Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona
 Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu 
Autor Wiadomość

Przejście na religię niechrześcijańską = apostazja = excommunicatio latae sententiae.

A na chrześcijańską można ? :)

Czyli w KrK wolna wola człowieka jest picem ? :o :o :o

Pn cze 19, 2006 16:21

Nie rzucaj się tak bo sobie krzywdę zrobisz ;)
To nie jest złośliwość, po prostu takie sa kościelne przepisy.
Jak się porzuca Krk, to jest to (wydaje mi się) grzech śmiertelny (herezja?). Odstępstwo od wiary jest obarczone klauzulą automatycznej ekskomuniki (excommunicatio latae sententiae - wiążącej mocą samego prawa, która następuje automatycznie po czynie). Zgadnij dokąt trafisz po śmierci, mająć grzech śmiertelny na koncie i nie mogąc się wyspowiadać? :-)
Przejście na religię niechrześcijańską = apostazja = excommunicatio latae sententiae.

Bzdury piszesz filipiarzu. Moja córka nigdy jako dorosła osoba nie zgodziła się na przynależność do Krk ani nie podpisała żadnego cyrografu :o

Jak można wysyłać do piekła nie swoich członków ? :o :o :o

Tego na 100% Krk nie robi ! :)

Pn cze 19, 2006 16:26

Czy człowiek ma wolną wolę względem religii czy jej nie ma !

A czy ktoś tobie zabrania zmiany religii? pytam sie, to jest twoja sprawa bo masz wolną wolę i prawo wyboru, ale od tego co wybierzesz będzie zależało to, czy będziesz miał udział w życiu wiecznym czy nie.
Będąc Chrześcijaninem jestem w stanie wskazać ci tylko drogę którą ja podążam lub z całych sił staram się podążać - bo nikt nie jest bez grzechu, ale to od ciebie zależy czy nią pójdziesz.

Życie wieczne jest nagrodą dla Wiernych i Wytrwałych w Jezusie, a wam sie wydaje, że jest przeznaczona dla każdego bez względu na to, co robi i w co wierzy dopóki, dopóty nie będzie czynił zła.

Widać ze nie rozumiecie Pisma Świętego. Jezus oddał życie za nasze grzechy a my teraz jesteśmy Jego dłużnikami, nie Ojca, lecz Jego z tym, że tu długiem jest Wiara w Niego jako Zbawcę i życie zgodnie z Jego przykazaniami.
Wszystko ma swój cel w Sądzie Ostatecznym, bo każdy będzie sądzony, ale nie każdy będzie miał Adwokata, bo przez swój wolny wybór go po prostu nie chciał.

To Bóg ze względu na to, że Jest miłosierny dał nam Jezusa i zmiażdżył Go cierpieniem za nasze grzechy, przez co dał nam szansę i nadzieję oraz pokazał nam dowód Jego miłości do nas, bo gdyby nie ta szansa już dawno byśmy pili z kielicha gniewu i zapalczywości.

BTW. Jeżeli krowa jest dla ciebie bogiem?, twój wybór, małpa jest dla ciebie bogiem?, twój wybór, ale czy ta krowa lub małpa będzie dla ciebie adwokatem przed Sędzią, ja ci juz mówię ze NIE, prędzej stanie się dowodem twojej winy.[/b]

Pn cze 19, 2006 16:56

rafal3006 napisał(a):
Czy człowiek ma wolną wolę względem religii czy jej nie ma !

A czy ktoś tobie zabrania zmiany religii? pytam sie, to jest twoja sprawa bo masz wolną wolę i prawo wyboru, ale od tego co wybierzesz będzie zależało to, czy będziesz miał udział w życiu wiecznym czy nie.

Będąc Chrześcijaninem jestem w stanie wskazać ci tylko drogę którą ja podążam lub z całych sił staram się podążać - bo nikt nie jest bez grzechu, ale to od ciebie zależy czy nią pójdziesz.

Życie wieczne jest nagrodą dla Wiernych i Wytrwałych w Jezusie, a wam sie wydaje, że jest przeznaczona dla każdego bez względu na to, co robi i w co wierzy dopóki, dopóty nie będzie czynił zła.

Widać ze nie rozumiecie Pisma Świętego. Jezus oddał życie za nasze grzechy a my teraz jesteśmy Jego dłużnikami, nie Ojca, lecz Jego z tym, że tu długiem jest Wiara w Niego jako Zbawcę i życie zgodnie z Jego przykazaniami.
Wszystko ma swój cel w Sądzie Ostatecznym, bo każdy będzie sądzony, ale nie każdy będzie miał Adwokata, bo przez swój wolny wybór go po prostu nie chciał.

To Bóg ze względu na to, że Jest miłosierny dał nam Jezusa i zmiażdżył Go cierpieniem za nasze grzechy, przez co dał nam szansę i nadzieję oraz pokazał nam dowód Jego miłości do nas, bo gdyby nie ta szansa już dawno byśmy pili z kielicha gniewu i zapalczywości.

Ja pytam czy w KrK człowiek ma wolna wolę względem religii tzn. jak dziecko z rodziny katolickiej dorośnie i podejmi pierwszą samodzielną decycję - np. zmieniam religię na Judaizm, to co Krk do takiego młodego człowieka ?

Jeśli KrK powie w tym przypadku - nie pozwalam, takie dziecko do piekła to:

Wolna wola człowieka w KrK jest picem !

bo jeśli dorosły człowiek nie ma prawa wybrać swojej religii i MUSI trwać w religii którą mu narzucili rodzice to jest NIEWOLNIKIEM tej religii, nigdy wolnym człowiekiem.

Nikt w KrK nie posyła Żydów do piekła .... wszyscy innowiercy moga do nieba - takie jest oficjalne stanowisko KrK ! :)

... więc dlaczego to dziecko do piekła ? :o

I tu pytanie do ciebie. Jakim prawem zawłaszczasz sobie niebo wyłącznie dla wyznawców Twojej religii ? Krk tego nie robi a ty jak widać tak ! :o

W czym gorszy jest Bóg Żydów czy Allach od Twojego Boga ? :o

_max_ napisał(a):
BTW. Jeżeli krowa jest dla ciebie bogiem?, twój wybór, małpa jest dla ciebie bogiem?, twój wybór, ale czy ta krowa lub małpa będzie dla ciebie adwokatem przed Sędzią, ja ci juz mówię ze NIE, prędzej stanie się dowodem twojej winy.[/b]

Hindus wierzący w krowę tez będzie razem z tobą w jednym niebie :)
Masz coś przeciwko ? :o :o :o

... a być może nawet sam Hitler będzie z tobą w jednym niebie - masz coś przeciwko ? :)

Pn cze 19, 2006 17:30

Mówiłem coś o KrK?, NIE, wiec nie pisz czegoś, czego ja nie pisałem.

Człowiek w KrK niema własnej woli, jeżeli chodzi o kultowanie innej religii, bo jest w KrK. Jeżeli chcesz kultować dzięki własnej woli coś innego, to wystąp z KrK i będziesz wolny. KTO ci NARZUCA wiarę?

Cytuj:
Nikt w KrK nie posyła Żydów do piekła .... wszyscy innowiercy moga do nieba - takie jest oficjalne stanowisko KrK !

Chyba twoje. KrK nie jest od posyłania do Piekła tylko do głoszenia Dobrej nowiny i tym samym oddalania nawróconych od Piekła.

Cytuj:
I tu pytanie do ciebie. Jakim prawem zawłaszczasz sobie niebo wyłącznie dla wyznawców Twojej religii ? Krk tego nie robi a ty jak widać tak !

1) Ja zawłaszczam?, ja tylko opieram sie na Słowie.
2) KrK jest tylko jednym z kościołów Chrześcijańskich i nie ma wyłączności na Prawdę objawioną w NT.

Cytuj:
W czym gorszy jest Bóg Żydów czy Allach od Twojego Boga ?

Hindus wierzący w krowę tez będzie razem z tobą w jednym niebie Uśmiech...
Masz coś przeciwko ? WoooW WoooW WoooW

... a być może nawet sam Hitler będzie z tobą w jednym niebie - masz coś przeciwko ?

Z twojej wypowiedzi wnioskuje, że jeszcze nie dojrzałeś do niektórych spraw, chcesz dyskutować? przeczytaj Biblię a będziesz wiedział kim jest Bóg Żydów, kim Jezus.

Księgi prorockie i sama Biblia nic nie mówią o Mahomecie i jego bogu, więc nie wiem co Allach ma do Boga Izraela.

Co do Hindusa to ja opieram sie na Piśmie, ale jeżeli chodzi o ciebie, to mówisz jakbyś to ty decydował kto będzie w Niebie.

Hitler Hitlerem, mówisz o nim jakby to przez jego czyny mierzono innym ich własne.

Nie ja jestem od sądzenia, lecz tylko od przekazywania Słów Pisma Świętego a w szczególności Dobrej Nowiny, bo każdy Chrześcijanin ma taki obowiązek "bo kto nie jest przeciwko nam ten jest z nami".

Pn cze 19, 2006 18:43

Ciekawe zatem do jakiej religii należysz, może do Świadków Jechowy ? - czy to wstyd się przyznać ?

W Krk jest pewne, że wszyscy innowiecy, łacznie z Hindusem wierzącym w krowę mogą do nieba :)

A jak jest w twojej religii, chyba nie jesteś kolejnym Rehelixem, którego trzeba sprowadzać na normalne myślenie :)

Rehelix też był pewien że do nieba tylko i wyłacznie wierni Jezusowi Chrześcijanie, ale po dyskusji zmienił zdanie :)

Pn cze 19, 2006 18:56

Człowiek w KrK niema własnej woli, jeżeli chodzi o kultowanie innej religii, bo jest w KrK. Jeżeli chcesz kultować dzięki własnej woli coś innego, to wystąp z KrK i będziesz wolny. KTO ci NARZUCA wiarę?

No i pytanie zasadnicze do Ciebie. Od jakiego momentu ktoś jest członkiem KrK. Bo jeśli powiesz, że to rodzic decyduje jaką jego dziecko ma przyjąć wiarę to wyobraź sobie że urodziłeś się w Indiach i rodzice nakazują ci wierzyć w świętą krowę ! :o

P.S.
Będziesz miał coś w tym przypadku przeciwko świetej krowie ? :)

Pn cze 19, 2006 19:02

A jak sie urodzisz w USA to naturalne będzie dla ciebie przejście z religii X na Y i nikt ci tego nie będzie miała za złe, bo tam współistnieją w zgodzie chyba dosłownie wszystkie religie jakie tylko można na ziemi spotkać. Własnie przed chwilą słyszałem, że na czele jakiegoś kościoła protestanckiego z 2 mln wyznawców stanęła Biskup - KOBIETA !!!! :)

Pn cze 19, 2006 19:10

Ciekawe zatem do jakiej religii należysz, może do Świadków Jechowy ? - czy to wstyd się przyznać ?

W Krk jest pewne, że wszyscy innowiecy, łacznie z Hindusem wierzącym w krowę mogą do nieba :)

A jak jest w twojej religii, chyba nie jesteś kolejnym Rehelixem, którego trzeba sprowadzać na normalne myślenie :)

Rehelix też był pewien że do nieba tylko i wyłacznie wierni Jezusowi Chrześcijanie, ale po dyskusji zmienił zdanie :)

Jeszcze nie poznałeś, do jakiej religi należę, powiem ci jestem Katolikiem( co ciarki cię przechodzą jak słyszysz tą nazwę), ale opieram się w głównej mierze na Biblii a nie na proboszczu i uważam sie bardziej za chrześcijanina inkluzywnego.

Ile razy mam pisać, mogą iść do nieba jak uwierzą w Jezusa Chrystusa, który jest tylko i wyłącznie Bramą do Królestwa Niebieskiego.

Tylko człowiek słabej wiary jest w stanie zmienić zdanie, tymbardziej dyskutując z tobą.

Pn cze 19, 2006 19:14

Bzdury piszesz filipiarzu. Moja córka nigdy jako dorosła osoba nie zgodziła się na przynależność do Krk ani nie podpisała żadnego cyrografu :o

Jak chrzest w Krk miała to cyrograf podpisany ;)

Pn cze 19, 2006 19:19

rafal3006 napisał(a):

Jak chrzest w Krk miała to cyrograf podpisany ;)

A jak urodziłeś sie w Indiach to też podpisałeś cyrograf ze świętą krową ? :)

A wolna wola człowieka to pies ? :)

Pn cze 19, 2006 19:24

Własnie przed chwilą słyszałem, że na czele jakiegoś kościoła protestanckiego z 2 mln wyznawców stanęła Biskup - KOBIETA !!!! :)

Może se stanąć nawet dziecko, to jest sprawa hierarchów Kościoła Protestanckiego i ich instytucji, a nauki Chrystusa może głosić każdy Chrześcijanin, który sam według nich podąża.

Apropo duo co to ma do tematu?

Pn cze 19, 2006 19:25

Jeszcze nie poznałeś, do jakiej religi należę, powiem ci jestem Katolikiem( co ciarki cię przechodzą jak słyszysz tą nazwę), ale opieram się w głównej mierze na Biblii a nie na proboszczu i uważam sie bardziej za chrześcijanina inkluzywnego.

Ile razy mam pisać, mogą iść do nieba jak uwierzą w Jezusa Chrystusa, który jest tylko i wyłącznie Bramą do Królestwa Niebieskiego.

Jakie ciarki, prawie wszyscy w mojej rodzinie to katolicy ....

Ty chyba jesteś jeszcze lepszy od Rehelixa, czyżbyś sądził że 10% katolików do nieba a 90% ludzkości do piekła ?? :o

mogą iść do nieba jak uwierzą w Jezusa Chrystusa, który jest tylko i wyłącznie Bramą do Królestwa Niebieskiego

...pomyśl troche i sam sobie wywnioskuj jakie tu bzdury wypisujesz :)

Lepiej wróć na 100% do KrK - bedziesz mądrzejszy :)

Pn cze 19, 2006 19:31

Ty chyba jesteś jeszcze lepszy od Rehelixa, czyżbyś sądził że 10% katolików do nieba a 90% ludzkości do piekła ?? :o

Jak do ściany, a czy w Jezusa jako zbawiciela wierzą tylko katolicy?

rafal3006 napisał(a):
...pomyśl troche i sam sobie wywnioskuj jakie tu bzdury wypisujesz :)

Napisz, na jakiej podstawie sądzisz ze jest to bzdura, dyskutujesz o czymś, o czym nie masz pojęcia, bo gdybyś czytał Biblię to wiedział byś ze pisze tak, jak jest w niej jest napisane. Tym samym mówisz, że bzdurą są słowa Jezusa.

rafal3006 napisał(a):
Lepiej wróć na 100% do KrK - bedziesz mądrzejszy :)

To jest dopiero argument mądrego...

Z mojej strony jeżeli chodzi o ciebie to EOT, ponieważ... wybacz, ale nie zmądrzałem tak, żeby osiągnąć twoj poziom.

Pn cze 19, 2006 19:53

No to niech ci będzie że 1,5mld Chrześcijan do nieba a 5 mld innowierców do piekła - jeszcze nie widzisz bzdury w swoim rozumowaniu ?

A dlaczego Twoim zdaniem Żydzi, Muzułmanie, Buddyści, Hinduiści ... itp nie mogą do nieba ? :o

Nie mam ochoty nawracać kolejnego rehielixa ...

Pn cze 19, 2006 21:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona