Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona
 Ekumenizm - tak, ale jaki? 
Autor Wiadomość

powinno być adwentysta ale to pewnie przeoczenie.
To nie takie proste, tu chodzi o to czy Szabat jest dla człowieka czy człowiek dla Szabatu. Adwentyści mają naborzeństwa w Sobote rano! Katolicy uważają Mszę wieczorną za niedzielną ale problem pozostaje.

1. Nobożeństwa - przez "ż", od Bóg.
2. W zasadzie wedle wytycznych z dekalogu to sobota powinna być dniem Pana. Faktem jest, że pierwsi chrześcijanie - żydowscy obchodzili sabat. Potem jednak zaczęto to zmieniać. Jednak nie potepiajac nikogo za sabat czy za niedzielę. Nie jest problemem dzień kiedy się chrześcijanie gromadzą.

marcin_jarzębski napisał(a):
ja nie podałem zbiuorczej liczby protestantów. Wspólnoty protestanckie są bardzo rozdrobnione od bardzo licznych jak zielonoświątkowe które przekraczają 200mln bo regionalne bądż "kanapowe". Ja mam w zwyczaju oddzielać ewangelików od tak zwanych wolnych protestantów.

Ja też. A "wolni" protestanci to też Kościołu ewangeliczne. Falt, że śą rozdropwnione. Są Kościołu liczące i 15 członków, ale to nie dlatego, że doktrynalnie się róznią. Po prostu nie ma tam garba w postaci hierarchii koscielnej. Jest wiele zboró, które faltycznie są niezależne, a np. u baptystów czy "zielonych" jest tak, że teoretycznie są jakieś władze, ale praktycznie każdy zbór jest niezależny i samorządny.

Są też sekty pseudochrześcijańskie jak Świadkowie Jehowy , Mormoni, oraz inne czasami bardzo niebezpieczne sekty.

Tu się w 100% zgadzam.

wiesz co to jest prozelityzm? Bardzo często wolni protestanci ( nie ewangelicy) czy to w Ameryce Pd, w Azji dokonują "nawróceń" z prawosławia, czy katolicyzmu nie mówiąc o licznych wspólnotach anglikanskich.

Nie ma w tym niczego złego, że ludzie zmieniają wyznanie! To po pierwsze. Jest rzczą najzupełniej naturalną, że ludzie przechodzą tam, gdzie czują życie chrześcijańskie, gdzie znajdują drogę do Boga.

Oczywiście w Chinach i Korei to typowy prozelityzm, bo tam najwięjecej przecież jest prawosławnych i anglikanów! :D :D :D :D :D

To jest jeden z powodów które sprawiają że uważam ekumenizm z wolnymi protestantami za bład.

Tak samo jak wielu ewangelicznych chrześcijan za błąd uważa gadaninę z katolicyzmem. W niczym się więc od nich nie różnisz poza tym, że stoisz po drugiej stronie barykady!

Dostałem, hyba to już wspominałem komiksy od zielonoświątkowców gdzie sszydzi się z papieża, z Eucharystii, naukę o realnej obecności Chrystusa w Komunii porównuje się do egipskich wierzen etc.

1. Nie "hyba" tylko "chyba"
2. Skąd wiesz, że się szydzi? A może to szczera prawda?

So maja 27, 2006 22:32
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Dane statystyczne chrześcijaństwa ewangelicznego przedstawiają się inaczej niż to podajesz.
Faktyczne masz rację
Za encyklopedią Wiem Onet u

Religioznawstwo

Chrześcijaństwo, jedna z wielkich religii monoteistycznych, wyznawana ob. przez ok. 30% ludności świata. Spośród blisko 1,8 mld chrześcijan ok. 970 mln stanowią katolicy, 300-450 mln protestanci, ok. 150 wyznawcy prawosławia, ok. 60 mln anglikanie, ok. 30 mln członków starożytnych Kościołów wschodnich; ok. 150 mln należy do różnego rodzaju sekt. Chrześcijanie przeważają w strukturze religijnej Europy, obu Ameryk i Australii, w Afryce stanowią ok. 33% ludności, w Azji - nieznaczną mniejszość.

Cytat
Cytuj:
Chwila moment. Gdzie baptysta, a gdzie adwentysta. Baptysci tak samo jak katolicy gromadzą się w niedzielę, choć uważają, że każdy dzień tygodnia winien być dniem Pańskim.
Masz rację chodzi o adwentystów .. Problem świętowania niedzieli czy soboty to jeden z najstarszych sporów w chrześcijaństwie
Cytat
Cytuj:
To nie takie proste, tu chodzi o to czy Szabat jest dla człowieka czy człowiek dla Szabatu. Adwentyści mają naborzeństwa w Sobote rano! Katolicy uważają Mszę wieczorną za niedzielną ale problem pozostaje.

Gdy obie strony będą się starały uszanować nawzajem problemu nie będzie
Cytat
Cytuj:
wiesz co to jest prozelityzm? Bardzo często wolni protestanci ( nie ewangelicy) czy to w Ameryce Pd, w Azji dokonują "nawróceń" z prawosławia, czy katolicyzmu nie mówiąc o licznych wspólnotach anglikanskich. To jest jeden z powodów które sprawiają że uważam ekumenizm z wolnymi protestantami za bład.

Z tego co wiem prozelityzm najbardziej zarzucają prawosławni katolikom to tak na marginesie .. No chyba , że prozelityzmem nazwiesz chodzenie Świadków Jehowy po domach . Ale ja ich nie szufladkuje jako chrześcijanie protestanci.. To raczej Judeo-chrześcijanie.. Cytat
Cytuj:
. Dostałem, hyba to już wspominałem komiksy od zielonoświątkowców gdzie sszydzi się z papieża,
Podobne postawy godne potepienia można znaleźć i po drugiej stronie.. Jeżeli zaczniemy wyliczać co kto komu zrobił to rozmowy o ekumenizmie nie mają większego sensu !!
Jeżeli się chce faktycznie szukać pojednania chrześcijan to trzeba zaprzestać wyliczać co kto komu.. Mnie sie bardzo podoba formuła . W różnorodności jedność..
Cytat
Cytuj:
Tak to wygląda wiec pretensję prosze kierowac do Watykanu do JSw Benedykta XVI.
To nie Benedykt XVI ustalał tą listę to tak na marginesie ..W Niemczech Austrii ta lista zapewne wygląda inaczej ..
Cytat
Cytuj:
można tak powiedzieć jeśli uznamy że arianie, duchoburcy byli chrześcijanami. Nie tyle rozpad co podczas krystalizacji wiary odpadały wpólnoty heretyckie. Pierwszy kryzys to Efez i jak zapewnie wiesz był sporem między dwoma "kontrowersyjnymi" patriarchami - Nestoriuszem i Cyrylem, w Chalcedonie Aleksandria podzieliła los Nestoriusza!
Ja miałem na myśli wszystkie kościoły prawosławne . Które się uznawały nawzajem i Tak to przynajmniej przedstawia dogmatyka prawosławna t.. Trudno żeby jej nie Wierzyc. Niektórzy katolicy tego nie akceptują no al. Eto jakby inny problem.!

Cytat
Cytuj:
Ale naprawde, jedność trzeba budowac na prawdzie, bardzo mądrze określił to papież, że jedność jest darem a nie wynikiem naszych uczynków. Modlitwa więcej pomorze niż nasze czasami szczere i wypływająe z dobroci serca czyny. BO jak pogodzić adwentystę z katolikiem. Nie ma nawet wspólnego dnia celebracji, cóż, modlić sie o mądrość, aby Duch Św natchnął chrześcijan aby potrafili mówić jednym językiem i aby potrafili zauważać błedy
Tą prawdą jest słowo Boże Biblia i NT innej drogi nie ma . Wszelkie dogmaty zachowajmy w swoich kościołach i ustalmy to co wspólne jest dla większości chrześcijaństwa.. . Jako platforma porozumienia . Ale trzeba powiedzieć , ze ruch jest po stronie Koscioła Katolickiego.. Zależy w którym kierunku pójdzie piez w swoim przesłaniu ekumenicznym.. Jeżeli pójdzie na kompromis , że w różnorodności jedność to TAAk jeżeli będzie chciał zjednoczyć chrześcijaństwo pod berłem Watykany. To Ekumenizm będzie li tylko tematem zstępczym . Tak jest obecnie

N maja 28, 2006 7:41

Za encyklopedią Wiem Onet u

Religioznawstwo

Chrześcijaństwo, jedna z wielkich religii monoteistycznych, wyznawana ob. przez ok. 30% ludności świata. Spośród blisko 1,8 mld chrześcijan ok. 970 mln stanowią katolicy

troche stare dane, coroku sa publikowane dane z liczbą katolików, na śwecie jest katolików ponad 1050mln
godunow napisał(a):
Problem świętowania niedzieli czy soboty to jeden z najstarszych sporów w chrześcijaństwie

tak, tylko te spór już dawno rozstrzygniono. Tylko na poaćztku silna "jidaizacja: chrześcijaństwa wytwarzała tego typu spory. Tak jak nie świętuje się Wielkanocy 14 Nisan tak dniem Pańskim jest niedziela.
godunow napisał(a):

nie o to chodzi, świętowanie soboty a nie niedzieli jest pogwałceniem Nowego Przymierza. Jesli ktoś nadal tkwi w Starym Testamencie znaczy to że nie rozumie Nowego Przymierza.
godunow napisał(a):
Z tego co wiem prozelityzm najbardziej zarzucają prawosławni katolikom to tak na marginesie

to jest czysto polityczne działanie patriarchy Wszecgrusi. W głębie Rosji zyje kilkaset tysięcy katolików, w przeważnie Polaków którzy zostali tam wywiezieni. Niestety patriarcha chcałby aby oni stali sie prawosławnymi, nie rozumie że nawet w Rosji jest już w strzępach unick Kościół Rosyjski, z tradycyjną rosyjską liturgią! Ostatnie informację o tym unickim kosciele mówią już ylko o 3tyś wiernych. Ale to jest wynik "wybicia" to ostre słowo "papistów" przez bolszewików. Rosja nie jest terenem prawosławia, a wie Pan że w Portugalii zakłada się Cerkwie? Co ciekawe pod jurysdyksją PACP ;)
Nikt w Rosji nie prowadzi Misji dla prawosławnych a dla katolików bo często sa pozbawieni swoich kościołów.
godnow napisał(a):
Tą prawdą jest słowo Boże Biblia i NT innej drogi nie ma . Wszelkie dogmaty zachowajmy w swoich kościołach i ustalmy to co wspólne jest dla większości chrześcijaństwa.. . Jako platforma porozumienia . Ale trzeba powiedzieć , ze ruch jest po stronie Koscioła Katolickiego.. Zależy w którym kierunku pójdzie piez w swoim przesłaniu ekumenicznym.. Jeżeli pójdzie na kompromis , że w różnorodności jedność to TAAk jeżeli będzie chciał zjednoczyć chrześcijaństwo pod berłem Watykany. To Ekumenizm będzie li tylko tematem zstępczym . Tak jest obecnie

czym miałby być taki ekumenizm? Przepraszam ale to zadne rozwiązanie.
Kościół katolicki nie pozwoli niegdy na interkomunię z protestantami bo po prostu są takie rozwierzności w pojmowaniu tego Sakrementu. KK nie pozwoli na wsólne Mszę celebrowane na przemian przez pastorów i księzy bo nie ma sakramentu kapłańatwa u protestantów etc. Ja widzę jedyną mozliwość z wachowaniu tradycji ewangelicznej np: u luteran czy kalwinów przy zaakceptowaniu nauki o Sakramencie Eucharystii oraz 6 innych Sakramentach, taka sytuacja jest w stosunkach z prawosawiem, uznajemy swoje sakramenty i w sytacjach nadzwyczajnych katolik może iść na Mszę do cerkwi prawosławnej, prawosąłwny nie ma akiego pozwolenia ale to wynika z nauki praowsławnej o tym że przyjmowanie sakramentów = bycie członkiem tego Kościoła.

N maja 28, 2006 12:27
Zobacz profil WWW

tak, tylko te spór już dawno rozstrzygniono. Tylko na poaćztku silna "jidaizacja: chrześcijaństwa wytwarzała tego typu spory.

Nie ma czegoś takiego, jak "judeizacja chrzescijaństwa"! Bo chrześcijaństwo nie ulegało judaizacji - ono od początku było związane! Pierwsic hcrześcijanie ponad wszelka wątpliwosć za dzień swiety uważali sobotę, gdyż byli Żydami. Sam Jezus powiedział, że nie przyszedł zmieniać zakonu, lecz go wypełnić. Jezus także chodził w sobotę do synagogi. Dopiero później inni chrześcijanie zaczęli gromadzić się w niedziele. Takie są fakty.

N maja 28, 2006 22:41
Zobacz profil WWW

godunow napisał(a):

nie o to chodzi, świętowanie soboty a nie niedzieli jest pogwałceniem Nowego Przymierza. Jesli ktoś nadal tkwi w Starym Testamencie znaczy to że nie rozumie Nowego Przymierza.

Wsjaż mi w takim razie gdzie w Biblii jest choćby słowo o niedzieli! Prawda jest taka, że nie ma to żadnego znaczenia czy kto świętuje w sobitę czy w niedzielę. Jesteś dokłądnie taki sam, jak Ellen G. White, która stwierdziła, że ci, co swietują niedzielę nie są chrześcijanami. Jesteś dokłądnie taki sam - tyle cię tylko różni, że w taki sam sposób jak ona "chrześcujan niedzielnych", ty traktujech "chrześcijan sobotnich". Jako ciekawostkę przytoczę, że na całym swiecie jest coraz wiecej synagog mesjańskich - mają swoje placówki także w Polsce. Są chrześcijanami - są to Żydzi, którzy iwierzyli w Chrystusa, zachowując rónocześnie pełnię swej tradycji i tożsamosci religijnej i narodowej. Zaczęli tworzyć włąsne zbory z tego względu, że kiedyś zbyt wiele zła wycierpieli od chrzescijan (KATOLIKÓW!). Zgadnij w jaki dzień gromadzą sie na modlitwach?

N maja 28, 2006 22:48
Zobacz profil WWW

Zaczęli tworzyć włąsne zbory z tego względu, że kiedyś zbyt wiele zła wycierpieli od chrzescijan (KATOLIKÓW!)
Z dzisiejszego przemówienia Benedykta XVI w Auschwitz-Birkenau o ofiarach terroru:

Ci ludzie wstrząsają naszą pamięcią, wstrząsają naszym sercem. Nie chcą wywoływać w nas nienawiści, ale raczej pokazują, jak straszne jest dzieło nienawiści. Chcą, aby rozum uznał zło za zło i je odrzucił; chcą budzić w nas odwagę dobra i opór wobec zła. Chcą wzbudzić w nas uczucia, które wyrażają słowa włożone przez Sofoklesa w usta Antygony: "Nie jestem tu, aby razem nienawidzić, lecz by razem miłować".

N maja 28, 2006 23:11

jednak trzeba ich zrozumieć. Nie wszystkie rany sie wygoiły. Dziś stanowią jeden z Kościołów ewangelicznych.

N maja 28, 2006 23:34
Zobacz profil WWW

[...] - wycięte zgodnie z prośbą - rozalka

Cytat
Cytuj:
troche stare dane, coroku sa publikowane dane z liczbą katolików, na śwecie jest katolików ponad 1050mln

Podajesz dane .. Za ..??
Cytat
Cytuj:
tak, tylko te spór już dawno rozstrzygniono.
Całkowicie inne podejście wielu protestantów do tego zagadnienia
Cytat
Cytuj:

Błędne rozumowanie.. moim zdaniem !! Dal mojej wiary najważniejszym wydarzeniem jest wielki piątek to w tym dniu Chrystus odkupił świat .. Chrystus nigdzie nie powiedział ż e nie wolno świętować soboty..
Cytat
Cytuj:
to jest czysto polityczne działanie patriarchy Wszecgrusi. W głębie Rosji zyje kilkaset tysięcy katolików, w przeważnie Polaków którzy zostali tam wywiezieni. Niestety patriarcha chcałby aby oni stali sie prawosławnymi, nie rozumie że nawet w Rosji jest już w strzępach unick Kościół Rosyjski,
J abym bardziej przyznał racje kościołowi prawosławnemu w tym sporze.. . Skoro to kościół siostrzany jak twierdzi KRK. To po co do garnków siostrze zaglądają ..??
Ale to nie jest tu tematem
Cytat
Cytuj:
Mszę celebrowane na przemian przez pastorów i księzy bo nie ma sakramentu kapłańatwa u protestantów etc.
Jeżeli Benedykt XVI mówi cytuję. Budujmy kościół na skale. A ta skała jest Chrystus . Mówi to nie kto iny ale papież . Może rzeczywiście zmieni się podejście do innych na gruncie nauki Chrystusa.. Trzeba rewolicji w sensie podejścia w tym i rozumieniu sakramentów.. Sakrament czy to jest pojęcie biblijne co do tego mam wątpliwości..
Pozdrawiam

Pn maja 29, 2006 8:20

Pierwsic hcrześcijanie ponad wszelka wątpliwosć za dzień swiety uważali sobotę, gdyż byli Żydami.

Didache napisał(a):
XIV.I. W dniu Pana, w niedzielę, gromadźcie się razem, by łamać chleb i składać dziękczynienie, a wyznawajcie ponadto wasze grzechy, aby ofiara wasza była czysta.

Byli Żydami i co? Wieprzowinty też nie jedli, z poganami tez nie wolno było sporzywac jedzenia?
Cytuj:
Jezus powiedział, że nie przyszedł zmieniać zakonu, lecz go wypełnić.

tak, czyli przez pryzmat Nowego Przymierza patrzymy na Stare. Odczytujemy Stary Testament przez Nowy.
Cytuj:
Jezus także chodził w sobotę do synagogi.

no bo niedziela nie jest świętem od tak sobie, tyko jest papiątką Zmarchwystania, jest dniem nadzie. Jezus nie świętował niedzieli tak jako jak nie świętował swojego narodzenia czy Zesłania Ducha Świętego bo nie było potrzeby świętować czegoś co się nie wydarzyło.

godunow napisał(a):
Dal mojej wiary najważniejszym wydarzeniem jest wielki piątek to w tym dniu Chrystus odkupił świat .. Chrystus nigdzie nie powiedział ż e nie wolno świętować soboty..

Męka na krzyżu była by "nic nie warta" gdyby nie Zmarchwystanie. Piątek jest wąznym dniem ( ja w każdy piątek poszcze) ale dniem który wypełnia Ofiare na krzyżu jest Zmarchwystanie, bez tego niestety nie było by odkupienia. Bo sam człowiek nie mogłby odkupić ludzkości, musiał tego dokonać sam Bóg.
Chrystus nie powiedział też aby nie święcić poniedziałku czy środy. świętowanie niedzieli wynika z nadziei Zmarchwystania, to jest poczatek Nowego Życia.
godunow napisał(a):
J abym bardziej przyznał racje kościołowi prawosławnemu w tym sporze.. . Skoro to kościół siostrzany jak twierdzi KRK. To po co do garnków siostrze zaglądają

nie sa to siostrzane Koscioły, to jest pogląd papieża JPII ale nie jest wiążący dla mnie. Sytuacja w Rosji jest taka jakby zakazać prowadzenia parafii przez prawosławie w Polsce jako że Polska to ziemię "łacinników", już wspominałem że w Portugali ostatnio założono parafię prawosławną, ja nie pamiętam aby bizancjum sięgało aż po Lizbonę. Tu chodzi o poszanowanie dla sebie. Patrarchat Moskty inaczej niż patriarcha ekumeniczny Konstantynopola czy katholikos ormianski ciągle ma jakies problemy. Kilkasret tysięcy katolików chce mieć Liturgię w swoim obrzadku, jakie prawo im tego zabrania?

Pn maja 29, 2006 11:05
Zobacz profil WWW

Cytuj:
nie sa to siostrzane Koscioły, to jest pogląd papieża JPII ale nie jest wiążący dla mnie.
Ze tak zapytam to który papież jest wiążący dla Ciebie .. Dla mnie żaden to zrozumiale ..A dla Ciebie..??

Pn maja 29, 2006 11:29
Cytat
Cytuj:
nie sa to siostrzane Koscioły, to jest pogląd papieża JPII ale nie jest wiążący dla mnie.
Ze tak zapytam to który papież jest wiążący dla Ciebie .. Dla mnie żaden to zrozumiale ..A dla Ciebie..??

Wiążące są oficjalne dokumenty papieskie. Patrz deklaracja "Dominus Iesus".

Pn maja 29, 2006 11:43

Cytuj:
Pierwsic hcrześcijanie ponad wszelka wątpliwosć za dzień swiety uważali sobotę, gdyż byli Żydami.

Didache napisał(a):
XIV.I. W dniu Pana, w niedzielę, gromadźcie się razem, by łamać chleb i składać dziękczynienie, a wyznawajcie ponadto wasze grzechy, aby ofiara wasza była czysta.

Byli Żydami i co? Wieprzowinty też nie jedli, z poganami tez nie wolno było sporzywac jedzenia?

"Didache" jest bez wartości. Nie ozwiercielda prawdy. Zresztą nigdzie nie napisano, że nie świętowano wśród chrześcijan soboytu, panie MANIPULATORZE.

Cytuj:

tak, czyli przez pryzmat Nowego Przymierza patrzymy na Stare. Odczytujemy Stary Testament przez Nowy.

Ale równocześnie nie odwołął sabatu.

Cytuj:
Jezus także chodził w sobotę do synagogi.

no bo niedziela nie jest świętem od tak sobie, tyko jest papiątką Zmarchwystania, jest dniem nadzie. Jezus nie świętował niedzieli tak jako jak nie świętował swojego narodzenia czy Zesłania Ducha Świętego bo nie było potrzeby świętować czegoś co się nie wydarzyło.

Nigdzie w Biblii nie ma mowy o świętowaniu niedzieli. Pierwsi chrześcijanie zachowywali sabat - takie są fakty. Ale jeśli fakty świadczą przeciw twoim lichym teoryjkom, to tym gorzej dla nich, prawda?

Pn maja 29, 2006 12:42
Zobacz profil WWW

godunow napisał(a):
Cytat
Cytuj:

Wiążące są oficjalne dokumenty papieskie. Patrz deklaracja "Dominus Iesus".

Na szczęśćie DI, te nieszczęsne wypociny, nie jest dla nikogo wiażąca.

Pn maja 29, 2006 12:45
Zobacz profil WWW

Dla 'Nikogo" może nie jest. Znasz tego "NIKOGO" osobiście?
A tak całkiem serio. Wyobraź sobie, że są tu ludzie, dla których ten dokument JEST wiążący.
I proszę mi tu nie wyjeżdżać z "wypocinami". to, że czegoś nie rozumiesz nie znaczy, że jest głupie/ złe itd, tylko, że nie rozumiesz.

Pn maja 29, 2006 13:26

Ze tak zapytam to który papież jest wiążący dla Ciebie .. Dla mnie żaden to zrozumiale ..A dla Ciebie.

nieomylność papieża nie jest omnipotentna! Ma swoje granicę i ja jako katolik jestem zobowiązany do poddania się decyzjom które wynikają z nieomylnosci Ducha Świętego i są za sprawą biskupa Rzymu ogłaszane.
Pogląd o siostrzanych Kosciołach jest sprzeczny z wspomniana deklaracją"DI", w kościele prawosławnym znajduje się odbicie Kościoła Chrystusowego ale jako katolik uważam że to Kościół Katolicki jest Kościołem Chrystosowym.
Cytuj:
"Didache" jest bez wartości. Nie ozwiercielda prawdy. Zresztą nigdzie nie napisano, że nie świętowano wśród chrześcijan soboytu, panie MANIPULATORZE.

Didache to najstarsze pismo jakie znamy, jest starsze niż Ewangelia Jana i jego wartość jest nieoceniona! Pokazuje zwyczaje chrześcijan po roku 70-tym czyli po oddzieleniu się chrześcijanstwa od judaizmu! Ale po co ja to pisze, dla chrześcijanina to przecież powinno byc oczywiste. Przeczytaj Dzieje Apostolskie to zauwazysz jak wygladała judaizacja chrzescijanstwa, zniesienie zakazów jedzenia wieprzowiny, obrzezania, etc, to jest własnie zerwanie z nakazami ST bo ich zadanie się wypełniło, już nie ma pogana i greka! Nie ma jednego narodu wybranego, cała ludzkośc jest wybrana do świętości!

Cytuj:

PostWysłany: Pon Maj 29, 2006 12:42 Temat postu:
marcin_jarzębski napisał:
Cytat:

Didache napisał:

marcin_jarzębski napisał:
Cytat:

Ale równocześnie nie odwołął sabatu.

jak apostołowie rwali w szabat ziarna i je jedli, co na to mówili faryzeusze? Kim on jest że w Szabat nie odpoczyta! Szabat sracił swoją specyfikę, w Biblii jest o tym!

Cytuj:
Nigdzie w Biblii nie ma mowy o świętowaniu niedzieli. Pierwsi chrześcijanie zachowywali sabat - takie są fakty. Ale jeśli fakty świadczą przeciw twoim lichym teoryjkom, to tym gorzej dla nich, prawda?

fakty sa takie że w Biblii nie ma mowy o wielu rzeczach a ich nikt nie neguje. Fakty są takie że następuje szybkie odejście od praktyk żydowksich aby nie łaczyć chrześcijaństwa z judaizmem.
Cytuj:
Na szczęśćie DI, te nieszczęsne wypociny, nie jest dla nikogo wiażąca.

co cię obchodzą deklarację katolików. Nikt nie wtyka nosa w twoje neopoganskie ekscesy!

Pn maja 29, 2006 17:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona