Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 21:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
 Objawienia prywatne 
Autor Wiadomość

Na pytanie CZY ktos sie objawia w Medjugorie mozna raczej odpowiedziec twierdzaca.

Trudniej znalezc odpowiedz na pytanie KTO sie tam objawia i DLACZEGO.

Nie wiem, czy te wszystkie objawienia sa prywatne, bo zjawa apeluje zwykle przez wizjonerow do wiekszej grupy ludzi. Tak ostatnio np. w Afryce zjawa zaleca modlitwe rozancowa do Siedmiu Bolesci (dzieki temu forum dowiedzialem sie o co chodzi).

Dawno temu na wykladach z teologii fundamentalnej uczono nas, ze nie nalezy sie juz spodziewac przed Paruzja jakiegokolwiek objawienia publicznego. Jak teraz ucza?

Pt maja 28, 2004 23:09
techta, chodzilo mi oczywiscie o Morze Czerwone.

Jacku, wiem... tylko zartowałam!
:-)

So maja 29, 2004 3:05

Do mnie Bóg przemawia przez sumienie,przez bliźniego,
kaznodzieję..a nawet osobiście sam.Jak?To już moja tajemnica.

Nie traktuję tego,jako Objawienia w sensie popularno-idealistycznym.
Staram się postępować,jak pragnie Bóg.Nie zawsze to wychodzi.
Z pomocą Łaski Bożej wypływam na wierzch i nie topię się w grzechach.

Uważam,że jest o wiele więcej Objawień Prywatnych na świecie.
Bracia i Siostry w wierze po prostu z pokory o tym nie mówią.

Jeśli ktoś z góry nie wierzy w Objawienia,to już jego sprawa.
Skoro w JEZUSA nie wierzono,to dlaczego dziwimy się współczesności?

Z Panem Bogiem.

Pn maja 31, 2004 14:25
Post Objawienia prywatne
W objawienia prywatne nie ma obowiązku wiary, niemniej nie można lekko odrzucić "jakaś zjawa".
Nie mam zamiaru przekonywać sceptyków, ale aby utwierdzić się w swoich przekonaniach niech odpowiedzą, wyjaśnią racjonalnie opisane fenomeny.
Guadelupe - indianin, ktoremu objawiała się Madonna nie potrafił przekonać miejscowego biskupa któremu miał zrelacjonować słowa Pani. Ta na dowód prawdy poleciła mu zerwać kwiaty rosnące na wzgórzu - na pustyni żwirowej, w okresie zimy. Zerwał pęk róż? i zawinął w tilmę. Przed biskupem rozwinął tilmę, na której ukazał się obraz Madonny.
Obraz zawieszono w świątyni, przez ok. 5 stuleci wisiał narażony na wpływ czynników atmosferycznych, dotykania, całowania wiernych.
Zabezpieczony został w XXw.
Fenomenem jest, że tilma upleciona ze zwykłych włókien agawy, które wytrzymują nie dłużej niż 20 lat i ulegaja naturalnemu rozkładowi.
Obraz na tilmie jest w idealnym stanie.
W 1963 eksperci z firmy Kodak odkryli, że "istota i charakter obrazu odpowiadają fotografii".
W 1986 r przeprowadzono badania gałek ocznych Madonny, zastosowano technike fotograficzną stosowaną na satelitach, powiększono obraz 2 tys. razy, przpuszczając przez filtry optyczne i stwierdzono, że:
- w obu gałkach ocznych odbity jest obraz sceny, która rozgrywała się podczas rozmowy z biskupem, wykazują precyzję, szczegóły.
- nawet przy wykorzystaniu dzisiejszej techniki nie sposób byłoby namalować tak mikroskopijne obrazy na grubych włóknach tilmy.
W Fatimie troje małych, zastraszonych dzieci dokładnie podało czas cudu danego dla potwierdzenia objawień.
13.X.1917r zebrało się około 70 tys ludzi, w strugach ulewnego deszczu, przemoczeni do suchej nitki, czekali na znak.
Gdy chmury ustąpiły i ukazało się wirujące słońce, w jednym momencie mokre ubrania na ludziach wyschły - zbiorowa halucynacja?
W Licheniu - Matka Boża ukazała się ciężko rannemu żołnierzowi w bitwie pod Lipskim, który modlił sie o ocalenie i prosiła aby odszukał obraz, który mu ukazała.
Szukanie trwało około 20 lat, gdy praktycznie zaczął juz wątpić, wracając z pielgrzymki do Częstochowy, odkrył, że na drzewie niedaleko drogi wisi poszukiwany przez niego obraz. Odkupił go od właściciela pola i zabrał do Lichenia.
Objawienia w których Matka Boża nakreśliła historie Polski do czasów obecnych, nastapiły później, wizjonerem był pasterz Mikołaj.

