| Autor |
Wiadomość |
|
Paul Bodrum
|
 Jak dostapic zbawienia?
Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat, bo w koncu o to glownie chodzi.
Pozdrawiam
_________________ Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)
|
| Pt maja 26, 2006 21:45 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie można mieć "naszego" zdania w tej kwestii. Jezus jasno powiedział jak dostąpić zbawienia. Jest to zapisane w Ewangelii i to jasno. Kościół też się jasno w tej kwestii wypowiada.
Jeśli ktoś nie wierzy Ewangelli i Kościołowi to już jego problem.
|
| Pt maja 26, 2006 22:54 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Kris_yul napisał(a): Jeśli ktoś nie wierzy Ewangelli i Kościołowi to już jego problem.
Albo Kościoła, jak rzekłoby 5 miliardów mieszkańców naszej planety. Mam widzenie, ze ten wątek będzie miał niedługo tyle stron, co ten o homoseksualizmie.
Z mojego punktu widzenia ciekawie by było, gdyby Bóg premiował tych, którzy w niego wątpią, krytykuja go i podważają dane przez niego prawdy, nie zaś tych którzy ślepo zdają się na to np. co mówi Kościół nie waząc się mieć własnego zdania i wychylić choć o centymetr nosa z szeregu.
|
| Pt maja 26, 2006 23:16 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Na tym polega właśnie mocna wiara w Boga i Bogu.
|
| Pt maja 26, 2006 23:22 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
Kris_yul napisał(a): Jest to zapisane w Ewangelii i to jasno. Kościół też się jasno w tej kwestii wypowiada. Jeśli ktoś nie wierzy Ewangelli i Kościołowi to już jego problem.
Twoim zdaniem chodzi o WIARE Ewangelii i Kosciolowi? To znaczy nalezy wierzyc w Mateusza, Marka, Lukasza, Jana i wszystkich ksiezy, biskupow i papierzy - to bedzie sie zbawiony? Twoja odpowiedz dla laika jest totalnie NIEjasna. 
|
| So maja 27, 2006 6:30 |
|
|
|
 |
|
Paul Bodrum
|
Jonathan Sarkos napisał(a): Z mojego punktu widzenia ciekawie by było, gdyby Bóg premiował tych, którzy w niego wątpią, krytykuja go i podważają dane przez niego prawdy, nie zaś tych którzy ślepo zdają się na to np. co mówi Kościół nie waząc się mieć własnego zdania i wychylić choć o centymetr nosa z szeregu.
Kto wie Jonathan? Moze wlasnie Bog takich premiuje? W kazdym razie dal nam rozum po to, zeby sie nim poslugiwac i oczy, zeby widziec. Tez sie nie moge zgodzic z tym, ze mocna wiara jest slepota. 
|
| So maja 27, 2006 6:38 |
|
 |
|
Kamyk
|
Jeśli ktoś się zastanawia nad nauczaniem Kościoła, skąd się to wzięło, patrzy na to krytycznie - to nie jest to złe. Po to własnie Bóg dał nam rozum.
Ale słowa Bogą są trwałe i niezmienne - i jeśli ktoś Je próbuje podważać, to sprzeciwia się Bogu
|
| So maja 27, 2006 7:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sarkos, dla Ciebie Bóg to jakiś ekscentryczny profesór który swoich uczniów premiuje za fajne teorie?
|
| So maja 27, 2006 9:11 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
zefciu napisał(a): Sarkos, dla Ciebie Bóg to jakiś ekscentryczny profesór który swoich uczniów premiuje za fajne teorie?
Dla mnie Bóg to byt nieistniejący, ale gdybym miał wybierać, zdecydowanie wolałbym taką wersję, od tej powszechnie uznawanej - z jakimś niezdefiniowanym "dobrem", "złem" i do tego jeszcze mniek konkretnym definiowaniu tychże pojęć poprzez poszczególnych wierzących.
|
| So maja 27, 2006 10:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Paul Bodrum napisał(a): Kris_yul napisał(a): Jest to zapisane w Ewangelii i to jasno. Kościół też się jasno w tej kwestii wypowiada. Jeśli ktoś nie wierzy Ewangelli i Kościołowi to już jego problem. Twoim zdaniem chodzi o WIARE Ewangelii i Kosciolowi? To znaczy nalezy wierzyc w Mateusza, Marka, Lukasza, Jana i wszystkich ksiezy, biskupow i papierzy - to bedzie sie zbawiony? Twoja odpowiedz dla laika jest totalnie NIEjasna. 
Skoro sam Jezus powiedział "Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię" - to nie staraj się być mądrzejszy od Boga. Bóg oczywiście dał rozum człowiekowi, ale nie po to by ten wynosił się pychą i stawiał na miejscu Boga, ale po to by Boga odkrywać w tym świecie.
|
| So maja 27, 2006 10:14 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
"Rozmowy tworzą więzy między ludźmi i przyczyniają się tym samym do pogłębiania wspólnoty, o ile rodzą poczucie wzajemnego zrozumienia. Często jednak po odbytej rozmowie ludzie rozchodzą się z przykrym odczuciem, że nie zostali zrozumiani. Powstaje zatem pytanie, jak dać znać drugiemu, że go dobrze zrozumieliśmy. Samo bowiem przekonywanie słowami: „Rozumiem cię dobrze”, nie musi dawać wystarczających rezultatów."
Z reklamowanej przez Ciebie strony cytuje powyzsze zdanie - dla Ciebie. Ty natomiast, zamiast ustosunkowac sie do mojego pytania 'walisz' we mnie pycha. Myslisz, ze tak odpowiadajac drugiemu 'zaprowadzisz' go do zbawienia? Co to znaczy: "Nawracajcie sie i wierzcie ewangelii"?
|
| So maja 27, 2006 18:52 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Kris_yul napisał(a): Skoro sam Jezus powiedział "Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię"
A nie bardziej uczciwie jest powierdzieć "tak napisał o Jezusie człowiek, który napisał Ewangelie, a który być może Jezusa nawet nie znał" ?
|
| So maja 27, 2006 19:30 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
Nie mysle, ze trzeba akurat wszystko kwestionowac. Tak czy inaczej wszelkie fakty historyczne opieraja sie na wierze w tych, ktorzy nam je przekazali. Jesli w stosunku do innych nie mamy watpliwosci, dlaczego mielibysmy miec tutaj? Akurat przeczytalem w ewangelii (tak radzil Kris_yul - 'odpowiadajac' na moje pytanie o zbawienie  ) Jana na koncu: "To jest uczen, ktory daje swiadectwo o tych sprawach i ktory je opisal" -to znaczy mamy bezposredniego swiadka - autora.
|
| So maja 27, 2006 19:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z Ewangelistów tylko jeden nie znał Chrystusa osobiście. Nawet jednak, gdyby rzeczywiście wszystkie cztery były redagowane nie przez naocznych świadków, to i tak wydaje mi się, że bardziej wierzyć warto poglądom na temat Chrystusa pierwszych chrześcijan niż Sarkosa.
|
| So maja 27, 2006 19:56 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
zefciu napisał(a): Z Ewangelistów tylko jeden nie znał Chrystusa osobiście. Nawet jednak, gdyby rzeczywiście wszystkie cztery były redagowane nie przez naocznych świadków, to i tak wydaje mi się, że bardziej wierzyć warto poglądom na temat Chrystusa pierwszych chrześcijan niż Sarkosa.
Cóż, ja znam takie opinie, że żaden z ewangelistów nie był przy tamtych wydarzeniach, ich autorzy są nieznani, nie byli apostołami, ani ludźmi znającymi chrystusa. I podobno tak twierdzą teologowie.
|
| So maja 27, 2006 19:58 |
|
|
|