Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 19:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Pytania 
Autor Wiadomość
Jeśli specjalista od łaciny przetłumaczył to jako zwrócenie, oznacza to także zmianę kierunku.

No i? Czym się zatem różni "w kierunku ludu" od "w kierunku ołtarza"? Kątem nachylenia?

Cz maja 18, 2006 11:13

Zmiana kierunku nie musi być radykalna, tak żeby odwracać się tyłem.
Poza tym samo praxis liturgiczne wskazuje na to, jak należy rozumieć słowo "zwraca się".
Nie ma już o czym z wami gadać. Są przepisy, są przykłady najwyższej hierarchii, jak ma być sprawowana liturgia, a wasze czepianie jest już tylko dla samego czepiania się. W istocie nie akceptujecie Kościoła, chcecie, aby był on na waszą modłę urządzony. Wasza postawa przypomina zawiedzionych uczniów idących do Emaus: A myśmy się spodziewali...

Cz maja 18, 2006 11:19
Kłamcie, kłamcie, zawsze coś z tego zostanie.

Jasne. Słowniki wydane przez PWN też kłamią.

Obrazek

Cz maja 18, 2006 11:26

Słowo łacińskie zostało użyte w znaczeniu, który podaje słownik, a mianowicie: skierować, zwrócić się, a nie obracać się.

Cz maja 18, 2006 11:29
Zmiana kierunku nie musi być radykalna, tak żeby odwracać się tyłem.

:-)

Leszek, Jan napisał(a):
Poza tym samo praxis liturgiczne wskazuje na to, jak należy rozumieć słowo "zwraca się".

:-))

Furda ze słownikami, furda z przepisami! Liczy się tu, teraz i moja kreatywność. Dzieckiem Bożym jestem ja, la la la la la la la!

Cz maja 18, 2006 11:30

Facet, nie moja kreatywność, lecz przepisy liturgiczne wchodzą tu w grę.

Cz maja 18, 2006 11:33

Cytuj:
We wish to emphasize, however, that the celebration of the whole Mass facing the people is not absolutely indispensable for pastoral effectiveness. The entire liturgy of the Word, in which the active participation of the faithful is amply achieved through dialogue and song, already proceeds facing the people and is all the more intelligible now that it uses the people’s own language.

Soborowa Komisja Liturgiczna - Consilium, List, Le renouveau liturgique, N. 6, 30.06.1965. Cyt za. abp. H. Bugnini - Reforma Liturgiczna 1948-1975

czyli:
Chcemy podkreślić, że celebrowanie całej Mszy "twarzą do ludu" nie jest absolutnie niezbędne dla efektywności pastoralnej. Cała Liturgia Słowa, podczas której aktywne uczestnictwo wiernych jest dostatecznie osiągnięte przez dialog i pieśni, już odbywa się twarzą do ludu i jest bardziej "czytelna" poprzez użycie języka narodowego.

Cytuj:
Above all because for a living and participated liturgy, it is not indispensable that the altar should be versus populum: in the Mass, the entire liturgy of the Word is celebrated at the chair, ambo or lectern, and, therefore, facing the assembly.
Soborowa Komisja Liturgiczna - Consilium, List L'heureux développement, N. 6, 25.01.1966, Ibidem

czyli:
Mimo wszystko, nie jest niezbędne dla osiągnięcia żywego i aktywnego udziału w liturgii, aby ołtarz umożliwiał celebrację "twarzą do ludu": Podczas Mszy, cała Liturgia Słowa jest celebrowana przy miejscu przewodniczenia, ambonie lub ambonce, czyli twarzą w kierunku zgromadzenia.

Cytuj:
The arrangement of the altar "versus populum" is certainly something desirable in the current liturgical legislation. Nonetheless, it is not an absolute value over every other one ... It is more faithful to the liturgical sense in these cases to celebrate at the existing altar with the backs turned to the people than to maintain two altars in the same sanctuary. The principle of the oneness of the altar is theologically more important than the practice to celebrate turned towards the people.

Komentarz KKBiDS ad altare, Nr 3., cyt. za: Pismo urzędowe Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Notitae Nr. 29 (1993 r.) s. 249

czyli:
Ustawienie ołtarza tak, aby umożliwiał odprawianie "twarzą do ludu" jest z pewnością czymś pożądanym przez obecne przepisy liturgiczne. Niemniej nie jest to wartość absolutna, ponad wszystkie inne ... Bardziej wierne duchowi liturgii w tych przypadkach [gdy jest już "stary" ołtarz] jest celebrowanie przy istniejącym ołtarzu z plecami zwróconymi ku ludowi niż utrzymywanie dwóch ołtarzy w tym samym prezbiterium. Zasada "jednego ołtarza w prezbiterium" jest teologicznie ważniejsza niż praktyka celebrowania "w kierunku ludu".

Cz maja 18, 2006 16:52

Mówimy o rozporzędzeniach OWMR z 2002 roku. Wcześniejsze nie obowiązują. Nie ma więc potrzeby przytaczania ich tutaj. Chyba że chodzi o mącenie wody, zaciemnianie, a nie ukazywanie prawdy.

Cz maja 18, 2006 19:29

Dextimus, napisałeś że papież odwraca się w kierunku ołtarza w kaplicy papieskiej. Może zacznijmy od stwierdzeina o jaką msze nam chodzi: czy przy ołtarzu PRZEDsoborowym czy POsoborowym.
Otóż prawda, papież w swojej kaplicy ma ołtarz PRZEDsoborowy i dlatego się obraca. Dlaczego? bo musi pożywać Ciało Pańskie nad pateną a patene ma na ołtarzu to się obraca.

U mnie w rokokowym kościele jak w środę są odprawiane msze przy bocznym ołtarzu, to też są odprawiane tyłem do ludzi. Dlaczego przy bocznym? bo jest tam obraz MB a w środy jest nowenna do MB. i na Oto Baranek... ks sie obraca do ludzi i pokazuje Ciało Pańskie ale po Panie nie jestem godzien... odwraca sie i pożywa nad ołtarzem.

Więc może rozmawiajmy tylko o mszy przy ołtarzu DO ludzi i nie mieszajmy sobie tematu??

Cz maja 18, 2006 19:37
Chyba że chodzi o mącenie wody, zaciemnianie, a nie ukazywanie prawdy.

Paranoja to ciężka choroba. Ale uleczalna.

Cz maja 18, 2006 21:03
U mnie w rokokowym kościele jak w środę są odprawiane msze przy bocznym ołtarzu, to też są odprawiane tyłem do ludzi. Dlaczego przy bocznym? bo jest tam obraz MB a w środy jest nowenna do MB. i na Oto Baranek... ks sie obraca do ludzi i pokazuje Ciało Pańskie ale po Panie nie jestem godzien... odwraca sie i pożywa nad ołtarzem.

Czyli stosuje się DOKŁADNIE i PRECYZYJNIE do IGMR (wersji 2002) 157-158.

Cóż z tego, kiedy Leszek Jan i tak nie zrozumie.

Cz maja 18, 2006 21:05

Dextimusie, świadomie wprowadzasz w błąd czytelników, przedstawiając nieobowiązujące przepisy, które jednak tobie odpowiadają, przynajmniej częściowo. A na dodatek jeszcze, nie po raz pierwszy, gdy już nie masz argumentów merytorycznych, atakujesz swego przeciwnika w dyskusji ad personam.
Obowiązuje OWMR z 2002 r.

Cz maja 18, 2006 21:07

Bob421 napisał(a):

Czyli stosuje się DOKŁADNIE i PRECYZYJNIE do IGMR (wersji 2002) 157-158.

Cóż z tego, kiedy Leszek Jan i tak nie zrozumie.

Odwraca się tylko dlatego, bo nie może inaczej. Normalnie tego nie czyni.

Cz maja 18, 2006 21:11
Dextimusie, świadomie wprowadzasz w błąd czytelników, przedstawiając nieobowiązujące przepisy

a może tak jakiś przykład?

Cz maja 18, 2006 21:16
Odwraca się tylko dlatego, bo nie może inaczej.

A nie wpadłeś na to, że odwraca się do ludu, bo nakazują mu to rubryki? (IGMR 157)?

Cz maja 18, 2006 21:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona