Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 16:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Następna strona
 Nowy Minister Edukacji 
Autor Wiadomość

N maja 14, 2006 12:19

Klasyfikacja WHO

Homoseksualizm był dawniej uważany za dewiację seksualną, lecz według najnowszej klasyfikacji zaburzeń i chorób, opracowanej w 1991 roku przez Światową Organizację Zdrowia, żadna orientacja seksualna sama w sobie nie powinna być traktowana jako zaburzenie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualizm

Odsylam tez do stronki WHO:
WHO: search: homosexual

Crosis

N maja 14, 2006 12:23
crosis, Ty uwazasz ze to nie choroba, ja ze tak. I niech kazdy zostanie przy swoim, bo ja nie zmienie zdania, Ty rowniez, KPW?

N maja 14, 2006 12:26
Homoseksualizm to choroba i nikt z myslacych ludzi nie uwaza inaczej. Nigdy o homoseksualizmie nie wypowiadalam sie z pogarda, z nienawiscia wiec prosze nie nadinterpretowac moich wypowiedzi.

Ostatnio Ojciec Sw. rowniez apelowal o obrone rodziny, o to by nie pozwalac homoseksualistom adoptowac dzieci. Robi to z troski o dzieci, o rodzine, nie po to, by walczyc z tym srodowiskiem

queer ja nie jestem autorka tego listu, wiec ""nie ukladaj" go w moje cytaty.

Kompromitujesz się dwojako:

1) Wykazując brak wiedzy medycznej/naukowej (nie musisz być specjlistą, ale głosisz po prostu nieprawdę, fałsz naukowy)
2) Sugerując, że osoby, wg któych homoseksualizm nie jest chorobą, nie potrafia mysleć.

pozdrawiam,
michał

N maja 14, 2006 12:27
crosis, Ty uwazasz ze to nie choroba, ja ze tak. I niech kazdy zostanie przy swoim, bo ja nie zmienie zdania, Ty rowniez, KPW?

Oczywiscie Lucynko, tylko nie myśl sobie, że Twoje kłamliwe posty pozostaną obojetne/bez odpwoiedzi, bo ktoś, "na listość boską" ten fałsz musi prostować i nam tego prawa nie odbierzesz.

pozdr,
michał

N maja 14, 2006 12:29
Lucyno, owszem, Ty mozesz nazywac homoseksualizm choroba. Do tego masz prawo.

Ale nie masz prawa do wypowiedzi w stylu:
Lucyna napisał(a):
Homoseksualizm to choroba i nikt z myslacych ludzi nie uwaza inaczej.

Poniwaz jest to [b]oczywiste klamstwo[/quote]

Chyba, ze uwazasz ze ludzie pracujacy w WHO sa "niemyslacy".

Tak wiec, jesli masz ochote pisz, "ja uwazam, ze homoseksualizm to choroba". Ale nie klam, tak jak sklamalas w cytowanym poscie.

Crosis

N maja 14, 2006 12:32

Encyklopedyczny Słownik Psychiatrii stwierdza: "homoseksualizm ma uwarunkowania w nieprawidłowym rozwoju osobowości, przy czym czynniki środowiska odgrywają tu zasadniczą rolę." (Leksykon Psychiatrii, Warszawa 1993, s 198)

Możliwe przyczyny
Spis przyczyn które wpływają na zainteresowanie skłonnościami homoseksualnymi jest długi. Najczęściej badacze podają następujące:
** Słaby związek z wrogim, dalekim, gwałtownym lub alkoholicznym ojcem
** Nadopiekuńczość, zbyt wiele oczekująca matka wobec syna
** Matka emocjonalnie niedostępna dla córki
** Problemy z idntyfikacją płci u rodziców
** Brak zabaw związanych z "bijatyką" u chłopców, niechęć do sportów
** Odrzucanie przez rówieśników tej samej płci
** Brak koordynacji "ręki i oka" i w konsekwencji dokuczanie przez kolegów (u chłopców)
** Wykorzystanie seksualne lub gwałt
** Fobia społeczna lub ekstremalna nieśmiałość
** Utrata rodzica z powodu śmierci lub rozwodu
** Oddzielenie od rodzica w krytycznym okresie rozwojowym
(za Katolickiem Stowarzyszeniem Lekarzy USA

N maja 14, 2006 12:36

przytocz mi stamtad fragment nie o mozliwych przyczynach homoseksualizmu (przy czym zauwaz, ze uzyte jest slowo mozliwe), fragment, gdzie w tej ksiazce homoseksualizm jest jasno i wyraznie uznany za chorobe.

Poza tym pokazalem Ci najwieksza swiatowa organizacje medyczna, ktora stonowczo sprzeciwia sie nazywaniu homoseksualizmu choroba. W tym momencie Twoje stwierdzenie, ze "kazdy myslacy czlowiek nazywa homoseksualizm choroba" jest wiec klamstwem.

Crosis

N maja 14, 2006 12:38
Szereg badaczy próbowało znaleźć biologiczną przyczynę pociągu płciowego do osób tej samej płci. Media promowały sugestię, że „homoseksualny gen” został już odkryty (Burr 1996 3 ), ale mimo szeregu prób żaden z szeroko reklamowanych wyników (Hamer i in. 1993 4 LeVay 1991 5 ) nie został naukowo potwierdzony (Gadd 1998). Szereg autorów poddało te badania szczegółowej recenzji i stwierdziło, że nie tylko nie dostarczają dowodu istnienia genetycznej podstawy pociągu płciowego do osób tej samej płci, ale nawet autorzy tych doniesień tego nie twierdzą (Byne i Parsons 1963 6 Crewdson 1995 7 Goldberg 1992; Horgan 1995 8 McGuire 1995 9 Porter 1996; Rice i in. 1999 10 ).

Gdyby pociąg płciowy do osób tej samej płci był determinowany genetycznie, należałoby się spodziewać, że identyczne bliźnięta będą miały podobne preferencje seksualne. Jest jednak długi szereg raportów o identycznych bliźniakach, które nie posiadają identycznych preferencji seksualnych (Bailey i Pillard 1991 11 Eckert. i in. 1986; Friedman i in.1976; Green 1974; Heston i Shield 1968; McConaghy 1980; Rainer i in. 1960; Zuger1976). Historie określonych przypadków często ukazują rolę czynników środowiskowych, które wpłynęły na rozwinięcie się różnych układów zainteresowań seksualnych u identycznych bliźniaków, co wspiera opinię, że pociąg płciowy do osób tej samej płci jest rezultatem współdziałania szeregu różnych czynników środowiskowych (Parker 1964 12 ).

Istnieją jednak ciągłe próby przekonania opinii publicznej, że pociąg płciowy do osób tej samej płci ma podłoże genetyczne, (Marmor 1975 13 ). Takie próby mogą być motywowane politycznie ponieważ ludzie, którzy uwierzą w to, że preferencje seksualne są determinowane genetycznie i niemożliwe do zmienienia będą bardziej skłonni do reagowania pozytywnego na żądania zmian w prawodawstwie i w nauczaniu religijnym, (Emulf i in. 1989 14 Piskur i Degelman1992 15 ). Inni próbowali udowodnić genetyczne podłoże zainteresowań homoseksualnych po to, by móc wnosić do sądów o prawa oparte na tej „niezmienności” (Green 1988 16 ).

N maja 14, 2006 12:41
Dobrze. Ale ciagle nie przytoczylas mi zadnej pozycji naukowej, w ktorej napisane jest "homoseksualizm to choroba", podczas gdy ja podalem Ci wyraznie, ze najwieksza organizacja medyczna na swicie sprzeciwia sie nazywaniu homoseksualizmu choroba.

Zreszta, tutaj skonczmy ten temat, chcesz to zaloz nowy watek. I od razu napisz do WHO zeby uznali autorow tych przemyslen i nazwali homoseksualizm choroba. Wtedy przyznam Ci racje.

Jak narazie zreszta nawet w Twoich cytatch jest mowa o mozliwych przyczynach homoseksualizmu, a nie o tym, czy jest on choroba, czy nie.

Ciagle wiec, nawet w swietle Twoich cytatow, pomijajac moj z WHO, Twoje stwierdzenie, ze "kazdy myslacy nazywa homoseksualizm choroba" jest klamstwem.

Crosis

N maja 14, 2006 12:46
o matko, a ta dalej ze swoją kłamlwą propagandą, w dodatku w temacie nie o homoseksualizmie....
Skwietuję króko, bo już nie raz nie dwa te bezpdostawne arguemnty oblałem: KŁAMIESZ JAK Z NUT, Lucynko.

pozdrawiam,
michał

N maja 14, 2006 12:46
Crosis, jakby to nie byla choroba to by homoseksulistow nie leczono. A doskonale wiesz, ze np. w Holandii jest najwiecej w Europie prywatnych klinik, ktore lecza z homoseksualizmu.

N maja 14, 2006 12:49
Nie, nie wiem. Bylem w Holandii, mam tam znajomych. Nic mi o tym nie wiadomo. Prosze wiec o zrodla. Dane statystyczne, liczbe wyleczonych, roczna liczbe klientow.

Ciagle jednak nie ustosunkowalas sie do tego, ze najwieksza swiatowa organizacja medyczna sprzeciwia sie nazywaniu homoseksualizmu choroba. Co stawia Twoje wczesniejsze twierdzenie, ze jakoby "wszyscy myslacy wiedza, ze homoseksualizm jest choroba" na rowni z klamstwem.

Crosis

N maja 14, 2006 12:52

Bo to bardzo typowe. I bardzo brzydkie. Lucynka rzuca argument, ktory zostaje zbity. Zamiast sie do tego ustosunkowac, wyciaga kolejny. I tak w kolko. Taka dyskusja nie ma sensu.

N maja 14, 2006 12:54
Crosis, wiec Twoim zdaniem z homoseksualizmu nie mozna wyjsc?

N maja 14, 2006 13:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Następna strona