Cz cze 03, 2004 7:12

U nas w Toronto niedawno hinduska rzezba krowy zaczela pic mleko. W Stanach regularnie ukazuja sie Elvis i UFO. Slyszalem tez o przypadkach ukazywania sie Diabla. Ludzie rozne zeczy widza - nie tylko Matke Boska.

To czy to jest zbiora halucynacja czy przeinaczone zeznania, to juz sprawa kazdego przypadku, ktory wypadaloby analizowac z osobna. Ale tez trzeba sobie zdac sprawe z faktu, ze te objawienia to efekt kultu Marii, a ten kult jest sprzeczny ze Starym Testamentem. Wiec cos tu jest nie tak.

Pt cze 04, 2004 2:32
Zobacz profil WWW

zbiora = zbiorowa

Przepraszam, za literufki. :)

Pt cze 04, 2004 2:34
Zobacz profil WWW

Niezłe porównanie.
Także tajemnica Trójcy Świętej nie wynika ze ST.
Żydzi byli monoteistami.
Dla nich możemy być i czasami jesteśmy poganami,
co wierzą w 3 bogów.

Kult Maryji i ST:

Proszę postawie cytaty obok siebie i przeanalizujcie:

ARKA PRZYMIERZA i MARYJA

Dawid zaszczycony jej obecnością, 2Sm 6:9
Elżbieta zaszczycona jej obecnością, Łk 1:43

otaczana kultem, Ps 132:8 por. 5:8 otaczana kultem, Łk 1:48 i 42

przebywa 3 m-ce w domu Obeda, 2Sm 6:11
przebywa 3 m-ce w domu Elżbiety, Łk 1:56

przynosi błogosławieństwo jego domowi, 2Sm 6:11
przynosi błogosławieństwo Jej domowi, Łk 1:43

Dawid podskakuje z radości przed Arką, 2Sm 6:14
dziecko podskoczyło w łonie Elżbiety na głos Maryi, Łk 1:44 (BG, ks.Wu.)

zawiera w sobie Tablice Prawa, mannę i laskę kapłańską Aarona, Hbr 9:4 nosi w sobie Dawcę Prawa, Chleb Życia i Arcykapłana,
Ga 6:2, J 6:35, Hbr 3:1

nad Nią spoczęła Chwała Pana i obłok, Wj 40:35
zstąpił na Nią Duch Święty i osłania Ją Moc Najwyższego, Łk 1:35

znak obecności Boga wśród Izraela, Ps 132:8
znak obecności Boga wśród ludu, Łk 1:43

miejscem jej jest świątynia niebieska, Ap 11:19
zostaje Wniebowzięta, Ap 12:1 i 4

Pt cze 04, 2004 8:22
Post Objawienia prywatne
JacekN
Odpowiedż w stylu ble, ble...
"Widuje się", "zaczęła pić mleko" - pije jeszcze i ozorem zamiata?
Odpowiedz merytorycznymi argumentami; zaprzecz, udowodnij, że naukowcy się pomylili jesli chodzi o obraz z Guadelupe, lub że to nie było 70 tys ludzi a np 7.

Pt cze 04, 2004 8:34

Post Re: Objawienia prywatne
Bracia Biblijnie Wierzący odnoszą się tak samo do kultu Maryji,
jak Ateiści do istnienia Boga.
Co mam na myśli?
Nie chcę uogólniać,ale porównuję,że odrzucanie Objawionej
Prawdy przez obydwa podmioty dzieje się na podobnych płaszczyznach..

Mówiąc o kulcie Maryji?
Jak Bracia czcicie Maryję - błogosławiąc jej???
Biblia twierdzi,że "błogosławić jej będą wszystkie pokolenia"...
PS.I co sądzicie o porównaniach ze ST???

Pt cze 04, 2004 9:00

"Widuje się", "zaczęła pić mleko" - pije jeszcze i ozorem zamiata?
Odpowiedz merytorycznymi argumentami; zaprzecz, udowodnij, że naukowcy się pomylili jesli chodzi o obraz z Guadelupe, lub że to nie było 70 tys ludzi a np 7.

Alus, prosisz o dowody, a sam ich nie masz. Rozmawiamy o tym w co jestesmy gotowi uwierzyc. Nie masz dowodu, ze obraz jest prawdziwy, to nie zadaj ode mnie dowodu, ze nie jest.

Nie zapominaj, ze przez wieki ludzie modlili sie do Calunu Turynskiego i w wyniku tych modlitw bylo wiele uzdrowien. Nie wiem czy do Ciebie przemawiaja badania izotopowe, ale do Watykanu przemawiaja i oficjalnie przyjete juz jest, ze to falsyfikat z XII wieku. Ale nie byle jaki falsyfikat. Jak narazie nikt nie potrafil wytlumaczyc jak to zostalo zrobione.

So cze 05, 2004 4:45
Zobacz profil WWW

Niezłe porównanie.
Także tajemnica Trójcy Świętej nie wynika ze ST.
Żydzi byli monoteistami.
Dla nich możemy być i czasami jesteśmy poganami,
co wierzą w 3 bogów.

Wiesz... chodzilo mi tu o jedno z przykazan, ale nie wiem czy dobrze po polsku napisze. Chodzi o to, ze Bog mial zabronic czynienia (malowania/rzezbienia/wytapiania) czcigodnych postaci. Tylko jego nalezy czcic. Pojecie Sw. Trojcy naprawdadopodobniej powstalo by nie zaprzeczac temu przykazaniu.

Jesli kult Maryji mialby byc zgodny z nauka ST, to nie dziwi Cie fakt, ze ortodoksyjni Zydzi nie uznali Jej za wielebna? Przepraszam jesli moja uwaga Cie dotyka. Poza tym, ja nie mam nic przeciwko kultowi Maryji. Predzej odrzucilbym ST.

So cze 05, 2004 4:53
Zobacz profil WWW
Nie wiem czy do Ciebie przemawiaja badania izotopowe, ale do Watykanu przemawiaja i oficjalnie przyjete juz jest, ze to falsyfikat z XII wieku.

Oficjalnie???
Pierwsze slysze, skad masz te dane?
O ile wiem to nawet owe izotopowe badania sa podwazane i wcale nie daja jasnego dowodu............ojjj Jacku, skad wziales te wiadomosci?

So cze 05, 2004 8:57
Post Objawienia prywatne
Małe sprostowanie: napisałam - jestem "ona", płeć żeńska.
Autentyczność obrazu z Guadelupe nigdy, przez nikogo nie była podważana. Pod badaniami podpisują się profesorowie, badacze Uniwesytetów, Instytutów Naukowych.
Poleciłabym Tobie, abyś zanim coś napiszesz, starał się wywiedzieć dokładniej.
Badania węglem wskazały na XIII wiek, po dokładym dalszym badaniu, stwierdzono, że:
Całun przeżył pożar (nadpalenia płótna), zamknięty w srebrnej szkatule, wystawiony na temperaturę klkuset stopni i oblany wodą, zmienił zawartość aktywnego węgla - stąd takie wskazania.
Za autentycznością przemawiają:
- na całunie znaleziono pyłki roślin z obszarów syryjsko-palestyńskich, rosnących tam w I wieku.
- układ krwi na głowie odpowiada układowi żył i tętnic człowieka, a układ krwionośny człowieka został odkryty dopiero w XVI wieku.
- monety położone na oczach Jezusa były bite w Jerozolimie w latach 29-35.
- na całunie ślady pozostawiła krew ludzka, nie jest to żadna farba.
- całun jest negatywem.
A jeśli ktoś udowadnia, że jest to falsyfikat, to przy obecnych możliwościach niechże ktoś pokusi się wykonać podobny - udowodni wtedy całemu światu oszustwo.
Podobnie z obrazem z Guadelupy.
Najlepszym sposoben zanegowania byłoby stworzenie idealnie podobnych "falsyfikatów" - nie prościej?
W ST jest zakaz tworzenia obrazów Boga - bo też byłyby tylko wyobrażenia ludzi, dlatego też tyle bóstw zwierząt, kamieni, roślin.
Inaczej rzecz się ma z Jezusem i Matką Boską - oni żyli wśród ludzi.
Nie wiem czy wiesz, ale to Jezus przekazał siostrze Faustynie konieczność namalowania obrazu Jezusa Miłosiernego z napisem "Jezu ufam Tobie", jako narzędzia, przez które bedzie wylewane miłosierdzie na świat.

So cze 05, 2004 9:09

Z programu w TV pare lat temu. Skoro sie tak burzysz, to poszperam za tym.

So cze 05, 2004 13:52
Zobacz profil WWW

Alus, wszystko co napisalas o Calunie pokrywa sie z tym co i ja wiem, ale to nie sa zadne dowody na autentycznosc. Fakt, ze nie potrafimy tego zduplikowac tez niczego nie przesadza. Podobnie jak wspomniany przez Ciebie obraz.

So cze 05, 2004 14:14
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona