Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

ToMu i Kamyk: Zgadzam się z wami, że budowa ŚOB z "budżetówki", to bardzo zły pomysł bo finansowanie takich świątyń powinno mieć formę wolnych decyzji i ofiar wiernych, a nie przymusowej "daniny".

Wciąż jednak nie rozumiem skąd w was taka pasja zwalczania jakichkolwiek objawów handlu w okolicach sanktuariów. Zdarzają się oczywiście nadużycia i z nimi należy walczyć, ale to są naprawdę wyjątkowe sytuacje, które nie powinny rzutować na ocenę całości zjawiska.

Być może akurat wy byliśćie w jednym czy drugim sanktuarium, gdzie akurat jakiś niezdrowe zaintersowanie pamiątkami rzeczywiście panowało, ale to naprawdę nie jest norma i nie należy tego uogólniać. Opisałem wam jak to wygląda w Łagiewnikach, koło których mieszkam, i jak rozmumiem, zgadzacie się, że taka umiarkowana obecność handlu to nicc złego.

Leszek mówi, że mieszka obok Jasnej Góry i że też nie dostrzega tych zjawisk, o których piszecie jakby były normą. Ja mu wierzę (choć nierzadko bywam z nim w nastrojach polemicznych). Dlatego apeluję raz jeszcze bysmy nie rozdmuchiwali problemu ponad miarę i zajęli się raczej rzeczywistymi problemami, których naszemu Kościołowi przecież nie brak.

N cze 25, 2006 8:22

Wciąż jednak nie rozumiem skąd w was taka pasja zwalczania jakichkolwiek objawów handlu w okolicach sanktuariów. Zdarzają się oczywiście nadużycia i z nimi należy walczyć

Paschalisie mi też o to samo chodzi :) Nie mówie że handel w pobliżu takiego sanktuarium jest w ogóle be. Mówie natomiast że nadużycia często mają miejsce, i z nimi nalezy walczyć

Cytuj:
Być może akurat wy byliśćie w jednym czy drugim sanktuarium, gdzie akurat jakiś niezdrowe zaintersowanie pamiątkami rzeczywiście panowało

Ile razy byłem na Jasnej Górze, to tak właśnie było. I nie tylko pamiątkami. wszystko było ważniejsze od tego, żeby na chwile chociaż się pomodlić. To niestety nagminne, że sanktuaria traktowane są przez ludzi jak atrakcje turystyczne, a nie jako kościoły

N cze 25, 2006 10:39

Cytuj:
Wciąż jednak nie rozumiem skąd w was taka pasja zwalczania jakichkolwiek objawów handlu w okolicach sanktuariów. Zdarzają się oczywiście nadużycia i z nimi należy walczyć

Paschalisie mi też o to samo chodzi :) Nie mówie że handel w pobliżu takiego sanktuarium jest w ogóle be. Mówie natomiast że nadużycia często mają miejsce, i z nimi nalezy walczyć

Cieszę się, że się wreszcie zgadzamy. :)

Cytuj:
Być może akurat wy byliśćie w jednym czy drugim sanktuarium, gdzie akurat jakiś niezdrowe zaintersowanie pamiątkami rzeczywiście panowało

Ile razy byłem na Jasnej Górze, to tak właśnie było. I nie tylko pamiątkami. wszystko było ważniejsze od tego, żeby na chwile chociaż się pomodlić. To niestety nagminne, że sanktuaria traktowane są przez ludzi jak atrakcje turystyczne, a nie jako kościoły[/quote]

Ja byłem na Jasnej Gorze raz jeden więc się nie wypowiadam, rozmawiaj o tm z Leszkiem, który tam mieszka.

Mogę ci natomiast powiedzieć, że w sanktuarium Bożego Miłosierdzia, byłem wielokrotnie: zarówno w dni powszednie, niedziele, jak i w Święto Bożego Miłosierdzia i ani razu nie spotkałem się z nienaturalną pogonią za pamiątkami.

N cze 25, 2006 11:14

Toż cały czas, [...] tłumaczę ci, dlaczego powstaje świątynia Bożej Opatrzności[...]. Jeśli nie przekonywały cię argumenty natury religijnej czy państwowej, to podałem drugorzędne argumenty ekonomiczne. Trzeba czytać, a nie kota ogonem wykręcać.

to wyjaśnij dlaczego ŚOB nie buduje się w jakiejś biednej okolicy, np. na Podkarpaciu, tylko w Warszawie ? stolica na pewno nie narzeka na brak turystów

Pn cze 26, 2006 8:52

Nie wiem czy czytaliście opinię prawną dotyczącą finansowania Świątyni Opatrzności Bożej.Jeśli nie,to zachęcam do przeczytania pod adresem:
[url]http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4653[url/]
Co o tym sądzicie?Jeśli już dyskutowaliście na temat tego artykułu,to wybaczcie ale jestem tu nowy i za bardzo nie orientuję się o czym już była mowa.

Pn cze 26, 2006 9:18

Jeszcze raz podaję adres,ponieważ ostatnio pomyliłem się wpisując składnię polecenia:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4653

Pn cze 26, 2006 9:22

Finansowanie z budżetu państwa budowy obiektów sakralnych to zjawisko charakterystyczne dla państw wyznaniowych. Obowiązek tego rodzaju przewidują akty ustrojodawcze niektórych państw islamskich np. Arabii Saudyjskiej.

To pierwsyz akapit fargentu owego tekstu, początek "aspektu prawnego".

Czy RP konstytucyjnie jest państwem wyznaniowym :?: Nie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn cze 26, 2006 16:21
Zobacz profil WWW

No ale katolików jest większość i to oni rządzą Polską. Inni buzia w kubeł.

Muzułmanie nie wystapią z żądaniem budowy meczetu bo ich za malutko, nikt by nie wysłuchał a moze tez polscy muzułmanie nie są tak bezczelni

Czy gdy ktoś narzuca cel wydatkowania pieniedzy to czy to jest demokracja?

To jest nieliczenie sie z mniejszością. Przeciez gdyby ktos chciał dac pieniądze na budowe to i tak by dał ale jesli ktos nie chce to i tak musi dać bo jak nie państwo mu wyrwie i tyle.

Bardzo ładna reklama dla polskiego Kościoła

Pn cze 26, 2006 19:27

Polityk potrzebuje poparcia. A cóż mu to poparcie zapewni :?: Ci, którzy mają wpływ na ludzi. A kto ma wpływ na ludzi w kraju, gdzie większośc ludzi deklaruje się katolikami :?: Księża. Jak zyskać przychylność księży :?:

Proste jak drut.

Pn cze 26, 2006 19:51
Zobacz profil WWW

Dla odmiany warto znać historię powstania bazyliki Sacre-Coeur w Paryżu.
Cytuj:
Na początku wojny francusko-pruskiej, w 1870 roku, dwaj przemysłowcy, ludzie głęboko wierzący, złożyli śluby, że jeśli Francja uniknie zniszczeń wojennych, to wybudują kościół poświęcony Sercu Chrystusowemu. Obaj - Alexandre Legentil i Rohault de Fleury - przeżyli wojnę i mogli ujrzec Paryż nietknięty (...). Przystąpili więc do budowy bazyliki Sacre-Coeur

Przewodniki Wiedzy i Życia - Paryż

Taką sytuacje uważam za zdrową, a nawet zasługującą na duże uznanie. Powód powstania kościoła - analogiczny jak w przypadku ŚOB.
Ale nikt nikomu nic nie narzucał. Wierni sfinansowali świątynię z własnej kieszeni i z własnej woli, była to inicjatywa wiernych, nie hierarchii.

Pn cze 26, 2006 20:22

Duchowni tez mogliby sie połapać o co chodzi. Biorąc pieniądze od polityków duchowni robią sobie u nich dług wdzięczności. A potem to już wiadomo...

[...]

Pn cze 26, 2006 20:47

[...]

To pokazuje jak bardzo poglądy na religię zależą od poglądów politycznych.
W przypadku niewierzących - to tylko stwierdzenie faktu.
W przypadku wierzących, obnaża prawdziwość tej wiary. Bo powinno być odwrotnie: z wyznawanych wartości powinny wynikać wybory polityczne.

Pn cze 26, 2006 20:59
Zobacz profil WWW

Nie jestem ich fanem, ale podobno ich religijność nie pojawiła się wraz z dojściem do władzy. -

Pn cze 26, 2006 21:16
Zobacz profil WWW
A ja nie oceniałbym tak Kaczyńskich.

Nie jestem ich fanem, ale podobno ich religijność nie pojawiła się wraz z dojściem do władzy. -

Zależy do czego ograniczymy religijność? Czy tylko do pokazywania się na mszach czy też może do czegoś więcej?

Pn cze 26, 2006 22:35

Jeszcze raz podaję adres,ponieważ ostatnio pomyliłem się wpisując składnię polecenia:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4653

Z całym szacunkiem, ale w porównaniu z portalem racjonalista.pl - "Trybuna" to szczyt obiektywizmu, rzetelności i otwartości na inne światopoglądy. :D

Monika75 napisał(a):
ToMu napisał(a):
A ja nie oceniałbym tak Kaczyńskich.

Zależy do czego ograniczymy religijność? Czy tylko do pokazywania się na mszach czy też może do czegoś więcej?

Też nie lubię polityki bliźniaków, ale znamy ich za mało żeby móc osądzić ich religijność jako całość. To pozostawmy Bogu. :)

Śr cze 28, 2006 12:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Następna strona