Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona
 chrześcijańska joga 
Autor Wiadomość
Skomentowałam zdjęcia- które modlitwy nie przedstawiają. Poza tym fakt wspólnej medytacji nie oznacza, że katolik medytuje tak, jak buddysta.. tylko, że czynią to w tym samym czasie, każdy po swojemu- i znowu- medytacja nie równa się yoga ... a recytacja modlitw też yogą nie jest .

Śr lip 05, 2006 23:46

Spotkanie grupy medytacyjnej z mistrzem buddyzmu-zen, Rosi Kwangiem.

Obrazek

Śr lip 05, 2006 23:47
Spróbuję inaczej :) - całkiem teoretycznie- Czy wg Ciebie praktykowanie przez katolika yogi daje prawo do nazywania yogi katolicką ? Kto decyduje- pojedynczy człowiek, czy Kościół ?

Śr lip 05, 2006 23:51

Skomentowałam zdjęcia- które modlitwy nie przedstawiają.

Ale możemy logicznie wydedukować że to nie było spotkanie przy herbatce :?
baranek napisał(a):
Poza tym fakt wspólnej medytacji nie oznacza, że katolik medytuje tak, jak buddysta.

Ale sama medytacja z poganinem jest HEREZJĄ :o

Ps1. Zapomniałbym o. Bereza wprowadza nowe elementy z jogi :shock:
Ps2. Nie będę wypowiadał się na temat modlitwy Jezusowej vs medytacja o. Berezy itp. ponieważ w tym temacie potrzebni są eksperci światowej klasy :D

Cz lip 06, 2006 0:07
Ja się wypowiem- jak widać z podpisu- za miesiąc ;)

Cz lip 06, 2006 0:10

Spróbuję inaczej :) - całkiem teoretycznie- Czy wg Ciebie praktykowanie przez katolika yogi daje prawo do nazywania yogi katolicką ? Kto decyduje- pojedynczy człowiek, czy Kościół ?

Baranku nie będą z tobą wchodził w dyskusje wolnomularskie, polegające na przekomarzaniu co jest czym, natomiast fakty mówią za siebie o. Bereza i mu podobni wprowadzają indyferentyzm religijny. Zamiast nawracać, głosić ewangelię Chrystusową, medytuje z poganami :shock:

Cz lip 06, 2006 0:13

Baranku nie będą z tobą wchodził w dyskusje wolnomularskie, polegające na przekomarzaniu co jest czym, natomiast fakty mówią za siebie o. Bereza i mu podobni wprowadzają indyferentyzm religijny. Zamiast nawracać, głosić ewangelię Chrystusową, medytuje z poganami :shock:

Pamiętasz prawo kanoniczne które Ci zacytowałem?
Kan. 748 § 2. Ludzie nie mogą być przez nikogo zmuszani do przyjęcia wiary katolickiej wbrew własnemu sumieniu.

A istotą tego prawa jest: "wbrew własnemu sumieniu".
Czy naprawdę sądzisz, że ktokolwiek z grupy medytacyjnej mistrza buddyzmu-zen ma ochotę byc nawracanym na obcą wiarę? :o
Nie pomyślałeś, że o. Bereza daje świadectwo swojej wiary? Swoją osobą, duchem i postępowaniem próbuje zmienić sumienie tych ludzi, tak żeby sami chcieli przyjąć Jezusa?

Cz lip 06, 2006 7:41

Pamiętasz prawo kanoniczne które Ci zacytowałem?
Kan. 748 § 2. Ludzie nie mogą być przez nikogo zmuszani do przyjęcia wiary katolickiej wbrew własnemu sumieniu. A istotą tego prawa jest: "wbrew własnemu sumieniu".

A kto mówi o zmuszaniu :shock: (masz na jej punkcie obsesję) zwróciłem uwagę na postawę o. Berezy, uważam że popełnia ogromny błąd "medytując" z poganami :?
filippiarz napisał(a):
Czy naprawdę sądzisz, że ktokolwiek z grupy medytacyjnej mistrza buddyzmu-zen ma ochotę byc nawracanym na obcą wiarę? :o

Za przeproszeniem jaki to jest argument w dyskusji czy apostołowie, prorocy st medytowali z poganami :?: czy głosili im ewangelię Bożą :?: Czy prowadzili dialog między religijny czy nawoływali do porzucenia pogańskich wierzeń :?:
filippiarz napisał(a):
Nie pomyślałeś, że o. Bereza daje świadectwo swojej wiary? Swoją osobą, duchem i postępowaniem próbuje zmienić sumienie tych ludzi, tak żeby sami chcieli przyjąć Jezusa?

Medytując z nimi, chyba sobie żartujesz :?:

Cz lip 06, 2006 9:45

Cz lip 06, 2006 9:48

A co złego jest w medytacji?

Filipiarzu jeśli nie masz pojęcia czego bronisz, przykro mi ale nie mamy o czym mówić. Atakujesz a nawet nie wiesz czego bronisz :?

Ps. Nie znam protestanta który wypisywałby teorię sprzeczne z duchem biblii takie jak ty 8)

Cz lip 06, 2006 10:00

My, katolicy, do modlitwy używamy różańca, odmawiamy litanie, śpiewamy pieśni kościelne, oczywiście bierzemy udział we Mszy św. Dobra jest też Droga Krzyżowa, Gorzkie Żale w poście, odmawiamy także Koronke do Miłosierdzia Bożego, brewiarz też (podobno, bo nie mam własnych doświadczeń) nie jest zły. Tak modlimy się my, katolicy.

Ojciec B. woli pogańskie kulty.

Cz lip 06, 2006 10:02

Yeszayo i vvv, macie okazję poczytać sobie o medytacji uprawianej w lubińskim klasztorze benedyktynów

http://lubin.benedyktyni.pl/przeczytaj/ ... O_2003.pdf

Cz lip 06, 2006 10:03

Yeszayo i vvv, macie okazję poczytać sobie o medytacji uprawianej w lubińskim klasztorze benedyktynów

W tekście nie ma słów "Msza Sw.", "różaniec", "katolik". Są "taniec" 22, "ogień" 9. Katolickie to to nie jest.

Cz lip 06, 2006 10:12

filippiarz napisał(a):
Filipiarzu jeśli nie masz pojęcia czego bronisz [...]
A może to Ty nie masz pojęcia co atakujesz?
Cytuj:
Ps. Nie znam protestanta który wypisywałby teorię sprzeczne z duchem biblii takie jak ty 8)
Nie jestem protestantem, nie należę do żadnego wyznania.

Cz lip 06, 2006 10:13

Leszku uważasz że nie mam pojęcia o czym mówię :?: Pisałem we wcześniejszych postach, ty widocznie nie czytałeś ich dokładnie, że ja nie skupiam się na medytacji lecz na „medytacji” z poganinem. A co do samej formy, moim zdaniem tą sprawą powinni zając się kompetentni duchowni, aby jednoznacznie określić czy o. Bereza i mu podobni nie wprowadzają błędnej nauki.

Cz lip 06, 2006 10:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona