Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 19:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 świętość czy głupota? 
Autor Wiadomość
Nie mam czasu na bawienie się w szukanie linków, ale to przecież na tym forum, w innym wątku sugerowano, że dekrety Soboru Nicejskiego o zakazie przyjmowania Komunii św. na klęcząco w niedzielę i wprowadzenie posługi akolity były na inne czasy. Więc nie rozumię, dlaczego normy - ostatecznie nie dogmatyczne - jednego soboru mogły być tylko na tamte czasy, a innego na wszystkie czasy.

Przed chwilą pisałeś o herezjach, więc obawiałem się, że masz na mysli jakieś orzeczenia dogmatyczne nie pasujące do naszych czasów.

So lip 08, 2006 10:04
Moderator

Tomku, przypadkiem strzeliłeś w dziesiątkę. Bo przestaliśmy odróżniać, co jest orzeczeniem dyscyplinarnym (zatem związanym z konkretnym czasem i podlegającym zmianie) a co jest orzeczeniem dogmatycznym (czyli jest niezmienne).

Problem nieco żartobliwie ujął kiedyś Jan Paweł II w czasie którejś z pielgrzymek do Polski. "W sprawach pogody nawet papieże bywają omylni."

So lip 08, 2006 10:19

Cytuj:
ktos byl pobozny i lduzie juz chca go swietym cuznic. nie rpzesadzajmy, swiety to byl Franciszek z Asyzu itd. a ta dziewczynka byla pobozna i Bog jej to pewnie wyangrodzi, a to czy zopstanie swieta to i tak nic nwoego nie wniesie ani nic nie zmieni.

niestety nie masz racji
zmieni podejście
wprowadzi pobożność
i o to chodzi gdy rozgłasza sie tę historię zapewne

poza tym, ze ktoś tak robił a nie inaczej i że to zotało uznane a nie jest "konsekwentnie wprowadzane" nie znaczy wcale, że powinniśmy naśladować do upadłego i np nie wprowadzać zmian innych
człowiek może na różne sposoby ukazać Bogu swój szacunek i miłość
niektórzy uważaja że noszenie czapki na głowie inni, że trzeba mieć łysy krążek jeszcze inni że bez nakrycia inni że broda... ukaże swoje poddanie Bogu właściwie całemu swiatu wszem i wobec

różne sa podejścia
ba nawet się co chwila u niektórych zmieniają o zgrozo ;)

nie forma ale treść jest wazna :P

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

So lip 08, 2006 12:01
Tomku, przypadkiem strzeliłeś w dziesiątkę

Celniku drogi, zapewniam Cię, że nie "przypadkiem" i nie "strzeliłem".

So lip 08, 2006 12:22
celnik napisał(a):
Jak to ktoś zauważył w innym miejscu nawet dekrety pierwszych soborów zawierają herezje (zdaniem niektórych dyskutantów), a my to tłumaczymy, że to były inne czasy. Ale na ten argument można odpowiedzieć podobnym: dekrety trydenckie też były na inne czasy.

Proszę o konkrety. Które konkretnie dekrety których soborów mają niby być na inne czasy?

A ja uściślę: Który z dekretów Soboru Trydenckiego "był na inne czasy" i obecnie, jak rozumiem, "można go nie przestrzegać". Choćby jeden przykład.

I proszę się nie migać od odpowiedzi, proszę Księdza.

N lip 09, 2006 20:32
Tomku, przypadkiem strzeliłeś w dziesiątkę. Bo przestaliśmy odróżniać, co jest orzeczeniem dyscyplinarnym (zatem związanym z konkretnym czasem i podlegającym zmianie) a co jest orzeczeniem dogmatycznym (czyli jest niezmienne).

A do jakich kategorii zaliczamy np. takie dwa dokumenty:
1) bulla Quo primum tempore św. Piusa V
2) konstytucja apostolska Missale Romanum Pawła VI

Może nam Ksiądz objaśni?

N lip 09, 2006 20:36
nie forma ale treść jest wazna :P

Zabawne - właśnie wróciłem z kościoła ze Mszy św. i widziałem wewnątrz kupę młodych ludzi ubranych, jak na dyskotekę (dziewczyny z odsłoniętymi obojczykami etc.)
Założę się, że na rozmowę kwalifikacyjną do nowej pracy ubrali by się z pewnością inaczej. Bo tam "inwestując w rozmowę" można wygrać "n x 1500 zł", a Pan Jezus przecież nie ucieknie z tabernakulum.

No, ale przecież forma jest niczem, a treść jest wszystkiem![/url]

N lip 09, 2006 20:40

Ja dzisiaj do kościoła, jak zresztą codziennie (gdy temperatura jest taka, jak dzisiaj) poszedłem w krótkich spodenkach i koszulce. I nie widzę w tym nic dziwnego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lip 09, 2006 21:26
Zobacz profil WWW

ja też byłem w krótkich galotach i t-shirt-cie

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N lip 09, 2006 21:29

Miałem na sobie albę. Co to komu przeszkadza, że przy trzydziestu kilku stopniach temperatury, duchocie w kościele - mam pod nią krótkie spodenki :?: I tak tego nie widać.

N lip 09, 2006 21:31
Zobacz profil WWW

Ksiądz zresztą także zdjął sutannę - pod albą miał tylko "cywilne" ubranie.

N lip 09, 2006 21:31
Zobacz profil WWW

Jak byłem dzieckiem, to też się tak ubierałem do kościoła :-P

N lip 09, 2006 21:36
Ja dzisiaj do kościoła, jak zresztą codziennie (gdy temperatura jest taka, jak dzisiaj) poszedłem w krótkich spodenkach i koszulce. I nie widzę w tym nic dziwnego.

W Rzymie by cię nie wpuścili do żadnej bazyliki w takim stroju. No, ale tam, jak wiadomo, rządzą lefewryści :-)))

Jest prosta zasada - zakryte ramiona i zakryte kolana. U panów też.

N lip 09, 2006 21:47

Na rozmowę kwalifikacyjną tez byś tak poszedł? Dla ułatwienia: w takim upale jak dziś?

N lip 09, 2006 21:48

Mieszek napisał(a):

Jak byłem dzieckiem, to też się tak ubierałem do kościoła :-P

Świetnie. A ja ubieram się do kościoła w zależności od pogody, a nie wieku.

Dextimus napisał(a):
ToMu napisał(a):

W Rzymie by cię nie wpuścili do żadnej bazyliki w takim stroju. No, ale tam, jak wiadomo, rządzą lefewryści :-)))

Jest prosta zasada - zakryte ramiona i zakryte kolana. U panów też.

Co Ty powiesz :?: A mnie jednak już kiedyś wpuścili.

N lip 09, 2006 21:59
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona