Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Kanon 1260 
Autor Wiadomość

Post Kanon 1260
Kodeks Prawa Kanonicznego, Kanon 1260 - "Kościół posiada wrodzone prawo domagania się od wiernych dostarczenia tego, co jest konieczne do osiągnięcia właściwych mu celów."
Dla mnie brzmi to z lekka przesadnie. Teoretycznie nie potrzeba żadnego innego prawa, w tym przecież zawiera sie praktycznie nieskończoność...

So lip 01, 2006 19:56

Dla zboczeńców seksualnych, jak wynika ze strony, do której podajesz linka, tolerancja, ale dla wewnętrznych potrzeba Kościoła - już nie.

So lip 01, 2006 20:23

Leszku, nie strona w podpisie jest przedmiotem tego tematu. Rzeczywiście, filippiarzu, to prawo pozwala żądać czegokolwiek - tylko o czym chcesz dyskutować w tym temacie? Chcesz po prostu wiedzieć, czy ludzie tak samo oceniają ten kanon?

So lip 01, 2006 20:45

Dla mnie brzmi to(...)

i cały problem w tym że mnie nie obchodzi jak to dla ciebie brzmi. Jakbym miał sie przejmowac jak ludzie odbierają rózne rzeczy dostałbym schizofreni czy innej choroby psychicznej. Jesli ktos delkaruje sie jako katolik automatycznie zobowiązuje sie do przestrzegania pewnych zasad.

So lip 01, 2006 22:40
Zobacz profil WWW

Jeśli Cię nie obchodzi to po co się wypowiadasz w tym temacie?

So lip 01, 2006 22:50

Taka jest natura Kościoła. Nie jest on żadną organizacją przynoszącą zyski, Kościół na siebie nie zarabia (wbrew obiegowym opiniom). Ale potrzeby finansowe ma. Kościół tworzą ludzie, i Ci ludzie w miarę swoich możliwości mają obowiązek utrzymywac Kościół - łożyć finansowo na jego potrzeby

So lip 01, 2006 22:55

To jest odpowiednik jednego z przykazań kościelnych - "troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła" :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lip 02, 2006 7:34
Zobacz profil WWW

Post Re: Kanon 1260
filippiarz napisał(a):
Kodeks Prawa Kanonicznego, Kanon 1260 - "Kościół posiada wrodzone prawo domagania się od wiernych dostarczenia tego, co jest konieczne do osiągnięcia właściwych mu celów."
Dla mnie brzmi to z lekka przesadnie. Teoretycznie nie potrzeba żadnego innego prawa, w tym przecież zawiera sie praktycznie nieskończoność...

Nie ma to jak wyrwać zdanie z kontekstu, by udowodnić własne tezy. :?

A wystarczy przeczytać wprowadzenie do tego roździału KPK by zobaczyć jak nieprawdziwy jest wniosek, że "w tym się praktycznie zwiera nieskończoność":

KPK, Dobra Doczesne Kościoła, Kanony Wstępne napisał(a):
Kan. 1254 -

§ 1. Kościół katolicki na podstawie prawa wrodzonego, niezależnie od władzy świeckiej, może dobra doczesne nabywać, posiadać, zarządzać i alienować, dla osiągnięcia właściwych sobie celów.

§ 2. Celami zaś własnymi są głównie: organizowanie kultu Bożego, zapewnienie godziwego utrzymania duchowieństwa oraz innych pracowników kościelnych, prowadzenie dzieł apostolatu i miłości, zwłaszcza wobec biednych.

Wyraźnie więc widać o jakie cele chodzi, do których również odnosi się kanon 1260.

Co więcej, wystarczy również popatrzeć na kanon 1259 i 1261:

KPK, Dobra Doczesne Kościoła, Nabywanie Dóbr napisał(a):
Kan. 1259 - Kościół może nabywać dobra doczesne wszystkimi sprawiedliwymi sposobami prawa czy to naturalnego, czy pozytywnego, którymi wolno innym nabywać.

Kan. 1260 - Kościół posiada wrodzone prawo domagania się od wiernych dostarczenia tego, co jest konieczne do osiągnięcia właściwych mu celów.

Kan. 1261 -

§ 1. Wierni mają prawo przekazywać dobra doczesne na korzyść Kościoła.

§ 2. Biskup diecezjalny powinien przypominać wiernym obowiązek, o którym w kan. 222, § 1, i w odpowiedni sposób domagać się jego wykonania.

Czyli w kan. 1259 mamy wyraźny nacisk również na sposób nabycia dóbr, które mogą być nabyte tylko "sprawiedliwymi sposobami prawa".

A Kan. 1261, § 2 mówiąc o "obowiązku wiernych" odwołuje się do kan. 222 § 1, gdzie sformuowanie to jest sprecyzowane:

KPK, Wierni, Prawa i Obowiązki Wszystkich Wiernych napisał(a):
Kan. 222 -

§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy

Kolejny więc raz mamy bardzo precyzyjne określlenie zakresu obowiązku wiernych względem materialnego wspierania Kościoła.

N lip 02, 2006 9:21

Jeśli Cię nie obchodzi to po co się wypowiadasz w tym temacie?

zadałes sobie tyle trudu pisząc te słowa aby mnie zaatakowac? Smieszne.

filippiarz dokonuje manipulacji, jest wierny zasadzie że cel uświęca środki, celem jest atak na kościół wiec można dokonywac manipulacji.

N lip 02, 2006 17:39
Zobacz profil WWW

zadałes sobie tyle trudu pisząc te słowa aby mnie zaatakowac? Smieszne.

Na jakiej podstawie stwierdzasz, że ja zadałem sobie jakikolwiek trud (a zwłaszcza "aż taki"), żeby napisać to co napisałem? Moja uwaga nie była atakiem - była zwykłą uwagą i pytaniem o powód nielogicznego zachowania jakim są takie pretensje jakie przedstawiłeś.
marcin_jarzębski napisał(a):
filippiarz dokonuje manipulacji, jest wierny zasadzie że cel uświęca środki, celem jest atak na kościół wiec można dokonywac manipulacji.

W Twoim stwierdzeniu widzę mnóstwo oceny, a argumentów za nią przemawiających zero.

N lip 02, 2006 19:10

Nie ma to jak konkretna, "milusia" odpowiedź, ale na szczęście mamy Paschalisa :)
marcinie_jarzębski, faktycznie jest to atak, nie widzę jednak powodu do uszczypliwości, to nie są prawa boskie, nie popełniam świętokradztwa.
Przyznaję rację, nie pałam sympatją do Krk, ale treść 1260 wydała mi się wyjątkowo apodyktyczna.
Przytoczone przez Paschalisa treści, specyfikują kontekst, ale dostrzegam tu niezbyt ścisłe stwierdzenia:
- "niezależnie od władzy świeckiej"
- "wrodzone prawa"
- "celami zaś własnymi są głównie"
- "sprawiedliwe sposoby prawa czy to naturalnego, czy pozytywnego"

Muszę powiedzieć, że nie są one "ostre" znaczeniowo - wydają mi się wyjątkowo ogólne, "rozmyte", częściowo wręcz niezrozumiałe.
Dla mnie powyższe stwierdzenia brzmią wręcz "sekciarsko" - nie podoba mi się prawo w którym występują słowa w stylu "głównie" czy"wrodzone prawa".
Kiedy powstało Prawo kanoniczne i kiedy były wprowadzone do niego ostatnie poprawki?

N lip 02, 2006 20:00

Przyznaję rację, nie pałam sympatją do Krk

Czemu KrK, czyli nie lubisz łacinników ale grekokatolików lubisz? Ty po prostu nienawidzisz Kościoła Katolickiego.
Wstępując do każdej organizacji, mniejsza o to o jakim profilu zobowiązujemy się do tego że będziemy respektowac pewne prawa.
To jest naturalne. Będąc w Kościele Katolickim wierny powinien byc świadom że jest odpowiedzialny za swój Kościół. Jest jego czescią, i jest za niego odpowiedzialny. Jeśli się wierzy to traktuje się wiarę na serio, nie udaje się że nie widzi się księdza jak zbiera tacę, że nie udaje się że nie ma nikogo w domu jak chodzi po polędzie. W starożytności oddawano na rzecz gminy czesto całe majątki, W Ewangelii
Mt 19:21
21. Jezus mu odpowiedział: Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!
(BT)
Mr 10:21
21. Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną.
(BT)
Łk 12:33
33. Sprzedajcie wasze mienie i dajcie jałmużnę! Sprawcie sobie trzosy, które nie niszczeją, skarb niewyczerpany w niebie, gdzie złodziej się nie dostaje ani mól nie niszczy.
(BT)
Łk 18:22
22. Jezus słysząc to, rzekł mu: Jednego ci jeszcze brak: sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie; potem przyjdź i chodź ze Mną.
(BT)
Posłuszenstwo to cnota!
Rz 16:19
19. Wasze zaś posłuszeństwo znane jest wszystkim. A więc raduję się z was, pragnę jednak, abyście byli w dobrym przemyślni, a co do zła - niewinni.
(BT)

N lip 02, 2006 23:51
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Przyznaję rację, nie pałam sympatją do Krk

Czemu KrK, czyli nie lubisz łacinników ale grekokatolików lubisz? Ty po prostu nienawidzisz Kościoła Katolickiego.

Nie mam o nich zdania bo do nich nie należałem a nawet ich nie znam.
Być przeciwnikiem a nienawidzieć to spora różnica.

Pn lip 03, 2006 6:30

filippiarz: Zamiast skupiać się na sformuowaniach mało istotnych i szukać dziury w całym, radzeę przyjrzeć się tym kluczowym sformuowaniom, które określają czym ma być owe wsparcie wiernych: "organizowanie kultu Bożego, zapewnienie godziwego utrzymania duchowieństwa oraz innych pracowników kościelnych, prowadzenie dzieł apostolatu i miłości, zwłaszcza wobec biednych" czy też jak to jest ujęte w kan. 222: "sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy". Czy to brzmi ogólnikowo? Jak na kodeks dot. całego ogromnego KK są to sformuowania nad wyraz precyzyjne i hamujące wszelkie nadużycia na tym polu. :)

A określenie "sekciarskie" tylko na podstawie jednostkowego wrażenia mógłbys sobie podarować bo mógłbyś niepotrzebnie kogoś obrazić. :?

Pt lip 07, 2006 12:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]