Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 19:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Manicheizm - wariacje na temat 
Autor Wiadomość
Akacjo akurat pojęcie manicheizmu jest całkiem dobrze znane ;-) Chyba, że się stworzy jego nowy nurt.

So lip 01, 2006 9:01

Za ten nowy nurt w takim razie należałoby uznać cały kult Bożego Miłosierdzia, bo z jednej strony przedstawia grzeszność człowieka i sytuację świata znajdujągo się w upadku a z drugiej strony Boże Miłosierdzie, które jest rozwiązaniem problemu grzechu.

So lip 01, 2006 9:05
Czeeekaj. Zgrzeszył człowiek, człowiek upadł. Świat nie. Materia nie jest zła. Jest dobrym dziełem Boga.

Natomiast jeżeli wykażesz, że kult Bożego Miłosierdzia jest oparty na manicheizmie, to ja bym po prostu zaakceptował takie logiczne wynikanie, a nie bronił kultu BM, bo to kult BM, więc nie wolno go "kalać". Nie, jeżeli wykażesz, że ten kult jest manichejski, to konsekwentnie przestanę się nim interesować, albo odejgę z Kościoła katolickiego.

Natomiast nie udało Ci się tego wykazać. Dyskutowany kult nie zakłada, że materia jest zła.

So lip 01, 2006 9:11

Przyjdziemoderator to znowu poprzenosi bo z edycją postów nie ma to nic wspólnego.

Nie stwierdziłam że materia jest zła ale określiłam w ten sposób stan grzeszności ludzi.
Człowiek w świetle wiary uznaje w sobie zło, by przyjąć uwolnienie od niego przez Jezusa Chrystusa, a nie może usprawiedliwiać że zła nie ma czy rozkoszować się zrywaniem zakazanego owocu.
A wskutek grzechu żyjemy w strukturach zła:
Cytuj:
Konsekwencje grzechu pierworodnego i wszystkich grzechów osobistych ludzi powodują w świecie, ujmowanym jako całość, stan grzeszności, który może być określony wyrażeniem św. Jana: "grzech świata" (J 1, 29). Wyrażenie to określa także negatywny wpływ, jaki wywierają na osoby sytuacje wspólnotowe i struktury społeczne, które są owocem grzechów ludzi (KKK 408)

So lip 01, 2006 9:26
Weź sobie sprawdź z encyklopedii co to jest manicheizm :/ bo tak się rozmawiać nie da.

"Grzech świata". Przez "świat" w NT rozumiano po prostu świat ludzi, który zazywczaj opisywano jako grzeszny, oderwany od Boga. Zrobisz ekwiwokację, jeśli zrównasz to określenie do świata materii.

So lip 01, 2006 9:28

Skoro posługujesz się tym terminem to Ty wstaw tu odpowiednią definicję.
Bo wydaje mi się że nie rozumiesz co chciałam wyrazić, bo chodziło mi o określenie stanu grzeszności (na co mogę powołać się przez odpowiednie cytaty z KKK) a z materią nie ma to nic wspólnego.

So lip 01, 2006 9:37
A co mam rozumieć, skoro twierdzisz, że kult BM jest manichejski ? Ja rozumiem dosłownie to co powiedziałaś, a nie to co chciałaś powiedzieć :/

So lip 01, 2006 9:43

To według Ciebie - skoro wysuwasz wobec mnie taki zarzut- kult MB a także cała prawda o Objawieniu Bożym jest manichejska bo stwierdza konflikt między siłami dobra i zła, stwierdza że ludzkość znajduje się w sytuacji upadku.

So lip 01, 2006 9:48
To może jest też muzułmański kult Bożego Miłosierdzia, hę? Islam również dostrzega walkę między dobrem i złem. Z manicheizmem chodzi o coś więcej niż wskazanie na walkę między dobrem i złem.

So lip 01, 2006 9:50

To ja proponuję Ci lekturę KKK o stworzeniu świata i upadku człowieka.
Po grzechu człowiek który żył w raju, utracił pierwotną świętość i bliskość Boga, utracił raj, na ziemi pojawiło sie zło i cierpienie i życie na ziemi stało się ciężkie, stało się doliną łez.

So lip 01, 2006 9:56
ale świat materialny zły nie jest, ciom? :D

So lip 01, 2006 9:57

Wynika z niego że wszystko co stworzył Bóg było dobre.
A wskutek grzechu człowieka ludzkość znajduje się w stanie upadku (co chciałam właśnie wyrazić przez te określenie).

So lip 01, 2006 10:00
co Ci nie wyszło, bo manicheizm uważa świat materialny za zły

So lip 01, 2006 10:03

Nie wiem czy przez tą dyskusję zależy Ci na tym bym otrzymała od moderacji bicz za dyskusję nie na temat (temat jest o edycji postów a nie manicheizmie)
Od początku tej dyskusji wmawiasz mi że powiedziałam że świat materialny jest zły, a ja mówię że chodziło mi o sytuację człowieka po grzechu który znajduje się w stanie upadku. Więc przypisujesz mi to czego nie powiedziałam. I ta dyskusja w takim razie wydaje się bezsensowna.

So lip 01, 2006 10:06
Nie rozumiesz słowa, którego używasz

So lip 01, 2006 10:09
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona