Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 zabrał pieniądze i zwiał? 
Autor Wiadomość

Mnie się wydaje, że to bardzi smutne wydarzenie, jakim była kradzież i "chodu" pewnego księdza, może być początkiem do dyskusji nad udziałem świeckich w zarządzaniu własną parafią. Nie twierdzę, że wtedy nie będzie kradzieży, ale będą one o wiele bardziej utrudione, może nawet tylko w bardzo niewielkim stopniu możliwe. Ten postulat o pełną współodpowiedzialność świeckich za parafię, do której należą, nie jest wymysłem, który przyszedł z tzw. "zgniłego Zachodu", lecz jest formalnym nakazem prawa kanonicznego.

So lip 08, 2006 5:48

Pn lip 17, 2006 21:26

Mnie się wydaje, że to bardzi smutne wydarzenie, jakim była kradzież i "chodu" pewnego księdza, może być początkiem do dyskusji nad udziałem świeckich w zarządzaniu własną parafią. Nie twierdzę, że wtedy nie będzie kradzieży, ale będą one o wiele bardziej utrudione, może nawet tylko w bardzo niewielkim stopniu możliwe. Ten postulat o pełną współodpowiedzialność świeckich za parafię, do której należą, nie jest wymysłem, który przyszedł z tzw. "zgniłego Zachodu", lecz jest formalnym nakazem prawa kanonicznego.

Awa napisał(a):
Nic dodac nic ujać-Leszku Janie.

Nie byłbym takim optymistą. Już wyłuszczam dlaczego.
Świeccy od początków chrześcijaństwa w mniejszym lub większym stopniu uczestniczyli w materialnych sprawach wspólnoty.

Tak było i za stanu wojennego (wg mojej definicji trwał do '89 r.).
Z 'zachodu' przysyłano dary. Żywność, ciuchy, mydła, proszki itd.
Przychodziły na parafie bo Kościół był jedyną niezależną instytucją jakoś gwarantującą, że te dary nie trafią do partyjnych, milicjantów.
W ich rozdzielaniu uczestniczyli świeccy. I w zdecydowanej większości przypadków czynili to uczciwie.

Ale znam przypadek, gdy bardzo 'świątobliwy' człowiek (paciorek o poranku, paciorek przed posiłkiem, paciorek przed snem (sprawiedliwego)) uczestnicząc 'społecznie' w tym rozdzielaniu bardzo wspomagał swoją 'rodzinę'. Czego nie byli w stanie skonsumować, szło na pobliski bazar.
Oczywiście, o wszystkim dowiedziałem się po paru latach, gdy ktoś z 'rodziny' tego niedoszłego księdza (uląkł się tuż przed świeceniami) wygadał się nieopatrznie.

Trzeba znajdować jakiś 'złoty środek'.
W różnych miejscach i różnym czasie będzie inny.
A i tak będa przypadki niefrasobliwości lub zamierzonych nadużyć.

Kościół jest zbyt dużą liczebnie i obszarowo społecznością by wszyscy byli idealni.

Wt lip 18, 2006 1:39
Zobacz profil WWW

I właśnie dlatego rady parafialne powinny być w każdej parafii. Żeby nie dawać księdzu okazji i możliwości kombinowania z tym, co parafia dostaje i czym w imieniu parafii zarządza.

W końcu - parafia tyo nie ksiądz i kościół, ale to ksiądz i Kościół, czyli przede wszystkim ludzie. I to ludzie powinni mieć wpływ na to, co się finansuje z kasy parafialnej - to, co jest potrzebne, czy kolejny zestaw opon zimowych dla proboszcza.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lip 18, 2006 7:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2