Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 16:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Prawo moralne a nieszkodliwosc czynu - dylemat 
Autor Wiadomość

Cytuj:
To że w naturze - tu rozumianej jako wszystkie stworzenia duże i małe nie będące człowiekiem - COŚ występuje, nie jest uzasadnieniem ani za tym że powinno występować, ani za tym że nie powinno występować wśród ludzi.

Decydują zupełnie inne kryteria, takie które w naturze (jw.) są niestosowalne. Dlatego że świat ludzi wyodrębnił się ze świata Natury, instynktów, popędów. To nie znaczy, że nie podlegamy biologicznie tym ogólnym prawom. To znaczy, że to podleganie jest modyfikowane tym czymś przynależnym tylko ludziom: życiu społecznemu, kulturze, cywilizacji itd. W tym modyfikowane religią, etyką i wynikającymi z nich wartościami.
Coś co w naturze występuje, niekoniecznie musi być przez ludzi we wzajemnych relacjach akceptowane.

Seks nieprokreacyjny nie jest generalnie zły. To wartości, które jako ludzie wyznajemy decydują w których przypadkach jest zły, w których nie.

Jeśli ktoś chce powiedzieć, że zawsze jest dobry, to zaprzecza temu wszystkiemu co ludzkie i co człowieka wyróżnia od reszty stworzeń.
Zaprzeczjąc, chce powrotu do prostych instynktów. Chce zrównać nas z szympansami.

Mam nadzieję, że nie to miałaś na myśli.

w pełni się zgadzam z toba
ostatnio coś rządzą ludźmi skrajności
nie potrafią zrozumieć choć szczycą się posiadaną wykutą wiedzą na blache, ze człowiek wydszedł poza prawa natury
to my doszlismy do tego, że to jest niemoralne wśród ludzi
wychoszi jednak z rachunku biologizmu matematycznego i logiki pewnym osobom, ze nalezy więc pilnować zwierzęta by nie robiły obrzydliwych rzeczy...
a jak nie to no to człowiek ma "żyć w zgodzie z naturą"
póki co dobrze że ktoś tę cywilizacje pcha jdnak do przodu i mimo wynaturzeń potrafimy ocalic siebie przed zaglada [jakoś]
od zarania dziejów dobrze wiemy jak to pewne rzeczy wpływaja na życie ludzkie kiedy się je popełnia
niektórzy jednak... nie wiedza
i to ci... uczeni

filippiarz
Cytuj:
I tak oto doszliśmy do tematu wątku: "Prawo moralne a nieszkodliwosc czynu - dylemat".
Nieszkodliwość czynu nie musi świadczyć, że jest on moralny. Nie musi też świadczyć, że jest on niemoralny.
Ale skoro czyn ten nie łamie prawa świeckiego, to nie do nas należy osąd moralny.

a skąd się wzieło prawo??
to może w prawo wpiszemy coś takiego "grunhgirehfneskvfesvuesbrek"
i też będzie dobrze...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr cze 28, 2006 21:55
w pełni się zgadzam z toba
ostatnio coś rządzą ludźmi skrajności
nie potrafią zrozumieć choć szczycą się posiadaną wykutą wiedzą na blache, ze człowiek wydszedł poza prawa natury
to my doszlismy do tego, że to jest niemoralne wśród ludzi
wychoszi jednak z rachunku biologizmu matematycznego i logiki pewnym osobom, ze nalezy więc pilnować zwierzęta by nie robiły obrzydliwych rzeczy...
a jak nie to no to człowiek ma "żyć w zgodzie z naturą"
póki co dobrze że ktoś tę cywilizacje pcha jdnak do przodu i mimo wynaturzeń potrafimy ocalic siebie przed zaglada [jakoś]
od zarania dziejów dobrze wiemy jak to pewne rzeczy wpływaja na życie ludzkie kiedy się je popełnia
niektórzy jednak... nie wiedza
i to ci... uczeni

jakoś nie widzę związku. Zdaje się że już gdzieś ustalaliśmy, że to co zgodne z naturą niekoniecznie musi być dobre.
I co ma oznaczać ostatnie zdanie? Na jakiej podstawie wysnułeś taki wniosek? Czy uważasz "uczonych" za jakąś ciemną masę? Masz może jakieś złe doświadczenia?

Śr cze 28, 2006 22:13

Dla mnie pozwolenie na całowanie na ulicy to zupełnie coś innego niż adopcja dzieci. Dziwię się że tego nie widzisz. To dwie różne rzeczy

Tlumacze Ci od dluzszego czasu.Sa czyny uwazane za zlo i sa czyny uwazane za dobro

Zlem jest kradziez dropsa..jak rowniez zlem jest morderstwo czlowieka
Sa tylo rozne stopnie szkodliwosci tego zla

Jesli homoseskualizm to zlo konieczne ( istniejace ) ktore trzeba tolerowac w sensie akceptowania jego istnienia , i to samo dotyczy innych problemow spoelcznych to nie znaczy ze ...akceptujac ( bo nie ma innego w tej chwili wyjscia ) ze to zjawisko jest dobrem !

Czy wreszcie sie rozumiemy czy dalej sa problemy ?

Cytuj:
A co jeśli zrobilibyśmy referendum na temat, czy murzyni powinni otrzymywać za swoją pracę niższe wynagrodzenie niż biali i większość powiedziałaby, że tak

Kto niby by tak powiedzial , TY ? Bo napewno nie ja ...i nie sadze aby wielu tutaj podzielalo twoje zdanie

Jesli pracuja tak samo wydajnie jak biali i na tym samym stanowisku ..to nie widze zadnego powodu aby nie otrzymali tego samego wynagrodzenia

Cytuj:
A może zrobimy referendum na temat stosowania antykoncepcji? Zdaje się że większość byłaby za... To według Ciebie antykoncepcja jest dobra?

Z antykoncepcja podobnie jest jak z zakazem szybkosci
Niby jest zlem ..tak samo jak i nadmierna szybkosc a lamia go wszyscy
Wiec znowu mamy przyklad zla koniecznego.....ale to jest dalej zlo a nie dobro

Cytuj:
A takie głosowanie to chyba należałoby przeprowadzić na całym świecie

No coz, poza kilkoma europejskimi krajami gdzie zrobiono juzduzej ilosci ludzi wode z mozgu juz ..to poza europa...i USA homoseksualizm jest jeszcze bardziej napietnowany jako zlo

Cz cze 29, 2006 3:23

Cytuj:
Obowiazkowa religia powinna byc...pytanie jest czy dla wszystkich ?

Czyli prawo powinno obejmować tylko grupy, a nie powinno byc jednolitego prawa dla całego społeczeństwa?

Nie , oczywiscie ze takie prawo do lekcji religii maja tylko takei grupy ktore to chca
Podobnie jest z innymi przedmiotami..ktos chce sie uczyc angielskiego..a inni wola niemiecki
W szkolach srednich sa profile matematyczno fizyczne..a inni wola biologiczno chemiczny
Tak wiec co kto chce sie uczyc oprocz tzw twardego trzonu czyli matematyka, j polski, fizyka czy chemia , historia geografia ...to jego sprawa ( mam na mysli szkoly podstawowe ) bo juz wyzej to sa jeszcze wieksze zroznicowania

Cz cze 29, 2006 3:28

Tu piszesz tak :
Cytuj:
Zrozum wreszcie, w demokracji masz prawo decydować tylko o swoich prawach [...]
A tu piszesz tak:
Cytuj:
Referendum wsrod nudystow"? Kolejny raz proszę o mniej sarkazmu a więcej powagi...
Zapomniałeś, że mamy demokrację parlamentarną?[...]
Moralnosc kalego ? :D
Ok, źle sformułowałem. Chodzi o to, że jest tylko jeden rodzaj referendum: ref. ogólnonarodowe. Nie ma referendów homoseksualnych, górniczych, nudystycznych. Prawo ustanawia parlament a nie grupki ludzi.
Cytuj:
Mam jeszcze takie pytanie: czy można zakazać wykonywania pewnej czynności tylko jednej płci? [...] Czy to nie jest dyskryminacja płciowa?
Tak, to jest dyskryminacja płciowa, co więcej, w prawie polskim istnieją zakazy dyskryminacji ze względu na orientację seksualną.
Cytuj:
Wszystko dotyczy estetyki.[...]
Estetyka nie ma wpływu na prawo.
Cytuj:
[...] Gdyby poslugiwac sie czysta logika taka jaka Ty uprawiasz to nie powinno byc roznicy miedzy noga a miejscem intymym u czlowieka jesli chodzi o pokazywanie tej czesci ciala
Po pierwsze mylisz logikę z sofistyką, po drugie nie ma zakazu pokazywania "miejsc intymnych" - gdyby tak było, plaże nudystów byłyby zakazane, a nie są.
gabriel napisał(a):
Cytuj:
Pytanie o korzyści społeczeństwa a krzywdy homosoksualistów nadal pozostaje bez odpowiedzi
Tak jak powiadam , wszystko rozbija sie o definicje..czy homoseksualizm to dobro czy zlo....
Jesli zlo..to niestey nei ma znaczenia czy sie kogos krzywdzi..bo tak samo mozna powiedziec ze krzywdzi sie zlodzieji ( wsadzajac ich do wiezienia )
Nie odpowiedziałeś na pytanie, a to co mówisz kolejny raz pozbawione jest sensu... "Jeśli jest złem"? Kto w państwie decyduje co jest dobrem a co złem? A w jaki sposób, w głosowaniu? :P Więzienie krzywdzi złodziei? :D Naprawdę nie wiesz po co są więzienia? Cały czas uchylasz się od opdowiedzi stosując metodę "na głupola"... :?
Odpowiedz na pytanie.
gabriel napisał(a):
[...]Jesli homoseskualizm to zlo konieczne [...] to nie znaczy ze [...] to zjawisko jest dobrem !
Właśnie przyznałeś rację samemu sobie. Tautologia...
Cytuj:
Cytuj:
A co jeśli zrobilibyśmy referendum na temat, czy murzyni powinni otrzymywać za swoją pracę niższe wynagrodzenie niż biali i większość powiedziałaby, że tak
Kto niby by tak powiedzial , TY ? Bo napewno nie ja ...i nie sadze aby wielu tutaj podzielalo twoje zdanie
Tak właśnie sugeruje Twoja logika - twierdzisz, że większość może narzucić coś mniejszości. Ten przykład pokazuje braki w Twojej logice.
I nie broń się obrażając swojego rozmówcę. :?
Cytuj:
Jesli pracuja tak samo wydajnie jak biali i na tym samym stanowisku ..to nie widze zadnego powodu aby nie otrzymali tego samego wynagrodzenia
"Nie widzisz powodu"??!! Czy zdajesz sobie sprawę jak chore jest Twoje rozumowanie, że przytaczasz rasistowskie poglądy? :o
A jakby pracowali mniej wydajnie? Według Twojej logiki wtedy już można ograniczyć im zarobki, bo są murzynami??!! A co z niepełnosprawnymi ludzmi? A co z kobietami? A co z młodzieżą? Żadne z nich nie pracuje tak samo wydajnie jak biały, muskularny i wykształcony aryjczyk !!
Cytuj:
Cytuj:
A może zrobimy referendum na temat stosowania antykoncepcji? Zdaje się że większość byłaby za... To według Ciebie antykoncepcja jest dobra?
[...] Niby jest zlem ..tak samo jak i nadmierna szybkosc a lamia go wszyscy
Nie odpowiedziałeś na pytanie.
A nadmierna szybkość nie jest złem tylko wykroczeniem drogowym.

Cz cze 29, 2006 8:02

Gabriel:
Cytuj:
Z antykoncepcja podobnie jest jak z zakazem szybkosci
Niby jest zlem ..tak samo jak i nadmierna szybkosc a lamia go wszyscy

A dlaczego według ciebie nadmierna szybkość jest złem? Zróbmy referendum, jak większość się opowie za nadmierną szybkością, to nie będzie to zło konieczne, a dobro.

Cytuj:
No coz, poza kilkoma europejskimi krajami gdzie zrobiono juzduzej ilosci ludzi wode z mozgu juz ..to poza europa...i USA homoseksualizm jest jeszcze bardziej napietnowany jako zlo

Czyli uważasz że Europa i USA to najmniej cywilizowane kontynenty na świecie? Skoro ludziom tak łatwo zrobić wodę z mózgu, to czy robienie referendum na temat tego co jest dobre a co złe nie jest bezsensu? Oczywiście nie bierzesz pod uwagę, że wodę z mózgu można robić w dwie strony?

Cytuj:
Nie , oczywiscie ze takie prawo do lekcji religii maja tylko takei grupy ktore to chca

To się właśnie nazywa dowolność, a nie obowiązkowość. Tak samo mógłby istnieć zakaz publicznego całowania się, który by obejmował powiedzmy osoby przeciwne całowaniu się na ulicy. Mylisz pojęcia prawo a obowiązek.

Cytuj:
Tlumacze Ci od dluzszego czasu.Sa czyny uwazane za zlo i sa czyny uwazane za dobro

Zlem jest kradziez dropsa..jak rowniez zlem jest morderstwo czlowieka
Sa tylo rozne stopnie szkodliwosci tego zla

A ja Ci tłumaczę że całowanie się na ulicy to nie jest ten sam czyn co adopcja dziecka!
Według twojego rozumowania to samo bycie gejem też jest złem. Jak coś jest złe to jest złe.

Pytanie o korzyści społeczeństwa a krzywdy homosoksualistów nadal pozostaje bez odpowiedzi
Pytanie o dyskryminację nadal pozostaje bez odpowiedzi

Cz cze 29, 2006 10:03

Ok, źle sformułowałem. Chodzi o to, że jest tylko jeden rodzaj referendum: ref. ogólnonarodowe. Nie ma referendów homoseksualnych, górniczych, nudystycznych. Prawo ustanawia parlament a nie grupki ludzi.

Referendum moze byc na jakis temat prawda ? Ja mam prawo uwazac ze poslowie jesli by akceptowali malzenstwa homoseksualne postepuja wbrew interesom wiekszosci spolecznestwa ktore ich wybrali do reprezentowania interesow tego spolecznestwa
Jesli tak sie dzieje mozna wazne jednostki ktore to akceptuja oddac do trybunalu stanu za zdrade interesow spolecznestwa jesli widac wyraznie ze spolecznestwo tego nie chce....i tu nei ma dwoch zdan.Spoleczenstwo ma prawo tak postapic z politykami
A jesli politycy maja jeszcze watpliwosci moga oglosic referendum w tej sprawie
Tak czy owak , za wydanie ustawy sprzecznej z interesem WIEKSZOSCI spolecznestwa i ktory budzi az taki spzreciw spolecznestwa jest trybunal stanu

Cytuj:
Tak, to jest dyskryminacja płciowa, co więcej, w prawie polskim istnieją zakazy dyskryminacji ze względu na orientację seksualną

Zakaz dyskryminacji ze wzgledu na orientacje seksualna to jest co innego a co innego jest uznanie ich jako malzenstw

Zakazdyskryminacji ze wzgledu na orientacje seksualna dotyczy glownie zatrudnienia takich osob a nie dawania im praw ktore posiada rodzina ze wzgeldu na okreslona role tejze rodziny w spolecznestwei ..a ktora ta role oni nie moga wypelnic z czyto biologicznego punktu widzenia

Cytuj:
Cytat:

Ma wplyw na prawo innaczej juz dawno nudysci mialiby prawo chodzenia nago po ulicy

Cytuj:
Nie odpowiedziałeś na pytanie, a to co mówisz kolejny raz pozbawione jest sensu... "Jeśli jest złem"? Kto w państwie decyduje co jest dobrem a co złem?

No wlasnie , kto zadecydowal od poczatku cywilizacji co jest dobrem a co zlem ?
Oczywicie na poczatku byly to wspolnoty plemienne ...kotrych to prawo przejeli faraonowie i inni wladcy
Tak wiec co jest dobre a co zle decyduje spoleczenstwo i niepisany kodeks etyczno moralny

Pozniej jesli jest juz okreslony czy czyn jest dobry czy zly ..i jaka jest jego szkodliwosc spoleczna ...jest rola dla karnistow do okreslenia jaka kare za to sie wymierza

W zadnym wypadku karnisci tj sedziowie , prokuratorzy ..nie okreslaja i nie maja prawa okreslac czy czyn jest dobry czy zly ....oni to musza wpierw wiedziec na podstawie kodeksu ...ktory jest oparty tym co spolecznestwo uwaza za dobre czy zle
Cytuj:
Tak właśnie sugeruje Twoja logika - twierdzisz, że większość może narzucić coś mniejszości

Oczywiscie ze wiekszosc jesli jej sie cos nie podoba jak postepuje mniejszosc moze wyegzekwowac to od mniejszosci ..i ma do tego pelne prawo

Cytuj:
A jakby pracowali mniej wydajnie? Według Twojej logiki wtedy już można ograniczyć im zarobki, bo są murzynami

