Prawo moralne a nieszkodliwosc czynu - dylemat
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
Cytuj: Nie mylę tylko rozgraniczam. Państwo nie ustala praw etycznych, może się tylko nimi kierować, przy ustalaniu prawa państwowego. Vox populi oczywiście jest brany pod uwagę, ale nie stanowi prawa. W prawdziwej demokracji to poslowie sluchaja glosu spolecznenstwa ,reprezentuja interes tego spoleczenstwa a takze bronia tego interesu W panstwie gdzie panuje anarchia i korupcja to spolecznestwo musi samo bronic swoich praw bo skorumpowani poslowie tego nie robia Cytuj: Głębokie to one może i są ale "moralnie"(w zależności od moralności). Moralność jest domeną filozoficzą, religijną, humanistyczną, etc. Z punktu legislacyjnego to tylko kosmetyka No coz, z punktu widzenia prawa legislacyjnego ..nadac status malzenski parom krokodyli czy stwierdzic ze wroble naleza do gatunku gadow to tez kosmetyka..to tylko pare linijek zapisu A jakie to ma pozniej reperkusje w spolecznestwie to ..."kogo to obchodzi " Cytuj: Ale to Ty ich traktujesz jak marsjan. A oni tu są, zawsze byli, tylko wcześniej bali się ujawniać, a teraz zgłaszają potrzebę regulacji prawnych w ich związkach No wiec kompromis..  Ty zgadzasz sie na prawa nudystow do chodzenia po ulicach a ja na prawa dla pederastow Cytuj: Cytat: Albo inanczej ..pozwolenie na chodzenie nago [...] Daruj już sobie te dywagacje, to zaczyna być nużące.
To gdyby relatywizacja nie byla powaznym problemem w spolecznentwie to moze i bylaby nawet smieszna ..nie nuzaca Cytuj: Już Ci napisałem, że nie będzie żadnego referendum. Napisałem Ci też dlaczego, a Ty gdybasz...
No wiec jesli skorumpowani politycy beda stanowic prawo to ja zawsze to prawo bede staral sie zwalczac....jasne ?
|
Śr cze 28, 2006 17:14 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: gabriel napisał: Jak juz napisalem przy odpowiednim praniu mozgu ludziom przez kilkanascie lat wszystko da sie zrelatywizowac
To do czego porównujesz zoofilię?
Do relatywizowania pewnych zjawisk spolecznch na przestzreni ostatnich 20 lat Cytuj: Cytat: Nie, ja dobrze zrozumialem ..i to byla moja odpowiedz
Gdzie ja napisałem ,że nudyści chcą atakować swoją nagością?
Czyli zgadzasz sie na przyznia im praw do chodzenia nago po ulicy ?  Cytuj: Cytat:
To ma wspolengo ze podstawy kodeksu cywilnego i karnego biora sie z kodeksu rzymskiego ktory ma ponad 2000 lat
Człowieku... kompromitujesz się... Uznajmy że ty nie dyskutujesz ze mną o teorii prawa a ja z tobą o teologii, ok?
Znasz angielski ...? Podalem Ci link do tego co twierdze..podaj jeszcze raz http://etext.virginia.edu/cgi-local/DHI ... ?id=dv2-76 More important than the idea of the good judge were Roman laws on legal procedure which the courts should respect as a protection of the accused. When a man was accused of injuring another's rights in prop- erty or of committing a crime, he should be presumed to be good or innocent when he came to trial Cytuj: Cytat: Jakich obrazliwych okreslen ?
Homoś - nie wmówisz mi że to wyraz sympatii Nie widze z tym problemu  Skoro Jas ...to zdrobianie od Jasia ..to Homos...to tez takie pieszczotliwe jest  Cytuj: Cytat: Ja "bronie" zoofilow i nudystow w imie tych samych zasad wg ktorych Ty bronisz homoseksualistow..czyli posluguje sie relatywizmem tak samo jak i Ty i pokazuje Ci do jakich wnioskow moze to prowadzic
Argument ad absurdum? Ale porównujesz zjawiska które nie są do siebie podobne i chyba w tym tkwi problem
Alez maja wspolny mianownik.Relatywizacje zla ..i w tym i wtym przypadku da sie zlo zrelatywizowac....
|
Śr cze 28, 2006 17:20 |
|
 |
wozz
|
Cytuj: Czyli zgadzasz sie na przyznia im praw do chodzenia nago po ulicy ?  Czyli gdzie ja napisałem ,że nudyści chcą atakować swoją nagością? Cytuj: Znasz angielski ...? Podalem Ci link do tego co twierdze..podaj jeszcze raz
A ja Ci odpisałem że w świetle nauki prawa kompromitujesz się Swoimi twierdzeniami i wkleiłem dalszą część tekstu spod tego linka. Darujmy sobie dyskusję o prawie rzymskim bo co ona niby ma na celu? Cytuj: Nie widze z tym problemu  Skoro Jas ...to zdrobianie od Jasia ..to Homos...to tez takie pieszczotliwe jest  Katolik - katolek, katoliczek  sam widzisz ,że to nie przejdzie. Poza tym twoja intencja jest jednoznaczna, chyba ,że lubisz pieszczotliwie określać "zło"? Cytuj: Do relatywizowania pewnych zjawisk spolecznch na przestzreni ostatnich 20 lat Cytuj: Alez maja wspolny mianownik.Relatywizacje zla ..i w tym i wtym przypadku da sie zlo zrelatywizowac....
Wydaje mi się ,że to raczej Ty relatywizujesz te pojęci próbując je podciągnąć pod swoją definicję. Na czym wg ciebie polega "zło" tych zjawisk? (nie musisz pisać o zoofili bo tu chyba jesteśmy zgodni)
_________________ ŻYCIE WOLNOŚC GODNOŚĆ MIŁOŚĆ PIĘKNO PRAWDA DOBRO TOLERANCJA = CZŁOWIEK
|
Śr cze 28, 2006 17:47 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
gabriel napisał(a): W prawdziwej demokracji to poslowie sluchaja glosu spolecznenstwa ,reprezentuja interes tego spoleczenstwa a takze bronia tego interesu Jest mały problem. Zazwyczaj interes społeczny nie pokrywa się z żądaniami społecznymi. Władza w demokracji ma dbać o dobro społeczeństwa a nie spełniać jego zachcianki. Cytuj: W panstwie gdzie panuje anarchia i korupcja to spolecznestwo musi samo bronic swoich praw bo skorumpowani poslowie tego nie robia Wypisz, wymaluj aktualna sytuacja...  Cytuj: No wiec kompromis..  Ty zgadzasz sie na prawa nudystow do chodzenia po ulicach a ja na prawa dla pederastow Z mojej strony masz pełną akceptację, mnie publiczna nagość nie przeszkadza. Cytuj: No wiec jesli skorumpowani politycy beda stanowic prawo to ja zawsze to prawo bede staral sie zwalczac....jasne ? Nie rozumiem powyższej wypowiedzi.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr cze 28, 2006 17:57 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Cytat: Czyli zgadzasz sie na przyznia im praw do chodzenia nago po ulicy ?
Czyli gdzie ja napisałem ,że nudyści chcą atakować swoją nagością?
Nie sprzeczajmy sie o slowka, napisz mi tylko czy zgadzasz sie w takim razie jesli nie atakuja swoja nagoscia..aby mogli spacerowac sobie po ulicy Cytuj: A ja Ci odpisałem że w świetle nauki prawa kompromitujesz się Swoimi twierdzeniami i wkleiłem dalszą część tekstu spod tego linka Cyz ja jestem slepy  Nigdzie nie widze tej dalszej czesci....wklejonej przez Ciebie Cytuj: Katolik - katolek, katoliczek sam widzisz ,że to nie przejdzie. Poza tym twoja intencja jest jednoznaczna, chyba ,że lubisz pieszczotliwie określać "zło"?
No dobrze..ja jestem bardzo zgodny czlowiek jesli przyznasz ze homoseksualizm to zlo..to ja przestane nazywac homos Jesli bedziesz twierdzil ze homoseksualizm to dobro..to mam prawo chyab pieszczotliwie nazywac to "dobro" bo Ciebie to nie bedzie razic Cytuj: Wydaje mi się ,że to raczej Ty relatywizujesz te pojęci próbując je podciągnąć pod swoją definicję. Na czym wg ciebie polega "zło" tych zjawisk? (nie musisz pisać o zoofili bo tu chyba jesteśmy zgodni
To na czym polega zlo w wykonaniu nudystow ( chodzenie po ulicy )....jesli odpowiesz na to pytanie odpowiesz sobie rowniez na pytanie na czym polega zlo homoseksualistow
|
Śr cze 28, 2006 18:02 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Jest mały problem. Zazwyczaj interes społeczny nie pokrywa się z żądaniami społecznymi. Władza w demokracji ma dbać o dobro społeczeństwa a nie spełniać jego zachcianki Rozumiem ze twierdzisz ze spolecznestwo NIE WIE co jest dla niego dobre a co zle..i nie nalezy go sluchac tak ? Cytuj: Cytat: W panstwie gdzie panuje anarchia i korupcja to spolecznestwo musi samo bronic swoich praw bo skorumpowani poslowie tego nie robia Wypisz, wymaluj aktualna sytuacja... No i dlatego spoleczenstwo tak postepuje..a ja wlaczam sie w ta walke Cytuj: No wiec kompromis.. Ty zgadzasz sie na prawa nudystow do chodzenia po ulicach a ja na prawa dla pederastow Z mojej strony masz pełną akceptację, mnie publiczna nagość nie przeszkadza No to juz mamy jednego przekonanego Cytuj: No wiec jesli skorumpowani politycy beda stanowic prawo to ja zawsze to prawo bede staral sie zwalczac....jasne ? Nie rozumiem powyższej wypowiedzi
