Nie wierz w Cuda!!-przestroga
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: do filippiarz
Orchidea napisał(a): (...) Nie możemy kochać człowieka bardziej niż boga, a gdy ide najpierw do kota to może być jeszcze gorsze dla boga. Radzę Ci poczytać pisma św. Franciszka. I nie sądzę, żeby Bogu było niemiłe przyjście z pomocą jakiejś istocie... wiesz, kotku, nie szkodzi, że nic nie piłeś cały dzień- najpierw muszę się pomodlić . Cytuj: Od Boga się odsunęłam całkowicie –bo sobie Wierzyc że istnieje, czy nawet czuć że się kocha, ale nie praktykować wiary-to żadna wiara-to jak być niewierzącym. Mam nadzieję, że nie z powodu kota .... Cytuj: Dlaczego tego kota nikt inny ani nie widział, ani nie słyszał? –prócz mnie i mojego chłopaka?
Może raczej nie chciał słyszeć ... czyt. myślał: niech ktoś inny coś z nim zrobi.
|
Śr lip 05, 2006 15:56 |
|
|
|
 |
angua
|
 Re: do angua
Orchidea napisał(a): Ciezko mi odpowiadac na niektóre twoje pytania-bo sama nie znam odpowiedzi Trochę dlatego je zadaję - żebyś się zastanowiła nad odpowiedzią  Orchidea napisał(a): Po2 jeśli to był prawdziwy Jezus ( a nie demon przebrany za niego) i czynił cuda-to nie wiem, może naprawdę niektórzy potrzebowali potwierdzenia? Teraz nie wiem, o czym mówisz. O cudach Biblijnych czy późniejszych? Orchidea napisał(a): Po3 „wiara w objawienia prywatne nie jest obowiązkowa. Jednak te uznane przez Kościół mają zbliżać do Boga ukazując Jego działanie w świecie” –nie widzisz tu sprzeczności? -dlaczego nie musimy wierzyć we własne doświadczenia, a musimy w doświadczenia potwierdzone przez kościół. Czy kościół zawsze musi dobrze zbadać niż inny człowiek??? księża też są grzeszni, a zwykły człowiek potrafi także dostrzec zło tak jak ksiądz. Stop. I jeszcze raz: wiara w objawienia prywatne nie jest obowiązkowa! Objawienia prywatne to nie Twoje odczucia! To wszystkie objawienia od czasów biblijnych. Zarówno jednej osobie, jak i tłumom. I choć Kościół stwierdza, że są autentyczne [np. tak objawienia Pana Jezusa siostrze Faustynie, jak i te w Fatimie czy Lourdes], nie każe Ci w nie wierzyć! Czy teraz jest to jaśniejsze?
Czytałam kiedyś ten artykuł, bardzo dobry
A pytania jak na razie były dla Ciebie, ja na nie znam odpowiedzi 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr lip 05, 2006 15:59 |
|
 |
Orchidea
|
 Do baranek
Po1
„…….wiesz, kotku, nie szkodzi, że nic nie piłeś cały dzień- najpierw muszę się pomodlić …..”
***Ten kotek wyglądał na najedzonego i szczęśliwego- nic mu nie dolegało.
Wyszedł z za krzyża , stanął mi obok i miauczał.
Gdybym miała pomóc choremu kotkowi itd., to Bóg na pewno by to zrozumiał-nawet jeśli by się okazało, że pomagam demonowi.
Po2
„Może raczej nie chciał słyszeć ... czyt. myślał: niech ktoś inny coś z nim zrobi.”
***-pytałam ludzi i odpowiadali „nie widzieli”
+ na zdjęciu z kotem koło krzyża wyszłam bardzo wyniośle, pewnie –ciekawe
_________________ Nie lubie ironicznych, złośliwych tekścików i braku tolerancji.
|
Śr lip 05, 2006 16:03 |
|
|
|
 |
Orchidea
|
 Do angua
1.
"Teraz nie wiem, o czym mówisz. O cudach Biblijnych czy późniejszych?"
Ogólnie to od początku nie poruszam czasów J. Ch tylko czasy teraźniejsze
2.
"Objawienia prywatne to nie Twoje odczucia! To wszystkie objawienia od czasów biblijnych. Zarówno jednej osobie, jak i tłumom. I choć Kościół stwierdza, że są autentyczne [np. tak objawienia Pana Jezusa siostrze Faustynie, jak i te w Fatimie czy Lourdes], nie każe Ci w nie wierzyć!"
To po prostu nie zrozumiałam i szczerze dalej to trochę mętlik.