Czy ty jestes komuch ??? Kazdemu ile mu sie nalezy juz przerabialismy ...
Jak Ci sie podoba ta ideologia jedz na Kube albo do Korei Pln.....bo tam tylko jeszcze jest to pozostalo

Cytuj:
A nadmierna szybkość nie jest złem tylko wykroczeniem drogowym

czyny moga byc albo dobre albo zle albo neutralne...
W tych kategoriach nadmierna szybkosc jest zlem
Jak sobie ladnie ubierzesz to w biurokratycznie nazwy mozesz to nazwac wykroczenie drogowe..a wykroczenie jest tez zlem !

Cz cze 29, 2006 12:54

Boze nie wiedzialem ze tutaj tylu komuchow , myslaem ze ta ideologia szczezla.....ze historia ludzi czegos nauczyla....a tutaj ...no prosze

Cz cze 29, 2006 12:56

Cytuj:
A dlaczego według ciebie nadmierna szybkość jest złem? Zróbmy referendum, jak większość się opowie za nadmierną szybkością, to nie będzie to zło konieczne, a dobro.

Referendum sie robi albo w waznych dla nadrodu sprawach ..albo w bardzo kontrowersyjnych za ktore jesli by ktos postapil wbrew woli spoleczenstwa ...czeka takiego polityka trybunal stanu

Nadmiernba szybkosc jest zlem i wieksozsc z tyms sie zgdzaa...wiekszosc tj grubo ponad 50 %....wiec po co robci referendum ?

Cytuj:
Czyli uważasz że Europa i USA to najmniej cywilizowane kontynenty na świecie

Ja nie twierdze ze sa najmnej cywilizowane.Jakis kraj moze byc bardzo cywilizowany ( choc to bardzo enigmatyczne okreslenie ) a jego moralnosc moze siegac dna
Patrz np imperium rzymskie dlaczego upadlo..choc cywilizacyjnie przewyzszalo inne ludy wokolo o kilkaset conajmniej lat

Cytuj:
To się właśnie nazywa dowolność, a nie obowiązkowość. Tak samo mógłby istnieć zakaz publicznego całowania się, który by obejmował powiedzmy osoby przeciwne całowaniu się na ulicy. Mylisz pojęcia prawo a obowiązek

Rozumiem ze piszemy o tym w kategori szkol podstawowych glownie.Jesli tak to uczniowie nei sa pelnoletni i o tym co maja sie uczyc a czego nie maja decyduja rodzice
Wiec jesli rodzice decyduja ze religia jest przedmiotem obowiazkowym to tak sie dzieje
Dowolnosc moze byc wtedy kiedy uczen konczy 18 lat i wybiera sobie..nie bedzie uczyls ie religii a wybierze etyke czy inny przedmiot..bo wtedy rodzic nie ma prawa za niego decydowac

Cytuj:
ja Ci tłumaczę że całowanie się na ulicy to nie jest ten sam czyn co adopcja dziecka!

Ja to doskonale wiem.Ja ci tez tlumacze ze kradziez dropsa to nie to samo co zabicie czlowieka

Nie mneij jednak i to jest zlo i tamto...roznia sie tylko stopniem szkodliwosci zla

Cytuj:

Napisalem ci to ...

Wkleje jeszcze raz

Tutaj powstaje pytanie , czy czyn homoseksualany jet czyms zlym czy nie
Odpowiedz spolecznestwa moze byc tak albo nie
Jesli jest wiekszosc na tak.Czyn chomoseksualny powinien byc potepiony jako zlo
Jesli odpowiedz jest nie..czyn homoseskualny jest akceptowany z wszystkimi tego konsekwencjami

Nie ma czesciowego dobra tj akceptacji homo..ale z zakazem adopcji dzieci ...albo czesciowego zla...

Jest albo dobro albo zlo

Co sie pozniej z tym zlem robi to inna sprawa..albo toleruje ze wzgledu na znikoma szkodliwosc spoleczna..albo podejmowane sa bardziej drastyczne srodki.tak wiec krzywdzenie homoseksualistow ejsli spolecznestwo czyn hoomoseksualny uwaza za zlo jest absurdem poniewaz nie moze bcy pojecia krzywdzenia kogos aby nie popelnial czynu uwazanego za zlo

Cytuj:
Pytanie o dyskryminację nadal pozostaje bez odpowiedzi

Temat o dyskrymiancje odpowiedzialem w poscie do filipiarza

Cz cze 29, 2006 13:12
Referendum sie robi albo w waznych dla nadrodu sprawach ..albo w bardzo kontrowersyjnych za ktore jesli by ktos postapil wbrew woli spoleczenstwa ...czeka takiego polityka trybunal stanu

A uważasz że antykoncepcja nie jest sprawą ważną? Dlaczego nie odpowiedziałeś na to pytanie?

Cytuj:
Ja to doskonale wiem.Ja ci tez tlumacze ze kradziez dropsa to nie to samo co zabicie czlowieka

Tak, tyle, że ty twierdzisz, że całowanie się homoseksualistów na ulicy jest złem, a ja tak nie twierdzę.

Co właściwie według Ciebie jest złem? powiedziałeś że to co większość uważa za zło (jeśli dobrze zrozumiałam). Czy to oznacza, że zło jest zależne od miejsca i czasu, nie ma żadnych uniwersalnych wartości?
Czy uważasz że dyskryminacja kobiet była dobra, bo większość ludzi ją akceptowała tak niedawno?
Czy uważasz że homoseksualizm był dobry w starożytnej Grecji, a dzisiaj już nie jest?
Jeżeli homoseksualizm jest złem, to powinno się także zakazać seksu homoseksualnego w domowym zaciszu?

Cz cze 29, 2006 13:27

Cytat:

A uważasz że antykoncepcja nie jest sprawą ważną? Dlaczego nie odpowiedziałeś na to pytanie?

Widzisz z punktu widzenia religii katolickiej antykoncepcja jest zla..ale....
Jesli by zrobic referendum...to wynikloby jednoznacznie ze spolecznestwo chce antykoncepcji..i niema dwoch zdan..wiec ...to spolecznestwo tworzy prawo swieckie...i takie ono jest

Analogicznie rzeczy by sie miala z homoseskualizmem ....
Wg religii czyn homoseksualny to zlo..ale....jesli by spolecznestwo ( nei skorumpowani politycy ) w wieksozsci opowiedzialo sie za legalizacja mazlenstw homoseksualnych ..to takie osoby jak ja nie podzielajace osobiscie tego pogladu mamy obowiazek uznac wole wiekszoci spolecznestwa..i nie ma dwoch zdan

Czy rozumiemy sie ?

Cytuj:
Tak, tyle, że ty twierdzisz, że całowanie się homoseksualistów na ulicy jest złem, a ja tak nie twierdzę

Calowanie homoeskualistow ejst zlem..ale o znikomej albo bardzo niewielkiej szkodliwosci spolecznej dlatego nikt sobei tym glowe nei zawraca..tak samo jak i tym ze dziecko ukradnie dropsa

Problem zaczyna byc wiekszy i o wiele bardziej szkodliwy spolecznie kiedy homoesksualisci wysuwaja zadanai akceptacji ich malzenstw

Cytuj:
Czy uważasz że dyskryminacja kobiet była dobra, bo większość ludzi ją akceptowała tak niedawno

Nie byla dobra poniewaz ani nie ma takiego zapisu w biblii co do dyskryminacji kobiet
Cytuj:
Czy uważasz że homoseksualizm był dobry w starożytnej Grecji, a dzisiaj już nie jest

Prosze nie kopiuj pytan ze stron dla homoeskuslistow..bo juz to bylo walkowane X razy ...tj starozytnej Grecji
Wypowiadal sei tutaj ekspert od starozytnej grecji i rzymi.Homosekualizm nie mial tam nawet podobnej formy jaka przybiera obecnie.wiec nei kopiuj na slepo pytan ze stron homoeskusalnych tylko poczytaj na ten temat cos

Cytuj:
Jeżeli homoseksualizm jest złem, to powinno się także zakazać seksu homoseksualnego w domowym zaciszu

Prosze nie zadawaj infantylnych pytan

Cz cze 29, 2006 13:40

Referendum moze byc na jakis temat prawda ?
Nie, "na temat" to może być wypracowanie. Ref. narod. dotyczy wprowadzenia prawa dotyczącego każdego obywatela. Od opinii jest OBOP.
Cytuj:
Ja mam prawo uwazac ze poslowie jesli by akceptowali malzenstwa homoseksualne postepuja wbrew interesom wiekszosci spolecznestwaktore ich wybrali do reprezentowania interesow tego spolecznestwa
Możesz uważać co tylko chcesz, nie zmieni to faktu, że ewentualne prawa dla homoseksualistów będą dotyczyć tylko ich i nijak się mają do interesu społecznego większości bo jej nie dotyczą. Chociaż właściwie, jednak mają - będziemy lepiej postrzegani przez państwa europejskie, a w naszym interesie społecznym jest mieć dobry wizerunek za granicą.
Cytuj:
Jesli tak sie dzieje mozna wazne jednostki ktore to akceptuja oddac do trybunalu stanu za zdrade interesow spolecznestwa jesli widac wyraznie ze spolecznestwo tego nie chce....i tu nei ma dwoch zdan.Spoleczenstwo ma prawo tak postapic z politykami
Ciekawe rzeczy piszesz, podasz źródło do informacji na których opierasz swoje zdanie?
Cytuj:
Myślę, że nie maja wątpliwości. Interes społeczny nie jest spełnianiem zachcianek ludu. Prawa są często wprowadzane wbrew woli ludu bo tego właśnie wymaga interes publiczny.
Cytuj:
Tak czy owak , za wydanie ustawy sprzecznej z interesem WIEKSZOSCI spolecznestwa i ktory budzi az taki spzreciw spolecznestwa jest trybunal stanu
Uporządkuj myśli, ciężko Cię zrozumieć, nadal mylisz interes publiczy z opinią publiczną...
Cytuj:
Cytuj:
Tak, to jest dyskryminacja płciowa, co więcej, w prawie polskim istnieją zakazy dyskryminacji ze względu na orientację seksualną
Zakaz dyskryminacji ze wzgledu na orientacje seksualna to jest co innego[...]
To była tylko dygresja, nie widzę potrzeby aby dyskutować o niej w tym temacie.
Cytuj:
Cytuj:
Cytat:
Ma wplyw na prawo innaczej juz dawno nudysci mialiby prawo chodzenia nago po ulicy
Nie będę tego komentował, może ktoś inny zechce.
Cytuj:
No wlasnie , kto zadecydowal od poczatku cywilizacji co jest dobrem a co zlem ?[...]
Znowu uchylasz się od odpowiedzi, nie żyjemy w czasach pierwotnych. Odpowiedz na pytania!!
Cytuj:
Oczywiscie ze wiekszosc jesli jej sie cos nie podoba jak postepuje mniejszosc moze wyegzekwowac to od mniejszosci ..i ma do tego pelne prawo
Jeśli by "to coś" jej dotyczyło to owszem, ale w tym wypadku nie dotyczy.
Cytuj:
Cytuj:
A jakby pracowali mniej wydajnie? Według Twojej logiki wtedy już można ograniczyć im zarobki, bo są murzynami

Czy ty jestes komuch ??? Kazdemu ile mu sie nalezy juz przerabialismy ...
Jak Ci sie podoba ta ideologia jedz na Kube albo do Korei Pln.....bo tam tylko jeszcze jest to pozostalo
Bez komentarza, jak zwykle nie odpowiedziałeś na pytanie, tylko atakujesz drugą osobę inwektywami...

Cz cze 29, 2006 13:57

Nie, "na temat" to może być wypracowanie. Ref. narod. dotyczy wprowadzenia prawa dotyczącego każdego obywatela. Od opinii jest OBOP

Bedziesz sie sprzeczal o gramatyke zdania czy o meritum sprawy , tzn co przez to chcalem napisac
Cytuj:
Możesz uważać co tylko chcesz, nie zmieni to faktu, że ewentualne prawa dla homoseksualistów będą dotyczyć tylko ich i nijak się mają do interesu społecznego większości bo jej nie dotyczą. Chociaż właściwie, jednak mają - będziemy lepiej postrzegani przez państwa europejskie, a w naszym interesie społecznym jest mieć dobry wizerunek za granicą.

A kto dla Ciebie jest wzorcem moralnosci ? Bruksela, Francja, Niemcy komisja europejska ?
A moze by tak Francja zaczela sie przejmowac jaki ma wizerunek u Polakow co ?
A moze masz kompleksy wobec Francji czy Niemiec ? Bo ja ich nie mam

Cytuj:
Cytat:
Ciekawe rzeczy piszesz, podasz źródło do informacji na których opierasz swoje zdanie?

Poczytaj sobie za co mozna zostac postawionym przed trybunal stanu

Cytuj:
Cytat:
Myślę, że nie maja wątpliwości. Interes społeczny nie jest spełnianiem zachcianek ludu. Prawa są często wprowadzane wbrew woli ludu bo tego właśnie wymaga interes publiczny. Cytat:

No i jak sa wprowadzone wbrew interesu ludu to i lud ich pozniej z tego rozlicza wlacznie z oskarzeniem o zdrade stanu

Cytuj:
Cytat:
Uporządkuj myśli, ciężko Cię zrozumieć, nadal mylisz interes publiczy z opinią publiczną... Cytat:

Jesli mylisz ze zrobisz cos wbrew woli wiekszosci obywateli..to sprobuj to robic.....zobaczymy

Cytuj:
Cytat:
Cytat:
Nie będę tego komentował, może ktoś inny zechce.

Klasyczny skok w bok ..jak sie nie da obronic swoijej tezy

Cytuj:
Cytat:
No wlasnie , kto zadecydowal od poczatku cywilizacji co jest dobrem a co zlem ?[...]
Znowu uchylasz się od odpowiedzi, nie żyjemy w czasach pierwotnych. Odpowiedz na pytania Cytat:

To co jest dobrem a co zlem..zostalo wlasnie ustalone przez ludzi.Jesli w czasach obecnych jakis problem jest kontrowersyjny..znowu tzreba zasiagnac opinii spolecznestwa..a kto tego nei robi...jest za to rozliczany
Pisze oczywiscie o takie glebokich zmianach jak zmiana definicji malzenstwa

Cytuj:
Bez komentarza, jak zwykle nie odpowiedziałeś na pytanie, tylko atakujesz drugą osobę inwektywami...

Bo piszesz kompletne bzdury podajac ze wartosc wynagrodzenia nie moze zalezec od wydajnosci

Cz cze 29, 2006 15:06
10 Jeśli podejdziesz pod miasto, by z nim prowadzić wojnę, [najpierw] ofiarujesz mu pokój, 11 a ono ci odpowie pokojowo i bramy ci otworzy, niech cały lud, który się w nim znajduje, zejdzie do rzędu robotników pracujących przymusowo, i będą ci służyli. 12 Jeśli ci nie odpowie pokojowo i zacznie z tobą wojować, oblegniesz je. 13 Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza. 14 Tylko kobiety, dzieci, trzody i wszystko, co jest w mieście, cały łup zabierzesz i będziesz korzystał z łupu twoich wrogów, których ci dał Pan, Bóg twój. 15 Tak postąpisz ze wszystkimi miastami daleko od ciebie położonymi, nie będącymi własnością pobliskich narodów.
16 Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu. 17 Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę, jak ci rozkazał Pan, Bóg twój, 18 abyście się nie nauczyli czynić wszystkich obrzydliwości, które oni czynią ku czci bogów swoich, i byście nie grzeszyli przeciw Panu, waszemu Bogu.

Cz cze 29, 2006 19:40
Powyższy fragment pochodzi z ST, ale dzisiaj już nikt nie powie że prawo takie jest moralne czy humanitarne.

Gabriel:
Cytuj:
Prosze nie kopiuj pytan ze stron dla homoeskuslistow..bo juz to bylo walkowane X razy ...tj starozytnej Grecji
Wypowiadal sei tutaj ekspert od starozytnej grecji i rzymi.Homosekualizm nie mial tam nawet podobnej formy jaka przybiera obecnie.wiec nei kopiuj na slepo pytan ze stron homoeskusalnych tylko poczytaj na ten temat cos

Poza tym Gabrielu przykładu ze starożytną Grecją nie zaczerpnęłam ze stron dla homoseksualistów, ponieważ takowych nie odwiedzam. Nie odwiedzam ich ponieważ mnie osobiście nie dotyczą, więc czego miałabym na nich szukać? Widocznie ty jesteś w tym temacie bardziej obeznany. Czyli homoseksualizm w starożytnej Grecji miał formę akceptowalną przez Ciebie? Wyjaśnij mi może jak wygląda taki "dobry" homoseksualizm (a ja myslałam, że jak coś jest złe, to jest złe...).

Cz cze 29, 2006 20:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona