Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

A już stwierdzenie, że uchwały sejmowe nie obowiązują lub są niezgodne z Konstytucją stawia cię na równi z ateistami walczącymi z chrześcijaństwem.

Być może. Ale nie czuję sie z tego powodu gorszy. Taka jest prawda.
Acha, ateistą nie jestem, jestem praktykującym katolikiem.
P.S - spróbuj podjąć polemikę, zamiast odwracać kota ogonem

Pt cze 30, 2006 15:39

Ciekawe, że nie zwróciłeś uwagi na fakt istnienia "przymusu" wynikający z tego, że Państwo Polscie łoży na katolickie (a więc niepaństwowe, lecz kościelne) szkoły, uniwersytety i fakultety teologiczne, ale wbiłeś sobie do głosy klina, gdy chodzi o partycypowanie państwa w budowie narodowego sanktuarium; ostatecznie zadecydowały o tym trzy sejmy Rzeczypospolitej.

Szkoły wychowują ludzi w pozytywnych dla społeczeństwa wartościach jak również rozwijają intelektualnie, a budowa budowli sakralnych z "budżetówki" tego nie czyni.

Pt cze 30, 2006 15:39

Narodowe sanktuaria nie wychowują dobrych obywateli?

Pt cze 30, 2006 15:41

P.P.S - czy jak ktoś powie coś złego o Kościele to zaraz ateista, komuch, żyd, mason, wróg ojczyzny itp.? Patrząc na wypowiedzi niektórych tu, tak własnie uważają... To między innymi do Ciebie Leszku

A ja powiem tak. Nie każdy kto krytykuje Kościół jest jego wrogiem. Spróbuj to zrozumieć
Tylko ślepcy i fanatycy nie widzą negatywnych stron działania Kościoła

Pt cze 30, 2006 15:42

Zmuszony jestem powtórzyć: Narodowe sanktuaria nie wychowują dobrych obywateli?

Pt cze 30, 2006 17:07

Nie wychowuja. Nie znam nikogo, kto "bylby wychowany przez polskie sanktuaria". Moze rozwiniesz, co masz na mysli?

Pt cze 30, 2006 17:24

Nie chce mi się niczego rozwijać, skoro już stwierdziłeś, że nie wychowują. Widocznie nie masz do czynienia z sanktuariami narodowymi i nigdy w nich nie bywałeś.
Ale jeśli już, to choćby jeden fakt z historii: Obrona Jasnej Góry przed Szwedami sprawiła, że naród ocknął się i pognał najeźdźców. Przy czym to wielkie dokonanie związane było jak najbardziej z wiarą religijną Polaków: wiara w szczególne wstawiennictwo Maryi, śluby Jana Kazimierza.

Pt cze 30, 2006 17:27
Gdyby iść Twoim tokiem myślenia, to należałoby zakazać, jak chcą lewicowcy, subwencji państwowych na katolickie szkoły, uniwersytety czy fakultety teologiczne.

Ooooo to juz jest oczywista manipulacja. Po pierwsze, jako ateista nie chce aby panstwo przestalo subwencjonowac KUL - jest to uczelnia panstwowa, tylko, ze o charakterze katolickim. Ale juz na przyklad bylbym przeciwny subwencjonowaniu niepanstwowych uczelni katolickich.

Nie slyszalem tez, aby wsrod dzisiejszej lewicy pojawialy sie glosy, zeby przestac subwencjonowac KUL. Wg mnie nalezy traktowac go na rowni z kazda inna uczelnia.

Ja tez nie znam w ogole pojecia "sankturium narodowego". Zwiedzalem juz najwieksze koscioly polskie - tak jestem z nich dumny. Jako zabytkow historycznych, architektonicznych. Nowa budowa zabytkiem nie bedzie, chyba ze za pare wiekow. Tylko, ze trzeba zwrocic uwage, ze kiedys takie zabytki byly "fundowane" przez szlachte lub tez wlodarzy, a i realia byly zupelnie inne.

Aha. Nie znam nikogo, kto zostal tak a nie inaczej wychowany a bylby wychowany jeszcze inaczej, gdyby takowych kosciolow w Polsce nie bylo. Reasumujac - zadne sanktuarium nie wychowuje. Wychowuja ludzie. NIedlugo w tym temacie okaze sie, ze jakby nie Lichen, to Polski nie byloby na mapie.

Crosis

Pt cze 30, 2006 17:53

KUL - jest to uczelnia panstwowa, tylko, ze o charakterze katolickim

KUL nie jest uczelnią państwową, ale tylko i wyłącznie katolicką, prowadzoną przez Kościół.

Pt cze 30, 2006 18:33
Dobrze, za bardzo sprostowalem - KUL jest uczelnia posiadajaca pelne prawa uczelni panstwowej. Dla mnie wazne jest to, ze za studia tam sie nie placi.

No i oczywiscie nie calkiem jest prowadzona przez kosciol, bo czesc kadry i rektorow nie jest osobami duchownymi.

I zeby bylo smieszniej - paru moich niewierzacych kolego nie mialo problemow ze skonczeniem KUL. Tak samo dobrze wspominam imprezy w akademikach ;)

Crosis

Pt cze 30, 2006 18:42

Pt cze 30, 2006 19:00
No dobra. Tymniemniej finansowanie takiej uczelni to cos zupelnie innego niz 20 baniek na SOB. To tak IMHO.

I powiem ogolnie, ze mleko sie rozlalo. Bedziemy mieli kolejna swiatynie w kraju, mimo malejacej frekwencji w kosciolach.

Piszac w tym temacie chcialem wyrazic jedynie moje zawiedzenie, jako obywatela Polski. Nie jedynego zreszta, ale coz robic. Demokracja. Tak zaglosowali Polacy, tak zdecydowali ci, co wygrali. Tymniemniej mam prawo czuc sie zawiedzony.

Mam nadzieje, ze jednak ta budowa pomoze w takim razie polskiej spolecznosci katolickiej i te pieniadze nie poleca na marne. Tego zycze tworcom projektu. Skoro juz maja pieniadze, niech je wykorzystaja jak najlepiej.

Crosis

Pt cze 30, 2006 19:11
Dla ludzie niewierzacych budowanie kosciolow nie powinno stanowic zadnego problemu. To nie ich sprawa.

Pt cze 30, 2006 19:17
Lucyno oczywiscie, ze tak. Tak samo nie moja sprawa jest jak ktos wydaje swoje pieniadze. Tym razem jednak wydano grube pieniadze z budzetu tworzonego przez wszystkich podatnikow. Tak wiec mam prawo byc zainteresowany tym, jak zostaly wydane. I po prostu napisalem, ze czuje sie zawiedzony takim obrotem spraw. A poza tym odsylam do poprzedniego posta.

Crosis

Pt cze 30, 2006 19:28
Czuc mozesz sie zawiedzionym ale to niczego nie zmieni. To tylko Twoje odczucia.
Ja przeciwnie czuje sie super z tego faktu, ze piekna swiatynia bedzie zbudowana ku chwale Boga.
Nasz kraj jest taki a nie inny, wiekszosc ludzi w nim mieszkajacy, to katolicy wiec wiekszosc ma prawo decydowac o tym, jaki ma byc ten kraj.
Europa jest ponoc otwarta dla wszystkich, i mozna znalezc takie miejsce gdzie sie bedzie czlowiek dobrze czul. Poganstwo przeciez wraca.

Pt cze 30, 2006 19:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 37  Następna strona