| Autor |
Wiadomość |
|
Setianin
|
 Wodogłowie
Zamieszczam link do tekstu, którego jestem autorem, prosze o komentarz i wszelkie uwagii, ktore pozwolą mi napisać następny tekst bardziej przystępnym dla każdego. Jednak wielu z was moze dziwić czemu zamieszczam temat o wodogłowiu na forum katolickim, jednak prosze nie zapomieć, że wszscy jestes ludzmi i nie ważne czy ktoś jest katolikiem, ateista czy komunistą, kazdy może zachorować.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4889
Z góry dziękuje za wszelkie konstruktywne uwagii
Pozdrawiam
|
| Pt lip 07, 2006 8:47 |
|
|
|
 |
|
Incognito
|
Jeśli chcesz oceny kompetencji własnej pracy to taki temat powinieneś założyć na forum medycznym - z tutaj obecnych (o ile ktoś nie jest lekarzem) raczej nikt nie jest w stanie ocenić, czy tekst jest dobry merytorycznie.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Pt lip 07, 2006 9:50 |
|
 |
|
Setianin
|
Nie chodzi mi o ocene merytoryczną, ale czy da się to wogóle czytać.
|
| Pt lip 07, 2006 9:50 |
|
|
|
 |
|
filippiarz
|
Wogóle to się da, dobrze jest napisane, ale nie jest to ciekawe z mojego punktu widzenia (nie interesuję się medycyną), ot książkowe fakty...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Pt lip 07, 2006 10:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No więc tak, moje doświadczenia z biologią skończyły się definitywnie w liceum. Jestem więc laikiem w tej dziedzinie. Przeczytałem, ale musiałem się zmuszać by dokończyć. To wynika głównie z tego, że mnie to w sumie nie interesuje, ponieważ temat mnie, ani nikogo z moich bliskich nie dotyczy. Zapewne czytałbym z większym zainteresowaniem, gdybym był osobiście zainteresowany.
Dlatego może byłoby lepiej, gdyby artykuł miał w sobie coś takiego, co powoduje, że osoby z ulicy czytają z ochotą. Pojęcia nie mam na czym miałaby polegać zmiana. Racjonalista.pl jednak się chce zapewne unaukawiać i trafiać do ludzi z ulicy, więc teksty powinny być bardziej lekkie.
Może mógłbyś opisać problemy kilku chorych, albo dać informacje, gdzie najlepiej się udać w przypadku takiej choroby. Wtedy laik miałby informację praktyczną.
|
| Pt lip 07, 2006 10:03 |
|
|
|
 |
|
Setianin
|
aha ok. dzieki.
A tak wogóle to racjoanlista.pl zawsze był portalem naukowym.
|
| Pt lip 07, 2006 10:06 |
|
 |
|
jo_tka
|
Setianin - dla kogo piszesz? Osobiście wydaje mi się to miejscami dość niejasne.
1. Czy ja źle pamietam, że przesącz powstaje w sposób bierny? Aktywna produkcja przesączu wydaje mi się sprzecznością - pewnie raczej skrótem myślowym.
2. Zgubiłeś fakt połaczenia ze sobą komór, co jest dość istotnym faktem dla zrozumienia całości. Również wtedy, gdy tłumaczysz wodogłowie w przebiegu guzów. Brakuje logicznego przejścia.
3. Jeśli to artykuł popularnonaukowy, to nie zarzucaj ludzi nazwiskami... nikomu do nikogo nie są potrzebne, a tylko ogłupiają czytelnika.
Chyba tyle.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pt lip 07, 2006 21:08 |
|
 |
|
Mieszek
|
całkowicie nieprzystępne
myśle, ze lekarze mają swoje strony i miejsca dyskusji np w knajpie
jakieś prywatne spotkania itp
tutaj wprowadzacie tylko zamęt próbując być lepsiejszymi od tych co zajmują się tym na co dzień
zbieracie na zaufanie publiczne?
nie jestem w stanie sprawdzić prawdziwości tych zagadnień
nawet jesli dorwałbym encyklopedie...
do tego trzeba już fachowej wiedzy by nie wprowadzić przypadkiem zamętu niepotrzebnego wśród lekarzy
czy ty jesteś lekarzem?
jeśli nie
to wybacz ale nie powinieneś tak rozgłaszać publicznie swoich mądrości bez zaznaczenia swego braku kompetencji
jest pewna granica między ogłaszaniem prywatnego zdania i propagowania punktu widzenia własnego a wygłaszaniem "wykładów"
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| So lip 08, 2006 12:24 |
|
 |
|
Setianin
|
Dziekuje za wasze komentarze postaram sie je wykorzysta.
|
| So lip 08, 2006 19:35 |
|
 |
|
angua
|
Dla mnie również nie jest jasne, z myślą o kim napisałeś ten artykuł. O ile takie pojęcia jak przestrzeń podpajęczynówkowa, kresomózgowie, międzymózgowie itp nie sprawiają mi problemów, niejasne dla mnie są już jakieś fenestracje i inne dziwadła. Z kolei osobom obeznanym w temacie ten tekst nic nowego nie powie. Tak więc stawiam na studentów medycyny, ale ja na ich miejscu wolałabym chyba jednak poważniejsze podejście do tematu.
Czy da się czytać? W pierwszej kolejności poprawiłabym błędy interpunkcyjne. Oraz kilka zdań, których budowa zmusza czytelnika do chwili zastanowienia [możliwej przecież do uniknięcia].
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| So lip 08, 2006 19:52 |
|
 |
|
Grygor
|
wchodze patrze temat Wodogłowie ..mysle aha to cos dlamnie, niestety okazuje sie ze nie ;P
|
| Pt sie 04, 2006 22:42 |
|
 |
|
Setianin
|
jo_tka napisał(a): Setianin - dla kogo piszesz? Osobiście wydaje mi się to miejscami dość niejasne.
1. Czy ja źle pamietam, że przesącz powstaje w sposób bierny? Aktywna produkcja przesączu wydaje mi się sprzecznością - pewnie raczej skrótem myślowym.
Było to skrót myślowy, nie chzciałem bardziej komplikować.
2. Zgubiłeś fakt połaczenia ze sobą komór, co jest dość istotnym faktem dla zrozumienia całości. Również wtedy, gdy tłumaczysz wodogłowie w przebiegu guzów. Brakuje logicznego przejścia.
Rzeczywiscie troche się wtym pogubiłem 3. Jeśli to artykuł popularnonaukowy, to nie zarzucaj ludzi nazwiskami... nikomu do nikogo nie są potrzebne, a tylko ogłupiają czytelnika.
Chyba tyle. Dzięki za wskazówki postaram się je wykorzystać w następnym tekscie.
|
| Pt sie 18, 2006 13:57 |
|
 |
|
Setianin
|
Opulikowałem kolejny tekst udarach mózgu. Starałem się się wykorzystać wasze uwagii, ktore były niezwykle cenne. Mam nadziej, że ten tekst jest troche lepszy. http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4996
|
| Pt sie 18, 2006 13:59 |
|
 |
|
Awa
|
|
| Pt sie 18, 2006 19:38 |
|
 |
|
Mieszek
|
ale on ze studentami medycyny i z profesorami chyba się nie spotyka
drugi raz tego artykułu nie przełknę, więc raczej z czytaniem dam sobie spokój
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pt sie 18, 2006 20:05 |
|
|
|