów. Może już czas przestać się modlić tylko za tych tak zwanych dobrych. Chyba zresztą i tak od tych modłów więdną im te ich święte uszy.

Śr maja 10, 2006 17:25

Co komu po szczęściu wiecznym, kiedy wie się, że to szczęście jest odkupione choćby i jedną potępioną duszą.

Nie bardzo rozumiem...Tam mialo byc "okupione"? A jesli tak, to wybacz - nie zgodze sie z tym.
Cytuj:
Przecież jeśli niebo istnieje obiektywnie, to nieważne, w co wierzył Hitler. Ważne, że umarł i tyle, a religia nie ma tu nic do rzeczy.

Mozesz wytlumaczyc?

Śr maja 10, 2006 17:51

nie zgodze sie z tym.

Dlaczego nie?

Cytuj:
Mozesz wytlumaczyc?

Nie ważne, czy wierzę w to, że w lodówce jest schabowy, czy nie. Ważne, że gdy ją otworzę, to się przekonam.

Śr maja 10, 2006 17:59

Dlaczego nie?

Bo nie uwazam, ze moje zbawienie jest okupione czyimkolwiek potepieniem.
Cytuj:
Nie ważne, czy wierzę w to, że w lodówce jest schabowy, czy nie. Ważne, że gdy ją otworzę, to się przekonam.

No to prawda. Choc dalej nie rozumiem. To zacznijmy tak - co znaczy, ze niebo istnieje obiektywnie?

Śr maja 10, 2006 20:11

Bo nie uwazam, ze moje zbawienie jest okupione czyimkolwiek potepieniem.

[...]

Cytuj:
co znaczy, ze niebo istnieje obiektywnie?

To znaczy, że schabowy istnieje niezależnie, czy ktoś otworzy drzwi lodówki, czy nie.

Śr maja 10, 2006 23:14

No dobrze, czyli niebo istnieje sobie niezaleznie od tego w co wierzymy, co robimy etc, czyli jest zupelnie normalne. Nie wiem tylko:
a) czemu religia nie ma tu nic do rzeczy, bo o ile wiem pojecie nieba jest "dosc" zwiazane z sama religia
b) nie wiem, czemu nie ma znaczenia, w co Hitler wierzyl.

No chyba, ze znowu rozmawiamy o nie niebie wg. wierzen chrzescijan, tylko o jakims niebie ogolnym. Tylko, ze to znowu nie ma sensu, bo temat zaczal sie od mszy w KK, a nie w jakims blizej niezydentyfikowanym kosciele.

Cz maja 11, 2006 6:20

No dobrze, czyli niebo istnieje sobie niezaleznie od tego w co wierzymy, co robimy etc, czyli jest zupelnie normalne. Nie wiem tylko:
a) czemu religia nie ma tu nic do rzeczy, bo o ile wiem pojecie nieba jest "dosc" zwiazane z sama religia
b) nie wiem, czemu nie ma znaczenia, w co Hitler wierzyl.

No chyba, ze znowu rozmawiamy o nie niebie wg. wierzen chrzescijan, tylko o jakims niebie ogolnym. Tylko, ze to znowu nie ma sensu, bo temat zaczal sie od mszy w KK, a nie w jakims blizej niezydentyfikowanym kosciele.

coz za bez sens :-D

slowo niebo czy pieklo moze zawdziecza ludzkosc KK ale to tylko slowa opisujace miejsca po naszej smierci.

co za roznica czy nazywamy miejsce potepienia pieklem czy hadesem (starozytni grecy)
co za roznica czy mowimy o niebie czy tez o krolestwie amona (imperium egipskie)

historia nas uczy, ze w tym wzgledzie KK odpaczyl jak to jest u innych ale nowego to nic nie wymyslil.

proponuje inne ksiazki nie tylko biblie.

i znow bedzie cenzura - BO NAPISALEM PRAWDE

Cz maja 11, 2006 8:49

slowo niebo czy pieklo moze zawdziecza ludzkosc KK ale to tylko slowa opisujace miejsca po naszej smierci.

co za roznica czy nazywamy miejsce potepienia pieklem czy hadesem (starozytni grecy)
co za roznica czy mowimy o niebie czy tez o krolestwie amona (imperium egipskie)

historia nas uczy, ze w tym wzgledzie KK odpaczyl jak to jest u innych ale nowego to nic nie wymyslil.

proponuje inne ksiazki nie tylko biblie.

I znowu bezsens, cos ten temat jest nim przepelniony. Roznica, czy mowimy o Piekle, czy o Hadesie jest taka, ze rozmawiamy o zdarzeniach z perspektywy KK, nie starozytnych Grekow. Nie rozmawiamy, czy wg. wierzen greckich Hitler moze byc zbawiony, tylko w swietle KK. "Swiat nalezy wyjasniac przez swiat". Przemysl to sobie.

Cz maja 11, 2006 14:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona