Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 16:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
 ATEIZM? zapraszam gorąco! 
Autor Wiadomość

Pozwole sobie włączyć się w twoją z Wozz'em dyskusje.
Cytuj:
Tolerancja - według mnie - to pojęcie względne, wiec - według mnie - nie jest żadną wartością. Co do innych to się mogę zgodzić, mniej wiecej

Oczywiście że względne , a znasz jakieś inne ?

Cytuj:
Tylko, jaki ma to sens, ponieważ zarówno ty nie możesz mnie zrozumieć jak i ja ciebie, bo gdyby było inaczej to, po co te wszystkie kłótnie.

Ja także chętnie tu zaglądam głosząc raczej areligijne poglądy.
Robie to ponieważ :
1. Toczenie dyakusji rozwija intelektualnie.
2. Rozmowy z ludźmi wierzącymi pozwalają mi lepiej ich zrozumieć , a więc lepiej zrozumieć świat w którym żyje.
3. Budując swój światopogląd kożystam z przemyśleń wierzących , by był jakościowo jak najlepszy [ usiłuje poznać prawde ].

Cytuj:
Cytat:
"Bełkot oparty na logice"?

Argument w postaci " " do mnie nie przemawia.

Logika to narzędzie określające spójność.
To że jakiś zestaw twierdzeń jest logicznie spójny nie oznacza że jest prawdziwy.
Prawdziwość danego twierdzenia określamy na podstawie określenia spójności z największą spójną grupą doznań [ dążąc do stworzenia jak największej spójnej grupy doznań - optymalnej organizacji doznań ].

Cytuj:
Nie kwestionuje, ale był [ ZSRR ] oparty w głównej mierze na niewierze, która jest podstawą twojego światopoglądu jako ateisty

Problem ZSRR polegał na tym że był oparty na wierze w zestaw dogmatów zwanych komunizmem [ które okazały się mocno nieprzystające do istniejącego świata ].

Pt cze 23, 2006 21:03

Na forum ateistycznym działa dość aktywna grupka teistów broniacych religii i nieutannie siejących zwątpienie lub częściej rozbawienie wśród ateistów. Myśle, żę jeśli ktoś czuje że odnalazł prawde, pragnie się z nią podzielić z innymi ludźmi, tez by oni prawdę posiedli. A prawa ateistyczna wyzwala umysł z wielu "łańcuchów". Oczywiście z ateistycznego punktu widzenia.
Pozdrawiam

To ty jesteś ateistą, panteistą, czy satanistą, w końcu? :co:

Co do omawianego tematu. Ja myślę, że ateista również powinien móc sie wypowiedzieć na chrześcijańskim forum by poszerzyć krąg dyskusji. Tylko trzeba odróżnić ateistów, od ludzi wrogo nastawionych do KK, posądzających go o niestworzone rzeczy, wyśmiewających i obrażających ich wiarę. Ten drugi przypadek powinien byc zdecydowanie zwalczany przez modów.

So cze 24, 2006 17:54

Problem ZSRR polegał na tym że był oparty na wierze w zestaw dogmatów zwanych komunizmem [ które okazały się mocno nieprzystające do istniejącego świata ].

Problem z ZSRR polegał, na tym, że wulgarnie i brutalnie zwalczał wiarę w Boga. Warto [amiętać, że systemy ateistyczne, wymordowały setki milionów ludzi, w porównaniu z dziesiątkami tysięcy które zgineły w imię wiary chrześcijańskiej, historia ateizmu nie wypada najlepiej.

So cze 24, 2006 18:05

Nie zamieżam bronić komunizmu jako syastemu sprawowania władzy.
Uważam że ma co nieco mankamentów , choć ateizmu akurat do nich nie zaliczam.

Zarówno zbrodniczość jak i głupota komunizmu polegała moim zdaniem nie tyle na wyborze celów , co na zastosowanych środkach.

Zauważ ponadto że ateizm nie jest żadnym spójnym światopoglądem.
Zatem twierdzenie że ateizm wymordował , jest takim samym uogólnieniem jak twierdzenie że teizm wymordował.

Twierdząc że ateizm wymordował rozumiem że mówisz o II Wojnie światowej i polityce Stalinowsko/Hitlerowskiej.
Zaliczanie Hitleryzmu do nurtów ateistycznych jest co nieco naciągane moim zdaniem.

So cze 24, 2006 21:54

Słusznie. Chicałem tylko dać odpór tym z ateistów, którzy co chwila obwiniają KK za przeszłe grzechy i wykazać hipokryzję takiego myślenia, bo systemy zbudowane na ustawowym ateiźmie zabiły bez porównania więcej ludzi niż te zbudowane na doktrynie katolickiej.

N cze 25, 2006 11:23

Niechce mi się kłucić i grzebać w historii , ale :

Jakie to systemy zbudowane na ustawowym ateiźmie masz na myśli ?

N cze 25, 2006 21:18

Cytuj:
Nie kwestionuje, ale był [ ZSRR ] oparty w głównej mierze na niewierze, która jest podstawą twojego światopoglądu jako ateisty

Zgadzam się,że system funkcjonujący w ZSRR nie był wcale ateistyczny.Podobnie można powiedzieć o Chinach pod rządami Mao.
Ciekawy artykuł o tym można znaleźć pod adresem:http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1232
Tekst dotyczący rzeczonego problemu znajduje się w paragrafie bezpośrednio po buddyzmie.Zresztą zachęcam do przeczytania całego artykułu.
Pozdrawiam.

Pn cze 26, 2006 9:11
Paschalis !

Niechce mi się kłucić i grzebać w historii , ale :

Jakie to systemy zbudowane na ustawowym ateiźmie masz na myśli ?

Nie śledzę tematu, ale jeden mogę wymienić: Albania pod dyktaturą Envera Hodży. (Hoxhy)

Pn cze 26, 2006 9:26
http://pl.wikipedia.org/wiki/Enver_Hod%C5%BCa

Pn cze 26, 2006 9:28

Co do ateizmy to sam raczej jestem ateistą poszukującym, bądź chcącym by rzeczywistość była inna niż moja postawa życiowa.
Nasza postawa głęboko katolicka czy ateistyczna wcale nie oznacza, faktu iż jedni czy drudzy się nie mylą.
Znam wielu ludzi niewierzących, których normy moralne i zachowanie oraz postawa wobec innych mogła by być wazorcem dla niejednego katolika, więc nie popadajmy w szablony, że ateista to pedał i komunista.

Pn cze 26, 2006 9:36

Sądze że oprócz Albani do programowo Ateistycznych można by zaliczyć ZSRR , Chiny , Koreę , Kubę.
Pomijając fakt że ateizm przybrał tamformę dogmatyczną [ religijną ] , twierdzenie że Te 5 kraji w ciągu 50 lat wymordowały tyle ludzi co cała reszta [ oparta na teistycznych koncepcjach ] w ciągu 4000 lat co nieco niepoważne.

Zauważ ponadto jeszcze jedną różnice.
Komuniści dość szybko się cywilizują , zauważając że przemoc to głupota.
Koncepcje teistyczne uważające się za doskonałe/niezmienne wciąż realizując swój program.

Pn cze 26, 2006 15:41

Szalony !

Sądze że oprócz Albani do programowo Ateistycznych można by zaliczyć ZSRR , Chiny , Koreę , Kubę.
Pomijając fakt że ateizm przybrał tamformę dogmatyczną [ religijną ] , twierdzenie że Te 5 kraji w ciągu 50 lat wymordowały tyle ludzi co cała reszta [ oparta na teistycznych koncepcjach ] w ciągu 4000 lat co nieco niepoważne.

Zauważ ponadto jeszcze jedną różnice.
Komuniści dość szybko się cywilizują , zauważając że przemoc to głupota.
Koncepcje teistyczne uważające się za doskonałe/niezmienne wciąż realizując swój program.

1. Nie powinno się licytować na ofiary - dlatego nie używajmy tego argumentu.
2. Komuniści się nie cywilizują - oni po prostu odchodzą od komunizmu :-)

Pn cze 26, 2006 18:12

Niezupełnie. Są tacy co zostają, tylko już nie chcą zbawić klasy robotniczej, bo ta jakby zanikła (zdrobnomieszczaniała), lecz znajdują sobie nowe klasy pokrzwdzonych: homoseksualistów, pedofilów (choć tu nie tak jawnie).
To tak dla uzupełnienia.

Pn cze 26, 2006 18:40
Zobacz profil WWW

wozz napisał(a):

Niezupełnie. Są tacy co zostają, tylko już nie chcą zbawić klasy robotniczej, bo ta jakby zanikła (zdrobnomieszczaniała), lecz znajdują sobie nowe klasy pokrzwdzonych: homoseksualistów, pedofilów (choć tu nie tak jawnie).
To tak dla uzupełnienia.

No ale to już nie komunizm tylko SLD :-D
Komunizm to pojęcie dosyc ściśle związane z materializmem dialektycznym, walką klas, bazą i nadbudową i innymi "wynalazkami" marksa i raczej w tym kontekście bym o nim mówił.

Ps: Z tą pedofilią to przesada...

Pn cze 26, 2006 22:32

Post Re: ATEIZM? zapraszam gorąco!
Grygor napisał(a):
Skoro uważacie się za niewieżących a jednak dyskutujecie na róznorakie tematy to znaczy,
ze jednak nie jestescie pewni w 100% nie istnienia Boga.
Czy to że ktoś wieży przeszkadza wam w życiu(skoro jesteście niewieżący)?
Co da wam odwrucenie kogos od poglądów wiary, badz wpędzenie w wątpliwości?
Znam kilku ateistów i z nich tylko jeden (nieświadomie) wyznaje satanizm ideologiczny.
Więc waćpanowie i panny.
Albo jesteście ateistami i nie wieżycie, albo poprostu walczycie z wiarą.
Czekam na wasze komentarze! BYLE NA POZIOMIE bo na innych forach mnie poprostu zjechano za taką wypowiedz:P

Pewnym na 100 procent byc nie mogę,wierzacy mi nie przeszkadzają bo nie czuje niesmaku do siebie z lat chodzenia do kościoła,satanistą nie jestem,dyskutuje też po to żeby nauczyć sie argumentacji,pytanie które zadałeś można skierować też do katolików na forach ateistycznych

Cz lip 20, 2006 17:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona