Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 12:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Co mówi diabeł? Czyli błogosławiony grzech. 
Autor Wiadomość
Jak w takim razie mam rozumieć słowa Exultetu
błogosławiona wina?

Proszę o wyjaśnienie!

N lip 09, 2006 14:05

Koralinek: Jak w takim razie mam rozumieć słowa Exultetu
błogosławiona wina?
Moim zdaniem nie dosłownie . Jako przenośnie jak choćby użytą w cytowanym przeze mnie jednym wersie Ks Twardowskiego "Ręce", jak w opisywanym upadaniu i powstawaniu.

N lip 09, 2006 14:33

Bez obelg proszę. - Jotka

To nie ja, to diabeł :)

Cytuj:
Równie dobrze mógłbyś kogoś częstować zepsutymi i zapleśniałymi potrawami z tekstem: spróbuj, a może są dobre? - Jotka

To nie jest dobra analogia, bo chęć wiedzy, czy nawet zaspokajanie ciekawości nie jest niczym ''spleśniałym''. Jest zwykłym dążeniem człowieka do doskonałości.

Cytuj:
Muszę zabić, żeby stwierdzić: "nie będę zabijać"? Muszę ukraść, żeby stwierdzić: "nie będę kraść"? Muszę zdradzić, żeby stwierdzić: "będę wierny"? Nie uważasz, że to absurd? - Jotka

Niestety to nie jest absurd. Człowiek (nie koniecznie ty) musi zabić, żeby wiedzieć czym jest morderstwo, jakie niesie za sobą skutki i, co najważniejsze, czym morderstwo nie jest. Tak samo jak z kolorami. Żeby odróżnić biel od czerni trzeba poznać obydwa.

Cytuj:
Zło jest jedynie brakiem dobra. I nigdy nie jest drogą do dobra. - Jotka

To w takim razie krzyż nie jest drogą do zbawienia i na marne Jezus został zabity.

N lip 09, 2006 22:58

Cytat:
bez zła na zawsze pozostalibyśmy zwierzętami.
To już nie jesteśmy? - No

JESZCZE jesteśmy, przynajmniej po części.

Cytuj:
Czy diabeł nie może mówić prościej o co mu chodzi? - No

Nie może mówić zbyt prosto, bo musi pozostać atrakcyjnym.

N lip 09, 2006 23:01

Diabeł mówi, przede wszystkim, że on jest najważniejszy i wszystko ma służyć jego egoistycznym zachciankom, dlatego naiwni są ci ktrzy myslą, że coś zyskają na współpracy z nim. - Paschalis

Cytuj:
.. Więc kimże w końcu jesteś?
- Jam częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro. - Odpowiedź Rity na to, co napisał Paschalis

Przypominam, że Faust wszedł w pakt z Mefistofelesem, a jak to się wszystko skończyło, to większość tak zwanych kulturalnych ludzi wie ... :)

N lip 09, 2006 23:03

Ja bardziej odnoszę wrażenie, że mówi - rób co chcesz, możesz, korzystaj ze wszystkiego, po co tylko możesz sięgnąć. - ToMu

Chyba tak, a jego wypowiedź dopełnił św. Paweł mówiąc, że wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Cóż za wspaniała współpraca Pawełka z Lucyferem. :)

Cytuj:
Tak mówi. Po to, żeby zrobić Bogu na złość.- Kamyk

Kompletny absurd!

Cytuj:
Usprawiedliwianie, a nawet "błogosławienie" zła jest fałszywe. - pawis 66

Bóg usprawiedliwa. Diabeł potępia. Mówi właśnie - Wy idioci!..

Cytuj:
Jeśli coś istnieje w dwuch stanach [ dobra / zła np. ] , to te dwa stany niejako definiują się nawzajem poprzez opozycje do siebie.
Gdyby jeden ze składników takiej binarnej pary przestał istnieć , to drugi pozostał by jako jedyny i nieuświadomiony byćmoże , ale zato wszechobecny. - danbog

Brawo! Właśnie chodzi tu tylko i wyłącznie o świadomość zła, bo świadomość zła automatycznie rodzi świadomość dobra. Bóg chyba niczego tak nie pragnie od człowieka jak tego, żeby ten był w pełni świadomoym otaczającej go rzeczywistości. Nic nie miałoby sensu gdyby nie świadomość, nawet miłość, bo żeby kochać trzeba wiedzieć, że się kocha, że się jest kochanym i czym jest miłość. Zwierzę nigdy nie pokocha na sposób boski.

Cytuj:
zło zaistniało w człowieku, bo pierwsi ludzie zwątpili w Boga, może przez znudzenie nadmiarem Dobra, niedostrzegali jego autantycznego Piękna, któe utracili. - onlyjusti

Znudzenie też jest złem przecież. X nie może być powodem X !

Cytuj:
Jak w takim razie mam rozumieć słowa Exultetu
błogosławiona wina?
Proszę o wyjaśnienie! - karolinek

Vide pierwszy post :)

N lip 09, 2006 23:15

Nie ma dobra i zła - Rothein

No tak, ale jest to coś, co potocznie nazywamy dobrem i złem.

Cytuj:
Co za zawstydzający brak wiary we własne siły! Sam się podniosłeś [do swej wcześniejszej kondycji] lecz nie chcesz wierzyć we własną moc. - Rothein

Cytuj:
Skąd pochodzi Twoja moc? Bo moja pochodzi odemnie samego.- Rothein

Cytuj:
za mój sukces mogę podziękowac tylko sobie - Rothein

Nałożę ci na barki ciężar 200 kilowy i powiem ci - Wstań! Wstaniesz?
Później każę ci dźwignąć 5 kilo. Podniesiesz?

Dlaczego odpowiedź na pierwsze pytanie prawdopodobnie brzmi - Nie?
Dlaczego odpowiedź na drugie pytanie brzmi - Tak?
Czy twoje odpowiedzi mają coś wspólnego z twoją wolą, decyzją, chęciami, dążeniami itd.? A jeśli nie mają to zadam ci jeszcze jedno pytanie.

Czy to, który ciężar jesteś w stanie podnieść, zależy bardziej od CIEBIE, czy od twoich UWARUNKOWAŃ?

N lip 09, 2006 23:26

Valis znudzenie nie jest złem, mozna w końcu znudzic sie tą samą pozycją snu, tym samym zapachem perfum, czy to zło?? Otóż nie, ale to niebezpieczne odczucie, które moze, ale nie musi, być powodem czegoś złego, wstępem do grzechu, lecz nie nim samym!

Pn lip 10, 2006 10:45

Valis: "Bóg usprawiedliwa. Diabeł potępia. Mówi właśnie - Wy idioci!.. "

To uproszczenie nie jest tak do końca prawdziwe. Bo usprawiedliwienie typu:
Nie przejmuj sie tak naprawdę nie robisz nic złego, cel uświęca środki, i wiele innych usprawiedliwień pochodzi od tej ciemniejszej strony i od nas samych kiedy zagłuszamy swoje sumienie, poczucie przyzwoitości itp.

U Boga usprawiedliwienie z wiary pochodzi, a to co pewnie miałeś na myśli to Miłosierdzie i wybaczenie.

To swoje zdanie na ten temat zakończył bym stwierdzeniem na temat grzechów przeciwko Miłosierdziu Bożemu:
Grzech: Niewiara w Miłosierdzie Boże (nie staraj się o wybaczenie bo Bóg Ci tego na pewno nie wybaczy - takie potępienie złego, który od ucieczki do miłosierdzia nas odwodzi)
i przeciwna jemu cnota: Ufność w Miłosierdzie Boże (Bóg który wzywa nas do nawrócenia, do odwrócenia się od grzechu do ucieczki do Jego Miłosierdzia)
Nadmierna ufność w Miłosierdzie Boże (rób co chcesz, przecież wiesz że Bóg ci wszystko wybaczy takie namawianie do grzechu pochodzące od Złego)
i przeciwna jemu cnoty: nasze sumienie to najlepsze bo przeduczynkowe, które nas od grzechu odwodzi i bojaźń boża.

Wt lip 11, 2006 13:05
Cytat:
.. Więc kimże w końcu jesteś?
- Jam częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro. - Odpowiedź Rity na to, co napisał Paschalis

Przypominam, że Faust wszedł w pakt z Mefistofelesem, a jak to się wszystko skończyło, to większość tak zwanych kulturalnych ludzi wie ...

Raczej nie była to odpowiedź skierowana do Paschalisa. To było apropos "tego co szatan powiedział".
Cytat ten jest także mottem w pięknej powieści "Mistrz i Małgorzata". Nie wiem czy ktoś zauważył rzecz ciekawą rzecz: szatan nie jest zły. Gdyby był krzywdził by taż ludzi dobrych (pomijając rzecz jasna opętania ;) ), a tego nie czyni. Szatan lubi zło, ale go nie czyni. To ludzie je czynią. On jest za to na tyle inteligentny że potrafi to wykorzystać ;)

Wt lip 11, 2006 15:36

Jak określisz ataki na świętych. Fizyczna walka Złego, o której często czytamy?
A przykłady opętania?
No i jest jeszcze taka jego nazwa Zły. Czyżby dana mu przez przypadek?

Wt lip 11, 2006 20:35

znudzenie nie jest złem - onlyjusti

Znudzenie jest dyskomfortem psychicznym, czyli czymś, czego pragniemy uniknąć, czyli subiektywnym złem, bo zło to nic innego tylko to, czego chcemy uniknąć.

Cytuj:
To uproszczenie nie jest tak do końca prawdziwe. Bo usprawiedliwienie typu:
Nie przejmuj sie tak naprawdę nie robisz nic złego, cel uświęca środki, i wiele innych usprawiedliwień pochodzi od tej ciemniejszej strony- pawis-66

Usprawiedliwienie jest poprzedzone zrozumieniem, a zrozumienie rodzi usprawiedliwienie.

Cytuj:
Nadmierna ufność w Miłosierdzie Boże (rób co chcesz, przecież wiesz że Bóg ci wszystko wybaczy takie namawianie do grzechu pochodzące od Złego) - pawis-66

A nie jest tak, że wybaczy? Skoro mówi nam, że należy przebaczać nie siedem a siedemdziesiąt siedem razy (co oznacza, że zawsze), to dlaczego sam miałby być gorszy?
Oczywiście inna sprawa to nieuczciwe wykorzystywanie tego faktu.

Cytuj:
Cytat ten jest także mottem w pięknej powieści "Mistrz i Małgorzata". - Rita
Cytuj:

Tak też, ale oryginalnie pochodzi z Fausta.

Wt lip 11, 2006 22:29
Rito a takie pytanko:
Jak określisz ataki na świętych. Fizyczna walka Złego, o której często czytamy?
A przykłady opętania?

Bajki, albo choroby psychiczne. Taki małostkowy szatan, który dla rozrywki opętuje ludzi to nadmierna fantazja ludzka. Po co miałby to robić?

Cytuj:
No i jest jeszcze taka jego nazwa Zły. Czyżby dana mu przez przypadek?

Osobiście nie wiem jak nazywa się Szatan. Jak go spotkam, to się zapytam ;)

Śr lip 12, 2006 14:59

Valis niekoniecznie chcemy uniknąć tylko czegoś Złego, ale również niewygodnego, a niewygodne sytuacje nie są przecież grzechem :>

Śr lip 12, 2006 16:41

Tak, ostatecznie można powiedzieć, że o ile każdy grzech jest złem, to nie każde zło jest grzechem. Oczywiście dla mnie spanie po lewej stronie łóżka może być dyskomfortem, a dla ciebie nie. Ten rodzaj zła jest zatem subiektywny, ale powiedz mi - jaki nie jest? Nawet jeśli próbujesz zrobić coś dobrego, to jednocześnie zawsze robisz coś złego, np. dzieląc się z siostrą czekoladą robisz coś dobrego, ale nie dzieląc się tą samą czekoladą z mamą robisz coś złego. To działa również w drugą stronę. Np. zło wojny tworzy dobro postępu technicznego.

Śr lip 12, 2006 16:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona