Prawo moralne a nieszkodliwosc czynu - dylemat
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Prawo moralne a nieszkodliwosc czynu - dylemat
wozz napisał(a): 2. Homoseksualizm nie potrzebuje przyzwolenia. On po prostu jest czy nam się to podoba czy nie. Jakie mamy moralne prawo do odmawiania im legalizacji związków skoro w żaden sposób nas to nie dotyczy ( równie dobrze mógłbym żadać zakazu legalizacji związku dla mojej brzydkiej sąsiadki czy dla komunistów)
A jakie prawo moralne mamy do odmawiania legalizacji bigamii? Albo odmawiania legalizacji związków nieletnich?
|
Pn cze 19, 2006 12:06 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
SweetChild napisał(a): A jakie prawo moralne mamy do odmawiania legalizacji bigamii? Albo odmawiania legalizacji związków nieletnich?
Nie mamy, kierujemy się zwyczajami, rozumem i etyką. Poligamia jako taka nie jest zakazana prawnie, po prostu w świetle polskiego prawa nie są to małżeństwa.
Za wikipedią: "Ojciec Eugene Hillman, autor książki "Rozważania nad wielożeństwem", pisze: "Nigdzie w Nowym Testamencie nie znajduje się żaden wyraźny nakaz małżeństw monogamicznych lub żaden wyraźny zakaz praktykowania poligamii." Jezus nie wypowiadał się przeciwko poligamii, chociaż praktykowana była ona przez współczesnych mu Żydów. Ojciec Hillman podkreślił fakt, że Kościół rzymskokatolicki zabronił poligamii, aby dostosować się do kultury greko-romańskiej (która nakazywała monogamię, ale jednocześnie tolerowała konkubinat oraz prostytucję). Cytuje on za Św. Augustynem: "Zaprawdę w czasach nam współczesnych, oraz zgodnie z romańskim zwyczajem, nie można już wziąć drugiej żony.""
Związki (zapewne chodzi o małżeństwa) nieletnich stały się nielegalne dopiero bardzo niedawno. Przypomnij sobie wieki prymatu Krk w europie łacińskiej - małżeństwa nieletnich były rzeczą jak najbardziej naturalną.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn cze 19, 2006 12:35 |
|
 |
Paschalis
|
W kwestii etyki ja jestem zdecydowanym kantystą.
Kant uznawał, że są dwa imperatywy kategoryczne w kwestii moralnej.
1. Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem.
2. Postępuj tak, byś człowieczeństwa tak w sobie, jako też w osobie każdego innego, używał zawsze zarazem jako celu, nigdy tylko jako środka.
Pierwsza kwestia nie wystarczy. Musi być również brany pod uwagę drugi imperatyw, a z nim akty homoseksualne stoją w sprzeczności: są wbrew naturze ludzkiej, a natura ludzka warunkuje człowieczeństwo => człowieczeństwo w akcie homoseksualnym (własne i partnera) jest użyte jako środek do osiągniecia przyjemności, wbrew temuż człowieczeństwu => akty homoseksualne są niemoralne.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn cze 19, 2006 12:42 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Paschalis napisał(a): 2. Postępuj tak, byś człowieczeństwa tak w sobie, jako też w osobie każdego innego, używał zawsze zarazem jako celu, nigdy tylko jako środka. [...]Musi być również brany pod uwagę drugi imperatyw, a z nim akty homoseksualne stoją w sprzeczności: są wbrew naturze ludzkiej,[...] Co jest wbrew naturze ludzkiej? Seks nieprokreacyjny? No to ja z żoną takowy uprawiam, tak dla przyjemności po prostu. Cytuj: [...]a natura ludzka warunkuje człowieczeństwo => [...]
Cóż, wynikanie z błędnych założeń prowadzi do błędnych wniosków.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn cze 19, 2006 12:52 |
|
 |
SweetChild
|
filippiarz napisał(a): Nie mamy, kierujemy się zwyczajami, rozumem i etyką. Taką odpowiedź miałem nadzieję usłyszeć  filippiarz napisał(a): Poligamia jako taka nie jest zakazana prawnie, po prostu w świetle polskiego prawa nie są to małżeństwa. Czyli tak jak homo-związki. filippiarz napisał(a): Związki (zapewne chodzi o małżeństwa) nieletnich stały się nielegalne dopiero bardzo niedawno. Przypomnij sobie wieki prymatu Krk w europie łacińskiej - małżeństwa nieletnich były rzeczą jak najbardziej naturalną.
Chodziło mi właśnie o przykłady z pogranicza, aby wprowadzić trochę relatywizmu czasoprzestrzennego 
|
Pn cze 19, 2006 13:04 |
|
|
|
 |
wozz
|
Paschalis napisał(a): Pierwsza kwestia nie wystarczy. Musi być również brany pod uwagę drugi imperatyw, a z nim akty homoseksualne stoją w sprzeczności: są wbrew naturze ludzkiej, a natura ludzka warunkuje człowieczeństwo => człowieczeństwo w akcie homoseksualnym (własne i partnera) jest użyte jako środek do osiągniecia przyjemności, wbrew temuż człowieczeństwu => akty homoseksualne są niemoralne.
1. Czy to że jakaś cecha dotyczy mniejszości populacji to znaczy ,że jest wbrew naturze ludzkiej? Czy celibat ( aseksualna postawa przygniatającej mniejszości społeczeństwa) jest wbrew naturze ludzkiej i jako taki jest niemoralny (jeśli wg Ciebie nie to chyba mamy doczynienia z podwójną moralnością...)
2. Znowu te nieszczęsne poglądy KRK  Nie ma absolutnie nic złego i niemoralnego w dobrowolnym seksie dorosłych osób niezależnie od celu i formy prawnej.
_________________ ŻYCIE WOLNOŚC GODNOŚĆ MIŁOŚĆ PIĘKNO PRAWDA DOBRO TOLERANCJA = CZŁOWIEK
|
Pn cze 19, 2006 13:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja mam tylko takie pytanie:
dlaczego całująca się para jednopłciowa jest przez niektóre tu osoby potępiana? Co tak naprawdę aż tak razi Was w takim zachowaniu?
Może przegapiłam coś i niedoczytałam, a może nie było żadnej racjonalnej odpowiedzi? Tylko proszę nie cytować Biblii, nie wysnuwanie wniosków typu: nasza cywilizacja upadnie, nasze dzieci się pozarażają, albo coś w tym stylu, a proszę o odpowiedź zgadną z własnym sumieniem (abstrahując od wyimagowanych spekulacji spisku gejowskiego).
Mi osobiście inni ludzie nie przeszkadzają dopóki nie robią czegoś co mnie dotyczy.
|
Pn cze 19, 2006 22:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Problem jest taki ze od czasow Platona nie probowano redefiniowac pojecia co to jest rodzina , dopiero za to sie wzieli ludzie od 1970 roku !"
Ale wtedy jakoś nikt nie oburzał aię na widok nagiego faceta na ulicy. A na dodatek Platon był gejem...Podobno zresztą był przystojny i dobrze zbudowany. Jak widać homofobia narodziła się później...
|
Pn cze 19, 2006 23:11 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Ja mam tylko takie pytanie: dlaczego całująca się para jednopłciowa jest przez niektóre tu osoby potępiana? Co tak naprawdę aż tak razi Was w takim zachowaniu Z tego sameg powodu razi co kogos innego razi spaceruajca naga para po ulicy Cytuj: Ale wtedy jakoś nikt nie oburzał aię na widok nagiego faceta na ulicy Czyli niech zyja nudysci i ich odwieczne prawa do chodzenia nago po ulicy Cytuj: A na dodatek Platon był gejem
A takze nudysta 
|
Wt cze 20, 2006 5:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No w pewnym sensie tylko. Grecja nie była seksualnie zakompleksiona. nikogo nie raziła nagość. My za to ponad 2000 lat później jesteśmy dużo bardziej pruderyjni.
"tego sameg powodu razi co kogos innego razi spaceruajca naga para po ulicy"----czyli że wynika to z naszej kultury?
|
Wt cze 20, 2006 6:40 |
|
 |
danbog
|
Cytuj: czyli że wynika to z naszej kultury?
Raczej z niedostatków naszej kultury  .
|
Wt cze 20, 2006 11:10 |
|
 |
Mieszek
|
Rita Cytuj: Ja mam tylko takie pytanie: dlaczego całująca się para jednopłciowa jest przez niektóre tu osoby potępiana? Co tak naprawdę aż tak razi Was w takim zachowaniu?
Może przegapiłam coś i niedoczytałam, a może nie było żadnej racjonalnej odpowiedzi? Tylko proszę nie cytować Biblii, nie wysnuwanie wniosków typu: nasza cywilizacja upadnie, nasze dzieci się pozarażają, albo coś w tym stylu, a proszę o odpowiedź zgadną z własnym sumieniem (abstrahując od wyimagowanych spekulacji spisku gejowskiego).
Mi osobiście inni ludzie nie przeszkadzają dopóki nie robią czegoś co mnie dotyczy.
Ja mam tylko takie pytanie: dlaczego całująca się para jednopłciowa jest przez niektóre tu osoby uważana za wzór do nasladowania? Co tak naprawdę jest w tym, ze aż tak bardzo wam się to podoba i uwazacie to za piekne. Co w tym tam jest dobrego w takim zachowaniu?
Może przegapiłem coś i niedoczytałem, a może nie było żadnej sensownej odpowiedzi? Tylko proszę nie cytować dzieł ateistów, odchodzacyh z KK katolików, innowierców i wogóle pogan. Proszę o nie wysnuwanie wniosków typu: nasza cywilizacja upadnie, nasze dzieci się pozarażają jak tego nie będzie albo coś w tym stylu. A proszę o odpowiedź zgodną z własnym sumieniem (abstrahując od wyimagowanych spekulacji spisku KK i jego etyki która ma za cel rządzic ludźmi).
Mi osobiście inni ludzie nie przeszkadzają dopóki nie robią czegoś co mnie dotyczy. A całowanie się dwóch gejów na ulicy uważam za złosliwe manifestowanie swej odmienności.
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Cz cze 22, 2006 19:46 |
|
 |
wozz
|
Mieszek napisał(a): Ja mam tylko takie pytanie: dlaczego całująca się para jednopłciowa jest przez niektóre tu osoby uważana za wzór do nasladowania? Co tak naprawdę jest w tym, ze aż tak bardzo wam się to podoba i uwazacie to za piekne. Co w tym tam jest dobrego w takim zachowaniu? Jak dla mnie jest to zachowaniw irrelewantne z punktu widzenia oceny dobro/zło. Mnie osobiście brzydzi(podobnie jak wiele innych rzeczy) ale uczucia 2 dorosłych osób to nie nasza sprawa i nie powinniśmy się wtracać Mieszek napisał(a): Może przegapiłem coś i niedoczytałem, a może nie było żadnej sensownej odpowiedzi? Tylko proszę nie cytować dzieł ateistów, odchodzacyh z KK katolików, innowierców i wogóle pogan. Proszę o nie wysnuwanie wniosków typu: nasza cywilizacja upadnie, nasze dzieci się pozarażają jak tego nie będzie albo coś w tym stylu. A proszę o odpowiedź zgodną z własnym sumieniem (abstrahując od wyimagowanych spekulacji spisku KK i jego etyki która ma za cel rządzic ludźmi). Ale o co Ci chodzi? Jakie jest pytanie? Cytuj: Mi osobiście inni ludzie nie przeszkadzają dopóki nie robią czegoś co mnie dotyczy. A całowanie się dwóch gejów na ulicy uważam za złosliwe manifestowanie swej odmienności.
Przeszkadzają Ci ogólnie ludzie całujący sie na ulicy czy tylko homoseksualiści? I w jaki sposób Ciebie to dotyczy?
_________________ ŻYCIE WOLNOŚC GODNOŚĆ MIŁOŚĆ PIĘKNO PRAWDA DOBRO TOLERANCJA = CZŁOWIEK
|
Cz cze 22, 2006 21:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj Mieszek...
Cytuj: A całowanie się dwóch gejów na ulicy uważam za złosliwe manifestowanie swej odmienności.
Naprawdę uważasz że całująca się para robi to złośliwie? Jak do tego doszedłeś?
Co do twojego pytania, to nie widzę zbyt wielu osób które by uważały to za coś pięknego. Wręcz przeciwnie, większość osób to razi, niezależnie od wiary. Pewnie homoseksualiści uważają za coś obrzydliwego, jak się całują heteroseksualni na ulicy. Mimo to niewielu ateistów na tym forum widzi coś złego w całowaniu się dwóch facetów,nie potępiają takich zachowań.
To że nie widzę w czymś nic złego, nie oznacza, że uważam coś za wzór do naśladowania (to samo tyczy się całowania się hetero). Po prostu rozumiem że inni mają potrzebę czułości i nie zamierzam nikogo za to krytykować.
|
Cz cze 22, 2006 21:41 |
|
 |
Kowal
|
o czymś zapomnieliście. Homoseksualista jest człowiekiem i zdarza się że również chrześcijaninem. Nie jego winą jest odmienność tak samo jak nie jest winą murzyna ze urodził się murzynem. Legalizacja tego typu związków jest jedyną drogą do wprowadzenia spokoju. Zabraniając im tego i tego prowadzi jedynie do ucieczki wiernych którzy widzą w Bogu wybawienie do którego nie dopuszczają ich ludzie myślący ze doktryny kościoła to samo dobra dla nich i innych ludzi. Wolność dla wszystkich
_________________ Niech sie dzieje moja wola
|
Cz cze 22, 2006 21:45 |
|
|
|