Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu
Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
_max_ napisał(a): Nie wiem, co zrobi Bóg - bo Nim nie jestem -jak wyjdzie przed nim osoba, która nie wierzyła w Jezusa, ale Pismo mówi mi, że abym ja był zbawiony to musze uwierzyć w Jezusa i iść jego drogą a nie iść po omacku i liczyć, ze sie może dostane do Królestwa Niebieskiego.
Ale wszyscy innowiercy myślą dokładnie tak samo To ich pisma święte wskazują im jak dostąpić zbawienia a twój NT mają w nosie i nigdy nie uwierzą w Chrystusa _max_ napisał(a): "Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po [b]otrzymaniu pełnego poznania prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy[/b], ale jedynie jakieś przerażające oczekiwanie sądu i żar ognia, który ma trawić przeciwników.
Ano właśnie, jeśli tak rozumujesz to misjonarze są potworami, bo przekazują innowiercom pełnię prawdy i 10% nawróconych do nieba a 90% którzy odrzucili prawdę misjonarza do piekła _max_ napisał(a): 15. I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16. Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
... i wychodzi na to że misjonarze to zbrodniarze - patrz wyżej
... i wychodzi na to że tylko ten kto przyjmie chrzest i uwierzy w Chrystusa będzie zbawiony, reszta do piekła - pisze przecież jak wół !
Max, twój fundamentalny błąd polega na tym, że odszedłeś od KrK i jesteś samotnym białym żaglem, próbującym samodzielnie zrozumieć Biblię czytając ją na okrągło i odrzucając wielowiekowe prace najwybitniejszych teologów ....
A oficjane stanowisko KrK i Judaizmu jest takie, że innowiercy mogą do nieba - i Ty tego nie jesteś w stanie zaakceptować wymachując pojedyńczym zdaniem z Biblii 
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Wt cze 20, 2006 17:52 |
|
|
|
 |
Astronom
|
_max_ napisał(a): Cytuj: No i pytanie czy 900 Japończyków którzy z ciekawości wysłuchali nauk misjonarza i nie przeszło do KK, poznało Chrystusa czy nie ? Niewiem czy inni, ale ja się czuje jak ten główny bohater filmu "Dzień świstaka". Ile razy można odpowiadać na to, na co już się odpowiedziało kilka bądź kilkanaście razy. Po pierwsze my tu rozmawiamy o zbawieniu a jest to temat "Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu", pomimo tego że o zbawieniu jest już temat odzielny. Po drugie tracimy - a przynajmniej ja - czas, bo równie dobrze mógłbym se porozmawiać ze ścianą albo ze swoją szafą i na to samo by wyszło. 
Krowę na miedzy przekonasz, a ateisty nie!
_________________ "Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]
|
Wt cze 20, 2006 17:56 |
|
 |
Astronom
|
_max_ napisał(a): Cytuj: No i pytanie czy 900 Japończyków którzy z ciekawości wysłuchali nauk misjonarza i nie przeszło do KK, poznało Chrystusa czy nie ? Niewiem czy inni, ale ja się czuje jak ten główny bohater filmu "Dzień świstaka". Ile razy można odpowiadać na to, na co już się odpowiedziało kilka bądź kilkanaście razy. Po pierwsze my tu rozmawiamy o zbawieniu a jest to temat "Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu", pomimo tego że o zbawieniu jest już temat odzielny. Po drugie tracimy - a przynajmniej ja - czas, bo równie dobrze mógłbym se porozmawiać ze ścianą albo ze swoją szafą i na to samo by wyszło. 
Krowę na miedzy przekonasz, a ateisty nie!
_________________ "Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]
|
Wt cze 20, 2006 17:57 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Wysłuchanie nauk misjonarza nie oznacza, że ludzie ci poznali Chrystusa To zalezy czy misjonarz dobrze wyjasnil  Jesli w wyniku nauczania misjionarza tubylec uznał, że istnieje ktoś taki jak Jezus, może nawet uznał że jest to prawdziwy, jedyny Pan, ale odrzucił Go, to będzie wtedy, wg. Pisma, potępiony
Kamyku, jak zwykle brawa za odwagę, Max i Kris schowali głowę w piasek.
Prawie odkryłeś sedno sprawy.
Dogmat KK:
Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony
To zdanie zdaniem moim i Wuja Zbója, a Zbój to naprawdę mądry katolik, jest wewnętrznie sprzeczne.
Nie ma takich ludzi !
Nie można poznać Chrystusa i w niego nie uwierzyć, jeśli ktoś naprawdę poznał to nie ma możliwości, aby nie uwierzył.
Zatem wszyscy tubylcy którzy po wysłuchaniu misjonarza nie przeszli do KK "nie poznali Chrystusa" i nie podlegają pod ten dogmat.
Gdyby było inaczej to misjonarz po pierwsze jest zbrodniarzem, a po drugie powinien sobie na koszulce napisać wielki napis ostrzegający:
Kto pozna moją wiarę i nie przejdzie na nią, będzie potępiony !
To by było w tym przypadku uczciwe, czyż nie ?
Tylko ilu chętnych przybyłoby wówczas na nauki misjonarza ? 
|
Wt cze 20, 2006 18:11 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nie można poznać Chrystusa i w niego nie uwierzyć, jeśli ktoś naprawdę poznał to nie ma możliwości, aby nie uwierzył.
Rozumiem o co Ci chodzi rafale. Ciekawe stanowisko. Ale to już temat na inną dyskusje
|
Wt cze 20, 2006 18:25 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Nie można poznać Chrystusa i w niego nie uwierzyć, jeśli ktoś naprawdę poznał to nie ma możliwości, aby nie uwierzył. Rozumiem o co Ci chodzi rafale. Ciekawe stanowisko. Ale to już temat na inną dyskusje
A z tego wynika Kamyku kapitalna sprawa.
Weźmy np. Crosisa (moderator na forum u Zbója), ateistę z wyboru, pewnie wychowanym w wierze katolickiej przez rodziców który jako dorosły człowiek podjął swoją samodzielną decyzję o wierze:
Zostaję ateistą !
Moim zdaniem to jego święte prawo, jego wybór, jego wolna wola !
i żaden ortodoksa katolik nie ma o nim prawa mówić, debil - pójdzie do piekła, bo Crosis "nie poznał Chrystusa" i nie podlega pod dogmat KK wysyłający do piekła !
Jest po prostu członkiem innej wiary: ateizmu, judaizmu, islamu ... itp
Jeśli założymy, że chrzest decyduje o tym, że jest się katolikiem po wsze czasy to wolna wola człowieka jest picem !
Załóżmy, że Max urodził sie w rodzinie Hinduskiej i rodzice zadecydowali że po wsze czasy ma wierzyć w świętą krowę ! - jak ci się to podoba maxsie ? 
|
Wt cze 20, 2006 18:47 |
|
 |
Astronom
|
rafal3006 napisał(a): Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony
To zdanie zdaniem moim i Wuja Zbója, a Zbój to naprawdę mądry katolik, jest wewnętrznie sprzeczne.
Umiesz wykazać, że jest to wewnętrznie sprzeczne! Jeśli nie to zaproś to dysputy Zbója, to Ci może wyjaśni podstawy logiki
[G.K.Chesterton]
|
Wt cze 20, 2006 19:07 |
|
 |
rafal3006
|
Astronom napisał(a): rafal3006 napisał(a): Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony
Umiesz wykazać, że jest to wewnętrznie sprzeczne! Jeśli nie to zaproś to dysputy Zbója, to Ci może wyjaśni podstawy logiki Logike mamy wspólną ze Zbójem, ustaliliśmy wspólny punkt odniesienia i po problemie wujzboj napisał(a): Nie da sie POZNAC Chrystusa i w niego nie uwierzyc. To wewnetrzna sprzecznosc. rafal3006 napisał(a): ja tu widzę zasadniczą sprzeczność z tym dogmatem KK: Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony.  ,,, bo z tego wynika, że opisani w dogmacie ludzie nie istnieją Nie istnieja. I gdzie tu sprzecznosc? rafal3006 napisał(a): Skutki braku wytłumaczenie ludziom przez KK co w rzeczywistości oznaczają takie dogmaty są fatalne KK nie ma co tlumaczyc, bo to nie KK lecz Jezus zna prawde. KK tylko te prawde rozumie tak, jak jest w stanie ja rozumiec. Zauwaz, ze ogromna wiekszosc ludzi w ogole nie jest w stanie pojac czegos takiego, ze nie bedzie potepionych w ostateczny, nieodwolalny sposob. Dla jednych wiara taka to zacheta do grzechu, dla drugich to uwlaczanie sprawiedliwosci, a dla trzecich - to odebranie wolnosci. A poniewaz w piekle zapewne i tak znajdzie sie wiecej ludzi, niz przypuszczamy (tyle, ze wszyscy kiedys spotkaja sie w niebie) i ze kazdy z potepionych bedzie przekonany o wiecznosci swojej kary, to nic dziwnego, ze KK tak przedstawia nauke o piekle jak przedstawia. Korekta jest niezbedna (i mozliwa) tylko dla potrzeb niektorych osob. Tych, ktorych "klasyczne" rozumienie tego dogmatu odwodzi od wiary, bo swiadczy przeciwko Bozej milosci.
|
Wt cze 20, 2006 19:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wejdź na czat wiara, chcę z Tobą porozmawiać na żywo.
|
Wt cze 20, 2006 20:27 |
|
 |
Astronom
|
rafal3006 napisał(a): Astronom napisał(a): rafal3006 napisał(a): Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony
Umiesz wykazać, że jest to wewnętrznie sprzeczne! Jeśli nie to zaproś to dysputy Zbója, to Ci może wyjaśni podstawy logiki Logike mamy wspólną ze Zbójem, ustaliliśmy wspólny punkt odniesienia i po problemie
Możesz napisać gdzie?
[G.K.Chesterton]
|
Wt cze 20, 2006 21:01 |
|
 |
rafal3006
|
Ja doskonale rozumiem logikę Zbója a on moją
Kto wierzy w Chrystusa, będzie zbawiony.
Kto nie wierzy w Chrystusa, będzie zbawiony.
Dla Zbója oba te zdania są prawdziwe, jeśli przyjmę punkt odniesienia Zbója to dla mnie też będą prawdziwe.
Punkt odniesienia Zbója jest dla mnie zrozumiały, można tak rozumować, choć moim zdaniem to "wariatkowo".
Napisałem Zbójowi, że gdyby to głosił w średniowieczu to płonący stos z Wujem Zbójem, męczennikiem za wiarę, miałby gwarantowany.
Na forum u Zbója wszystko jest wyjaśnione.
|
Śr cze 21, 2006 8:39 |
|
 |
_max_
|
rafal3006 napisał(a): Kamyku, jak zwykle brawa za odwagę, Max i Kris schowali głowę w piasek.
Uderz się w bańkę, może to nic nie pomoże ale przynajmniej fajny dzwięk sie wydobędzie bo puste nieźle rezonuje.
Ile razy mam ci powtarzać jakie jest moje zdanie, obojętnie jakie pytanie zadasz, to moja odpowiedź została ci udzielona już w kilku postach.
EOT
_________________ Mdr 3, 1-9; 4, 7-18; 5, 1-11.14-16
|
Śr cze 21, 2006 9:50 |
|
 |
rafal3006
|
_max_ napisał(a): rafal3006 napisał(a): Kamyku, jak zwykle brawa za odwagę, Max i Kris schowali głowę w piasek.
Uderz się w bańkę, może to nic nie pomoże ale przynajmniej fajny dzwięk sie wydobędzie bo puste nieźle rezonuje. Ile razy mam ci powtarzać jakie jest moje zdanie, obojętnie jakie pytanie zadasz, to moja odpowiedź została ci udzielona już w kilku postach. Ja wiem maxsie, że Twoja odpowiedź jest taka... _max_ napisał(a): 15. I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16. Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
... i ciebie nic poza tym nie interesuje
Nie interesuje cię, czy misjonarz pośle tych nieszczęsnych tubylców do piekła czy nie, nie intersuje cię co byś zrobił gdybyś urodził sie w Indiach i twoi rodzice zdecydowaliby, abyś po wsze czasy wierzył w świętą krowę
Ty po prostu nie jesteś w stanie abstrakcyjnie, logicznie myśleć
Mogę ci tylko współczuć 
|
Śr cze 21, 2006 10:01 |
|
 |
Astronom
|
rafal3006 napisał(a): Na forum u Zbója wszystko jest wyjaśnione.
TAM NIC NIE JEST WYJAŚNIONE !
IDEALIZM MOŻNA SOBIE PODŁOŻYĆ POD GŁOWĘ DO SPANIA I ŚNIĆ O KRASNOLUDKACH ALE IDEALIZM NIE NADAJE SIĘ DO OPISYWANIA RZECZYWISTOŚCI !
JEDYNY SŁUSZNY KIERUNEK FILOZOFICZNY TO TOMIZM !
[G.K.Chesterton]
|
Śr cze 21, 2006 10:06 |
|
 |
rafal3006
|
A moim zdaniem jedyny słuszny kierunek filozoficzny to KOMUNIZM !
To żart oczywiscie
Jeśli masz odwagę astronomie, to wypowiedz sie w temacie misjonarza:
Czy wysłuchanie nauk misjonarza nie oznacza, że ludzie ci poznali Chrystusa ?
Proszę o odpowiedź Astronoma, Krisa i Maxa 
|
Śr cze 21, 2006 10:15 |
|
|
|