Czemu powstrzymali Zaleskiego?
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: Dziennikarz ukaranyTVP zawiesiła współpracę ze znanym publicystą Tomaszem Terlikowskim, bo negatywnie wypowiadał się o decyzji kurii krakowskiej zakazującej ks. Zaleskiemu podania listy agentów. Terlikowski jest dziennikarzem "Newsweeka" i współpracownikiem Redakcji Programów Katolickich w TVP.W środę komentował decyzję kardynała Stanisława Dziwisza. - Nie rozumiem sytuacji, w której dla chronienia kilku procent duchownych, którzy kiedyś dali się złamać lub kupić, ucieka się od prawdy - powiedział dziennikarz w rozmowie z PAP. W komentarzach występował jako dziennikarz "Newsweeka", nie TVP. Jeszcze w środę zadzwonił do niego szef redakcji katolickiej ojciec Andrzej Majewski, jezuita. - Usłyszałem, że albo przestanę publicznie wypowiadać poglądy sprzeczne ze stanowiskiem kurii, albo będziemy musieli się rozstać, bo ta redakcja powinna być miejscem rzeczników prasowych kurii - mówi Terlikowski. Wczoraj został odsunięty od prowadzenia najbliższego niedzielnego programu. - Redakcja katolicka jest sprawą Kościoła. Kiedy prywatne opinie pana Tomka różnią się od oficjalnego stanowiska Kościoła, trudno, żeby firmował programy redakcji - uważa ojciec Majewski. Redakcja działa na podstawie umowy między Kościołem a TVP, podlega jednak prezesowi telewizji i jest przez TVP finansowana. Ksiądz Majewski o decyzji poinformował Bronisława Wildsteina. Ten przyjął to do wiadomości. W czwartek po południu Terlikowski spotkał się z prezesem. - Odbyliśmy rozmowę w pojednawczym tonie, obiecał, że sprawę spróbuje załatwić. Żadnych konkretów. Poglądów na lustrację nie zmieniam - mówi dziennikarz. Wildstein, zwolennik pełnej jawności esbeckich akt, nie chciał komentować sytuacji. Aleksandra Majda http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... _a_16.html
To już w ogóle jakiś absurd jest.
Dziennikarz TV publicznej krytykuje - i zostaje odsunięty od prowadzenia programu  Gdzie my żyjemy  Może nie długo zaczną z roboty wywalać, jak człowiek się wypowie źle o jakimś księdzu 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt cze 02, 2006 8:57 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Cytuj: ta redakcja powinna być miejscem rzeczników prasowych kurii
A od kiedy TVP robi za rzecznika jakiejkolwiek kurii 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt cze 02, 2006 8:58 |
|
 |
saxon
|
Cytuj: Terlikowski odsunięty Życie Warszawy/a.
Tomasz Terlikowski został odsunięty od prowadzenia programu „Między ziemią a niebem”. Powodem są jego wypowiedzi na temat lustracji księży i krytyka kard. Stanisława Dziwisza - donosi Życie Warszawy. – Terlikowski dostał ode mnie ultimatum: albo uprawianie niezależnej publicystyki, albo prowadzenie programu, który firmuje oficjalne stanowisko Kościoła – opowiada w rozmowie z ŻW ks. Andrzej Majewski, szef katolickiej redakcji TVP. – Ja swojej opinii na temat lustracji duchownych nie zmienię – mówi z kolei Tomasz Terlikowski.
Terlikowski dostał kilka dni na przemyślenie całej sprawy. Jeśli do przyszłego tygodnia zmieni swoje stanowisko, to będzie mógł wrócić na wizję.
– Jedno jest pewne. W tę niedzielę program poprowadzi kto inny. Nie oznacza to jednak, że całkowicie zamykamy mu drogę do naszego programu. Zawsze może wystąpić tam jako gość i prezentować swoje poglądy – tłumaczy ks. Majewski. Odsunięcie Terlikowskiego od prowadzenia niedzielnego „Między ziemią a niebem” wcale nie oznacza, że został on wyrzucony z TVP. – Sytuacja jest o tyle prosta, że Terlikowski nie ma etatu w telewizji. W związku z tym jego status się nie zmienia – uważa szef redakcji katolickiej TVP.
Sprawy nie chce komentować nowy prezes telewizji publicznej Bronisław Wildstein, który jest zwolennikiem lustracji, także tej dotyczącej duchowieństwa. Jego stanowisko w tej sprawie zresztą i tak niczego by nie zmieniło, bo redakcja katolicka nie podlega prezesowi TVP.
Wildstein o konflikcie w redakcji katolickiej dowiedział się wczoraj rano, mimo że pierwsze spięcie ks. Majewskiego z Terlikowskim miało miejsce jeszcze w środę. Według ustaleń ŻW, wczoraj też doszło do spotkania prezesa telewizji z dziennikarzem. Co ciekawe, o rozmowę poprosił ten pierwszy. Ks. Adam Majewski twierdzi, że odsunięcie Terlikowskiego było jego suwerennym posunięciem.
– Decyzję podjąłem samodzielnie. Władze kościelne nie wywierały na mnie żadnych nacisków. Dostawałem za to duże sygnałów od telewidzów, którzy byli zdziwieni, że prowadzący program katolicki sprzeciwia się stanowisku Episkopatu – mówi ks. Majewski.
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1149227755
Tutaj to ma trochę inny wydźwięk
|
Pt cze 02, 2006 9:01 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Nie rozumiem tego. Krytyka Terlikowskiego była konstruktywna - nie było to głupie "nie zgadzam się, bo nie". Zresztą, podzielam jego zdanię. To, co go spotkało, oznacza że w publicznej - a więc z założenia neutralnej światopoglądowo - telewizji nie ma miejsca dla ludzi, którzy chcą kulturalnie wyrazić swoje zdanie nt. posunięć biskupów.
Kolejna rzecz - od kiedy wypowiedź jednego biskupa jest od razu stanowiskiem episkopatu  Bo to wynika ze słów o. Majewskiego.
|
Pt cze 02, 2006 9:25 |
|
 |
saxon
|
Cytuj: albo uprawianie niezależnej publicystyki, albo prowadzenie programu, który firmuje oficjalne stanowisko Kościoła Cytuj: Jeśli do przyszłego tygodnia zmieni swoje stanowisko, to będzie mógł wrócić na wizję. Cytuj: Zawsze może wystąpić tam jako gość i prezentować swoje poglądy Cytuj: redakcja katolicka nie podlega prezesowi TVP.
To tak dla lepszego zrozumienia tekstu - wobec tego co napisałeś
|
Pt cze 02, 2006 9:38 |
|
|
|
 |
Kumcio
|
Wychodzi na to, że wszyscy sie boją kardynała Stanisława Dziwisza. Tylko pytanie dlaczego? Żyjemy w kraju, w którym każdy ma prawo wyrażania opinii. Myślę że sytuacja z zawieszeniem pana Terlikowskiego wynika z chęci władz TVP do "podlizania się" kardynałowi. Więc może nie oceniajmy narazie metropolity krakowskiego, bo on może wogóle o sprawie nie wiedzieć. Może nasza władza chce mieć dobre kontakty z Krakowem, bo wiadomo że każdy prezes i minister co jakiś czas do Dziwisza przyjeżdża. A nic tak nie podniesie słupka poparcia w polityce jak zdjęcie z byłym sekretarzem Jana Pawła II.
Smutne to, ale prawdziwe.
_________________ Pan moją mocą i pieśnią
|
Pt cze 02, 2006 9:43 |
|
 |
saxon
|
Jak na razie to wychodzi tylko na to, że niektórzy nie potrafią czytać ze rozumieniem - więc szkoda zarówno palców jak i klawiatury 
|
Pt cze 02, 2006 9:45 |
|
 |
Kumcio
|
Chociaż, czy świeccy powinni kontrolować biskupów i rozliczać ich z podejmowanych decyzji?
|
Pt cze 02, 2006 10:18 |
|
 |
ToMu
|
Kontrolować  Nie. Ale wolno wyrażać swoje opinie, szczególnie gdy mówi się to w sposób kulturalny.
|
Pt cze 02, 2006 10:40 |
|
 |
Kumcio
|
Z wyrażaniem opinii się zgadzam, każdy ma do tego prawo. Ale osobiście spotkałem się już z wypowiedziami ludzi że kardynał nie miał prawa tak postąpić. Można powiedzieć że się nie zgadzamy z decyzją, ale nie usiłujmy kierować postępowaniem naszych pasterzy. Tu zrobić tak, tam inaczej, to odtajnić, to zamknąć. Czym się kierował kardynał możemy się domyślać.
|
Pt cze 02, 2006 10:54 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Oto powód całej sprawy:
Cytuj: W środę Terlikowski komentował decyzję kardynała Stanisława Dziwisza. - Nie rozumiem sytuacji, w której dla chronienia kilku procent duchownych, którzy kiedyś dali się złamać lub kupić, ucieka się od prawdy - powiedział dziennikarz w rozmowie z PAP. INTERIA: Bo krytykował kardynała
Przyznacie, że nie jest to elegancka i budująca wypowiedź. To pomówienie o niskie pobudki. Proszę zwrócić uwagę jak złagodziła to Interia: 'krytyka' !
Jak wiemy z ujawnionej treści listu kard. Dziwisza, jego intencje były zupełnie inne. Inne niż insynuowały media.
Jak wiadomo takie wypowiedzi, zamierzone lub lapsusy, są potem mocno eksploatowane przez przeciwników Kościoła.
Wg mnie to wyjaśnia i uzasadnia powód odsunięcia od prowadzenia programu 'ogólnopolskiego'.
Pt cze 02, 2006 12:06 |
|
 |
ToMu
|
Pomówienie  Nie, nie pomówienie. Obiektywne opisanie sytuacji, która miała miejsce.
Stasiu - sam wielokrotnie podważasz to, co się pisze, oceniasz wiarygodność i prawdziwość tego, co się pojawia. A jak kardynał pisze to od razu zakładasz że pisze świętą prawdę. W USA biskupi też długo twierdzili, że oskarżenia o pedofilię są bezpodstawne - i co z tego wyszło 
|
Pt cze 02, 2006 12:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt cze 02, 2006 15:30 |
|
 |
jo_tka
|
Chwileczkę.
Każda redakcja ma prawo doboru dziennikarzy i linii programowej. Podobnie katolicka ma prawo domagać się, żeby prowadzący nie rzucał poważnych oskarżeń wobec Episkopatu. A pan Terlikowski ma prawo decyzji - odejść czy przyjąć warunki. Nie ma obowiązku zatrudniania konkretnej osoby...
Ps. Kościół się nie pozbędzie "brudnych" cegieł. Bo musiałby się pozbyć wszystkich. Przypomnę (Benedykt XVI):
Cytuj: Trzeba odrzucić chęć utożsamiania się jedynie z bezgrzesznymi. Jak mógłby Kościół wykluczyć ze swojej wspólnoty ludzi grzesznych? To dla ich zbawienia Chrystus wcielił się, umarł i zmartwychwstał.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt cze 02, 2006 16:24 |
|
 |
ToMu
|
Masz, Jo_tko, o tyle rację, że o. Majewski jako zwierzchnik redakcji ma prawo dobrou pracowników.
Jednak gdy czytam:
Cytuj: Jak czytamy w dzienniku, w środę zadzwonił do dziennikarza szef redakcji katolickiej ojciec Andrzej Majewski, jezuita. - Usłyszałem, że albo przestanę publicznie wypowiadać poglądy sprzeczne ze stanowiskiem kurii, albo będziemy musieli się rozstać, bo ta redakcja powinna być miejscem rzeczników prasowych kurii - stwierdził Terlikowski. http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... _a_16.html
... to się zastanawiam, czy Majewski nie przesadza. Od kiedy rekacja TVP - nawet katolicka - ma być czyimkolwiek rzecznikiem
Co do cytatu z papieża - pasuje. Ale ja nie chcę utożsamiać się z tymi, którzy próbują ukryć prawdę o sobie i nie chcą się do niej przyznać. Jak widać - nie tylko ja.
|
Pt cze 02, 2006 16:37 |
|
|
|