Słowo prywatne oznaczało dla mnie –nie wszystkie, lecz „przynależące do danej osoby lub ewentualnie grupy osób-a nie wszystkich”
Objawienia też mogą być odczuciem np.: mój chłopak w Medjugorje po dotknięciu krzyża J. Ch poczuł się bardzo „inaczej dobrze” + wczoraj także wpadłam na artykuł, który opowiadał o tych „innych wewnętrznych odczuciach osób” po, przy objawieniu
Jeśli twoje słowa oznaczały :że nie musze wierzyc w jakiekolwiek cuda, nawet te uznane przez Kościół –to ok.
_________________ Nie lubie ironicznych, złośliwych tekścików i braku tolerancji.
|
Śr lip 05, 2006 16:11 |
|
 |
Orchidea
|
"15.Pragnienie objawień rozwija niebezpieczną ciekawość. Św. Jan od Krzyża, pisze: “Nic milszego dla szatana nad duszę, która szuka objawień i jest na nie chciwa; znaczy to czynić mu wszelkie ułatwienia, by mógł podsunąć błędy i osłabić wiarę i w ten sposób dusza jest narażona na wszelkie dziwactwa i silne pokusy“. "
|
Śr lip 05, 2006 16:12 |
|
|
|
 |
angua
|
 Re: Do angua
Orchidea napisał(a): 1. Ogólnie to od początku nie poruszam czasów J. Ch tylko czasy teraźniejsze Dobrze, w takim razie mogę się ustosunkować do tamtego zdania  Cytuj: jeśli to był prawdziwy Jezus ( a nie demon przebrany za niego) i czynił cuda-to nie wiem, może naprawdę niektórzy potrzebowali potwierdzenia? Czasem potrzebne jest potwierdzenia, ale na ogół Bóg chce przypomnieć ludziom jakąś prawdę. Tak jak w przypadku siostry Faustyny - o Jego miłosierdziu. Albo wezwać do nawrócenia i modlitwy... Orchidea napisał(a): 2. To po prostu nie zrozumiałam i szczerze dalej to trochę mętlik. Słowo prywatne oznaczało dla mnie –nie wszystkie, lecz „przynależące do danej osoby lub ewentualnie grupy osób-a nie wszystkich” Ano nie Poczytaj sobie [wiem, długie...] może ten tekst - jeszcze kardynała Ratzingera: http://www.karmel.pl/lucja/tekst7.htmlOrchidea napisał(a): Objawienia też mogą być odczuciem np.: mój chłopak w Medjugorje po dotknięciu krzyża J. Ch poczuł się bardzo „inaczej dobrze” + wczoraj także wpadłam na artykuł, który opowiadał o tych „innych wewnętrznych odczuciach osób” po, przy objawieniu Obawiam się, że bardzo poważnie mylisz emocje [ewentualnie jakieś natchnienia, ale na razie to same emocje] z objawieniami. W każdym razie na emocjach wiara opierać się na pewno nie może. Swoją drogą, na nadinterpretacjach też nie, a chyba masz do nich słabość  Orchidea napisał(a): Jeśli twoje słowa oznaczały :że nie musze wierzyc w jakiekolwiek cuda, nawet te uznane przez Kościół –to ok.
Nie musisz
Zakładając, że zostawiamy na boku te Biblijne, oczywiście 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr lip 05, 2006 16:30 |
|
 |
Orchidea
|
 do angua
jesli wg Ciebie ktoś lub coś nie moze się objawic poprzez odczucia-no to niech będzie nazwijmy to "być natchnionym"
|
Śr lip 05, 2006 16:40 |
|
 |
angua
|
Tylko w ten sposób od tematu wyjściowego, który - jak się wydawało - brzmiał "nie wierz w objawienia prywatne" przechodzimy do tematu "podchodź z rozwagą do własnych emocji". To nieco zmienia postać rzeczy... 
|
Śr lip 05, 2006 16:46 |
|
 |
Orchidea
|
 *
do własnych emocji związanych z rzeczami "nadprzyrodzonymi" lub takowymi się nam wydającymi i związanymi z wiarą (religia)
|
Śr lip 05, 2006 16:52 |
|
 |
Orchidea
|
 Nie wierz tak szybko, prosto w cuda
Między innymi co Jezus uczynił: autor Nikt
"-Chrztu w Jordanie (Teofania)
- uzdrawiania chorych w Galilei
- oczyszczenia trędowatego
- uzdrowienia sługi setnika
- uzdrowienia teściowej Piotra
- uciszenia burzy
- uzdrowienia dwóch opętanych
- uzdrowienia sparaliżowanego
- wskrzeszenia córki Jaira
i uzdrowienia niewiasty
- uzdrowienia dwóch ślepych
- uzdrowienia opętanego niemowy
- uzdrowienia człowieka z uschłą ręką
- nakarmienia pięciu tysięcy
- Jezus chodzi po morzu
- uzdrowień w Genezaret
- uzdrowienia córki niewiasty kananejskiej
- uzdrowienia wielu chorych
- nakarmienia czterech tysięcy
- przemienienia na górze Tabor (Teofania)
- uzdrowienia epileptyka
- uzdrowienia dwóch ślepych
- zmartwychwstania"
Widac przewagę uzdrowień,a wystapienie cud "znikomo" -co potwierdza regułę we wcześniejszych komentach.
Powinnam temat poprawic na "NIE WIERZ W CUDA, ZANIM NIE STWIERDZISZ DOKŁADNIE OD KOGO SĄ"
bo Bóg może je prawic w wyjątkowych sytuacjach, a zło w wielu, wielu nie wyjątkowch lub wydających sie nam wyjątkowych
|
Śr lip 05, 2006 20:40 |
|
 |
angua
|
Hę? Odkąd to uzdrowienia nie są cudami? I co to za "wcześniejsza reguła"?
Cuda [bądź znaki] uczynione przez Jezusa dzieli się zasadniczo na trzy rodzaje:
- egzorcyzmy,
- uzdrowienia,
- ocalenia.
Mozna też dzielić na cztery kategorie [tak czyni np. Bartnicki w swoim Przesłaniu Ewangelii]:
- cuda nad naturą [objawiają Pana natury],
- uzdrowienia chorych [objawiają zbawcę człowieka],
- wypędzanie demonów [objawiają zwyciezcę szatana],
- wskrzeszenia [objawiają zwycięzcę śmierci].
Jakby nie dzielić, uzdrowienia są cudami! Więc nie wiem, czego ma dowodzić powyższy post...
|
Śr lip 05, 2006 20:54 |
|
 |
Orchidea
|
 do angua -albo dzis gadam same głupoty-albo jest w tym jakis
Kiedyś nazwałabym takie uzdrowienia cudami-jednak dziś pomyślałam….. (może mam dzis jakis dzień głupoty ) i może wciąż się myle.
…..skoro egzorcysta potrafi wypędzić złego ducha i nie nazywa tego cudem ,lecz uzdrowieniem, skoro lekarz itp. Potrafi uleczyc człowieka i nie nazywa tego cudem-to dlaczego gdy ktoś zostanie uzdrowiony przez wiarę od razu trzeba to nazywać cudem??-to powinno być w odbiorze czymś naturalnym-że wiara potrafi uleczyc, a nie czymś nadzwyczajnym.
Wiec dlatego uzdrowień nie traktuje jako cud.
Cud to dla mnie np. :chodzenie po wodzie (jeśli oczywiście nie ma naukowego wytłumaczenia)
Ale jeśli ktoś chce nazywać uzdrowienie cudem-to Proszę bardzo-to jego odczucia, zdanie i potrzeba.
|
Śr lip 05, 2006 21:02 |
|
 |
Orchidea
|
 Spokojnej nocy
Dziś się już Żegnam –Dobranoc wszystkim.
Zresztą i tak chyba wygaduje głupoty  –nie wiem
Angua A to ta reguła:
„Objawienia Boże są dziełem nie tylko wszechmocy, ale i mądrości Bożej: Bóg nie mnoży objawień i cudów bez bardzo poważnego motywu."
A uzdrowień jest mnóstwo
|
Śr lip 05, 2006 21:08 |
|
 |
angua
|
Uzdrowienia, które są cudami, również nie mają naukowego uzasadnienia. Zapewniam Cię, że te obecne są niezwykle drobiazgowo [i w długim przedziale czasowym] badane przez przeróżne komisje. O czym można poczytać na przykład w bardzo dobrej książce "Kościół i nauka" ojca Jose Moralesa SJ [wydawnictwo WAM, rzecz jasna].
Egzorcysta wypędza złego ducha mocą nie własną, a daną mu od Boga. Tak samo czynili apostołowie. Lekarz leczy działając zgodnie z prawami naturalnymi, zaś cud wykracza poza ich granice.
Cytuj: A to ta reguła: „Objawienia Boże są dziełem nie tylko wszechmocy, ale i mądrości Bożej: Bóg nie mnoży objawień i cudów bez bardzo poważnego motywu."
A uzdrowień jest mnóstwo
Skąd wiesz, co dla Boga jest bardzo ważnym motywem? Czemu uważasz, że niebezpieczeństwa ze strony przyrody takim motywem są, a te ze strony złych duchów czy choroby już nie? Chcesz decydować za Boga, co jest ważne, a co nie i kiedy ma prawo działać, a kiedy nie?
|
Śr lip 05, 2006 21:23 |
|
|
|