Ekumenizm - tak, ale jaki?
Autor |
Wiadomość |
hiob
|
hiob napisał(a): Chyba coś nie tak ze mną… jak cię wszyscy chwalą, to najlepszy dowód, że robisz coś nie tak.
To miała być taka ogólna sentencja i mi nie całkiem jasno wyszło. Powinienem raczej napisać: "Jak mnie wszyscy chwalą, to znaczy, że robię coś nie tak. "
Tak czy inaczej, cieszę się, że tu nagle zapanowała taka zgoda. Tym bardziej, że mi się długi weekend kończy i czas wracać do pracy.
Pozdrawiam.
_________________ Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us
|
Wt lip 04, 2006 22:17 |
|
|
|
 |
yeszaya
|
Cytuj: http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=8425
Hiobie  owoce ekumenizmu 
|
Śr lip 05, 2006 22:16 |
|
 |
yeszaya
|
|
Pn lip 10, 2006 20:32 |
|
|
|
 |
hiob
|
Yeshaya, nie bardzo wiem, co Cię tak bawi. To świadectwo jest bardzo żałosne i pełne kłamstw. Kościół budowany na kłamstwach na pewno nie jest Kościołem Bożym, a jeżeli udowodnienie, że KK nie jest Kościołem Jezusa musi się opierać na kłamstwach, to co to za dowód?
Pisząc nie raz o konwertytach na mojej stronie, zauważyłem, że wszyscy, bez wyjątku, mają tylko cieple słowa na temat swego dawnego kościoła, denominacji, zboru. Odchodzili zawsze z żalem i zawsze w dalszym ciągu uważają się za „ewangelików”, „Bible Christians” itd., tylko, że dopełnionych w Chrystusie. Żaden z nich nie mówi z goryczą, z żalem, ze smutkiem czy ze złością o swej dawnej denominacji. A słuchałem i czytałem tych świadectw, bez przesady, setki.
Czytałem tez i słuchałem świadectw byłych katolików. I tu, bez wyjątku, wszystkie są kłamliwe. Wszystkie wypaczają naukę Kościoła. Tzn. mówią, że Kościół naucza czegoś, czego Kościół wcale nie naucza. Jak w tym świadectwie księdza Jarka. Mówi on, że był prześladowany, bo nauczał, jako ksiądz katolicki, że zbawienie pochodzi tylko od Jezusa. Hmmm. Albo jego „odkrycie”, że Papież nie jest Bogiem. Że niby KK tak naucza? Od kiedy? Więc po co takie uwagi? Żeby żerować na antykatolickim sentymencie? Czego się nie robi dla entuzjazmu tłumów. Zresztą analiza całego jego wystąpienia zajęłaby wiele stron. Tylko po co? Szkoda czasu na dyskusję ze stekiem kłamstw i przeinaczeń.
Jak ktoś ma problemy, z czystością, z dyscypliną, z dogmatami to czemu nie przyzna, że ma problemy, ale obwinia cały świat na około? I jaka wartość z takiego „nawrócenia”? A słowa tego byłego kapłana o tym, że protestantyzm nie sprzeciwia się antykoncepcji, poza środkami wczesnoporonnymi też są nieprawdziwe. I każda pigułka ma także działanie wczesnoporonne. Zresztą, tam jest masa przekłamań. Jeżeli ktoś rzeczywiście nie zna Kościoła i posłucha takiego jadu od kogoś, kto rzekomo przedstawia prawdę o Kościele, to nic dziwnego, że mamy takie problemy z ekumenizmem. Ale nie tędy droga. Nie przez kłamstwa.
I nie bardzo wiem, Yeshaya, po co takie coś tu wkleiłeś. Pewnie, żeby mnie zmusić, żebym się jakoś do tego śmiecia ustosunkował, bo to, co mi przysyłasz na gg wywalam do śmieci. Masz więc, co chciałeś, ale nie trać czasu więcej. Chcesz dyskutować o różnicach doktrynalnych, o jakiś konkretnych, prawdziwych sytuacjach- proszę bardzo. Ale nie zaśmiecaj tego tematu takim świadectwem, które z prawdą nie ma nic wspólnego, za to ma wiele z antykatolicką propagandą.
Ten były kapłan najwyraźniej ma problemy ze swoim sumieniem i stara się je zagłuszyć jak tylko może. Opowiadając wszystkim kłamstwa, w które sam bardzo chciałby uwierzyć. Ale i to mu nie bardzo wychodzi. Wystarczy się wsłuchać w intonacje jego głosu. Szkoda czasu, mojego, Twojego i innych, Yeshaya. Pozdrawiam.
_________________ Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us
|
Wt lip 11, 2006 3:51 |
|
 |
chrześcijanin
|
Jako protestant radzę omijać witrynę alberto.pl z daleka....
|
Wt lip 11, 2006 8:14 |
|
|
|
 |
chrześcijanin
|
... chyba że kogoś interesują poglądy protestanckich ekstremistów 
|
Wt lip 11, 2006 8:20 |
|
 |
yeszaya
|
Hiobie zamieściłem link, nie po to aby obrazić byłego księdza, lub wywołać wojnę na tym forum, lecz po to aby w pewien sposób przybliżyć, jak wygląd w praktyce ekumenizm, ekumenizm bez złudzeń. Ktoś mógłby powiedzieć, no ale przecież na tym polu mamy osiągnięcia, ależ jakie osiągnięcia się pytam  Czy protestanci będą praktykować wiarę tak jak my to czynimy, czy uznają wszystkie dogmaty wiary  Moim zdaniem NIE więc tak się zastanawiam od pewnego czasu, jakby to mogło wyglądać i tak naprawdę jedynym jakimś rozsądnym wyjściem, które moim zdaniem jest niebiblijne ale głowy za to nie dam sobie uciąć  jest takie  KrK skupi różne denominacje na zasadzie deklaracji lecz protestanci, zachowają swoje JA tak samo jak i inni, więc suma sumarum kościół Chrystusowy nie będzie już OBŁUBIENICĄ lecz prawdopodobnie równorzędnym kościołem z innymi a błędy zostaną zasymilowane w kościół Chrystusowy na rzecz ekumenizmu. Na mój prosty rozum taka jedność trąci kudłatym, ponieważ prawdziwa jest tylko wtedy gdy np. protestant powraca na łono KrK, wierząc bez uszczerbku w nauki kościoła a nie odwrotnie 
|
Wt lip 11, 2006 8:32 |
|
 |
yeszaya
|
chrześcijanin napisał(a): Jako protestant radzę omijać witrynę alberto.pl z daleka....
Strona alberto ukazuje prawdziwe obraz protestantyzmu  A sam protestantyzm dzieli się zazwyczaj na dwie grupy ludzi:
1. Tych co mówią prawdę prosto z mostu
2. I na tych, którzy rozmydlają prawdziwą oblicze pięknymi słowami, dążąc do tego co pierwsi 
|
Wt lip 11, 2006 8:41 |
|
 |
chrześcijanin
|
yeszaya napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Jako protestant radzę omijać witrynę alberto.pl z daleka.... Strona alberto ukazuje prawdziwe obraz protestantyzmu  A sam protestantyzm dzieli się zazwyczaj na dwie grupy ludzi: 1. Tych co mówią prawdę prosto z mostu 2. I na tych, którzy rozmydlają prawdziwą oblicze pięknymi słowami, dążąc do tego co pierwsi  Rozumiem że wrzucasz mnie do koszyka nr 2 
|
Wt lip 11, 2006 8:51 |
|
 |
yeszaya
|
chrześcijanin napisał(a): Rozumiem że wrzucasz mnie do koszyka nr 2 
Stwierdzam fakty 
|
Wt lip 11, 2006 8:54 |
|
 |
chrześcijanin
|
yeszaya napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Rozumiem że wrzucasz mnie do koszyka nr 2  Stwierdzam fakty  Pewnie - jak protestant nie wypowiada się wojowniczo o KRzK to na pewno jest wilkiem w owczej skórze....
|
Wt lip 11, 2006 8:58 |
|
 |
yeszaya
|
chrześcijanin napisał(a): Pewnie - jak protestant nie wypowiada się wojowniczo o KRzK to na pewno jest wilkiem w owczej skórze....
Protestant tak samo jak i katolik powinni z kulturą przedstawić swoje stanowiska a nie mydlić oczu, chociażby prawda musiała być bardzo bolesna
Ps. Odpowiedź na twoje pytanie - zazwyczaj TAK
|
Wt lip 11, 2006 9:03 |
|
 |
chrześcijanin
|
yeszaya napisał(a): Protestant tak samo jak i katolik powinni z kulturą przedstawić swoje stanowiska a nie mydlić oczu, chociażby prawda musiała być bardzo bolesna Ps. Odpowiedź na twoje pytanie - zazwyczaj TAK
Byłem katolikiem przez 23 lata, z tego przez ok. 8 - nawróconym. W KRzK jest Jezus - spotkałem Go tam. Protestantem zaś jestem dlatego, że uważam iż jest on bliższy prawdy.
Szkoda że znasz protestantyzm głównie z tej złej strony.
Pozdrawiam w Panu...
|
Wt lip 11, 2006 9:09 |
|
 |
yeszaya
|
chrześcijanin napisał(a): Protestantem zaś jestem dlatego, że uważam iż jest on bliższy prawdy.
= zwiedzenie, masa błędów itp. itd. Dlaczego nie jesteś konsekwentny i nie przedstawisz „bolesnej” PRAWDY
Ps. Protestantyzm znam nie tylko ze złej strony 
|
Wt lip 11, 2006 9:25 |
|
 |
chrześcijanin
|
yeszaya napisał(a): = zwiedzenie, masa błędów itp. itd. Dlaczego nie jesteś konsekwentny i nie przedstawisz „bolesnej” PRAWDY  Ps. Protestantyzm znam nie tylko ze złej strony  Są zwiedzenia i jest masa błędów. Statystyczny protestant ma o wilele więcej pychy od statysytycznego katolika.
Jak mówił Kalwin - Kościół powinien nieustannie sie reformowac w duchu Ewangelii. Rozumiem też że KRzK niesie pewien bagaż historii - podobnie po prwaie 5 wiekach po reformacji w niektórych denominacjach występują wybitnie niebiblijne herezje (homo-biskupi u episkopalian).
|
Wt lip 11, 2006 9:31 |
|
|
|