A co tutaj mozna nie rozumeic...proste stweirdzenie i przejrzyste
|
Śr cze 28, 2006 18:05 |
|
 |
gabriel
|
wozz napisał(a): I jeszcze jedno. Dalsza część cytatu z linka od Gabriela: Cytuj: ) But there were important qualifications of the ideal of the presumption of inno- cence and of fair trial. For once a man had by fair trial been declared guilty of a crime, such as theft, he was no longer presumed to be innocent when later accused of the same crime. As a medieval glossator said (to D. 48.2.7.2): “Once wicked, the accused (in the same kind of crime) is thereafter presumed to be wicked (malus).” (However, this is but the same popu- lar attitude that is known today: a repeater is not always presumed to be innocent, whether by the police or by the courts.) A far more serious qualification must be emphasized. Slaves did not enjoy the benefits of the free citizen, and they could fear torture in ordinary cases. (Juvenal, Satires, VI, however, may express the feeling of the more enlightened jurisconsults: he con- demned the arbitrariness of a lady who demanded that a slave be punished at once, without a hearing of his defense—the husband vainly pleaded for reason.) Moreover, not even a free man or citizen was given the benefit of the presumption of innocence if accused of treason to the emperor or to the state. To be suspected of treason was to be presumed guilty. Trial did take place, but the accused was deprived of the advantages of fair trial, and, subjected to torture, could be forced to confess (self-incrimination). To nie jest domniemanie niewinności obecne w polskim prawie. Nie przeczę ,że sama idea była rzymianom znana ale twierdzenie ,że stąd wzięto ją do KPK jest nadużyciem. PS: U nas na uczelni (UJ) nie uczy się o prawie karnym imperium rzymskiego gdyż z perspektywy obecnego prawa polskiego jest bezużyteczne. Profesorowie chyba wiedzą co mówią.
O przepraszam , juz znalazlem..przepraszam najmocniej
Oczywistym jest ze prawo to zostalo adoptowane przez pozniejsze systemy i rzady i nieco modifikowane ale idea domniemania niewinnosci byla wymyslona przez rzymian
Ty twierdzac ze idea domniemania niewinnosci KPK nie jest zapozyczona od rzymian ...mozesz rowniez smialo twierdzic ze budujac sobie nowy telefon nie zaporzyczyles tej ideii od Grahama Bella tylko z ksiazki "zrob to sam" Adama Slodowego
No coz mozna i tak
|
Śr cze 28, 2006 18:16 |
|
 |
gabriel
|
Czyli resumujac to Adam Slodowy wymyslil telefon wg Ciebie bo od jego ksiazki dowiedziales sie jak budowac telefon
|
Śr cze 28, 2006 18:17 |
|
 |
filippiarz
|
gabriel napisał(a): Rozumiem ze twierdzisz ze spolecznestwo NIE WIE co jest dla niego dobre a co zle..i nie nalezy go sluchac tak ? Trochę powagi. Przecież to oczywiste, że społeczeństwo nie jest monolitem. Społeczeństwo stanowią ludzie o różnych, często przeciwstawnych poglądach. Cytuj: No i dlatego spoleczenstwo tak postepuje..a ja wlaczam sie w ta walke Cytuj: No wiec jesli skorumpowani politycy beda stanowic prawo to ja zawsze to prawo bede staral sie zwalczac....jasne ? Jak postępuje? W stosunku do kogo? O co walczy? O czym Ty mówisz? Cytuj: Cytuj: Cytuj: No wiec kompromis.. Ty zgadzasz sie na prawa nudystow do chodzenia po ulicach a ja na prawa dla pederastow Z mojej strony masz pełną akceptację, mnie publiczna nagość nie przeszkadza No to juz mamy jednego przekonanego  Przekonanego do czego? Ochłoń trochę! Zacznij pisać do rzeczy!!! 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Śr cze 28, 2006 18:34 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: gabriel napisał: Rozumiem ze twierdzisz ze spolecznestwo NIE WIE co jest dla niego dobre a co zle..i nie nalezy go sluchac tak ? Trochę powagi. Przecież to oczywiste, że społeczeństwo nie jest monolitem. Społeczeństwo stanowią ludzie o różnych, często przeciwstawnych poglądach. Dlatego trzeba sond, plebiscytow...osrodkow badania opinii publicznej aby wiedziec jaka opcja w spolecznestwie przewazy Cytuj: Cytat: No i dlatego spoleczenstwo tak postepuje..a ja wlaczam sie w ta walke Cytat: No wiec jesli skorumpowani politycy beda stanowic prawo to ja zawsze to prawo bede staral sie zwalczac....jasne ? Jak postępuje? W stosunku do kogo? O co walczy? O czym Ty mówisz? Tak postepuje ze skorumpowani politycy tworza prawo aby pozniej nabijac sobie kase ( patrz afery gospodarcze ) Cytuj: Przekonanego do czego? Ochłoń trochę! Zacznij pisać do rzeczy!
A ja proponuje zaczac myslec do rzeczy i zaczac odrozniac dobro od zla
Bo zlo zawsze od poczatku swiata udaje dobro ..aby ludziom wode z mozgu robic
|
Śr cze 28, 2006 18:42 |
|
 |
filippiarz
|
gabriel napisał(a): Cytuj: Trochę powagi. Przecież to oczywiste, że społeczeństwo nie jest monolitem. Społeczeństwo stanowią ludzie o różnych, często przeciwstawnych poglądach. Dlatego trzeba sond, plebiscytow...osrodkow badania opinii publicznej aby wiedziec jaka opcja w spolecznestwie przewazy Przeważy!!?? Ty nie wiesz co to jest demokracja  Tylko w referendach narodowych społeczeństwo decyduje bezpośrednio i większością głosów. To co opisujesz to jakaś fasadowa demokracja, chory totalitaryzm większościowy. Cytuj: Tak postepuje ze skorumpowani politycy tworza prawo aby pozniej nabijac sobie kase ( patrz afery gospodarcze ) Ale jak to się ma do tematu? Nagle wyskakujesz z jakąś korupcją... Zasłona dymna? "Pomidor"? 
|
Śr cze 28, 2006 19:00 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): A ja proponuje zaczac myslec do rzeczy i zaczac odrozniac dobro od zla Bo zlo zawsze od poczatku swiata udaje dobro ..aby ludziom wode z mozgu robic
No to odróżnij Gabrielu dobro od zła w poniższym przykładzie
Czy nawrócenie żyda na katolicyzm to dobro czy zło ?
Czy nawrócenie katolika na judaizm to dobro czy zło ?
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Śr cze 28, 2006 19:09 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Przeważy Ty nie wiesz co to jest demokracja Tylko w referendach narodowych społeczeństwo decyduje bezpośrednio i większością głosów. To co opisujesz to jakaś fasadowa demokracja, chory totalitaryzm większościowy Aha to jesli wiekszosc czergos nie chce to mniejszosc ma prawo jej to narzucic tak ? Cytuj: Cytat: Tak postepuje ze skorumpowani politycy tworza prawo aby pozniej nabijac sobie kase ( patrz afery gospodarcze ) Ale jak to się ma do tematu? Nagle wyskakujesz z jakąś korupcją... Zasłona dymna? "Pomidor
To ze legalizacja malzenstw homoseksualnych w krajach zachodnich byla robiona wbrew opinii wiekszosci spolecznestwa. przez skorumpowanych i przekupnych politykow
|
Śr cze 28, 2006 19:10 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): A ja proponuje zaczac myslec do rzeczy i zaczac odrozniac dobro od zla Bo zlo zawsze od poczatku swiata udaje dobro ..aby ludziom wode z mozgu robic
No to odróżnij Gabrielu dobro od zła w poniższym przykładzie Czy nawrócenie żyda na katolicyzm to dobro czy zło ? Czy nawrócenie katolika na judaizm to dobro czy zło ?
A to ja ci sie zapytam..jaki kolor jest ladniejszy zielony czy niebieski ?
|
Śr cze 28, 2006 19:11 |
|
 |
rafal3006
|
Gabrielu, jak kiedys powiedział Oozie każda rozmowa katolika z żydem kończy sie próbą nawrócenia żyda. Przecież napisano w Biblii, aby czynić "dobro", czyli nawracać wszystkich na jedynie słuszna wiarę
I ty tego nie wiesz ?
Z punktu odniesienia katolicyzmu nawrócenie żyda jest dobrem, zaś z punktu odniesienia judaizmu złem - i odwrotnie.
Tak więc z tym dobrem i złem to nie takie proste.
Idąc twym tokiem rozumowania że większość ustala prawo i mniejszść się nie liczy, łatwo dojdziemy do faszyzmu czyli "Żydzi do obozów koncentracyjnych "
Skończ ten temat Gabrielu, bo nie masz racji - wszyscy ci to mówią a ty idziesz w zaparte ....
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Śr cze 28, 2006 19:19 |
|
|
|