| Autor |
Wiadomość |
|
Paul Bodrum
|
1. Wiara i uczynki - sprawa jasna.
2. Poznanie Boga - sprawa jasna. Jesli ktos nie ma mozliwosci uslyszenia Ewangelii, bedzie oceniany na podstawie sumienia, serca i rozumu (Rzym. 1:19-20)
3. Chrzest - nie jasna! Gdyby bylo tak jak piszesz (wiara rodzicow wystarcza do zbawienia dzieci), to nie trzeba by zawracac sobie glowy kwestia zbawienia. Wszyscy (w tzw. krajach lub w tzw. rodzinach chrzescijanskich) byli bowiem pokropieni w niemowlectwie. Logicznie rzecz ujmujac, bylaby to "fabryczno-mechaniczna produkcja" chrzescijan, ludzi zbawionych. Gdzie to jest w Biblii?
_________________ Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)
|
| Pt cze 16, 2006 8:57 |
|
|
|
 |
|
akacja
|
jo_tka napisał(a): Człowiek przekreśla swoje zbawienie, jeśli do ostatniego ułamka sekundy życia odrzuca Boga, którego poznał/mógł poznać.
Ale wciąż nie wiem jak pogodzić powszechność zbawienia, to że Bóg chce by wszyscy ludzie zostali zbawieni z tym że w obecnym świecie spotykamy się powszechnie z odrzucaniem Boga przez bardzo wielu ludzi.
Nie chce mi się tego jeszcze raz pisać, ale jak chcesz możesz odpowiedzieć na moje pytania zawarte w tym poście
|
| Pt cze 16, 2006 20:12 |
|
 |
|
adam111151
|
Paul Bodrum napisał(a): Dzieki, Adam! Czy w takim razie najlepszym rozwiazaniem byloby pojscie na studia teologiczne? Znam jednak takich, ktorzy tam tracili wiare ...
oj nie . studioa teplogiczne to najgorsza rzecz. tam nie ucza nauk z Biblii a raczej nauk koscioła i celebracji obrzedów Cytuj: Nie za bardzo rozumiem pojecie "wiedzy" w Twoim poscie. Z tego wynika, ze ludzie bez wiedzy nie moga dostapic zbawienia. Choc z drugiej strony z pewnoscia masz racje, bo przeciez nie mozna z czegos skorzystac, jesli sie o tym nie wie. A moze chodzi tylko o wiedze, ze JEST zycie wieczne, dostepne przez Jezusa itp?
1 jak i w co mozna uwierzyc ?
papuas w Noiwej gwinei wierzy ze jakis woodo to jego guru lub że jqkis Zeus to wielki Bóg
oczywiscie zeby uwierzył Ze Jezus jest synem bozym , że przyszedł na ziemie , ze nas zabwil musi najpierw sie o nim dowiedziec .
czyli zdobyc wiedze na jego temat.
Bez tej wiedzy nie moze swiadomie i dobrowolnie uwierzyc ze tak było
stąd wiedza jest podstawą do wiary
czyli papuas w Noiwej gwinei nie może zostać zbawiony poniewaz :
6) Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony
Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony.
(21) Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.
2 kazdy ma jakąs wiedze
jedni mja jej wiecej innii mniej
Gdyby ktos mial wiecej wiedzy na temat Boga łatwiej byloby w niego uwierzyc
3 Biblia mówi ze wiara jest pewnoscia . a więc zeby byc czegos pewnym tzreba miec jakiąs wiedze na dany temat
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
| Pt cze 16, 2006 20:46 |
|
|
|
 |
|
adam111151
|
Paul Bodrum napisał(a): I jeszcze jedno: uwazasz wiec, ze chrzest nalezy przyjac po uwierzeniu. Czy chrzest jest warunkiem do zbawienia? Ktory kosciol chrzci w taki sposob? Przeciez katolicy i nawet ewangelicy kropia niemowleta ... i oglaszaja nad nimi zbawienie.
takich kosciołów jest wiele
ale przeciez taki sposób chrztu to tylko jeden z warunków
trzeba tez wypełnic inne
a wiec tzreba zawęzac pole poszukiwac ponieważ.
ef 4:
(5) Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest
|
| Pt cze 16, 2006 20:49 |
|
 |
|
adam111151
|
jo_tka napisał(a): Czy wystarczy wiara? Wystarczy. Wystarczyła św. Dobremu Łotrowi na krzyżu. Wystarcza wszystkim żałującym w ostatniej sekundzie. Można powiedzieć, że ich wiara przejawiła się przez jeden - ostatni uczynek - akt żalu.
no niestety sama wiara bez uczynków nie wystarcza ten ostatni uczynek o tym świadczy musi byc uczynek zreszta potwierdza to równiez Biblia (14) Cóż to pomoże, bracia moi, jeśli ktoś mówi, że ma wiarę, a nie ma uczynków? Czy wiara może go zbawić?nie moze (19) Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą. jak widac demony tez maja wiarę i co zostana zbawiaone? nie bo nie maja uczynków Cytuj: W kwestii chrztu. Normalną drogą do zbawienia jest chrzest. Ale Bóg nie jest związany danymi ludziom Sakramentami. Może włączyć do grona zbawionych każdego. I chce włączyć do grona zbawionych każdego człowieka, bo za wszystkich umarł. jest zwiazany swoimi obietnicami bo Bóg nie moze kłamać: 6) Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony kto nie uiwerzy i sie nie ochrzci bedzie potepiony nie ma mowy o wyjatkach Cytuj: BJego próby szukania Boga - otwarcie, choćby nieświadome, na Jego Łaskę - życie w zgodzie z własnym sumieniem - można wierzyć że doprowadzą go - dzięki Łasce - do zbawienia.
jakos za czasów Noego nie doprowadziło ich to do "zbawienia" utoneli a pewnie byli wsród nich "dobrzy " ludzie tak samo w sodomie a wiec zycie w zgodzie z własnym sumieniem które jest daleko od Boga niec nie pomoze Cytuj: Kolejne pytanie brzmi: co znaczy poznać. Czy ktoś kto usłyszał, to już poznał?
to dobre pytanie odpowiedź nie nie poznał ale mial daną szanse . Mógł poznać . i teraz zalezy to od niego czy chce poznać Cytuj: Czy we wszystko co słyszysz - wierzysz? Przecież nie. Czy są takie sytuacje, w których człowiek słyszał, ale nie mógł - z jakichś wewnętrznych przyczyn - uwierzyć?
jakie to przyczyny? czy jesli ktos przyszedłby do ciebie i powiedzial ci ze pali sie twój blok to jakie znaczenie mialoby czy mu uwierzysz czy nie? jesli bys pozostała w domu spłonełabys . a wiec wewnetrzne przyczyny ...jakie? Cytuj: Zna jego serce i tło każdego jego czynu. Wie, co mógł, co było dla niego niemożliwością.
oczywiscie Bóg zna jego serce. i jesli jego serce jest szczere to pomoize mu uwierzyc Cytuj: I wreszcie kwestia chrztu dzieci. Dzieci są chrzczone w wierze rodziców/ opiekunów. Więc zawsze jest wiara i pragnienie chrztu.
no tak .
rodzice chca dla dzieci jak najlepeij
tylko czy taki chcrest na sile ma jakies znaczenie dla Boga?
|
| Pt cze 16, 2006 21:07 |
|
|
|
 |
|
adam111151
|
akacja napisał(a): Ale wciąż nie wiem jak pogodzić powszechność zbawienia, to że Bóg chce by wszyscy ludzie zostali zbawieni z tym że w obecnym świecie spotykamy się powszechnie z odrzucaniem Boga przez bardzo wielu ludzi. ]
Bóg chce zeby wszyscy zostali zbawieni .
ale to ludzie bedą o sobie decydowac .
to kazdy sam za siebie zda sprawe Bogu i odpowie na pytanie :
czy chcesz zostac zbawiony?
bo nie ma obowiazku zostac zbawionym .
to dar od Boga
|
| Pt cze 16, 2006 21:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Jak???
Myślę, że najprostsze odpowiedzi sa najmądrzejsze. Cała ta filozofia i teologia błaka się i wyjasnie rzeczy które sama stworzyła.
Ja uwazam nastepująco. Każdy w kazdej sekundzie swojego zycia stoi przed wyborem. Zawsze może iśc w prawo lub moze iśc w lewo. Zawsze wie którędy powinien pójśc, lecz nie zawsze wybiera dobrze. Natomiast to która drogą pójdziemy rodzi konsekwencje. A z konsekwencji składa się nasze zycie, na które potem albo narzekamy albo nie.
Skoro jestesmy (ludzie) tak bardzo do siebie podobni tzn. ze zostalismy stworzeni na przykładzie jakiegos wzoru. Czyzby to było przypadkowe? Tak bardzo podobni a każdy jest inny? Czyż to nie jest paradoks? Ktos sobie z nas zakpił???
Raczej nie. Całe to gadanie ja jestem katolikiem, ja ateistą a ja fanem rocka jest do bani. Dziecinada. Jeżeli nie potrafimy wyjaśnic położenia w którym się znajdujemy - wrócmy do źródeł, do poczatku. W raju było prosto! On patrzył na jej piersi a ona vice versa ale chyba było zbyt łatwo...za dobrze hahaha. Ale człowiek juz taki jest ze dzieli się i dzieli i dzieli. Na szczęście ktos gdzieś przewidział powstanie jednego wspólnego organizmu-jednego ciała, w którym palec nie powie " nie bede gadał z dupą bo jestem palcem" Kazdy ateista, palec,nerka i inne cześci organizmu wiedza nawzajem o sobie i siebie znaja. Natomiast cała ta banda krzyczacych podobna jest do 2 mrówek które kłóca sie do której należy słon na którym siedzą. Naprawde nauczmy sie mysleć i nie omijać prosych i ciekawych rzeczy wokół nas bo moze się kiedys okazać że przeszlismy koło nieba nie zauwarzając go. Pozdrawiam wszystkich, którzy zakumali juz dawno czacze, proste zasady o których mówiła pani w podstawówce i starają sie wg nich zyc. A co będzie potem zobaczymy. Kiedys byłem w jednym z kosciołów protestanckich w Polsce teraz powróciłem do kk a obecnie jezdżę po świecie poznaję mnóstwo ludzi z całego świata i uwazam że są wspaniali. Każdemu tego zycze. Nie zaniedbuje przy tym kochanej rodziny zonki i synka  których gorąco całuję! Pa
|
| Pt cze 16, 2006 22:10 |
|
 |
|
akacja
|
adam111151 napisał(a): Bóg chce zeby wszyscy zostali zbawieni . ale to ludzie bedą o sobie decydowac . to kazdy sam za siebie zda sprawe Bogu i odpowie na pytanie : czy chcesz zostac zbawiony?
bo nie ma obowiazku zostac zbawionym . to dar od Boga Tylko pytanie do kiedy człowiek może zdecydować o swoim zbawieniu. Patrząc na ten świat, jak żyją ludzie bardzo wielu odrzuca Boga czy można mieć więc obawę że zostaną potępieni? Choćby czytając tu na forum że odrzucają wiarę dlatego że wydaje im się że to legendy sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem. Nie mieli jasnego poznania Boga bo żaden człowiek nie widział Boga. Albo ktoś urodził się np w ateistycznej rodzinie, i tam otrzymał złe wzorce zachowań, i powiela w swym życiu błędy rodziców. Albo żyjemy w społeczeństwie, które stworzyło pewne struktury zła i jemu ulegamy. Grzeszymy bo tak czyni otoczenie, a także na skutek osłabionej natury ludzkiej, skłonnej do zła wskutek grzechu pierworodnego. Można z tego przypuszczać że wielu ludzi zostanie potępionych. Czy w tych wszystkich wypadkach można mówić że wybór zła i odrzucenia Boga był wyborem zupełnie wolnym skoro człowiek żyjąc na ziemi nie miał jasnego poznania Boga bo nikt Boga nie widział? Widzieliśmy może kiedyś osobę będącą na łożu śmierci, traci przytomność czy jest nieprzytomna, nie wie co wokół niej się dzieje, nie rozpoznaje osób, ledwo co wypowiada jakieś słowa, doprawdy trudno mi wyobrazić sobie by osoba w takim stanie była w stanie świadomie wzbudzić akt żalu za grzechy i opowiedzieć się ze chce zostać zbawiona. Czy Bóg osobie w takim stanie daje łaskę jasnego poznania Boga i opowiedzenia się tej osoby że chce zostać zbawiona? Czy też w chwili śmierci, gdy mózg i serce przestaną pracować, zanikną procesy życiowe człowiek w sposób jasny pozna Boga, czy będzie jeszcze wtedy mógł opowiedzieć się ze chce zostać zbawionym? Czy też w chwili śmierci to już jest za późno i ta decyzja musi dokonać się gdy jeszcze żyje? Przytoczę cały ten fragment z Dzienniczka s. Faustyny Cytuj: Miłosierdzie Boże dosięga nieraz grzesznika w ostatniej chwili w sposób dziwny i tajemniczy. Na zewnątrz widzimy, jakby wszystko było stracone, lecz nie tak jest, dusza oświecona promieniem silnej łaski Bożej ostatecznej, zwraca się do Boga w ostatnim momencie z taką siłą miłości, że w jednej chwili otrzymuje od Boga przebaczenia win i kar. O jak niezbadane jest miłosierdzie Boże. Ale, o zgrozo! Są też dusze, które dobrowolnie i świadomie tę łaską odrzucają i nie gardzą.Chociaż już w samym skonaniu, Bóg miłosierny daje duszy ten moment jasny wewnętrzny, że jeżeli dusza chce, ma możność wrócić do Boga. Lecz nieraz u dusz jest zatwardziałość tak wielka, że świadomie wybierają piekło, udaremniając wszystkie modlitwy, jakie inne dusze za nimi do Boga zanoszą i nawet same wysiłki Boże (Dz 1698)
|
| So cze 17, 2006 17:02 |
|
 |
|
adam111151
|
akacja napisał(a): [
bo nie ma obowiazku zostac zbawionym . to dar od Boga
Tylko pytanie do kiedy człowiek może zdecydować o swoim zbawieniu. Patrząc na ten świat, jak żyją ludzie bardzo wielu odrzuca Boga czy można mieć więc obawę że zostaną potępieni?
Apostoł Paweł jasno powiedzial 4) To zaś, co niegdyś zostało napisane, napisane zostało i dla naszego pouczenia, abyśmy dzięki cierpliwości i pociesze, jaką niosą Pisma, podtrzymywali nadzieję. Biblia została napisana dla naszego pouczenia dla naszego pozytku a jesli tak to wszystko c o wniej zawarte ma słuzyc naszemu dobru Jezus powiedział jasno: (37) A jak było za dni Noego, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. (38) Albowiem jak w czasie przed potopem jedli i pili, żenili się i za mąż wydawali aż do dnia, kiedy Noe wszedł do arki, (39) i nie spostrzegli się, aż przyszedł potop i pochłonął wszystkich, tak również będzie z przyjściem Syna Człowieczego. (40) Wtedy dwóch będzie w polu: jeden będzie wzięty, drugi zostawiony. (Ew. Mateusza 24:34-40, Biblia Tysiąclecia) a wiec tak jak za dni Noego tylko ci którzy wsiedli na arkę przeżyli ,tak też bedzie kiedy przyjdzie Jezus. i za dni noego tez byli ludzie którzy odrzucili Boga i zostali potępieniCytuj: Choćby czytając tu na forum że odrzucają wiarę dlatego że wydaje im się że to legendy sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem. Nie mieli jasnego poznania Boga bo żaden człowiek nie widział Boga. Albo ktoś urodził się np w ateistycznej rodzinie, i tam otrzymał złe wzorce zachowań, i powiela w swym życiu błędy rodziców. Albo żyjemy w społeczeństwie, które stworzyło pewne struktury zła i jemu ulegamy.
to nie jest usprawiedliwienie ze nie chcialo misie wierzyc w cos co inni mówili jesli ktos mi dzis powiez ze jutro przyjdzie fala powodziowa a ja pomysle ze on sie myli ,albo ze to bajki , albo że... a potem ta fala przyjdzie to myslisz ze moja niewiedza mnie usprawiedliwi? nie fala zaleje wszytko a czy Żydów w I wieku usprawiedliwiło to ze nie wierzyli Jezusowi? nie. zostali potepieni Cytuj: Grzeszymy bo tak czyni otoczenie, a także na skutek osłabionej natury ludzkiej, skłonnej do zła wskutek grzechu pierworodnego. Można z tego przypuszczać że wielu ludzi zostanie potępionych. Czy w tych wszystkich wypadkach można mówić że wybór zła i odrzucenia Boga był wyborem zupełnie wolnym skoro człowiek żyjąc na ziemi nie miał jasnego poznania Boga bo nikt Boga nie widział? w tych wszystkich wypadkach oczywiscie niemozemy tak mówić nie mozemy tak mówic np w wypadku ludzi z Korei północnej ale w wypadku Polski i wiekszosci świata tak mozemy mówić w Polsce kazdy moze poznac wole bożą i jego prawa i zasady i tylko własne widzimi sie moze spowodowac ze ktos nie pozna Boga np . jaki problem mają wszyscy którzy pisza tu na forum aby dowiedzieli sie czego Bóg od nich wymaga? jesli nawet czegos nie rozumieja moga zapytac moga sprwadzic w internecie, moga przeczytac w Biblii a wiec każdy z tego forum przy odrobinie chęci moze sie dowiedziec czego Bóg wymaga od ludzi to tylko wygoda powodują ze mówią oni: ja nie wiem , nie słyszalem nie rozumialem ma wolna wole i moze sie dowiedziec i zrozumiec chyba ze jest niepełnosprawny umysłowo Cytuj: Widzieliśmy może kiedyś osobę będącą na łożu śmierci, traci przytomność czy jest nieprzytomna, nie wie co wokół niej się dzieje, nie rozpoznaje osób, ledwo co wypowiada jakieś słowa, doprawdy trudno mi wyobrazić sobie by osoba w takim stanie była w stanie świadomie wzbudzić akt żalu za grzechy i opowiedzieć się ze chce zostać zbawiona.
nie mówimy tu o takich osobach które sa chore umysłowo lub nieswiadome tego ze zyją
P[/url]
|
| So cze 17, 2006 17:40 |
|
 |
|
akacja
|
adam111151 napisał(a): Apostoł Paweł jasno powiedzial 4) To zaś, co niegdyś zostało napisane, napisane zostało i dla naszego pouczenia, abyśmy dzięki cierpliwości i pociesze, jaką niosą Pisma, podtrzymywali nadzieję.
Biblia została napisana dla naszego pouczenia dla naszego pozytku
a jesli tak to wszystko c o wniej zawarte ma słuzyc naszemu dobru (...) i za dni noego tez byli ludzie którzy odrzucili Boga i zostali potępieni To oznacza że w Biblii zawarta jest prawda o Bogu, i ten kto ją odrzuci ten zostanie potępionym. Tylko zauważ że obecność Boża jest na tym świecie ukryta, za mgłą, człowiek w sposób pewny i jasny nie doświadcza Boga. W pełni ujrzy Go dopiero po śmierci. adam111151 napisał(a): w tych wszystkich wypadkach oczywiscie niemozemy tak mówić nie mozemy tak mówic np w wypadku ludzi z Korei północnej ale w wypadku Polski i wiekszosci świata tak mozemy mówić w Polsce kazdy moze poznac wole bożą i jego prawa i zasady i tylko własne widzimi sie moze spowodowac ze ktos nie pozna Boga
np . jaki problem mają wszyscy którzy pisza tu na forum aby dowiedzieli sie czego Bóg od nich wymaga? jesli nawet czegos nie rozumieja moga zapytac moga sprwadzic w internecie, moga przeczytac w Biblii
a wiec każdy z tego forum przy odrobinie chęci moze sie dowiedziec czego Bóg wymaga od ludzi to tylko wygoda powodują ze mówią oni: ja nie wiem , nie słyszalem nie rozumialem ma wolna wole i moze sie dowiedziec i zrozumiec chyba ze jest niepełnosprawny umysłowo
Czy to oznacza że człowiek żyjąc na tej ziemi ma dokonać wyboru czy wierzy że to co pisze w Biblii jest prawdą, przyjąć tą prawdę i uwierzyć w Jezusa i jeszcze za życia będąc świadomym określić że chce zostać zbawionym. Więc patrząc jak wielu ludzi odrzuca Boga można przypuszczać że wielu zostanie potępionych a tylko nieliczni, którzy przyjęli wiarę zostanie zbawionych. adam111151 napisał(a): nie mówimy tu o takich osobach które sa chore umysłowo lub nieswiadome tego ze zyją
To oznacza że tą teorię iż na łożu śmierci Bóg daje człowiekowi ostatnią możliwość tego że może dokonać wyboru Boga należy obalić? Przeczytaj te słowa z Dzienniczka s. Faustyny napisane przeze mnie wyżej.
Osoba umierająca np po wylewie krwi do mózgu jest nieprzytomna więc wydaje się że nie może już dokonać świadomego wyboru opowiedzenia się Bogiem bo taki wybór miała dokonać gdy była świadoma za życia? Czy Bóg umierającemu człowiekowi przechodzącemu do wieczności daje łaskę jasnego poznania Boga a zarazem pokazuje teo co czyniła w życiu i ostatecznej możliwości wyboru czy chce być zbawionym? Czy uważasz że tak nie jest?
|
| So cze 17, 2006 19:14 |
|
 |
|
adam111151
|
akacja napisał(a): To oznacza że w Biblii zawarta jest prawda o Bogu, i ten kto ją odrzuci ten zostanie potępionym. Tylko zauważ że obecność Boża jest na tym świecie ukryta, za mgłą, człowiek w sposób pewny i jasny nie doświadcza Boga.
oj nie doświadcza i to w całej pełni (19) Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił. (20) Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę, to tylko wymówka ze Boga nie mozna poznać Boga mozna poznac z Biblii i poprzez dzieła które widzimy Cytuj: W pełni ujrzy Go dopiero po śmierci.
trudno z tym polemizowac zwalszcza ze nigdzie o tym nie ma mowy Cytuj: Czy to oznacza że człowiek żyjąc na tej ziemi ma dokonać wyboru czy wierzy że to co pisze w Biblii jest prawdą, przyjąć tą prawdę i uwierzyć w Jezusa i jeszcze za życia będąc świadomym określić że chce zostać zbawionym. dokladnie tak wolna wola pozwala nam na takie dzialanie Cytuj: To oznacza że tą teorię iż na łożu śmierci Bóg daje człowiekowi ostatnią możliwość tego że może dokonać wyboru Boga należy obalić?
jesli ktos na łozu smierci zdazy uwierzyc i sie ochrzcic to nie nalezy tego obalac ale mysle ze to raczej niewykonalne choć pewnie pojedyncze przytpadki moga się zdażyc. Cytuj: Czy Bóg umierającemu człowiekowi przechodzącemu do wieczności daje łaskę jasnego poznania Boga a zarazem pokazuje teo co czyniła w życiu i ostatecznej możliwości wyboru czy chce być zbawionym? Czy uważasz że tak nie jest?
nie znam takiego człowieka który tak miał
a i w Biblii na ten temat nic nie czytałem
|
| So cze 17, 2006 19:41 |
|
 |
|
-olfik-
|
adam111151 napisał(a): Cytuj: Czy to oznacza że człowiek żyjąc na tej ziemi ma dokonać wyboru czy wierzy że to co pisze w Biblii jest prawdą, przyjąć tą prawdę i uwierzyć w Jezusa i jeszcze za życia będąc świadomym określić że chce zostać zbawionym. dokladnie tak wolna wola pozwala nam na takie dzialanie
Chodzi o wybor losowy czy swiadomy? Bo jak swiadomy, to trzeba najpierw miec jakies podstawy do dokonania tego wyboru. A jakos nikt nie chce wykazac, czemy akurat ze wszystkich swietych ksiag akurat w Biblii jest cokolwiek prawdziwgo.
|
| So cze 17, 2006 20:13 |
|
 |
|
adam111151
|
-olfik- napisał(a): adam111151 napisał(a): Cytuj: Czy to oznacza że człowiek żyjąc na tej ziemi ma dokonać wyboru czy wierzy że to co pisze w Biblii jest prawdą, przyjąć tą prawdę i uwierzyć w Jezusa i jeszcze za życia będąc świadomym określić że chce zostać zbawionym.
dokladnie tak wolna wola pozwala nam na takie dzialanie
Chodzi o wybor losowy czy swiadomy? Bo jak swiadomy, to trzeba najpierw miec jakies podstawy do dokonania tego wyboru. A jakos nikt nie chce wykazac, czemy akurat ze wszystkich swietych ksiag akurat w Biblii jest cokolwiek prawdziwgo.
To akurat(to o Biblii) juz wielkorotnie zostało wykazane
i oczywiscie chodzi o wybór swiadomy
|
| So cze 17, 2006 20:19 |
|
 |
|
-olfik-
|
adam111151 napisał(a): To akurat(to o Biblii) juz wielkorotnie zostało wykazane i oczywiscie chodzi o wybór swiadomy
To moze podaj watki, gdzie to bylo dyskutowane, chetnie sprawdze. I czy czasem wierni innych wyznan podobnie nie wykazali wyzszosci swoich swietych ksiag?
|
| So cze 17, 2006 20:47 |
|
 |
|
adam111151
|
-olfik- napisał(a): [ To moze podaj watki, gdzie to bylo dyskutowane, chetnie sprawdze. I czy czasem wierni innych wyznan podobnie nie wykazali wyzszosci swoich swietych ksiag?
moze jeszcze Biblię za ciebie przezcytać?
|
| So cze 17, 2006 22:01 |
|
|
|