Czy o. Rydzyk musi odejść ?
Czy o. Rydzyk musi odejść ?
Autor |
Wiadomość |
Meg
|
gdyby było "powinien", to napewno zaznaczyłabym TAK, w przeciwnym wypadku zawsze może się nawrócić i zostać 
|
Cz maja 04, 2006 22:35 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Moje spostrzeżenie - Rydzyk wziął na wstrzymanie. Spokój jakoś się zrobił. Żadnych komentarzy nie ma itp.
I bardzo dobrze  Niech tak zostanie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt cze 02, 2006 22:39 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Moje spostrzeżenie - Rydzyk wziął na wstrzymanie. Spokój jakoś się zrobił. Żadnych komentarzy nie ma itp. I bardzo dobrze  Niech tak zostanie 
Spokój się zrobił, bo się Układ zajął czym innym.
Poza tym, argumentów zabrakło. Umowa RM z Episkopatem jest, 'Nadzór' jest. Teraz atak na RM (i inne toruńskie media) to będzie atak na CAŁY Kościół w Polsce (a może nie tylko).
Ale nic straconego, jak szubienica w oczy zajrzy (mówię w przenośni, by ktoś nie myślał głupio, że tak głupio myślę), to w rozpaczy i to możliwe. Tonący brzytwy się chwyta.
Atak na RM i na osoby związane z RM nie wypalił. Ta ścieżka obrony Układu okazała się nieefektywna. Skuteczniejszy wydał się temat LUSTRACJI KOŚCIOŁA. Ale tu też porażka. Tylko nerwów ludziom napsuli.
Będzie jednak coraz ciekawiej, bo czas działa na niekorzyść. Jedna Ustawa, druga Ustawa, ... I pole zawłaszczenia Polski się zmniejsza. Kroczek po kroczku.
No, jest jeszcze możliwość wyprowadzenia czołgów na ulice. Historia współczesna pokazuje, że w niejednej wydawać by się mogło utrwalonej i stabilnej demokracji, 'prawdziwej' demokracji trzeba było bronić lufami. Ale najpierw trzeba przygotować grunt. I tu może bracia demokraci z Europy pomogą ...
So cze 03, 2006 17:59 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Staiu - czytanie, że wg Ciebe każda krytyka Kościoła to "atak Układu" - jest nudne.
Może załóż osobny temat i wytłumacz pojęcie "Układ"  Spiskowa teoria dziejów w takiej ilości...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So cze 03, 2006 22:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co do odejścia o.Rydzyka. Wydaje mi się, że jako szef katolickiej rozgłośni powinien być wolny od wszelkich podejrzeń/oskarżeń/nieścisłości, itd. Stają się one potem powodem ataków na Kościół i duchowieństwo. Ponieważ o.Rydzyk taką osobą wg.mnie nie jest powinien (wg. mnie) odejść, i zająć się np. pracą naukową. I tu natrafiamy na problem:
O.Rydzyk musiałby usunąć się w cień sam. Inaczej reakcja części słuchaczy związanych z RM była by podobna jak ludzi broniących x.Jankowskiego, z potępieniem episkopatu włącznie. Gdyby byl usunięty przez np. władze CSSR (redemptoryści) musiałby "uspokoić" sytuację (tzn np. wyjaśnić że jego odejście nie jest skutkiem działań przeciwko RM), co zapewne nie było by w stanie reakcji ludzi zmienić. Gdyby odszedł sam, problem byłby podobny (zapewne pojawiły by się teorie o zmuszeniu go do odejścia)
Pozdrawiam 
|
So cze 03, 2006 22:43 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
ToMu napisał(a): Staiu - czytanie, że wg Ciebe każda krytyka Kościoła to "atak Układu" - jest nudne.
Ja musze się przyznać, że polubiłem ten kryminał i nawet jestem ciekawy, Kto okaże się być tym tajemniczym, morderczym Układem. Zaczynam nawet po cichu kibicować koalicji rządzącej, aby Układ został szybciej rozkodowany 
|
So cze 03, 2006 23:03 |
|
 |
meritus
|
O. Rydzyk nie powinien odchodzić. Chociaż popełnił błędy, zasługi jego i Radia Maryja są niezaprzeczalne.
Wydaje mi się, że rozstrzygający był głos biskupów i Prymasa. Ich poparcie Radia Maryja i życzliwośc były jednoznaczne.
Myślę, że warto zwrócić uwagę na słowa z homilii ks. bp Andrzeja Suskiego w Częstochowie podczas Mszy Świętej poprzedzającej nabożeństwo majowe z udziałem Ojca Świętego - powiedział, że żadne grupy finansowe, żadne partie, ani media nie będą ustawiać Kościoła.
|
N cze 04, 2006 8:44 |
|
 |
ToMu
|
meritus napisał(a): Wydaje mi się, że rozstrzygający był głos biskupów i Prymasa. Ich poparcie Radia Maryja i życzliwośc były jednoznaczne.
Prymasa - tak wielokrotnie krytykującego RM i Rydzyka
Biskupów - z których wielu krytycznie wypowiadało i wypowiada się o RM
Może my o innych episkopatach mówimy
Bo ja nie widzę tej jednoznaczności.
|
N cze 04, 2006 9:31 |
|
 |
zielona_mrowka
|
To ja tylko powtórze, że tutaj odpowiadamy na pytanie w ankiecie a temat dyskutujący działalnośc, nowości itp z życia RM jest w innym dziale. Pozdrawiam - moderator
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
N cze 04, 2006 11:08 |
|
 |
meritus
|
Episkopat wie lepiej. Biskupi w kominkacie wyrazili uznanie dla "wielkiej pracy ewangelizacyjnej" Radia Maryja, czyli także osobiście dla o. Tadeusza Rydzyka. Temat wysyłania go na misje jest typowym biciem piany podpitych pismaków, którym się maybachy i helikoptery po nocach śnią.
a poklask dla idiotyzmów pt. "maybach" świadczy o głupocie
|
Śr wrz 13, 2006 22:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest pewno ale: Gdyby RM nie sprawiało problemów, to po cóż powoływano by komisję duszpasterskiej troski (z xiedzem,a obecnie bp.Depo na czele) ?
Nie widziałem osobnej komisji dla np. "Niedzieli", "Gościa", "Źródła", etc.
RM to, jak powiedział jeden ze znanych mi księży - Beczka miodu z łyżką (dużą) dziegciu. Jest to radio katolickie, jak by nie patrzeć. Ale prowadzi specyficzną politykę, a antysemickie wypowiedzi związanych z nim środowisk nie są rzadkością. I dlatego wymaga pewnych zmian, i kontroli, zwłaszcza,że wywiera silny wpływ opinotwórczy na dużą grupę ludzi.
Może kiedyś pojawi się dobre radio katolickie. Natomiast nie sądze, żeby RM takim się stało. Ono jest, i będzie słuchane przez stałą grupę odbiorców. Ja mam problemy ze słuchaniem w "celach badawczych" - muszę odłączać zewn. antenę, bo akurat mam jakieś wygaszenie fali, i podłączać kawałek drutu
Jeśli moderacja uzna, że post tu nie pasuje - proszę go nie wywalać, tylko przenieść do "Radio Maryja"
|
Śr wrz 13, 2006 22:17 |
|
 |
Kropka
|
Szalony, na do odpowiedż już padła tutaj. Szczęka mi po niej opadła.
Chodzi mniej więcej o to, iż ta komisja ma bronić RM przed atakami "wrogów" i nie dopuścić do tego żeby RM zamknięto.

|
Cz wrz 14, 2006 7:16 |
|
 |
Kropka
|
Tutaj, to znaczy, nie akurat w tym wątku, ale na forum.
|
Cz wrz 14, 2006 7:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zaznaczyłam Tak (tak ogólnie) tylko nie wiem po co skoro i tak nikt tego nie weźmie pod uwagę  gdyby natomiast była robiona grupa majaca wywieźć tegoż ojca na wozie pełnym gnoju za rogatki to i owszem widziałabym sens takiej ankiety i listy z podpisami ale coż nie ma takiej opcji (jak na razie...)
|
Cz wrz 14, 2006 11:57 |
|
|
|