|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
"Chrystus wodzem" w reklamie
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 "Chrystus wodzem" w reklamie
W ostatnich dniach w polskiej telewizji pojawiła się reklama wody mineralnej X *
Poza przedsoborowym (tak sądzę) księdzem i ministrantem (chłopaczka chyba kojarzę z jakieś innej reklamy, coś tam na katar...) w reklamie w tle pojawia się melodia znanego kościelnego hymnu "Chrystus wodzem".
Pytanie - czy to przesada  Obraza uczuć religijnych - czy po prostu marketing
* po co kryptoreklamę robić...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt kwi 18, 2006 10:32 |
|
|
|
 |
kefas_piotr
|
Jeśli już to "Chrystus Królem, Chrystus Panem" ... teoretycznie można wykorzystać do 3 taktów, ale dotyczy to melodii świeckich, nie wiem jak to było w przypadku tej reklamy czy dostali pozwolenie czy nie. Osobiście też mnie to uderzyło. Z drugiej strony okres świąteczny.... hmmmmm
Jestem przeciwny takiemu wykorzystywaniu i nie tylko chodzi tutaj o motyw kościelny, ogólnie powinny utwory być chronione przez ZAIKS prawami autorskimi, ale w końcu "Polski to taka Piękny Kraj" - oraz "Dziwny jest ten Świat"  :D:D
Wt kwi 18, 2006 10:44 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Hehehe... no ja nie ogłądam prawie wcale TV a co za tym idzie reklam i nie słyszałam o niej ale elementy religijne co jakis czas powracają do reklam i nic na to nie poradzisz. W ostatnich dniach pojawila sie w TV reklama tym razem o jednym z protestanckich kosciołów (pewnie baptystach) i nabozenstwie wychwalajacym pewien aukcyjny serwis internetowy... ot po prostu w reklamie motyw wiary/religii musi być wykorzystany
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt kwi 18, 2006 10:47 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Przecież wiesz, o czym mówię - o jakim utworze
Cytuj: teoretycznie można wykorzystać do 3 taktów, ale dotyczy to melodii świeckich, nie wiem jak to było w przypadku tej reklamy czy dostali pozwolenie czy nie
Pozwolenie - od kogo  KEP
Akurat moment emisji mnie nie dziwi - dla wielu święta = wielkie rodzinne oglądanie Wielkiego Brata. Na lepszy moment musieliby do Gwiazdki poczekać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt kwi 18, 2006 10:47 |
|
 |
kefas_piotr
|
Tomu, w każdej firmie, instytucji, urzędzie jest taka komórka d/s łączności z mediami, jest rzecznik prasowy, itp. itd. właśnie oni są upoważnieni do rozmów w takich sprawach, ale tak jak zielonka pisała powolutku przestaje to kogokolwiek dziwić... 
Wt kwi 18, 2006 10:59 |
|
|
|
 |
angua
|
Ale pytanie jest takie, czy ktoś w ogóle ma prawa do tej pieśni?
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt kwi 18, 2006 11:08 |
|
 |
ToMu
|
Jest to dość stary już chyba hymn... W sumie, Episkopat mógłbyz astrzec prawa autorskie do przetwarzania tej melodii na terenie Polski.
|
Wt kwi 18, 2006 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam,że w telewizji do reklamy i programu satyrycznego wykorzystano melodię z piosenki Arki Noego "Święty uśmiechnięty" i też mnie to zaniepokoiło.Media nawet nie poruszały tej sprawy,ale widać w tym oznaki laicyzacji i niezrozumienia dla spraw wiary.
|
Śr maja 24, 2006 18:50 |
|
 |
Stanisław Adam
|
HAUNEBU III napisał(a): Dodam,że w telewizji do reklamy i programu satyrycznego wykorzystano melodię z piosenki Arki Noego "Święty uśmiechnięty" i też mnie to zaniepokoiło.Media nawet nie poruszały tej sprawy,ale widać w tym oznaki laicyzacji i niezrozumienia dla spraw wiary.
Proponuję zaczekać z komentarzami na reakcję Rady Etyki Mediów.
W ostatnich miesiącach bardzo się zaktywizowała, więc może zauważy i ten problem 
Śr maja 24, 2006 19:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chrystus jako postać historyczna nie jest na wyłączny użytek katolików i ichniego kościoła.
[...]
[...] - jo_tka
|
N maja 28, 2006 21:06 |
|
 |
ToMu
|
Malus - zależy od tego, co chcesz widzieć (tj. do czego chcesz się przyczepić).
|
Pn maja 29, 2006 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak by the way: To właśnie woda X stała na błoniach w postaci setek zgrzewek 
|
Wt maja 30, 2006 14:44 |
|
 |
ToMu
|
Przypadek czy próba zdośćuczynienia obrażonym reklamą 
|
Wt maja 30, 2006 17:06 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|